Kaykay Rampası Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster deneyimli bir kaykaycı olun ister yeni bir kaykaycı yetiştirmeye çalışıyor olun, bir kaykay rampası inşa etmek doğru yapıldığında eğlenceli ve tatmin edici bir deneyim olabilir. Alanı maksimize etmek, güvende kalmak ve sabırlı olmak bu eğlenceli yatırımı yaratmanın anahtarlarıdır.

Adımlar

Rampanızı Nasıl Tasarlarsınız

  1. adım 1 kullanılabilir tüm alanı maksimize edin.
    Mevcut tüm alanı en üst düzeye çıkarın. Sadece rampanın kullanımda olduğu zamanlar için değil, olmadığı zamanlar için de mevcut alanınıza bir göz atın. Taşınabilir bir rampa inşa etmeyi seçerseniz, depolama sorunlarını göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Tersine, bahçenizde diğer faaliyetler için yeterli alan yoksa bir rampa inşa etmek istemeyebilirsiniz.
    • Göz önünde bulundurmanız gereken ilk şey, rampanızı kullanımdayken nereye yerleştireceğinizdir. Araziyi, herhangi bir engel olup olmadığını ve komşularınızla veya şehirle ortaya çıkabilecek herhangi bir sorun olup olmadığını göz önünde bulundurun. Rampanızı ne kadar büyük yapmayı planladığınıza bağlı olarak, ikamet ettiğiniz yerin ölçümler veya gürültü ile ilgili yönetmelikleri olabilir, bu nedenle etkileneceğini düşündüğünüz herkesle kontrol etmek en iyisidir.
    • Rampanız kullanılmadığında ne olacağını düşünün. Örneğin, depolamanız gerekecek mi ve eğer gerekecekse farklı yerlere nasıl taşıyacaksınız? Eğer depolamayı planlamıyorsanız, bakımını yapmak için ne kadar daha fazla kaynak harcamanız gerekecek. Büyük olasılıkla dış mekanda kullanacaksınız, bu nedenle hava koşullarının kullanımını nasıl etkileyeceğini göz önünde bulundurmanız gerekir. Ayrıca, dışarıda bırakıldığında, sizin ve ailenizin o alanı kaykay dışında başka bir şey için kullanmasını engelleyecek mi?
    • Kaykay rampası kullanmak için bazı yaygın yerler araba yolu, garaj ve arka bahçedir.
    • Rampalar yerden düzgün bir şekilde kaldırıldığında, mühürlendiğinde ve bir muşamba ile örtüldüğünde açıkta saklanabilir. Rampanızı hava koşullarından koruyarak uzun ömürlü olmasını sağlayın
  2. adım 2 ne tür bir rampa inşa etmek istediğinize karar verin.
    Ne tür bir rampa inşa etmek istediğinize karar verin. Kullanabileceğiniz alan hakkında iyi bir fikir edindikten sonra, rampanızın ne kadar kapsamlı olmasını istediğinizi planlayın. İster yeni başlayan biri ister yeni numaralar yaratan bir uzman olun, olasılıklar sonsuzdur.
    • Miyop olmayın. Şu anda sadece tek bir numaraya odaklanmış olmanız, yeni numaralar öğrenmek istemeyeceğiniz anlamına gelmez. Rampanızı mümkün olduğunca çok yönlü tutmaya çalışın; ancak bu sizin ilk ahşap işleme projenizse küçükten başlayın.
    • Küçük bir mini rampa sınırlı bir alan için iyidir ve herhangi bir şekilde inşa edilebilir. Sadece atlayışlar için bir rampa sınırlayıcı olabilir ancak yeni başlayanlar için harikadır. Standart bir rampada geleneksel olarak on ayak geçişleri, küçük bir merdiven bulunur ve zanaatınızı geliştirdikçe milyonlarca farklı şekilde kullanılabilir.
  3. adım 3 tasarımınızı özelleştirmek için bir plan oluşturun.
    Tasarımınızı özelleştirmek için bir plan oluşturun. Fikirlerinizi kağıda dökmek, bu projenin ne kadar kapsamlı olacağını anlamanın en iyi yoludur. Ayrıca ölçümlerle ilgili pratik sorunları çözmenize de olanak tanıyacaktır.
    • İnternetten profesyonel rampa planları bulun.
    • Pahalı tasarım yazılımları satın almayın. İnternette ücretsiz planlar arayın, tasarım konusunda yetenekli arkadaşlarınıza danışın veya doğru adımla başlamak için yerel donanım mağazanıza gidin.
    • Tasarımınızda yaratıcı olmaktan korkmayın; ancak nihai tasarımdan gerçekten memnun kalmadığınız sürece inşa etmeye başlamadığınızdan emin olun. Tekrar tekrar başlayıp durmak kaynaklarınızı tüketebilir ve istenmeyen hayal kırıklıklarına neden olabilir.
    • Özelleştirme yaparken, bazı deneyler yapmanız gerekebilir, ancak niyetiniz olmadan hareket etmemeye dikkat edin. Örneğin, bir seferde bir inç yerine birkaç fit kesmeyi dener ve aceleyle keserseniz, tüm projeye baştan başlamanız gerekebilir. Bu durum özellikle kavisli rampalar inşa ederken geçerli olabilir. Bütçeniz kısıtlıysa veya yeni başlıyorsanız, ihtiyaçlarınızın çoğuna uyan bir plan seçin ve başarılı bir yapımdan sonra, özelleştirme ile ikinci bir rampa inşa etmeyi düşünün.

Malzemeler Nasıl Düzenlenir

  1. adım 1 i̇htiyacınız olan şeylerin bir listesini yapın.
    İhtiyacınız olan şeylerin bir listesini yapın. Hangi aletlerin gerekli olduğu konusunda kılavuz olarak planınızı kullanın. Daha iyi alternatifleri olması ihtimaline karşı yerel nalburunuza danışın. Örneğin, belirli ahşap türleri kaykay için daha iyi bir yüzey sağlayabilir ancak sonbahar yağmuruna iyi dayanamayabilir.
    • Herhangi bir hırdavatçıdan vida ve ahşap satın alın. Uzunluk ve türün ölçüleriniz ve planlarınız için en uygun olduğundan emin olun.
    • Zamanı azaltmak için elektrikli aletler kiralamayı, ödünç almayı veya kendi aletlerinizi kullanmayı düşünün. Örneğin, sadece normal bir tornavida kullanmak istiyorsanız, çeşitli uçlara sahip bir elektrikli matkap yararlı olacaktır ancak gerekli değildir. Aynı şekilde, herhangi bir ahşabı kesecekseniz bir dekupaj testeresi de zamanı azaltacaktır.
    • Ahşapla birlikte veya onun yerine çelik kaplamayı tercih ederseniz, bölgenizde yerel bir çelik imalatçısı veya hurda metal merkezi bulmanız gerekecektir. Bölgenizde bunu bulmak zor olabilir, bu nedenle tasarımınıza ve kişiselleştirmenize elinizdeki çelikle başlayın.
    • Özellikle bu sizin ilk yapınızsa bir bütçeye bağlı kalın. Yeni başlayanlar için bir rampa, tüm yapı malzemeleri satın alındıktan sonra genellikle yaklaşık 200 dolara mal olur, ancak elektrikli aletler, özelleştirme veya en üst düzey malzemeleri hesaba katarsanız bu rakam kolayca fırlayabilir.
  2. adım 2 kerestelerinizi düzenleyin.
    Kerestelerinizi düzenleyin. Bazı mağazalar keresteyi sizin için kesecek olsa da, ahşabınızı istediğiniz gibi şekillendirmeye hazır olun. Bir profesyonelden yardım almak size zaman kazandıracak ve elektrikli aletlerle çalışma zahmetinden kurtaracaktır, bu nedenle beklentilerinizi yönetmenize yardımcı olması için bu olasılığı genel bütçeniz içinde tartın.
    • Basınçla işlenmiş ahşap kullanın. Bu malzeme küf oluşumuna karşı koruma için kimyasal olarak işlenir ve oldukça su geçirmezdir. Tüm olası alternatifler için perakendeciye danışın. Basınçla işlenmiş ahşabın iki rengi vardır: bakır yeşilimsi bir renk ve doğal bir ton. Tek fark koruyucudur, bu nedenle size en iyi görüneni seçin.
  3. adım 3 i̇ki kez ölçün ve bir kez kesin.
    İki kez ölçün ve bir kez kesin. Herhangi bir şeyi kesmeden veya şekillendirmeden önce eski atasözünü hatırlayın.
    • Emin değilseniz, çizerek sahte bir kurulum yapın çünkü projenizi mahvetmek ve baştan başlamak yerine kağıt üzerinde hata yapmak daha iyidir. Birinden yardım istemekten korkmayın.
    • Hatalar konusunda utanmayın. Fazladan tahta parçaları almanız gerekebilir, ancak pes etmeyin çünkü ahşap işçiliği zaman içinde geliştirilmesi gereken bir beceridir.
  4. adım 4 kendinizi güvende tutun.
    Kendinizi güvende tutun. Güvenlik, hem rampanızı inşa ederken hem de rampanız kullanımdayken nihai sonuç için bir numaralı önceliğiniz olmalıdır.
    • Odun parçalarını saptırmak ve gözlerinizi talaştan korumak için gözlük takın.
    • Bol giysiler aletler tarafından kolayca yakalanabileceğinden üzerinize oturan giysiler giyin.
  5. adım 5 rampanızın sağlam olması için ahşabı koruyun's longevity.
    Rampanızın uzun ömürlü olmasını sağlamak için ahşabı koruyun. Ahşap sonsuza kadar dayanmaz, bu nedenle onu sudan koruyan poliüretan bir dolgu macunu olan Skatepaint gibi paten dostu bir dolgu macunu ile koruyun.
    • Sızdırmazlık maddesi ile pürüzsüz bir yüzey sağlayarak rampanızı yağmurdan ve hava koşullarından koruyun.

Rampanızı Nasıl Yaparsınız

  1. adım 1 rampanın kenarlarını kesin.
    Rampanın kenarlarını kesin. Başlangıçta kontrplaktan iki yan parça keseceksiniz. Bunlar dayanıksız olacak ancak rampanın dış tarafları olacak.
    • Çizgileri çizmek için bir kalem ve ahşabınızı nalburda kestirmediyseniz bu çizgiler boyunca kesmek için bir dekupaj testeresi kullanın.
  2. adım 2 rampayı çerçeveleyin.
    Rampayı çerçeveleyin. Arka destekten başlayarak, planda bulunan dört desteği çivileyin. Çivileriniz konusunda cömert olun çünkü her çivi rampaya daha fazla destek ekler. Dört destek de sağlam bir şekilde tutturulduktan sonra, ikinci tarafı hizalayın ve desteklerin altına sabitleyin.
    • Rampanın kenarlarını bir ön ankraja tutturun. Bu noktada çerçevenin düz olduğundan emin olmak çok önemlidir çünkü şimdi düz değilse tamamlandıktan sonra da düz olmayacaktır.
  3. adım 3 rampa desteklerini yerleştirin.
    Rampa desteklerini yerleştirin. En üstten başlayarak, 2x6 ve 2x4'ünüzü 2 inçlik tarafı yukarı bakacak şekilde sekiz inç aralıklarla takın. Önce 2x6'yı takın, çünkü 2x4'ten çıkarılan uzunluk zemine aynı hizada bir rampa sağlamaya yardımcı olacaktır.
    • Ayrıca rampaya ek destek sağlamak için rampanın üst kısmından yaklaşık dört inç uzaklıkta 2x6 levhaları ikiye katlayabilirsiniz.
    • Ayrıca 2x6'ların altına bir destek (iki uzun 2x4) ekleyebilirsiniz, çünkü kırılma olasılığı düşük olsa da, eklenen destek yapıyı gerçekten güçlendirecektir.
  4. adım 4 kalan kontrplağı takın.
    Kalan kontrplağı takın. İki adet 4' x 6' kontrplağı alın ve en yüksek 2' x 6' kontrplağın üzerine yerleştirin. Bu, rampanıza üzerinde durabileceğiniz kısa ama güvenli bir kenar sağlar. Güvenli bir şekilde çiviledikten sonra, iki kontrplak levhayı alın ve önce üsttekini takın. Vidalarla güvenli bir şekilde tutturulduktan sonra, alt tabakayı takın. Alt tabaka, rampadan kaldırıma yumuşak bir geçiş oluşturmak için rampadan hafifçe çıkıntı yapmalıdır. Herhangi bir şeyin sıkışarak rampayı düzensiz hale getirmesini önlemek için vidaları yukarıdan aşağıya doğru delmeyi unutmayın.
    • Paneller arasında yumuşak bir geçiş sağlamak için üstten başlayarak her ayağa vida yerleştirin.
  5. adım 5 rampanızın yüzeyini oluşturun.
    Rampanızın yüzeyini oluşturun. İki yaprak masonit veya patelit levha alın ve bunları önceki kontrplak levhaların üzerine yerleştirin. Bu, rampanın bitmiş, açıkta kalan üst kısmı olacaktır. Dikkatli bir şekilde hizaladıktan sonra, yaklaşık her altı ila sekiz inçte bir vida kullanarak bunları sabitleyin. En üstten başlamayı ve her zaman rampanın içine doğru vidalamayı unutmayın.
    • Mümkünse, rampaya güç katmak için masonit veya patelitin dikişini doğrudan iki kontrplak levhanın dikişinin üzerine koymayın.
  6. adım 6 çelik plakayı rampanın altına takın.
    Çelik plakayı rampanın altına takın. Çeliği delerken, önce vida için bir delik açmak üzere bir matkap ucu kullanın. Bu, vidaların metalle aynı hizada olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Rampanızın Yüzeyini Nasıl Yaparsınız

  1. adım 1 üst katmanı seçin.
    Üst katmanı seçin. İlk iki katman ⅜' işlenmemiş kontrplak olmalıdır ancak en üst katman Skatelite, Masonit olabilir veya doğrudan Kontrplak üzerinde kayabilirsiniz. Üst katmanı bütçenize ve ikliminize göre seçin.
    • Skatelite, profesyoneller tarafından kullanıldığı ve hava koşullarına dayanıklı olduğu için en maliyetli yüzeydir.
    • Masonite, makul fiyatlı ancak güneşe ve yağmura dayanıklı olmayan, bu nedenle korunması gereken pürüzsüz temperli bir suntadır.
    • Kontrplak hava koşullarına dayanıklı değildir ve düştüğünüzde affetmez ancak yüzeyiniz için en uygun maliyetli seçimdir.
  2. adım 2 pürüzlü kenarları veya gevşek köşeleri zımparalayın.
    Pürüzlü kenarları veya gevşek köşeleri zımparalayın. Bunun özellikle sadece kontrplak kullanıldığında yapılması gerekir. Kontrplak, kalitesine bağlı olarak farklı sınıflarda gelir. Kontrplağın kalitesi dayanıklılığını gösterir. Kontrplak katmanlardan oluşur ve her katmana bir derece verilir. Örneğin, ilk harf üst katmanın derecesi iken ikinci harf alt katmanın derecesidir.
    • Pürüzsüz bir yüzey için, 120 zımpara kağıdı kullanarak çıplak ahşabı zımparalayın. Bunu 150 kum ile takip edin. Daha sonra 180 kuma kadar çalışın.
    • A sınıfı, budak, yarık veya çatlak içermeyen en yüksek kontrplak sınıfıdır.
    • B sınıfı, minimum düğüm ve yarık ile sağlamdır. Genellikle pürüzsüz zımparalanır ancak bir kez daha zımparalamanız gerekebilir.
    • C sınıfı, çapı 1 ½ inç'e kadar olan budakların yanı sıra ahşabın bütünlüğünü etkileyen çatlak ve yarıklara sahiptir.
    • D sınıfı çok sayıda yarık ve çatlağa sahip olacaktır. Budaklar 3 inç kadar büyük olabilir ve yüzeyin zımparalanması gerekecektir. D sınıfı en düşük sınıftır ancak en uygun maliyetli olanıdır.
    • Fin Huş ağacı yüksek kaliteli bir kontrplaktır ancak pahalıdır ve bulunması zor olabilir.
  3. adım 3 rampanızın yüzeyini tamamlayın.
    Rampanızın yüzeyini tamamlayın. İster en yüksek kalitede patelit ister daha uygun maliyetli kontrplak kullanın, malzemenizi her zaman hava koşullarından koruyun.
    • Skatelit güneşe ve yağmura karşı dayanıklıdır, ancak altına katranlı kağıt döşemek kontrplak tabanı herhangi bir çatlaktan içeri giren herhangi bir sudan koruyacaktır.
    • Eğer masonit veya kontrplak kullanıyorsanız, yüzeyinizi suya dayanıklı boya ile yağmurdan koruyun. Spar Üretan veya Poliüretan Boya kullanın. Spar Üretan en ağır hizmet tipi ama aynı zamanda en maliyetli olanıdır. Poliüretan Spar Üretan kadar iyi koruma sağlamaz ancak çeşitli renklerde mevcuttur.
  4. adım 4 ekstra bir koruma katmanı sağlamak için rampanızı bir muşamba ile örtün.
    Ekstra bir koruma katmanı sağlamak için rampanızı bir muşamba ile örtün. Nemin sızmadığından ve ahşabınızı eğmediğinden emin olmak için Kış boyunca karları küreyerek temizlediğinizden emin olun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Üst katman için deniz kontrplağı kullanmayı düşünüyordum. Tavsiyeniz nedir?
    Kesinlikle daha iyi hava alır. Basınçla işlenmiş ahşabın kıymık batması durumunda kötü bir enfeksiyon bırakacağını unutmayın.
  • Soru
    Geri dönüşüm çöplüğünde bulduğum odunları kullanabilir miyim?
    Evet, çürümüş ve aşırı çatlak olmadığı sürece yapabilirsiniz.
  • Soru
    Mini rampadaki bükülmeleri nasıl düzeltebilirim?
    İki seçeneğiniz var. İlk olarak, çevredeki vidaları çıkarabilir, ahşabın gevşemesine izin verebilir ve tekrar vidalayabilirsiniz. Alternatif olarak, bükülmenin altına ekstra bir kiriş ekleyebilir ve içine vidalayabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Masonit iyi eskimez, bu nedenle üzerini kapalı tutun ve kullanmadan önce tozunu alın.
  • Daha iyi sonuçlar ve daha sağlam bir rampa için çivi yerine vida kullanmaya zaman ayırın. Vidalar zaman geçtikçe çıkmama eğilimindedir. Kim hava aldıktan sonra paslı bir çiviye takılmak ister ki?
  • Yapıdaki çivileri her zaman bir veya iki vida ile destekleyin.

Uyarılar

  • Sürüş yüzeyinde asla çivi kullanmayın. Bu çok tehlikelidir!
  • Tasarımınızdan memnun kalana ve bütçenize ve zaman çizelgenize uyana kadar inşa etmeye başlamayın. Beklentilerinizi yöneterek maliyetli hatalardan ve istenmeyen baş ağrılarından kaçının.
  • Tüm ekstrem sporlarda olduğu gibi, güvenli bir yere ve kaliteli güvenlik ekipmanlarına sahip olduğunuzdan emin olun.
  • Kullandığınız malzemenin kalitesinin farkında olun. İyi bir ahşap atlayış için bineceğiniz yerde büyük delikler olan ahşap parçaları almayın. Yer yer çürümüşse, kötü atlayışlara ve potansiyel yaralanmalara neden olacaktır.
  • Atlarken her zaman kask takın!
  • İnşa ederken uyuşturucu veya alkol kullanmayın çünkü bu, muhakeme yeteneğinizi bozabilir ve en ufak bir hata bile korkunç bir yaralanmaya yol açabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Atlama için açık alan, tercihen düz, asfalt bir alan.
  • Rampanız için plan.
  • Planınıza uygun çeşitli ölçülerde ahşap (örn: 2x4'ler, 2x6'lar, 4x6'lar).
  • Kontrplak levhalar.
  • Çekiç
  • Vidalar (basınçlı işlem görmüş ahşap kullanıyorsanız basınçlı işlem görmüş ahşap için kaplanmış)
  • Çiviler
  • Terazi veya düz kenar.
  • Tasarım için kalem/işaretleyici.
  • Tornavida
  • Testere
  • Masonite