Bir Halfpipe veya Rampa Nasıl İnşa Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Halfpipe'lar paten kayarken, paten kayarken veya BMX bisiklet sürerken numara yapma pratiği yapmanın harika bir yoludur. Bir kaykay parkına gitmek yerine evde kaymak istiyorsanız, yeriniz olduğu sürece kendi halfpipe'ınızı inşa edebilirsiniz. Halfpipe'ları inşa ederken çok fazla malzeme ve hassasiyet gerekir, bu nedenle inşaat deneyiminiz yoksa zor olabilir. Biraz sabır ve zamanla, yıllarca üzerinde pratik yapabileceğiniz sağlam bir rampaya sahip olacaksınız!

Basamaklar

Projeye Genel Bakış

  1. adım 1 geçiş parçalarını oluşturarak başlayın.
    Geçiş parçalarını inşa ederek başlayın. Geçiş parçaları rampanızın uçlarındaki kavisli bölümlerdir. Kontrplak levhalardan geçişlerin kavisli kenarlarını keserek başlayın. Rampanın bir tarafını oluşturmak için 2 geçiş parçasının alt köşeleri arasına tahtaları vidalayın. Ardından, geçişin geri kalanını çerçevelemek için parçaların kavisli kenarları boyunca tahtaları takın.
    • Tipik olarak, standart bir acemi halfpipe yaklaşık 31⁄2 fit (1,1 m) boyunda ve 8 fit (2,4 m) genişliğinde olmalıdır.
  2. adım 2 rampanın düz alt bölümünü inşa edin ve takın.
    Rampanın düz alt bölümünü inşa edin ve takın. Düz taban, momentum oluşturduğunuz ve bir sonraki numaraya hazırlandığınız geçişler arasındaki boşluktur. Düz taban için 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtalar kullanarak bir kutu şekli oluşturun. Rampanın kırılmaması için destek tahtalarını kutunun içine vidalayın. Düz tabanı 2 geçiş parçasının arasına yerleştirin ve birbirine vidalayın.
    • İşiniz bittiğinde, başlangıç seviyesindeki bir yarım boru yaklaşık 27 fit (8,2 m) uzunluğunda olacaktır.
    • Parçaları düz bir yüzeye taktığınızdan emin olun, aksi takdirde rampa eğri olacaktır.
  3. adım 3 pürüzsüz bir yüzey için rampayı kontrplak ve rampa astarı ile kaplayın.
    Pürüzsüz bir yüzey için rampayı kontrplak ve rampa astarı ile kaplayın. Düz taban ve geçiş parçaları üzerindeki destek tahtalarına bir kat kontrplak sabitleyerek başlayın. Bundan sonra, rampanızı kullanırken ağırlığınızı desteklemeye yardımcı olması için üstüne bir kat daha kontrplak yerleştirin. Kontrplak pürüzlü ve sürülmesi zor olabileceğinden, düzeltmek için üstüne son bir rampa astarı tabakası koyun.
    • Astar malzemesi rampanızı nerede kullandığınıza bağlıdır. İç mekanda inşa ediyorsanız, su hasarı riski olmadığından masonit kullanabilirsiniz. Dış mekandaysanız, hava koşullarına dayanıklı ve su geçirmez bir rampa astarı seçin.
  4. adım 4 geçiş borularını geçişlerin üstüne vidalayın.
    Geçişlerin üst kısmına bağlantı borularını vidalayın. Başlıklar, yüzey malzemesinin geçiş parçasının üst köşesiyle buluştuğu düz metal borulardır. Patenciler, tahtalarına çok fazla zarar vermeden taşlama yapmak için kopingleri kullanırlar. Boruların içinden delikler açın ve bunları geçiş parçalarınızın dudaklarına yerleştirin. Yerlerinde kalmaları için boruları rampaya vidalayın.
    • PVC boru kullanabilirsiniz, ancak metal daha uzun ömürlü olacaktır.
  5. adım 5 ayakta durmak için geçişlerin yanına platformlar inşa edin.
    Ayakta durmak için geçişlerin yanına platformlar inşa edin. Platformlar her bir geçişin arkasındaki yükseltilmiş bölümlerdir, böylece dinlenmek ve rampaya inmek için bir yeriniz olur. Geçişlerinizle aynı uzunlukta olan kutuları çerçeveleyin ve üzerlerini kontrplakla kaplayın. Platformları geçişlere tutturun, böylece kaplamalara yaslansınlar. Platformun ağırlığını desteklemek için platformun altına daha fazla tahta veya direk vidalayın.

Geçiş Parçalarının Oluşturulması

  1. adım 1 uzun kenarlardan 3 1⁄2 inç (8,9 cm) içeride bir kontrplak levha üzerine çizgiler çizin.
    Kontrplak levha üzerine çizgiler çizin 31⁄2 (8,9 cm) uzun kenarlardan içeride olmalıdır. 4 ft × 8 ft (1,2 m × 2,4 m) boyutlarında bir tabaka alın. 3⁄4 inç (1,9 cm) dış kullanım için üretilmiş kontrplak. Ölçü 31⁄2 Uzun kenarlardan birinden inç (8,9 cm) içeriye girin ve bir işaret koyun. İşaretin üzerine uzun kenara paralel olacak şekilde bir düz kenar yerleştirin ve kontrplağın tüm uzunluğu boyunca düz bir çizgi çizmek için kullanın. Ardından diğer uzun kenardan aynı mesafeyi ölçün ve bir çizgi daha çizin.
    • Çizgiler arasındaki alan yarım borunuzun toplam yüksekliği olacaktır. Daha uzun bir tane yapmak istiyorsanız, tek bir taraf için birden fazla kontrplak tabakası kullanmanız gerekecektir.
  2. adım 2 kısa kenardan 16 inç (41 cm) içerideki ilk çizgiye bir nokta koyun.
    Kısa kenardan 16 inç (41 cm) içerideki ilk çizgiye bir nokta koyun. Çizdiğiniz ilk çizgiye geri dönün ve kısa kenardan 16 inç (41 cm) içeriyi ölçün. Daha sonra kaleminizi nereye yerleştireceğinizi bilmek için çizgi üzerinde bir nokta veya X işareti yapmak için bir kalem veya keçeli kalem kullanın.
    • Nokta, geçişinizin platforma doğru kıvrılmaya başlayacağı yeri işaretler.
  3. adım 3 noktadan 6 ft (1,8 m) dışarı doğru ölçün, böylece's perpendicular to the line.
    Çizgiye dik olacak şekilde noktadan 6 ft (1,8 m) dışarı doğru ölçün. Mezuranızın ucunu noktanın üzerine koyun ve kontrplağın genişliği boyunca uzatın. Mezurayı kontrplağın kısa kenarlarına paralel ve çizdiğiniz çizgilere dik tutun. Ölçüm bandını 6 fit (1,8 m) uzayıncaya kadar dışarı çekin.
    • Bu, geçişin önünden arkasına yatay mesafenin 6 feet (180 cm) olduğu ve rampanın yumuşak bir kavise sahip olacağı anlamına gelir.
    • Mesafeyi azaltarak rampayı her zaman daha dik veya mesafeyi artırarak daha yumuşak hale getirebilirsiniz, ancak rampanın yüksekliğinden daha uzun yapmaktan kaçının. Aksi takdirde, sürüşü çok zor olan dik dikey bölümlere sahip olursunuz.
  4. adım 4 ölçüm için yere bir tornavida saplayın.
    Ölçüm noktasında yere bir tornavida saplayın. Tornavidanın bıçağını tam ölçümün 6 feet (1,8 m) gösterdiği yerde toprağa saplayın. Tornavidanın yaklaşık 6 inçlik (15 cm) kısmını toprağın üzerinde bırakın, ancak kolayca sallanmadığından veya yerinden oynamadığından emin olun.
    • Tornavida yerine ahşap bir kazık da kullanabilirsiniz.
    • Kapalı alanda çalışıyorsanız veya toprağa bir şey koyamıyorsanız, bir çarşaf serin. 3⁄4 inç (1,9 cm) kontrplak yerleştirin ve bunun yerine ölçüye bir vida sabitleyin.
  5. adım 5 bir ipin uçlarını tornavidaya ve bir kaleme bağlayın.
    Bir ipin uçlarını tornavidaya ve bir kaleme bağlayın. Bir parça ipi 6 feet (1,8 m) uzunluğunda kesin. İpin bir ucunu tornavidanın bıçağına üstten bir düğümle sabitleyin, böylece gevşemez. Kontrplak tabakanızdaki noktaya ulaşana kadar ipi sıkıca çekin. Noktanın üzerine dikey olarak bir kalem tutun ve ipi etrafına sarın.
    • İpi her zaman sıkı tutun, aksi takdirde ip çok uzun olacak ve ölçümlerinizi bozacaktır.
    • Tornavida yerden çıkarsa, ölçümünüze geri koyun ve bir yardımcıdan onu yerinde tutmasını isteyin.
  6. adım 6 rampanın kavisli bölümünü çizmek için kalemi karşı köşeye doğru sallayın.
    Rampanın kavisli bölümünü çizmek için kalemi karşı köşeye doğru sallayın. Kalemi kontrplak parçası üzerinde hareket ettirirken dikey tutun. İpi sıkıca çekin, böylece rampanın platformlara çıkan kısmı olan düzgün, kavisli bir çizgi oluşturun. Kavisli çizgi kontrplağın karşı tarafındaki düz kılavuz çizgiyle kesiştiğinde, çizmeyi bırakın ve kaleminizi kaldırın.
    • Eğri çizgide herhangi bir sallanma varsa, silin ve düzgün görünene kadar tekrar çizmeyi deneyin.
  7. adım 7 i̇lk geçiş parçasını yapmak için bir dekupaj testeresi ile ana hat boyunca kesin.
    İlk geçiş parçasını yapmak için bir dekupaj testeresi ile ana hat boyunca kesin. Kontrplağı testere sehpalarının üzerine koyun, böylece hiçbir şeyi kesmez veya zarar vermezsiniz. Dekupaj testeresinin bıçağını tahtanızın kısa kenarındaki çizgiyle hizalayın ve testerenizi çalıştırın. Testereyi geçiş parçasının ana hatları boyunca yavaşça yönlendirin ve kesim çizgisinin sallanmadığından veya dalgalanmadığından emin olun. Kontrplağın diğer kısa kenarına ulaşana kadar kesmeye devam edin. Geçiş parçanız bir kenarı kavisli bir yamuk gibi görünecektir.
    • Ahşabın geri tepme ihtimaline karşı dekupaj testeresi kullanırken koruyucu gözlük takın.
    • Kendinizi kolayca yaralayabileceğiniz için ellerinizi testerenin bıçağından uzak tutun.
  8. adım 8 aynı boyutta 3 tane daha yapmak için ilk geçiş parçasını izleyin.
    Aynı boyutta 3 tane daha yapmak için ilk geçiş parçasını takip edin. İlk geçiş parçasını ters çevirin ve kalan kontrplak parçasının üzerine yerleştirin. İkinci geçişi yapmak için bir kalemle ana hatların etrafını çizin. İşlemi başka bir kontrplak levha üzerinde tekrarlayın ve testerenizle kesin, böylece işiniz bittiğinde hepsi aynı boyutta olan 4 geçiş parçanız olur.

Geçişlerin Çerçevelenmesi

  1. adım 1 geçişler boyunca her 8 inçte (20 cm) bir işaretleyin' curved edges.
    Geçişlerin kavisli kenarları boyunca her 8 inçte (20 cm) bir işaretleyin. Kavisli kenarları aynı hizada olacak şekilde tüm geçiş parçalarını bir arada tutun. Bir mezurayı parçaların kavisi boyunca bükün ve her 8 inçte (20 cm) bir çizgi çizin. Desteklerinizi nereye koyacağınızı bilmek için eğrinin altından düz platformlu üst bölüme doğru ilerleyin.
    • Son işaretinizin levhanın üst kenarıyla aynı hizada olmaması sorun değildir.
  2. adım 2 geçişteki her işaret için tahtaları 7 3⁄4 ft (2,4 m) uzunluğunda kesin.
    Levhaları şu şekilde kesin 73⁄4 ft (2,4 m) uzunluğundaki bir geçiş parçasındaki her işaret için. Az önce 1 geçiş parçası üzerinde yaptığınız işaretlerin sayısını sayın ve köşelerdeki ek destekler için 2 ekleyin. Geçişleriniz için ihtiyacınız olan toplam tahta sayısını bulmak için sayıyı 2 ile çarpın. 2 inç × 4 inç (0,051 m × 0,102 m) ebatlarında, 8 fit (2,4 m) uzunluğunda ve dış mekan kullanımı için üretilmiş levhalar alın. İşaretleyin 1⁄8 her bir levhanın kısa kenarlarından inç (0,32 cm) içeride olacak şekilde kesin. Tahtaların uçlarını kare olacak şekilde kesmek için dekupaj testeresi veya daire testere kullanın.
    • Örneğin, bir geçiş parçası üzerinde 10 işaret yaptıysanız, birini inşa etmek için 12 tahtaya ve her ikisi için de 24 tahtaya ihtiyacınız olacaktır.
  3. adım 3 kesilen tahtaları geçişler arasına vidalayın' bottom corners.
    Kesilen tahtaları geçişlerin alt köşeleri arasına vidalayın. Tahtalarınızdan birini 73⁄4 ft (2,4 m) uzunluğundaki levhaları dar ucuna yerleştirin ve 2 geçiş parçasının ön alt köşeleri arasına yerleştirin. Rampanın eğilmemesi için tahtayı geçiş parçalarının ön kısımları ve kavisli kenar ile aynı hizada tutun. 2-3 ahşap vidası yerleştirin. 11⁄2 inç (3,8 cm) uzunluğundaki geçiş parçalarını levhanın uçlarına geçirin. Arka alt köşelerin arasına başka bir tahta yerleştirin ve aynı şekilde tutturun. Başka bir geçiş oluşturmak için diğer 2 kavisli parçayı ve 2 tahtayı daha kullanın.
    • Alt tahtalar geçiş parçalarının kare şeklinde kalmasını sağlayarak yarım borunuzun eğrilip bükülmemesine yardımcı olacaktır.
    • Rampanızı inşa ederken her zaman düz bir yüzey üzerinde çalışmaya çalışın, böylece eğri olduklarında parçaları takmazsınız.
  4. adım 4 kesilen tahtaları geçişlere takın, böylece're centered on your marks.
    Kesilen tahtaları, işaretlerinizin ortasına gelecek şekilde geçişlere takın. Kesilmiş levhalarınızdan birini geçiş parçalarının arasına kaydırın ve kavisli kenar boyunca alttan bir sonraki işaretle hizalayın. Tahtayı döndürerek dar kenarın geçişin kavisiyle aynı hizaya gelmesini sağlayın. Bir yardımcınız tahtayı yerinde tutarken siz de 2-3 11⁄2 (3,8 cm) vidaları levhanın uçlarına yerleştirin. Geçişin tepesine ulaşana kadar her bir işaretin üzerine levhanın ortasını yerleştirerek aşağıdan yukarıya doğru ilerlemeye devam edin.
    • Tüm tahtaları en geniş tarafları kavisle aynı hizada olacak şekilde yerleştirmekten kaçının çünkü bükülme olasılıkları daha yüksektir ve ağırlığınızı da desteklemeyeceklerdir.
    • Geçişlerinizde en yüksek işarete ulaştığınızda, levhayı geniş, düz tarafı kavisle aynı hizaya gelecek şekilde yerleştirin. Bu, daha sonra bağlantı borusunu vidalamayı kolaylaştırır.

Düz Tabanın Takılması

  1. adım 1 4'e 8 feet (1,2 m × 2,4 m) boyutlarında 2 ahşap kutu çerçeve yapın.
    4 x 8 feet (1,2 m × 2,4 m) boyutlarında 2 ahşap kutu çerçeve yapın. Dar kenarına 4 ft (1,2 m) uzunluğunda 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) bir tahta yerleştirin. 2'sini yerleştirin 73⁄4 feet (2,4 m) tahtaları, geniş kenarları ilk tahtanızın uçlarıyla aynı hizada olacak şekilde yerleştirin. Başka bir 4 ft (1,2 m) tahtayı, uçları daha uzun tahtaların dış kenarlarıyla aynı hizada olacak şekilde yerleştirin. 2-3 vida yerleştirin. 11⁄2 inç (3,8 cm) uzunluğunda kısa tahtaların içinden geçerek uzun tahtaların uçlarına girmelerini sağlayın. Aynı şekilde ikinci bir çerçeve yapın.
    • Aynı miktarda desteğe sahip olmayacağı için 8'e 8 feet (2,4 m × 2,4 m) boyutlarında büyük bir çerçeve yapmaktan kaçının.
  2. adım 2 çerçevelerinizin uzun kenarları boyunca her 8 inçte (20 cm) bir işaretleyin.
    Çerçevelerinizin uzun kenarları boyunca her 8 inçte (20 cm) bir işaretleyin. Ölçüm bandınızı çerçevenizin kısa kenarından başlatın ve uzun kenarı boyunca 8 inç (20 cm) uzatın. Ölçümünüzde tahtanın üstüne bir işaret çizin. Diğer uzun kenarı işaretlemeye başlamadan önce çerçevenin uzun kenarlarından birinden aşağıya doğru ilerleyin. Birbirinin karşısındaki işaretlerin kısa kenarlara paralel olacak şekilde hizalandığından emin olun.
  3. adım 3 her bir işaret çifti için levhaları 45 inç (1,1 m) uzunluğunda kesin.
    Her bir işaret çifti için tahtaları 45 inç (1,1 m) uzunluğunda kesin. Çerçevenizin bir uzun kenarındaki işaretlerin sayısını sayın, böylece çerçeveniz için kaç tahtaya ihtiyacınız olduğunu bilirsiniz. 4 fit (1,2 m) uzunluğunda 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtalar alın. İçinde ölçün 11⁄2 inç (3,8 cm) içeriden kesin ve bir kalemle işaretleyin. Tahtanın uçları kare olacak şekilde işaretleriniz boyunca kesmek için dekupaj testerenizi veya dairesel testereyi kullanın.
    • Bu tahtaların çerçevelerin uzun kenarları arasına sığabilmesi için daha küçük olması gerekir.
  4. adım 4 kesilen tahtaları çerçevelerinizdeki işaretlerin arasına takın.
    Kesilen tahtaları çerçevelerinizdeki işaretlerin arasına takın. 45 inçlik (1,1 m) levhalardan birini, işaretler ortada olacak ve dar kenarı yukarı bakacak şekilde çerçevenizin içine kaydırın. Levhanın üst kenarını çerçevenin kenarlarıyla aynı hizada tutun. Yerlerine sabitlemek için her bir levhanın uçlarına 2-3 ahşap vidası yerleştirin.
    • Levhaları yanlışlıkla eğri yerleştirmemek için düz bir yüzey üzerinde çalışın.
  5. adım 5 düz tabanı oluşturmak için 2 çerçeveyi uzun kenarlarından birbirine vidalayın.
    Düz tabanı oluşturmak için 2 çerçeveyi uzun kenarlarından birbirine vidalayın. Bir çerçevenin uzun kenarını ikinci çerçevenin uzun kenarına bastırın ve sıkıca bir arada tutun. Kullanım 11⁄2 (3,8 cm) ahşap vidalarını uzun kenar boyunca her 8 inçte (20 cm) bir, hangi çerçeveden başladığınızı değiştirerek yerleştirin. İşiniz bittiğinde, yarım borunuz için 8'e 8 fit (2,4 m × 2,4 m) düz bir tabana sahip olacaksınız.
  6. adım 6 geçişleri ahşap vidalarla düz tabana tutturun.
    Geçişleri ahşap vidalarla düz tabana tutturun. Düz tabanı yarım boruyu monte etmeyi planladığınız düz bir yüzeye yerleştirin. Tüm destek levhaları paralel olacak şekilde geçişleri düz tabanın kenarlarının yanına getirin. Kenarların aynı hizada olması için geçişleri düz tabana doğru sıkıca itin. Her 1-2 fitte (30-61 cm) bir 3 inçlik (7,6 cm) ahşap vidalarını geçişlerden ve düz tabana takın.
    • Yarım boruyu düz bir yüzeye monte etmezseniz, rampa eğrilebilir ve üzerinde sorunsuz bir şekilde süremezsiniz.

Rampanızın Yüzeyinin Hazırlanması

  1. adım 1 rampanın üzerine 1⁄2 inç (1,3 cm) kontrplak bir tabaka koyun's flat section.
    Bir kat 1⁄2 (1,3 cm) kontrplağı rampanın düz kısmına yerleştirin. İlk 4 ft × 8 ft (1,2 m × 2,4 m) kontrplak tabakasını, uzun kenarı düz tabanın bir geçişe bağlandığı yerle aynı hizaya gelecek şekilde başlatın. Kontrplağın yarım borunun ortasında sıkı bir dikiş oluşturması için ikinci geçişin kenarı boyunca başka bir parça yerleştirin.
    • Rampanızın yüzeyini kaplamaya ilk başladığınızda daha ince bir malzeme kullanmaktan kaçının çünkü ağırlığınızı taşıyamayacaktır.
  2. adım 2 kontrplağı destekler boyunca her 1 ft'de (30 cm) bir vidalayın.
    Kontrplağı destekler boyunca her 1 ft'de (30 cm) bir vidalayın. Kontrplağı alt çerçeveye sıkıca bastırın, böylece kenarlar aynı hizada kalır. Çerçevenin kenarından itibaren 1 ft (30 cm) ölçün ve bir 11⁄2 inç (3,8 cm) ahşap vidasını destek tahtasına yerleştirin. Daha fazla vida eklemek için desteğin uzunluğu boyunca devam edin. Her yatay destek tahtasında en az 4 vida olacak şekilde kontrplak levhaların tüm uzunluğu ve genişliği boyunca vidaları sürmeye devam edin.
    • Vidaları başları dışarı çıkmayacak şekilde ahşabın içine doğru sürün, aksi takdirde sürüş yüzeyinizde tümsekler oluşacaktır.
  3. adım 3 geçişlere karşı sabitlemek için kontrplağın üzerine basın.
    Geçişlere karşı sabitlemek için kontrplağın üzerine basın. Geçişin kavisli kenarına bir kontrplak levha yerleştirin ve ayağınızla üzerine sıkıca bastırın. Kontrplak, geçiş parçalarıyla aynı hizada kalacak şekilde eğrinin şekline doğru bükülecektir. Yatay desteklere her 1 fitte (30 cm) bir vidalarken kontrplağı geçişe bastırılmış halde tutun. Ahşabın eğilmemesi için düz alt kısımdan geçişin üst kısmına doğru çalışın.
    • Kontrplağı tek başınıza aşağıda tutamıyorsanız, siz vidalarken bir yardımcıdan ağırlığını kontrplağa vermesini isteyin.
    • Daha küçük parçalarla çalışmak daha kolay olabileceğinden kontrplağınızı 4 ft × 4 ft (1,2 m × 1,2 m) kareler halinde de kesebilirsiniz.
  4. adım 4 i̇kinci kontrplak katmanını yaklaşık 8 inç (20 cm) kaydırın.
    İkinci kontrplak katmanını yaklaşık 8 inç (20 cm) kaydırın. Uzun kenarı geçişin altından 8 inç (20 cm) içeride olacak şekilde yarım borunuzun üzerine başka bir kontrplak parçası yerleştirin. Kontrplağı aşağı doğru bastırın ve desteklere 11⁄2 inç (3,8 cm) ahşap vidaları kullanın. Hasar görmemeleri için vidaları ilk katmandaki vidalardan en az 3-4 inç (7,6-10,2 cm) uzağa yerleştirin. Tüm sürüş yüzeyini ikinci kat kontrplak ile kaplayın.
    • İkinci katman rampayı güçlendirmeye yardımcı olur, böylece daha dayanıklı ve kırılma olasılığı daha düşük olur.
  5. adım 5 son katman olarak 1⁄4 inç (0,64 cm) rampa yüzeyi koyun.
    Koyun 1⁄4 inç (0,64 cm) rampa yüzeyini son katman olarak kullanın. Rampayı dışarıya kuruyorsanız, dayanıklı ve hava koşullarına dayanıklı olduğu için Skatelite veya Ramp Armor gibi özel bir rampa yüzeyi kullanın. Rampanızı iç mekanda yaptıysanız şunları kullanabilirsiniz 1⁄4 inç (0,64 cm) masonit. Rampa kaplama levhalarını kontrplağın üzerine yerleştirin ve destekler boyunca vidalayın. 11⁄2 inç (3,8 cm) vidalar kullanın. Vidalarınızı destek boyunca her 8-12 inçte (20-30 cm) bir yerleştirerek güvenli bir şekilde tutun.
    • Özel rampa yüzey kaplaması 4 ft × 8 ft (1,2 m × 2,4 m) bir tabaka için 200 USD'ye kadar mal olabilir ve bunu internetten satın alabilirsiniz.
    • Vida başlarının yüzey kaplamasının üzerine çıkmadığından emin olun, aksi takdirde tekerlekler bunlara takılabilir ve sürüşünüzü daha engebeli hale getirebilir.

Kaplamanın Eklenmesi

  1. adım 1 2 boru boyunca her 2 ft'de (61 cm) bir 3⁄8 inç (9,5 mm) delik açın.
    Matkap 3⁄8 2 boru boyunca her 2 ft'de (61 cm) bir 9,5 mm'lik delikler açın. 8 fit (2,4 m) uzunluğunda ve çevresi 2 inç (5,1 cm) olan 2 PVC veya metal boru alın. Bir tane koyun 3⁄8 inç (0,95 cm) metal kesici matkap ucunu matkabınıza takın. Deliklerinizi nereye yerleştireceğinizi bilmek için boruların üzerine her 2 fitte (0,61 m) bir işaret koyun. Matkap ucunu boruya dik tutun ve yavaşça borunun 1 tarafından geçirin.
    • Başlıklar için kullanılan borular, yarım borunuzun üst kısmı boyunca taşlamayı ve numaralar yapmayı kolaylaştırır.

    Uyarı Kırılma ve yaralanmalara neden olma olasılıkları daha yüksek olduğundan, standart uçlarla metal boruları delmekten kaçının.

  2. adım 2 borunun karşı tarafında 3⁄16 inç (4,8 mm) delikler açın.
    Yapın 3⁄16 (4,8 mm) delikleri borunun karşı tarafında açın. Boruyu 180 derece döndürerek az önce açtığınız deliklerin altta kalmasını sağlayın. Matkabınızı bir 3⁄16 (4,8 mm) uç takın ve yerine kilitleyin. Delikleri her 2 fitte (0,61 m) bir işaretleyin, böylece alttaki deliklerle hizalanırlar. Borunun ortasına gelene kadar matkabınızı her işaretten geçirin.
    • Borudaki daha büyük delikler matkap ucunu içlerinden geçirmenizi sağlar ve daha küçük delikler vidaların geçeceği yerlerdir.
  3. adım 3 başlıkları, uçları aynı hizada olacak şekilde geçişlerin üst çentiklerine yerleştirin.
    Başlıkları, uçları aynı hizada olacak şekilde geçişlerin üst çentiklerine yerleştirin. Geçişlerinizin üst köşelerinde rampa yüzeyi ile üst kenar arasında küçük bir çentik olacaktır. Başlık borusunu geçişin üzerine kaldırın ve küçük delikler üst destek levhasının dar kenarı ile aynı hizaya gelecek şekilde çentiğe yerleştirin. Kaplamanın ön kısmının rampa yüzeyi ile aynı hizada olduğundan ve uçlarının geçişin kenarlarından taşmadığından emin olun.
    • Başlık rampanın yüzeyinden taşıyorsa, çentiği daha derin kesmek için dekupaj testerenizi kullanın.
  4. adım 4 başlıkları geçişlerin üst destek levhalarına vidalayın.
    Başlıkları geçişlerin üst destek levhalarına vidalayın. Hareket etmemesi için bir yardımcınızın koping borusunu yerinde tutmasını sağlayın. Uzatılmış bir tornavida ucuna 3 inçlik (7,6 cm) bir ahşap vidası yerleştirin ve başlığın üstündeki daha büyük delikten dikkatlice geçirin. Vidanın ucunu borunun altındaki daha küçük delikten geçirin. Vida başı başlığın iç kenarıyla aynı hizaya gelene kadar vidayı doğrudan destek tahtasına çakın. Geçişleri sabitlemek için başlıklardaki diğer deliklere de vida ekleyin.
    • Alttaki destek levhasına zarar vermemek veya yarmamak için başlıkları yavaşça vidalayın.

Platformların Montajı

  1. adım 1 8'e 4 feet (2,4 m × 1,2 m) boyutlarında 2 ahşap çerçeve inşa edin.
    8 x 4 feet (2,4 m × 1,2 m) boyutlarında 2 ahşap çerçeve oluşturun. Dar tarafına 4 ft (1,2 m) uzunluğunda 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) bir tahta yerleştirin. 2 adet levhayı şu şekilde yerleştirin 73⁄4 feet (2,4 m) kısa parçaya dik olarak yerleştirin, böylece kenarlar aynı hizada olur. Uçları uzun parçaların dış kenarlarıyla aynı hizada olacak şekilde 4 ft'lik (1,2 m) bir tahta daha yerleştirin. Kutu çerçevelerinizi yapmak için kısa tahtaları uzun tahtaların uçlarına 3 inç (7,6 cm) ahşap vidalarla vidalayın.
    • Çerçeveler, düz tabanınızda kullandığınız çerçevelere benzeyecektir.
    • Platformu istediğiniz genişliğe ayarlayabilirsiniz, ancak 2-4 feet (61-122 cm) arasında bir yer genellikle yeni başlayan bir halfpipe için standarttır.
  2. adım 2 çerçeveler boyunca her 16 inçte (41 cm) bir işaretleyin' long edges.
    Çerçevelerin uzun kenarları boyunca her 16 inçte (41 cm) bir işaretleyin. Çerçevenizin uzun kenarı boyunca köşeden itibaren ölçüm yapın ve 8 inçte (20 cm) bir işaret koyun. Uzun levhanın uzunluğu boyunca çalışmaya devam edin ve her 8 inçte (20 cm) bir yeni bir işaret ekleyin. Ardından diğer uzun tahta üzerinde de ilk çizdiklerinizle aynı hizada olacak şekilde işaretler yapın.
  3. adım 3 45 inçlik (1,1 m) levhaları işaretlerinizdeki çerçevelere sabitleyin.
    45 inçlik (1,1 m) tahtaları işaretlediğiniz çerçevelere sabitleyin. Uzun kenar parçalarının arasına 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) bir tahta yerleştirin, böylece yaptığınız işaretlerle ortada ve kısa kenarlara paralel olur. Çerçevenin uzun kenarlarından ve destek tahtasından 3 inç (7,6 cm) uzunluğunda 2-3 ahşap vidası geçirin. Her işaret kümesinin arasına tahtaları vidalayana kadar çerçeveler boyunca ilerleyin.
    • Destekleri takarken en fazla ağırlığı taşıyabilmeleri için levhanın dar tarafının yukarı baktığından emin olun. Aksi takdirde bükülebilir veya kırılabilirler.
  4. adım 4 platform çerçevelerini 3⁄4 inç (1,9 cm) kontrplak ile kaplayın.
    Platform çerçevelerini 3⁄4 inç (1,9 cm) kontrplak. 4 ft × 8 ft (1,2 m × 2,4 m) boyutlarında bir kontrplak levhayı, kenarları çerçevenizle aynı hizada olacak şekilde destek levhalarının üzerine yerleştirin. Takın 11⁄2 (3,8 cm) vidaları her 8 inçte (20 cm) bir destek levhaları ve çerçeve boyunca yerleştirin. Bir kısa kenardan diğerine doğru çalışın, böylece ahşap ortada bükülmez veya kabarmaz.
    • Daha ince kontrplak kullanmaktan kaçının, aksi takdirde ağırlığınızı taşıyamayabilir.
  5. adım 5 platformun arkası boyunca 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) direkler dikin.
    Platformun arkası boyunca 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) direkler takın. Direklerinizi ne kadar uzun yapacağınızı bilmek için geçişinizin yüksekliğini ölçün. Ölçümünüzü 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) bir direğe aktarın ve aynı yükseklikte 3 parça kesin. Direklerden 2'sini platformun altındaki köşelere ve 1'ini de orta desteğe en yakın arka tarafa yerleştirin. Platformun üst kısmını direklere tutturmak için 3 inç (7,6 cm) uzunluğunda 2-3 ahşap vida kullanın.
    • Direk satın almak istemiyorsanız, bunun yerine 2 adet 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtayı birbirine vidalayabilirsiniz.
  6. adım 6 platformları her 8 inçte (20 cm) bir geçişlerin kenarlarına vidalayın.
    Platformları her 8 inçte (20 cm) bir geçişlerin yanlarına vidalayın. Platformları geçişlerin arkalarına doğru iterek ön kısımlarının kaplamayla aynı hizaya gelmesini sağlayın. Güvenli 11⁄2 (3,8 cm) vidaları geçişin üst kenarından geçirerek platformun kenarlarına girmelerini sağlayın. Platformun geçişler üzerinde sabit kalması için her 8 inçte (20 cm) en az 2-3 vida yerleştirin. Platformları taktıktan sonra binmeye hazırsınız!
    • Platformlar üzerinde durduğunuzda hala sağlam hissetmiyorsanız, tahtaları her bir bacaktan 45 derecelik bir açıyla vidalayın, böylece platformdaki alt desteklere bağlanırlar.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Bütün bunları nereden bulabilirim?
    Herhangi bir ev geliştirme mağazasından.
  • Soru
    Bu 20 feet uzunluğunda ve 4 feet yüksekliğinde yapılabilir mi?
    Elbette, ancak 20x4 ahşabı bir mağazada bulmak biraz zor olacaktır.
  • Soru
    Yarım inç kalınlığındaki tek tarafı iyi kontrplağı nasıl bükebilirim?
    Islatabilirsiniz (suya batırın çünkü bu ahşabı daha esnek hale getirir) ve ardından ahşabın rampanın kenarı olacak kenarına yapıştırıcı sürebilirsiniz. Ardından yavaş yavaş çivileyin ya da vidalayın, kelepçelediğinizden ya da bir ağırlıkla yerine bastırdığınızdan emin olun ki istediğiniz şekli alsın. Yine de dikkatli olun, sabırla ilerlemezseniz ya da çok az ıslatırsanız kırabilirsiniz.

İpuçları

  • Tüm aletleri satın almak zorunda kalmamak için hırdavatçıların ekipman kiralama hizmeti sunup sunmadığına bakın.
  • Halfpipe'ınızı kullanırken kask ve ped takın, böylece yaralanma olasılığınız azalır.

Uyarılar

  • Kendinizi kesmemek veya yaralamamak için elektrikli aletlerle çalışırken her zaman dikkatli olun.
  • Düz bir yüzey üzerinde çalıştığınızdan emin olun, aksi takdirde rampanızı düzensiz hale getirebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 8 ft (2,4 m) uzunluğunda 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) saplamalar
  • 4 inç × 8 inç (10 cm × 20 cm) boyutlarında yapraklar 1⁄2 inç (13 mm) kontrplak
  • 4 inç × 8 inç (10 cm × 20 cm) boyutlarında yapraklar 3⁄4 inç (19 mm) kontrplak
  • 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) direkler
  • 4 inç × 8 inç (10 cm × 20 cm) boyutlarında yapraklar 1⁄4 inç (6,4 mm) rampa yüzeyi
  • 8 ft (2,4 m) uzunluğunda 2 inç (5,1 cm) metal veya PVC boru
  • 11⁄2 inç (3,8 cm) dış ahşap vidaları
  • 3 inç (7,6 cm) dış ahşap vidaları
  • Güvenlik gözlükleri
  • Ölçüm bandı
  • Kurşun Kalem
  • Tornavida
  • Dize
  • Jigsaw
  • Metal kesme uçlu matkap
  • Seviye