Barfiks Çubuğu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Barfiks en iyi kol ve sırt egzersizlerinden biridir, ancak bunu yapmak için bir bara ihtiyacınız vardır. Neyse ki kendi barfiks barınızı yapmak karmaşık bir süreç değil. Güçlü bir barfiks barı yapmanın en kolay yolu, bahçenizde birkaç ahşap direkle açık havada yapmaktır. Evinizin içinde yer varsa, çelik boruları duvardaki veya tavandaki çivilere sabitlemek de bir olasılıktır.

Basamaklar

Dış Mekan Bar Kurulumu

  1. adım 1 basınçla işlenmiş ahşap direkler ve bir çelik boru alın.
    Basınçla işlenmiş ahşap direkler ve bir çelik boru alın. Barfiks çubuğunu destekleyecek sehpaları yapmak için yaklaşık 10 ft (3,0 m) uzunluğunda bir çift 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) direk alın. Çürümeye karşı dayanıklı olmaları için basınçla işlenmiş olduklarından emin olun. Ardından, direklerin arasına sığması için yaklaşık 4 ft (1,2 m) uzunluğunda galvanizli çelik bir boru alın.
    • Bu parçaların uzunluğu ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişecektir. Örneğin, yerden daha fazla yükseklik sağlamak için daha uzun direkler seçin.
    • Çoğu ev geliştirme mağazası, talep etmeniz halinde bu parçaları sizin için kesecektir. Uygun el testereleriniz varsa, bunları kendiniz de kesebilirsiniz.
  2. adım 2 bahçenizde bir çift 3 ft (0,91 m) derinliğinde çukur kazın.
    Bahçenize bir çift 3 ft (0,91 m) derinliğinde çukur kazın. Delikleri 4 ft (1,2 m) veya barfiks çubuğunuz için kullanmayı planladığınız çelik çubuğun uzunluğu kadar aralıklarla yerleştirin. Her bir deliği 5 US gal (19 L) plastik kova alabilecek büyüklükte açın. Boyutlarını test etmek için kovaları deliklerin içine yerleştirin. Kovalar doğru boyutta olduklarında deliklerin içine rahatça oturacaktır.
    • Daha sonra barfiks çubuğunun düz olması için delikleri aşağı yukarı aynı çapta ve derinlikte açın.
  3. adım 3 delin...
    Direklerin üst kenarlarından yatay delikler açın. Her bir direğin üst ucundan 4 inç (10 cm) aşağıya doğru ölçün ve noktayı bir kalemle işaretleyin. Ardından, elektrikli bir matkap ile 11⁄4 (3,2 cm) uç kullanarak çelik çubuğun çapından biraz daha geniş bir delik açın. Her iki direği de sonuna kadar delin.
    • Direkleri sağlam tutmak için üst uçları ile delikler arasında en az 2 inç (5,1 cm) bırakın.
  4. adım 4 çelik çubuğu direklerin içinden geçirin.
    Çelik çubuğu direklerin içinden geçirin. Direkleri yere düz bir şekilde yerleştirin ve çelik çubuğu açtığınız deliklerden geçirin. Direklerin yaklaşık 4 ft (1,2 m) aralıklı olduğundan ve çubuğun uçlarının direklerden zar zor çıkmasına yetecek genişlikte olduğundan emin olun.
    • Diğer bir seçenek de metal direkler ve dirsek bağlantıları kullanmaktır. Ahşap direkleri eşit büyüklükte bir çift metal boru ile değiştirin. Boruları saat yönünde döndürerek 90 derecelik dirsek bağlantılarına geçirin. Barfiks çubuğu bağlantıların karşı uçlarına oturur.
  5. adım 5 barfiks çubuğunu bir çift metal flanşa bağlayın.
    Barfiks çubuğunu bir çift metal flanşa bağlayın. Flanşlar, vidalar için bir dizi deliğe sahip küçük bağlantı diskleridir, bu da onları metal bir çubuğu ahşap montajlara sabitlemek için harika bir yol haline getirir. Tek bir flanşı çubuğun her iki ucuna kaydırın ve her bir ahşap direğin dış kısmına dayanana kadar saat yönünde çevirin. Flanşları düz tarafları ahşaba gelecek şekilde yerleştirin.
    • Flanşların biraz farklı kenarları vardır. Flanşların ahşapla aynı hizada olduğundan emin olun, böylece düzgün bir şekilde bağlanırlar.
    • Çubuğunuz kısaysa, direklere delik açmaktan vazgeçin. Bunun yerine, her bir direğin iç kısmına bir flanş yerleştirin. Bunları yerlerine sabitleyin, ardından çubuğu saat yönünde çevirerek içlerine geçirin.
  6. adım 6 flanşları ahşap direklere vidalayın.
    Flanşları ahşap direklere vidalayın. Flanşları ahşaba karşı sıkıca tutun. Üzerlerindeki vida delikleri dizisini not edin ve bunları ahşap direkler üzerinde bir kalemle işaretleyin. Ardından, delikleri bir matkapla önceden delin. 13⁄8 (3,5 cm) matkap ucu ile delin. Her deliğe yerleştirilen 3 inç (7,6 cm) galvanizli ahşap vidalarla flanşları sabitleyerek bitirin.
  7. adım 7 2 parti karıştırın...
    Ayrı plastik kovalarda 2 parti beton karıştırın. Gömmekten çekinmeyeceğiniz 2 büyük karıştırma kovası seçin. Kovaların yaklaşık 1 ft (0,30 m) ve 3 ft (0,91 m) derinlikte olması gerekir. Her kova için yaklaşık 1 torba 80 lb (36 kg) beton karışımı kullanın. Betonu suyla uygun kıvamda karıştırmak için üreticinin talimatlarını izleyin.
    • Kovalar çubuğa daha fazla denge sağlar. Betonu doğrudan toprağa koyarsanız, zamanla kayabilir.
    • Direkleri taşlarla veya başka nesnelerle desteklerseniz doğrudan toprağa yerleştirmek mümkündür. Direkleri deliklere yerleştirin, ardından etraflarını hareket ettirilmesi kolay olmayan büyük nesnelerle çevreleyin.
  8. adım 8 beton kovalarını zemine yerleştirin ve çubuğu monte edin.
    Beton kovalarını zemine yerleştirin ve çubuğu monte edin. Kovaları daha önce kazdığınız deliklere yerleştirin. Delikleri ortalayın ve mümkün olduğunca eşit konumlandırmak için gerektiğinde bir marangoz terazisiyle test edin. Ardından, çekme çubuğunu kaldırın ve ahşap direkleri her bir kovanın ortasına yerleştirin.
    • Direkleri her bir kovanın ortasına mükemmel bir şekilde yerleştirmek için birinin çubuğu kaldırmanıza yardım etmesini sağlayın.
  9. adım 9 betonun kurumasını beklerken çubuğu bir terazi ile kontrol edin.
    Betonun kurumasını beklerken çubuğu bir terazi ile kontrol edin. Bir marangoz terazisini çekme çubuğunun üst kenarına doğru tutun. Çubuk düz olduğunda, alet içindeki sıvı ortalanmış olarak kalacaktır. Çubuğu gerektiği gibi ayarlayın, ardından denemeden önce betonun kuruması için bolca zaman verin.
    • Betonun kuruması yaklaşık 24 saat sürer. Çubuğun üzerine ağırlık koymadan önce oturması için bolca zaman verin.

İç Mekan Barı Oluşturma

  1. adım 1 çelik boruları 90 derecelik dirsek bağlantılarına geçirin.
    Çelik boruları 90 derecelik dirsek bağlantılarına geçirin. Bir çift 18 inç (46 cm) ile başlayın, 3⁄4 (1,9 cm) genişliğinde galvanizli çelik borular ve 3⁄4 (1,9 cm) genişliğinde 90 derecelik dirsek bağlantıları. Her boruya bir dirsek bağlantısı yerleştirin. Boruları, mafsalların içine sağlam bir şekilde geçirilene kadar saat yönünde döndürün.
    • Bu borular ve bağlantılar barfiks çubuğunu duvara bağlar. Çubuğun sabit durması için nispeten kısa olmaları gerekir.
  2. adım 2 dirsek bağlantılarına daha uzun bir çelik boru takın.
    Dirsek bağlantılarına daha uzun bir çelik boru takın. Yaklaşık 48 inç (120 cm) uzunluğunda bir çubuk ve 3⁄4 (1,9 cm) genişliğinde olması, evinizde barfiks çekmek için size bolca alan sağlayacaktır. Çubuğu mafsallardan birine yerleştirin ve sabitlemek için elinizle saat yönünde çevirin. Ardından, diğer eklemi çubuğun diğer ucuna takın.
    • Farklı uzunluklarda borular kullanarak barfiks barınızı ayarlayın. Örneğin, 48 inç (120 cm) bar için yeriniz yoksa daha kısa bir bar seçin.
  3. adım 3 daha kısa çubukların uçlarına flanşları takın.
    Kısa çubukların uçlarına flanşları takın. Bir çift 3⁄4 inç (1,9 cm) kalınlığında metal flanşlar, çubukları duvara veya tavana sabitlemek için ihtiyacınız olacak. Bir flanşı 18 inçlik (46 cm) çubukların her birinin serbest ucuna yerleştirin ve saat yönünde çevirerek geçirin. Flanşların düz uçlarının çubuklardan uzağa baktığından emin olun.
    • Flanşlar çoğu ev geliştirme mağazasında mevcuttur. Uzun çubuğun çapına uyan ve 4 vida deliği olan flanşları seçin.
  4. adım 4 çubuğu bir marangoz ile test edin's level to gauge its evenness.
    Düzgünlüğünü ölçmek için çubuğu bir marangoz terazisi ile test edin. Çubuğu, flanşları yere düz gelecek şekilde zemine yerleştirin. Çubuğun üzerine bir marangoz terazisi yerleştirin. Terazinin ortasındaki sıvının 1 tarafa doğru hareket etmesini izleyin, bu da barfiks çubuğunun düzensiz olduğunu gösterir. Hepsi eşit şekilde diş açılana kadar çubukları flanşlara ve dirsek bağlantılarına bükmeye devam edin.
    • Çubukların flanşlara ve bağlantı parçalarına eşit şekilde geçirilmesi gerekir. Her şeyi mükemmel hale getirmek için büyük olasılıkla birkaç ayarlama yapmanız gerekecektir.
    • Dirsek bağlantılarını bir boru ile saat yönünde çevirmeye çalışarak iyi bağlandıklarından emin olun. Eklemler sıkılaşacak ancak konumlarından çıkmayacaklardır.
  5. adım 5 desteğin yerini belirleyin...
    Çubuğu monte etmek istediğiniz yerdeki destek kirişlerini veya saplamaları bulun. Saplamaları bulmanın en kolay yolu elektronik bir saplama bulucu kullanmaktır. Saplama bulucuyu duvara veya tavana doğru tutun. Evinizin duvarlarındaki ağırlık taşıyan kirişleri bulmak için duvarları tarar.
    • Barfiks çubuğunun saplamalara veya destek kirişlerine monte edilmesi gerekir. Bu kirişler evinizin iskeletini oluşturur, bu nedenle ekstra ağırlığa dayanacak kadar güçlüdürler. Bunları kullanmazsanız, üzerine yaslandığınız anda çekme çubuğunu duvardan sökersiniz.
  6. adım 6 ahşap destek üzerindeki saplamaların ve deliklerin yerlerini işaretleyin.
    Çivilerin ve deliklerin yerlerini ahşap destek üzerinde işaretleyin. Yaklaşık 8 ft (2,4 m) uzunluğunda 2 ft × 6 ft (0,61 m × 1,83 m) bir tahta parçasına ihtiyacınız olacak. Tahtayı daha önce yerleştirdiğiniz çivilerin üzerinden duvara doğru tutun. Saplama başına 2 veya 3 vida kullanmayı planlayın ve delikleri tahta genişliği boyunca yaklaşık her 2 inçte (5,1 cm) bir konumlandırın.
    • Ölçümleri tamamlamadan önce çubuğu tahtaya doğru tutun. Flanşların, levhayı saplamalara vidalamanız gereken noktaları kapatmadığından emin olun.
    • Tuğla veya beton bir duvar üzerinde çalışıyorsanız, çubuğunuzu yerleştirirken daha fazla özgürlüğe sahip olursunuz. Çivileri bulmanız gerekmez. Çubuğu odanın içinde istediğiniz yere yerleştirin.
  7. adım 7 flanşları ahşap gecikmeli vidalarla tahtaya tutturun.
    Flanşları ahşap gecikme vidaları ile panoya tutturun. Tahta üzerindeki flanşlarda vida deliklerini işaretleyin, ardından bunları bir 3⁄8 inç (0,95 cm) matkap ucu. Önceden delinmiş delikleri flanşlardaki vida delikleriyle hizalayın. Bir 3⁄4 (1,9 cm) ahşap gecikmeli vidayı her deliğe yerleştirin ve bir lokma anahtar kullanarak bunları panoya sabitleyin.
    • Devam etmeden önce barfiks çubuğunu kontrol ederek düz göründüğünden ve tahtaya sıkıca tutturulduğundan emin olun.
  8. adım 8 ahşap levhayı duvara veya tavana bağlayın.
    Ahşap levhayı duvara veya tavana bağlayın. Barfiks çubuğunuzun kurulumunu bitirmek için tahtayı tekrar saplamaların üzerine yerleştirin. Bir tahta kullanarak 3⁄8 (0,95 cm) matkap ucuyla, daha önce yaptığınız konumlandırma işaretlerini delin. Ardından, tahtayı 31 inç (79 cm) uzunluğunda yaklaşık 8 gecikmeli vida ile duvara sabitleyin ve 3⁄8 (0,95 cm) genişliğinde olmalıdır. Vidaları yaklaşık 2 inç (5,1 cm) aralıklarla yerleştirin ve yerlerine sabitlemek için bir lokma anahtar kullanın.
    • Beton veya tuğla duvarlarda, bilyeyi delmek için bir duvar matkabı ucu kullanın. Çekme çubuğunu beton gecikmeli ankrajlar ve gecikmeli cıvatalarla duvara tutun.
    • Güçlü ve düz olduğundan emin olmak için çekme çubuğunu test edin. Konumlandırmayı yeniden ayarlamak için gerektiğinde vidaları sökün.

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları

  • Barfiks barınızı diğer egzersizler için gerektiği gibi genişletin. Örneğin, daldırma egzersizleri için bir çift paralel bar inşa edin. Barları orijinal direklere ve 2 adet 5 ft (1,5 m) yüksekliğindeki direğe bağlayarak dış mekan barfiks barıyla aynı şekilde inşa edersiniz.
  • Barfiks barınızı ihtiyaçlarınıza göre tasarlayın. Örneğin uzun boyluysanız daha uzun direkler kullanın veya kendinize daha fazla kavrama alanı sağlamak için daha uzun bir bar kurun.

Uyarılar

  • Evinize yanlış bir barfiks çubuğu monte etmek çok fazla hasara neden olabilir. Çivilerin nerede olduğunu bildiğinizden ve bunları dikkatlice deldiğinizden emin olun. Ayrıca, bir apartman dairesinde yaşıyorsanız barı duvara monte etmek için izin alın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Dış Mekan Bar Kurulumu

  • 2 adet 4 inç × 4 inç (10 cm × 10 cm) 10 ft (3,0 m) uzunluğunda direk
  • Kürek
  • Şerit metre
  • Kurşun Kalem
  • Elektrikli matkap
  • 11⁄4 inç (3,2 cm) matkap ucu
  • 4 ft (1,2 m) galvanizli çelik boru
  • 2 metal flanş
  • 8 3 inç (7,6 cm) galvanizli ahşap vidası
  • 2 beton karıştırma kovası
  • 2 torba 80 lb (36 kg) beton karışımı
  • Marangoz seviyesi

İç Mekan Barı Oluşturma

  • 2 × 6 × 8 ft (0,61 × 1,83 × 2,44 m) ahşap tahta
  • Matkap
  • 3⁄8 inç (0,95 cm) matkap ucu
  • 2 3⁄4 inç (1,9 cm) galvanizli 90 derecelik dirsek bağlantıları
  • 2 3⁄4 inç (1,9 cm) galvanizli metal flanşlar
  • 2 adet 18 inç (46 cm) galvanizli çelik boru
  • 1 48 inç (120 cm) galvanizli çelik boru
  • 8 3⁄4 inç (1,9 cm) ahşap gecikmeli vidalar
  • 8 3⁄8 inç (0,95 cm) genişliğinde, 31 inç (79 cm) uzunluğunda gecikmeli vidalar
  • Kurşun Kalem
  • Şerit metre
  • Marangoz seviyesi