Kaykay Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster çeşitli markalar kullanarak bütün bir kaykay yapmak isteyin, ister sadece belirli bir parçayı değiştirmeniz gereksin, alyan anahtarı, lokma anahtarı veya kaykay çok amaçlı aleti gibi birkaç aletle kaykayınızı kolayca yapabilirsiniz. Bir kaykayda tutma bantlı bir güverte, kamyonlar, tekerlekler ve rulmanlar bulunmalıdır. Normal kaykayınızı, longboard'unuzu veya penny board'unuzu özelleştirmek nispeten kolaydır.

Adımlar

Parçalarınızın ve Aletlerinizin Montajı

  1. adım 1 uygun bir çalışma alanı bulun.
    Uygun bir çalışma alanı bulun. Kaykayınızı monte edebileceğiniz geniş, düz bir çalışma alanı kullanın. Somunlar, cıvatalar ve pullar gibi çok sayıda küçük parçayla uğraşacaksınız.
    • Büyük bir çalışma masası veya yerde açık bir alan iyi sonuç verir. İhtiyacınız olanı kolayca bulabilmeniz için tüm parçalarınızı ve aletlerinizi yerleştirmek için yeterli alana sahip olduğunuzdan emin olun.
    • Herhangi bir şeyi kaybetmemek için belirli bir parçaya ihtiyacınız olana kadar donanımınızı orijinal kutularında veya ambalajlarında saklayın.
    • Kendi kartınızı tamamen sıfırdan inşa etmek istemiyorsanız, yerel bir dükkandan boş bir kart satın almayı deneyin, daha sonra kendi tasarımınızı uygulayabilirsiniz.
  2. adım 2 uygun aletleri bir araya getirin.
    Uygun aletleri bir araya getirin. Tornavida, lokma anahtarı ve alyen anahtarı/hex anahtarı dahil olmak üzere normal bir alet seti kullanabilirsiniz. En kolay yöntem, kaykaylar için üretilmiş, değişken boyutlu lokma anahtarı, tornavida, cırcır sistemi ve alyen anahtarı içeren çok amaçlı bir alet kullanmaktır.
    • Ayrıca tutma bandınızı kesmek için bir jilete ve bir eğeye ihtiyacınız olacaktır.
    • Bazı kaykay aletleri bir ustura ve bir eğe ile birlikte gelir. Eğer böyle bir aletiniz yoksa, düz kenarlı bir ustura ya da maket bıçağı ve metal bir eğe ya da zımpara kağıdı kullanın.
    • Toplamda, güverte muhtemelen 10 dolar civarında olacaktır, ancak kaykay için tüm malzemelerin fiyatı 100 dolar civarında olacaktır.
  3. adım 3 güvertenizi ve tutma bandınızı alın.
    Güvertenizi ve tutma bandınızı alın. Güverte, tahtanızın üzerinde durduğunuz kavisli ahşap (bazen plastik veya fiberglas) kısmıdır. Kavrama bandı, tahtanızı kaymadan manevra yapmanıza yardımcı olmak için güvertenizin üstüne takılan siyah/gri (bazen başka renkli) malzemedir.
    • Hem güverte hem de kavrama bantlarının birçok markası ve türü vardır. Bazı güvertelerde kavrama bandı önceden uygulanmış olarak gelir, eğer güvertenizde yoksa kendiniz uygulamanız gerekecektir.
    • Desteler farklı genişlik ve uzunluklarda gelir. Sokak kaykaylarının çoğu 7,5 inç civarındayken park kaykayları 8,5 inç civarındadır. Kaykayınızı daha çok sokakta mı yoksa parkta mı kullanmayı planladığınıza karar verin. Ardından boyunuzu göz önünde bulundurun. Daha küçük ayaklara sahip daha kısa patenciler daha geniş bir güverteye ihtiyaç duymazken, daha uzun boylu patenciler ekstra alandan faydalanabilir.
    • Bazı kavrama bantları diğerlerine göre daha az kavrayıcıdır. Kavrama bandı zımpara kağıdı gibidir ve farklı taneciklerden yapılmıştır. Patende yeniyseniz, ayaklarınızın kaymadan kolayca hareket edebilmesi için orta düzeyde bir tutuş ve kabalık isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 kamyonlarınızı, tekerleklerinizi ve rulmanlarınızı alın.
    Kamyonlarınızı, tekerleklerinizi ve rulmanlarınızı alın. Desteler ve tutma bantları gibi, kamyonlarınız, tekerlekleriniz ve rulmanlarınız söz konusu olduğunda da çok sayıda seçeneğiniz vardır. Bu bileşenlerin boyutu, genişliği ve yüksekliği herkesin tercihine göre farklılık gösterecektir.
    • Ayaklar için iyi bir kural, sörf tahtası boyutunuza uygun olanları almaktır. Sörf tahtanız için çok geniş ya da tam tersi kamyonlar istemezsiniz.
    • Tekerlekler genellikle kavramanızı, kaymanızı ve hızlı hareket etmenizi sağlayan poliüretandan yapılır. Tekerleğin sertliğinin yanı sıra boyutu için de farklı seçenekler vardır. Longboardlar için olanlar gibi seyir tekerlekleri en büyük ve en yumuşak olanlardır. Küçük, daha sert tekerlekler, kaymaya izin verdikleri için sokak pateni ve parktaki numaralar için daha iyidir. Bir de çok yönlü paten için ikisinin arasında kalan tekerlekler vardır. Tekerlek boyutları genellikle 49-75 mm arasında değişir. Sokak tekerlekleri tipik olarak 50-55 mm civarındadır. Vert tekerlekleri 55-60 mm'ye daha yakındır ve longboard tekerlekleri yaklaşık 64-75 mm'dir.
    • Her tekerleğin içinde rulmanların girdiği bir oluk vardır. Rulmanlar, tekerleklerin bir kamyona sabitlenmiş metal aks etrafında dönmesini sağlar. Farklı rulmanlar ne kadar hızlı ve uzağa gidebileceğinizi de etkileyecektir. En yaygın rulman boyutu '608 'dir. Bu rulmanlar endüstri standardı olarak çoğu tekerleğe uyar. Rulmanların çelik ve seramik seçenekleri vardır. Seramik rulmanlar genellikle tahtanızın ve hareketinizin performansını artırır ancak daha pahalıdır. Eğer siz kaykayda yeni̇yeterli olacağından çok daha fazla çelik rulman vardır.
    • Kamyonların genellikle tekli olarak satıldığını unutmayın. İnternetten kamyon satın alıyorsanız, bir çift aldığınızdan emin olun.

Güvertenize Kavrama Bandı Takmak

  1. adım 1 güvertenizi düz bir yüzeye yerleştirin.
    Destenizi düz bir yüzeye yerleştirin. Güvertenize tutma bandı yapıştırmak çok zor değildir, ancak harika görünmesi için biraz pratik yapmanız gerekebilir. Destenizi düz bir yüzeye sağ tarafı yukarı bakacak şekilde yerleştirerek başlayın.
    • Tahtanızın burnu ve kuyruğu yukarı bakmalı ve tahtanızın düz kısmı yüzeye dayanmalıdır.
    • Tahtanız tasarımı nedeniyle tamamen düz durmayabilir.
    • Kaykayınız için iyi bir ahşap türü sert Akçaağaçtır, çünkü ince ve dayanıklıdır.
  2. adım 2 tutamak bandının arkasını çıkarın.
    Tutamak bandının arkasını çıkarın. Tutunma bandınız, tahtanızdan daha uzun ve daha geniş olan dikdörtgen bir tabaka halinde gelecektir. Tüm tahtayı kapladığından emin olmak için soymadan önce tahtanızın burnu ve kuyruğu üzerine yerleştirin. Ardından, yapışkan tarafı ortaya çıkaracak şekilde arka kısmı soyun.
    • Kağıdı soyduktan sonra tutma bandına mümkün olduğunca az dokunmaya dikkat edin, böylece bandı yanlışlıkla herhangi bir şeye yapıştırıp mahvetmezsiniz.
    • Arka kağıdın tamamını bir kerede soyun.
  3. adım 3 kavrama bandınızı destenizin üzerine yerleştirin.
    Kavrama bandınızı destenizin üzerine yerleştirin. Bandın uçlarını işaret parmağınız ve başparmağınız arasında sıkıştırarak, öğretilen bandı çekin. Orta parmaklarınızla tahtanızın burnunu ve kuyruğunu bulun. Bant üzerinde dururken uçları göremeyeceksiniz. Ardından, tahtanızın kenarını bulun ve tutma bandının uzunluğunu bu kenar boyunca hizalayın, böylece bandı düz bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
  4. adım 4 bandı hem burnun hem de ucun ortasından başlayarak yerleştirin ve bandın doğal bir şekilde güvertenizin üstüne düşmesine izin verin.
    Bandı hem burun hem de ucun ortasından başlayarak yerleştirin ve bandın doğal bir şekilde destenizin üstüne düşmesine izin verin.
    • Bandı destenin üstüne yerleştirdikten sonra, avuç içlerinizi alın ve kavrama bandını düzeltin. Sertçe bastırdığınızdan ve hava kabarcıklarını giderdiğinizden emin olun. Tahtanızın ortasından başlayın ve uçlara doğru dışarı doğru hareket edin.
    • Güvertenizin etrafında fazla kavrama bandı olması normaldir. Bantınız dikdörtgen ve tahtanız daha çok oval olduğu için, fazla bandı çıkarmanız gerekecektir.
  5. adım 5 eğenizi alın ve kavrama bandınız yerleştirildikten sonra tahtanızın kenarına yerleştirin.
    Eğenizi alın ve kavrama bandınız yerleştirildikten sonra tahtanızın kenarına yerleştirin. Bu, kavrama bandının altında güvertenin bir taslağını oluşturacaktır.
    • Eğer eğeniz yoksa, alyan anahtarınızın kenarını kullanın.
  6. adım 6 fazla bandı kesin.
    Fazla bandı kesin. Fazladan tutma bandını kesmek için düz bir ustura veya maket bıçağı alın. Güvertenizin ortasından başlayın ve tahtanıza dik olacak şekilde küçük bir kesik atın. Bu kesik, ekstra tutma bandını kesip çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Ardından güvertenizin tüm çevresini kesin.
    • Düzgün bir kesim elde etmenin en kolay yolu, usturayı tahtanın üst kenarına doğru hafifçe eğmek, bandın dış kısmını tutmak ve usturayı kendinize doğru kaydırmaktır.
    • Bunu yaparken çok dikkatli olun çünkü jilet çok keskindir ve size dönüktür.
    • Acele etmeyin ve yavaş hareket edin.
  7. adım 7 kavrama bandı kenarlarını zımparalayın.
    Tutuş bandının kenarlarını zımparalayın. Kestiğiniz bandın bir kısmını alın ve yapışkan kısmı içeride kalacak şekilde kendi üzerine katlayın. Ardından, zımpara kağıdında olduğu gibi, bandın kenarını zımparalamak için bandı kenarların etrafında gezdirin.
    • Kavrama bandınızı zımparalamak soyulmasını önlemeye yardımcı olur.

Kamyon ve Tekerleklerin Takılması

  1. adım 1 vidalarınızı yerleştirin.
    Vidalarınızı yerleştirin. Tornavidanızı veya alyen anahtarınızı alın ve tutma bandınıza delikler açın. Güvertenizi dik tutun ve tahtanızın altındaki delikleri bulun. Tornavidanızı alın ve vidalarınızı nereye yerleştireceğinizi görebilmek için delikler açın. Ardından, vidalarınızı tahtanızın üst kısmından aşağı doğru yerleştirin.
    • Bazı kamyon setleri, kamyonları panoya takmak için uygun boyutta vidalarla birlikte gelir. Ancak çoğu zaman vida ve somunları ayrı olarak satın almanız gerekecektir. Bazı setlerde farklı renkte iki vida bulunur. Bu vidaları, tahtanızın ucu ve kuyruğu arasında ayrım yapmak için kullanın.
    • Delik açarken, tutma bandını deliğin etrafında iki parmağınızla tutarak yerinde tutun.
  2. adım 2 kamyonları takın.
    Kamyonları takın. Şimdi kamyonları tahtanızın üzerine yerleştirin. Bir elinizle vidaları yerinde tutun ve kamyonlarınızı hizalayın. Kamyonlar güvertenize taban plakasından bağlanır. Taban plakası, kamyonunuzun vidalar için dört deliği olan düz kare kısmıdır. Doğru yerleştirilirse, askı, kamyonlarınızın 'T' şeklindeki kısmı aşağı bakacaktır.
    • Vidanızla birlikte gelen somunu alın ve daha fazla sıkamayana kadar elinizle taban plakasının üzerine vidalayın. Ardından daha fazla sıkmak için lokma anahtarınızı kullanın. Kamyonlarınız takıldıktan sonra, bir elinizle anahtarı cıvatanın üzerinde tutun ve diğer taraftan bir tornavida ile vidaları daha da sıkın.
    • Kamyonlarınızın dışa dönük olduğundan emin olun. Kamyonlarınızın ön kısmı askının düz kısmıdır. Genellikle üzerinde markanın logosu bulunur. Hangi tarafın öne doğru olduğunu burçlardan da anlayabilirsiniz. Burçlar, kamyonlarınızın üst somunu olan kingpin'in altındaki renkli kauçuk parçalardır.
    • Her iki kamyon da dışa dönük olmalıdır. Düz taraflar, burçlar birbirine doğru bakacak şekilde birbirinden uzağa bakmalıdır.
    • Kamyonlarınız donanımla birlikte gelmiyorsa, paten kamyonları için özel olarak tasarlanmış donanım paketleri satın alabilirsiniz.
    • İşiniz bittiğinde vidalarınızın başları tutma bandıyla aynı hizada olmalı ve kamyonları hiç sallayamamalısınız.
  3. adım 3 rulmanlarınızı yerleştirin.
    Rulmanlarınızı yerleştirin. Rulmanlarınız ve tekerlekleriniz birlikte takılır. Önce kamyonunuzun aksındaki somunu ve rondelayı çıkarın. Sonra bir rulman alın. Rulmanlarınızda düz bir taraf ve çıkıntılı bir taraf göreceksiniz. Düz tarafın dışarı bakmasını istersiniz. Bir rulmanı düz tarafı yukarı bakacak şekilde aksa yerleştirin. Tekerleğinizi alın ve rulmanın tekerleğinizin ortasına doğru kaydığını hissedene kadar rulmanınızın üzerine bastırın. Tekerleği akstan çıkarın ve ikinci bir rulmanı kaydırın. Tekerleği ters çevirerek işlemi tekrarlayın.
    • Tahtanızı düz bir yüzeye yerleştirin ve kaldıraç için tahtanın kenarında durun.
    • İkinci rulmanı takarken, tekerleğinizi grafik tarafı açıkta kalacak şekilde dışarı doğru çevirin. Bu gerekli değildir ve bazı tekerleklerin her iki tarafında da grafik olabilir.
    • Eğer bir rulman presiniz varsa, rulmanları tekerleklere kamyonlarınızı kullanmadan takabilirsiniz.
  4. adım 4 tekerleklerinizi takın.
    Tekerleklerinizi takın. Pulunuzu rulmanınızın üzerine yerleştirin, ardından somunu ekleyin. Somunu ellerinizle vidalayabildiğiniz kadar vidalayın, ardından paten aletinizi veya anahtarınızı alın ve somunu sıkmaya devam edin. Yeni tekerlekleriniz ve rulmanlarınız varsa, somunu sıkabildiğiniz kadar sıkın. Bu, rulmanları tekerleğinizin içine doğru itecek ve rulmanı yerine sabitleyecektir. Her şey sonuna kadar sıkıldıktan sonra, tekerleğin gerçekten dönebilmesi için somunu biraz gevşetin.
    • Somunu birkaç tur gevşetin ve tekerleğinizi döndürerek yeterince dönebildiğinden emin olun.
    • Tekerleği parmaklarınızla tutun ve çekin. Hareket ettiğini veya hafifçe sallandığını hissedebilmeli ve görebilmelisiniz.
  5. adım 5 her şeyin sıkıldığından ve ayarlandığından emin olun.
    Her şeyin sıkıldığından ve ayarlandığından emin olun. Her şey yerindeyken, tahtanızı yere koyun ve üzerinde durun. Hafifçe ileri geri sallayın ve hatta biraz kayın. Aynakollarınızın sıkılığını test edin ve sürüş sırasında tekerleklerin ne kadar iyi döndüğüne bakın.
    • Aynakollarınız çok gevşekse ve tahta sallanıyorsa, her birini sıkın. Paten aletinizi alın ve dingil pimi üzerindeki somunu her bir kamyon için saat yönünde yaklaşık yarım tur döndürün.
    • Aynakollarınız çok sıkıysa ve dönmekte veya oymakta sorun yaşıyorsanız, her birini gevşetin. Kingpin somununu saat yönünün tersine çevirin.
    • Her birinin güverteye sıkıca vidalandığından emin olmak için kamyonlarınızı tekrar sallayın.
    • Tekerleklerinizin sıkılığını ayarlayın. Olması gerektiği kadar iyi yuvarlanmıyorsanız veya direnç hissediyorsanız, tekerleklerinizi daha fazla sıkmanız gerekebilir.
  6. 6. adım bitti.
    Bitti.

Eski Kavrama Bandını Çıkarma

  1. adım 1 tahtanızı düz bir yüzeye yerleştirin.
    Tahtanızı düz bir yüzeye yerleştirin.
  2. adım 2 bir saç kurutma makinesi alın ve kenarları 3 ila 5 dakika ısıtın.
    Bir saç kurutma makinesi alın ve kenarları 3 ila 5 dakika ısıtın.
  3. adım 3 bir jilet alın ve eski tutma bandının altına 45 derecelik bir açıyla dikkatlice yerleştirin.
    Bir jilet alın ve eski tutma bandının altına 45 derecelik bir açıyla dikkatlice yerleştirin.
  4. adım 4 tutuş bandının kenarı yukarı çekildikten sonra kaldıraç için tahtanın üzerinde durun.
    Tutuş bandının kenarı yukarı çekildikten sonra kaldıraç için tahtanın üzerinde durun.
  5. adım 5 eski tutma bandını çıkarana kadar yavaşça soyun.
    Eski tutma bandını çıkarana kadar yavaşça soyun.
  6. adım 6 yeni tutma bandını uygulayın.
    Yeni tutma bandını uygulayın. Tahtanız artık hazır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir kaykay yapmak ne kadara mal olur?
    Bu, sadece malzemelerin değil, aynı zamanda ekipmanların maliyetini de hesaba katıp katmadığınıza bağlıdır. Tek başına güverte yaklaşık 10 dolar olacaktır, ancak ekipman eklendiğinde daha pahalı, belki de 100 dolar civarında olacaktır. Bir kaykay dükkanından bir kaykay satın almak muhtemelen 35-60 dolar aralığında olacaktır.
  • Soru
    Kaykay güvertesi için ne tür ahşap iyidir?
    Akçaağaç kaykaylar için harika bir seçimdir. Akçaağaç ince ve dayanıklıdır, bu nedenle sürüş ve numaralar için iyi çalışır.
  • Soru
    Bantla ilgili bir hata yaparsam ne yapmalıyım?
    Eğer hatayı yeni yaptıysanız, genellikle bandı yavaşça yukarı çekebilirsiniz; bunu yapamıyorsanız, bir ısı tabancası veya bazı durumlarda yüksek ısıda basit bir saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Küçük donanım parçalarını kaybetmemek için her şeyi düzenli tutun.
  • Cıvatalarınızı iki kez kontrol etmeyi unutmayın, bazıları gevşemiş olabilir.
  • Özellikle kavrama bandını uygularken acele etmeyin. Daha önce hiç yapmadıysanız yerleştirmek ve kesmek biraz zor olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Güverte
  • Kavrama bandı
  • Tekerlekler
  • Kamyonlar
  • Rulmanlar
  • Aks somunları
  • Kamyon Cıvataları