Jimnastik Barı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

A Jimnastik bar, birçok rutin sırasında kullanılan tek bir yatay çubuktur. Evde jimnastik yapmak istiyorsanız, pahalı ekipmanlar satın almak yerine, birkaç alet ve malzeme ile kendi jimnastik barınızı inşa edebilirsiniz. Barı aralarına koymadan önce bacak parçalarını inşa ederek başlayın. Kenarları zımparaladıktan ve dolgu ekledikten sonra jimnastik barınız kullanıma hazır!

Adımlar

Bacak Parçalarının Yapılması

  1. adım 1 2 dikey desteği kesin, böylece're 6 ft (1.8 m) long.
    2 dikey desteği 6 ft (1,8 m) uzunluğunda olacak şekilde kesin. Jimnastik çubuğunuzdaki dikey destekler için kullanmak üzere en az 12 fit (3,7 m) 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) kereste alın. Kereste üzerinde 6 ft'lik (1,8 m) bölümleri işaretleyin ve ahşabı kesmek için bir el testeresi veya masa testeresi kullanın. Uçlar birbiriyle aynı hizada olacak şekilde ahşapta düz kesimler yapın.
    • Kereste çok pahalıysa, 2 adet 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtayı 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) direk oluşturacak şekilde birbirine yapıştırın. Yapıştırıcı kuruduktan sonra, her 6 inçte (15 cm) bir tahtanın uzunluğu boyunca 3 inç (7,6 cm) vidalar yerleştirin.

    İpucu: Testereniz yoksa mağazadaki çalışanlardan ahşabınızı sizin için kesmelerini isteyebilirsiniz.

  2. adım 2 her biri 5 ft (1,5 m) uzunluğunda olan 2 taban parçasını kesin.
    Her biri 5 ft (1,5 m) uzunluğunda 2 taban parçası kesin. Jimnastik çubuğunun taban parçalarını yapabilmek için 10 fit (3,0 m) uzunluğunda 1 adet 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahta parçası alın. Tahtanın ucundan itibaren 5 fit (1,5 m) ölçün ve ahşap üzerinde bir işaret yapın. Tahtanın ortasından düz bir çizgi kesin, böylece her biri 5 fit (1,5 m) uzunluğunda 2 tahta parçası elde edersiniz.
    • Eğer varsa tahtalarınızı kesmek için bir masa testeresi de kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 köşebentleriniz için 4 ilave tahtayı 3 ft (0,91 m) uzunluğunda kesin.
    Köşebentleriniz için 4 adet ilave tahtayı 3 ft (0,91 m) olarak kesin. Köşebentlerinizi kesmek için 6 fit (1,8 m) uzunluğunda birkaç adet 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahta satın alın. Her bir tahtayı ikiye bölün, böylece her biri 3 fit (0,91 m) uzunluğunda 4 parça elde edin.
  4. adım 4 45 derecelik açılar kesin...
    Gönye testeresi ile köşebentlerin uçlarına 45 derecelik açılar kesin. Gönye testerenin eğimini, bıçak tahtaya 45 derecelik açı yapacak şekilde ayarlayın. Testereyi çalıştırmadan önce testerenin bıçağını tahtanın ucuyla aynı hizaya getirin. Testere kolunu yavaşça aşağı çekerek tahtanın ucunu açılı bir kenara sahip olacak şekilde kesin. Tahtanın yamuk gibi görünmesi için işlemi diğer uçta da tekrarlayın. Diğer 3 tahtayı da aynı şekilde gönyelemeye devam edin.
    • Tahtanın uçlarındaki açılı kesimlerin birbirine paralel olmadığından emin olun, aksi takdirde tabana düzgün oturmayacaktır.
  5. adım 5 dikey destekleri taban parçalarının ortalarına vidalayın.
    Dikey destekleri taban parçalarının ortalarına vidalayın. 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) dikey desteklerinizi yatay olacak şekilde yerleştirin. Dikey desteği 5 ft'lik (1,5 m) levhalardan birinin üzerine ortalayın ve bir C kelepçe ile yerine sıkıştırın. Taban tahtasından dikey desteğin altına 3 inç (7,6 cm) uzunluğunda 4 ahşap vidası çakın. İşlemi diğer dikey destek ve taban parçası ile tekrarlayın.
    • Düzenli kullanımdan sonra çıkabilecekleri için çivi kullanmaktan kaçının.
  6. adım 6 açılı destekleri ahşap vidaları ile tabana ve dikey desteklere sabitleyin.
    Köşebentleri ahşap vidalarla tabanlara ve dikey desteklere sabitleyin. Köşebentleri dikey destek ve taban parçası ile bir üçgen oluşturacak şekilde yerleştirin ve kenarlarının aynı hizada olduğundan emin olun. Köşebentin her bir ucundan dikey destek ve tabana 2 vida çakın. Dikey desteğin diğer tarafına ikinci bir köşebenti sabitleyin. Bacakları bitirmek için işlemi diğer dikey destek üzerinde tekrarlayın.
    • Köşebentleri takarken bir yardımcıdan dikey destekleri sabit tutmasını isteyin, böylece hareket etmeleri daha az olasıdır.

Çubuğun Takılması

  1. adım 1 göğüs yüksekliğinizi ölçün, böylece çubuğu ne kadar uzun yapacağınızı bilirsiniz.
    Göğüs yüksekliğinizi ölçün, böylece çubuğu ne kadar uzun yapacağınızı bilirsiniz. Doğru bir ölçüm alabilmek için omuzlarınız ve topuklarınız bir duvara dayalı olacak şekilde dik durun. Yerden göğsünüzün ortasına veya koltuk altınızın üstüne kadar olan yüksekliği bulmak için bir ölçüm bandı kullanın. Ölçümünüzü not edin, böylece daha sonra unutmazsınız.
    • Jimnastik barını başka biri için yapıyorsanız, onun yerine göğüs yüksekliğini ölçün.
  2. adım 2 ölçümünüze 4 inç (10 cm) ekleyin ve her bir bacağın üzerine işaretleyin.
    Ölçümünüze 4 inç (10 cm) ekleyin ve her bir bacağa işaretleyin. Bittiğinde jimnastik barının altında bir mat olacağından, daha doğru olması için göğüs yüksekliği ölçümüne 4 inç (10 cm) daha ekleyin. Bacak parçasının altından bulduğunuz yüksekliğe kadar ölçün ve dikey desteklerin ortalarına bir işaret koyun.
    • Bacak parçalarındaki işaretlerin birbiriyle aynı hizada olduğundan emin olun, aksi takdirde kurmaya çalıştığınızda çubuk eğri olacaktır.
  3. adım 3 yaptığınız işaretler üzerinde her bir ayağa 1 adet 3⁄4 inç (4,4 cm) delik açın.
    Matkap 13⁄4 (4,4 cm) delikler açarak her bir bacağı yaptığınız işaretlerin üzerine yerleştirin. Bir tane koyun 13⁄4 inç (4,4 cm) delik testeresi aparatını matkabınıza takın. Matkabınızı çalıştırmadan önce delik testeresinin merkezini ayak parçası üzerinde yaptığınız işaretle hizalayın. Delik testeresini yavaşça düz bir şekilde ayak parçasının içine doğru iterek tamamen bir delik açın. İkinci ayak parçası üzerindeki işaretten bir delik daha açın.
    • Testereyi ahşabın içinden geçirmeye çalışmayın çünkü bağlantı parçasının kırılmasına veya ahşabı parçalamasına neden olabilirsiniz.
    • Eğer erişiminiz varsa delikleri kesmek için bir matkap da kullanabilirsiniz.
  4. adım 4 4 ft'lik (1,2 m) bir çubuğu ayakların üzerindeki deliklerden geçirin.
    4 ft'lik (1,2 m) bir çubuğu ayakların üzerindeki deliklerden geçirin. Ahşap bir çubuk arayın. 13⁄4 (4,4 cm) çapındadır, böylece deliklere tam olarak oturur. Çubuğun ucunu, ucu kenarla aynı hizaya gelene kadar bacak parçalarından birinin üzerindeki deliğe itin. Çubuğun diğer ucunu diğer ayak parçasındaki deliğe yönlendirin ve ahşabın içinden tamamen itin.
    • Ahşap çubukları yerel nalburunuzdan satın alabilirsiniz.
    • Ahşap yerine metal çubuk da kullanabilirsiniz, ancak içi boş boru kullanmadığınızdan emin olun, çünkü bunlar o kadar güçlü olmayacaktır. Metal çubuk kullanıyorsanız, yanlardan en az 1-2 inç (2,5-5,1 cm) dışarı uzandığından emin olun.

    İpucu: Çubuğu deliklere sokmakta zorlanıyorsanız, çubuğu daha fazla içeri sokmak için ahşaba bir tokmak veya çekiçle vurmayı deneyin.

  5. adım 5 çubuğu yerine vidalayın, böylece't shift around.
    Kaymaması için çubuğu yerine vidalayın. Çubuğa dik olacak şekilde dikey desteğe 3 inçlik (7,6 cm) bir ahşap vida çakın. Yerine sabitlemek için vidanın ahşap çubuğa girdiğinden emin olun. Yanlışlıkla ahşabı kırmamak veya yontmamak için yavaşça çalışın. Ardından bacak desteğinin karşı tarafına 1 inç (2,5 cm) yukarıdan bir vida daha ekleyin. İşlemi diğer bacak parçası için de tekrarlayın.
    • Eğer metal bir çubuk kullandıysanız, çubuğun her bir ucuna bir flanş kuplörü kaydırın. Desteklere sabitlemek için flanş kuplörlerinin üzerindeki deliklerin her birine ahşap vidaları sürün. Çubuğu yerine sabitlemek için flanşın üstündeki vidayı sıkın.

Güvenlik Özelliklerinin Eklenmesi

  1. adım 1 ek stabilite için ayak parçaları arasına 2 çapraz çubuk takın.
    Ek stabilite için ayak parçaları arasına 2 çapraz çubuk takın. Jimnastik barınızın taban parçaları arasındaki mesafeyi ölçün ve ölçüleri not edin. 2 adet 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtayı bir el testeresi ile ölçülerinize göre kesin. Çapraz çubukları tabanın kenarlarıyla aynı hizada olacak şekilde yerleştirin. Yerlerine sabitlemek için tabanların içinden çapraz çubukların uçlarına 2 ahşap vidası çakın.
    • İsterseniz tabanların ortasına bir çapraz çubuk daha ekleyebilirsiniz, ancak bu gerekli değildir.
  2. adım 2 ahşabın kenarlarını ve köşelerini zımparalayın, böylece't as sharp.
    Ahşabın kenarlarını ve köşelerini keskin olmamaları için zımparalayın. Çubuğu kullanırken yaralanmamanız için ahşap üzerindeki keskin kenarları düzeltmek için 120 veya 160 kumlu zımpara kağıdı kullanın. Çarpmanız halinde yaralanmanızı önlemek için köşelere yumuşak, yuvarlak bir kenar vermek için köşelerin etrafında çalışın. Tüm kenarlar pürüzsüz hale gelene kadar çalışmaya devam edin.
    • Ahşap üzerinde çalışmayı daha hızlı bitirmek için varsa elektrikli zımpara makinesi kullanın.

    İpucu: Herhangi bir kırık ahşap parçası fark ederseniz, kıymık kalmaması için pürüzsüz hale gelene kadar zımparalayın.

  3. adım 3 çubuğun altına dolgu için 4 inç (10 cm) kalınlığında bir jimnastik minderi koyun.
    Dolgu için barın altına 4 inç (10 cm) kalınlığında bir jimnastik minderi koyun. Bir jimnastik minderi inişinizi yastıklamaya yardımcı olur ve düşerseniz yaralanmanızı önler. En az 4 inç (10 cm) kalınlığında bir minder kullanın, böylece bardan kayarsanız yaralanmazsınız. Minderin alttaki her iki çapraz çubuğu da kapladığından emin olun, böylece kazara üzerlerine düşmezsiniz.
    • Jimnastik minderlerini internetten veya özel bir mağazadan satın alabilirsiniz.
    • Eğer 4 inç (10 cm) kalınlığında bir minder bulamazsanız, 1-2 inçlik (2,5-5,1 cm) minderleri üst üste koyarak dolgu olarak kullanabilirsiniz.

Uzman Soru&Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Elektrikli aletlerle çalışırken kendinize zarar vermemek için her zaman dikkatli olun.
  • Jimnastik çubuğunu diğer mobilyalardan veya dekorasyondan uzak tutun, böylece kullanırken yanlışlıkla herhangi bir şeye zarar vermezsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 12 feet (3,7 m) 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) kereste
  • 10 feet (3,0 m) uzunluğunda 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) levhalar
  • 6 fit (1,8 m) uzunluğunda 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) levhalar
  • El Testeresi
  • Gönye testere
  • C-kelepçe
  • Tornavida eklentili matkap
  • 13⁄4 inç (4,4 cm) delik testeresi
  • 3 inç (7,6 cm) ahşap vidaları
  • Şerit metre
  • 4 ft (1,2 m) çapında metal veya ahşap çubuk 13⁄4 inç (4,4 cm)
  • 120 veya 160 kumlu zımpara kağıdı
  • 4 inç (10 cm) jimnastik minderi