Slackline Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Birçok insan için slacklining bir spor, bir hobi ve daha fazlasıdır. Yerden güvenli bir mesafede ipte yürümek gibidir ve çok az kurulum gerektirir. Aslında, sıradan tırmanma ekipmanlarıyla evde kendi slackline'ınızı inşa edebilirsiniz. Yürümek için zıplayan, gergin bir hat oluşturmak için hattı birkaç ağaca veya direğe sabitlemeniz gerekecektir. Malzemelerinizi aldıktan sonra dakikalar içinde bir ip kurabilirsiniz.

Adımlar

Malzeme ve Dübel Seçimi

  1. adım 1 slackline ve sapanlar için kalın boru şeklindeki dokumayı seçin.1Sapan ipi ve askılar için kalın boru şeklinde dokuma seçin. Gevşek ipler tipik olarak 1 ila 2 inç (2,5 ila 5,1 cm) genişliğinde naylon kordonlardan yapılır. İp için uzun bir parçaya ve ipi sabitlemek için 3 küçük 'askıya' ihtiyacınız olacak. Ana halat için 50 ft (15 m) yeni başlayanlar için iyi bir uzunluktur. Daha kısa ipleri 10 ila 15 ft (3,0 ila 4,6 m) uzunluğunda alın.
    • Kordonlar, diğer bileşenlerle birlikte çevrimiçi olarak ve açık hava etkinliği tedarik mağazalarında mevcuttur.
    • Bir slackline kiti satın alarak ihtiyacınız olan dokuma ve diğer malzemeleri tek seferde alın. Çevrimiçi mağazalar ve açık hava etkinliği tedarikçileri bunları satmaktadır.
    • Araba çekme halatları veya bungee kordonları gibi başka malzemelerden de bir slackline yapabilirsiniz.
  2. adım 2 halatları bağlamak için halat kilitleri ve karabinalar satın alın.2Dokumayı bağlamak için hat dolapları ve karabinalar satın alın. İpinizi kurmak için 2 ip dolabı ve 5 karabina alın. Halat kilitleri, halatın çözülmesini önleyen metal halkalardır. Halat üzerindeki ağırlığınızı desteklediklerinden emin olmak için karabinaların oval şekilli ve tırmanma mukavemetli olduğundan emin olun.
    • Nalburdan alacağınız metal halkaları ya da açık hava etkinliği malzemeleri satan bir mağazadan alacağınız ip halkalarını da kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 slackline'ı bağlamak için güçlü bağlantı noktaları seçin.3Slackline'ı bağlamak için güçlü bağlantı noktaları seçin. 2 ağaç, direk, beton duvar veya başka sağlam nesneler bulun. Gevşek ipinizin yeterince uzun olduğundan emin olmak için aralarındaki mesafeyi ölçün. Daha kısa açıklıklar öğrenmeyi kolaylaştırır ve ipi yere daha yakın tutmanızı sağlar.
    • 50 ft'lik (15 m) bir hat için, yaklaşık 20 ila 30 ft (6,1 ila 9,1 m) aralıklarla çapa noktaları arayın. Çapalar arasındaki mesafe slackline'ınızdan yaklaşık 20 ft (6,1 m) daha kısa olmalıdır, böylece ipi etraflarına bağlayabilirsiniz.
    • Ankrajların 500 ila 1.000 lb (230 ila 450 kg) kuvveti kaldırabilecek kapasitede olduğundan emin olun. Ankrajlar zeminde gevşek duruyorsa kullanmayın. Ahşap duvarlar gibi kırılgan yüzeyler güvenli ankraj noktaları değildir.
    • Mevcut ankraj noktalarınız yoksa, bazılarını yapmanız gerekecektir. Kendi A-çerçevelerinizi oluşturun veya bir kit halinde satın alın.

A Çerçevesi Ankrajları Oluşturma

  1. adım 1 a-çerçeve bileşenlerini oluşturmak için ahşap levhaları kesin.1A-çerçeve bileşenlerini oluşturmak için ahşap tahtaları kesin. Yaklaşık 8 ft (2,4 m) uzunluğunda yaklaşık 4 adet 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) tahtaya ihtiyacınız olacak. Bu, 2 adet A-çerçevesi oluşturmak için yeterli olacaktır. 22,5 derecelik açıya ayarlanmış bir gönye testeresi kullanın. Tahtaları kendiniz kesiyorsanız koruyucu gözlük, kulaklık ve toz maskesi takın. Ayrıca bir ev geliştirme mağazasından testere kiralayabilir veya mağaza çalışanlarına aşağıdaki tahtaları kestirebilirsiniz:
    • 18 inç (46 cm) uzunluğunda 2 tahta.
    • 2 kalas 203⁄4 inç (53 cm) uzunluğunda.
    • 4 kalas 36 inç (91 cm) uzunluğunda.
    • 2 kalas 377⁄8 inç (96 cm) uzunluğunda.
  2. adım 2 levhaları bir çalışma tezgahı üzerinde a şeklinde düzenleyin.2Tahtaları bir çalışma tezgahı üzerinde A şeklinde düzenleyin. Levhaları düz bir yüzeye yerleştirin, böylece onları birbirine sabitleyebilirsiniz. Her seferinde 1 A-çerçevesi üzerinde çalışın. Çerçeveyi oluşturmak için 2 orta boy tahtayı yanlara yerleştirin. Kalan tahtaları bu orta tahtaların arasına yerleştirin. Uzun tahtalardan 1 tanesini alta yerleştirin, ardından daha kısa tahtaları üste ve ortaya yerleştirin.
    • Her A-çerçevesinde 5 tahta kullanılır. İşiniz bittiğinde, tahtalar bir A şekli oluşturacaktır. Tüm tahtaların birbirine tam olarak oturduğundan emin olun.
  3. adım 3 tahtaları kelepçeleyin ve üzerlerine pilot delikler açın.3Tahtaları kelepçeleyin ve üzerlerine pilot delikler açın. Pilot deliklerin havşalanması tahtaların çatlamasını ve zayıflamasını önler. Bir matkap ile 3Orta tahtaların her birinde bir çift delik açmak için ⁄4 inç (1,9 cm) havşa açma ucu. Her bir levhanın uçlarından yaklaşık 2 inç (5,1 cm) ölçün, ardından delikleri çapraz olarak yan levhalara delin.
    • A-çerçevesinin ortasındaki alt destek tahtalarının alt kenarlarından çalışın. Üstteki küçük levhaya ulaşmak için yan levhaları delin.
    • Çalışırken tahtaları yerinde tutmak için bir çift ahşap kelepçe kullanın.
  4. adım 4 levhaları 2 adet 1⁄2 inç (6,4 cm) deck vidası ile birbirine cıvatalayın.4Panoları 2 adet 1⁄2 inç (6,5 cm)1⁄2 inç (6,4 cm) zemin kaplama vidaları. Pilot deliklerin her birine bir vida yerleştirin. Vidalar destek tahtalarının içinden ve yan taraftaki çerçeve tahtalarının içinden geçecektir. Tahtaların birbirine iyi oturduğundan ve hareket ettirmeye çalıştığınızda sağlam hissettiğinizden emin olun. Bu şekilde, slackline'ınız üzerinde yürürken dağılmayacaklardır.
  5. adım 5 kontrplağı a-çerçevesinin üzerine oturacak şekilde kesin.5 Kontrplağı A-çerçevesinin üzerine oturacak şekilde kesin. Kontrplak, slackline ve çapa iplerini takmanız için bir nokta oluşturur. 8 inçlik (20 cm) bir kontrplak tabakasına ihtiyacınız olacak 1Yapmak istediğiniz her bir A-çerçevesi için ⁄2 inç (1,3 cm) kalınlığında. A-çerçevesini kontrplağın üzerine yerleştirin, ardından bir kalemle dış hatlarını çizin. Pistonlu bir testere kullanarak dış hatları kesin.
    • Kontrplağı kesmek için dekupaj testeresi veya daire testere de kullanabilirsiniz.
    • Kontrplağı çok kısa kesmekten kaçınmak için ana hattan biraz daha uzun bırakın. Her zaman daha fazla kesebilir veya zımparalayabilirsiniz, ancak A-çerçevesi için çok küçük olduğunda düzeltemezsiniz.
  6. adım 6 kontrplağı 2 inç (5,1 cm) zemin kaplaması vidalarıyla a çerçevesine sabitleyin.6Kontrplağı 2 inç (5,1 cm) zemin kaplaması vidalarıyla A çerçevesine sabitleyin. Kontrplağı A çerçevesinin üzerine yerleştirin. Çerçevedeki her bir tahta boyunca yaklaşık her 12 inçte (30 cm) bir vida yerleştirin. Her şeyi birbirine sabitlemek için kontrplağın içinden ve çerçeve tahtalarının içine vidalayın.
    • Çerçeve tahtalarını kontrplağın altında bulmak biraz zordur. Kontrplağın içinden sağlam tahtaları hissedin. Emin değilseniz, yerlerini belirlemek için kontrplağı kaldırın. Vidaları yerleştirmenize yardımcı olması için bir kalemle ana hatlarını çizin.
  7. adım 7 bağlantı noktaları oluşturmak için kontrplağın içinden bir çift delik açın.7Dübel noktaları oluşturmak için kontrplağın içinden bir çift delik açın. Bir 11Delikleri açmak için ⁄2 inç (3,8 cm) matkap ucu kullanın. Bunları A-çerçevesindeki üst levhanın altına yerleştirin. Delikleri yaklaşık 2 inç (5,1 cm) aralıklarla açın. Delikler arasındaki ahşabı çıkarmak için pistonlu testere veya başka bir alet kullanın.
    • Temel olarak, slackline dokumasını geçirmek için A-çerçevesinde bir yuva oluşturursunuz.
  8. adım 8 a-çerçevelerini naylon dokuma kullanarak bağlantı noktalarına bağlayın.8 A-çerçevelerini naylon dokuma kullanarak bağlantı noktalarına bağlayın. Her bir A-çerçevesi için bir bağlantı noktası bulun. Bunu yapmanın bir yolu, metal kazıkları veya destekleri yere sıkıca dikmektir. Dokumayı kazıklardan A-çerçevesindeki yuvaya geçirmek için ekstra halat kilitleri ve karabinalar kullanın. Kazıkların iyi dikildiğinden emin olun, böylece çerçeveler onlara dokunduğunuzda hareket edemez.
    • A-çerçevelerini dikmenin bir başka yolu da bahçenize beton kül blokları gömmektir. Her bir kül blokunun etrafına bir zincir bağlayın, ardından zincirleri A-çerçevelerine geçirin.
    • Dokumayı daha uzun süre korumak için, A-çerçevelerinizi kullanmadan önce zımparalayın.

Slackline'ınızı Kurmak

  1. adım 1 bel yüksekliğindeki ilk bağlantı noktasına bir askı sabitleyin.1Bel yüksekliğindeki ilk bağlantı noktasına bir askı sabitleyin. 15-20 ft (4,6-6,1 m) uzunluğunda bir slackline için dokuma halkasını yerden yaklaşık 2 ila 3 ft (0,61 ila 0,91 m) yükseğe yerleştirin. Dokumayı ağacın etrafına sıkıca dolayın, ardından uçları bir karabina ile bağlayın.
    • Çapa için ağaçları kullanmadan önce, ağaç kabuğunu havlu veya halı gibi bir dolgu ile kaplayın.
    • Daha uzun bir slackline oluşturuyorsanız, ipi yerden uzak tutmak için sapanları daha da yukarı kaldırmanız gerekebilir. Üzerine tırmandığınızda ip yere değiyorsa, ipi ayırın ve dokumayı yükseltin.
  2. adım 2 gergin ipi kancalayın...2Halatayı bir karabina ile askıya bağlayın Küçük bir halka oluşturmak için hattın ilk 12 inçini (30 cm) kendi üzerine katlayın. Daha sonra slackline'ı güvende tutmak için halkayı bir halat dolabından geçirin. Ardından, ipin yaklaşık 5 inçlik (13 cm) kısmını geri çekin ve çift halka oluşturmak için tekrar ip dolabından geçirin. Buna tek bir karabina klipsi takın.
    • Sapanın ilmek içinde güvenli hissettiğinden emin olmak için ipi çekin. Gevşek hissediyorsanız, ip dolabından ve karabinadan çıkarın, ardından tekrar düğümleyin.
  3. adım 3 i̇kinci çıpadan itibaren yolun yaklaşık %80'ine bir halat dolabı ve karabina yerleştirin.3İkinci ankrajın yaklaşık %80'ine bir ip dolabı ve karabina yerleştirin. Slackline'ı çapa noktaları arasında yere yatırın. İpin gevşek ucuna ve ikinci bağlantı noktasına doğru yürüyün. İpin %80'inin arkanızda olduğunu tahmin edin, ardından ipi bir ip dolabından geçirin. Halatın ucunu daha önce yaptığınız gibi çift halka kullanarak bir karabinaya bağlayın.
    • Genellikle yürürken misinaya bakarak misina dolabını nereye yerleştireceğinizi iyi bir şekilde tahmin edebilirsiniz. Gerekirse, bir cetvel veya şerit metre ile ölçün.
    • Örneğin, 20 ft'lik (6,1 m) bir ip kullanıyorsanız, ip dolabını slackline boyunca 15 ila 16 ft (4,6 ila 4,9 m) yerleştirin.
  4. adım 4 uzak bağlantı noktasının etrafına karabinalı 2 sapan sarın.4Uzak bağlantı noktasının etrafına karabinalı 2 sapan sarın. Sapanları slackline'ın serbest ucuna en yakın bağlantı noktasına yerleştirin. Sapanları birbirine yakın tutun. Her bir sapanın uçlarını tek bir karabina ile bağlayın. Karabinaları, açılan 'kapı' kısımları zıt yönlere bakacak şekilde konumlandırarak birbirinin üzerine yerleştirin.
    • Sapanların altına dolgu malzemesi yerleştirerek ağaçları korumayı unutmayın.
    • İşiniz bittiğinde sapanların sıkıca düğümlendiğinden emin olmak için test edin.
  5. adım 5 sapan ipini yerine sabitlemek için karabinaların etrafına dolayın.5Bağlama ipini karabinaların etrafına dolayarak yerine sabitleyin. Gevşek ipi alttan ve bağlantı noktanızdaki alt karabinadan geçirin. Ardından, ipi kendinize doğru geri çekin ve ip dolabının bulunduğu karabinadan geçirin. Halatı, bağlantı noktasındaki üst karabinanın altından ve içinden geçirin. Son olarak, halatı alttan ve halat dolabının bulunduğu karabinanın içinden geri çekin.
    • Buna 'ilkel' 4 karabinalı makara sistemi denir. İlk başta biraz zor olabilir, ancak herhangi bir ekstra alet veya düğüm olmadan bir slackline oluşturmanın güvenli ve eğlenceli bir yoludur.
    • Bir cırcır sisteminiz varsa, cırcırı bir bağlantı noktasına takın, ardından slackline dokumasını içinden geçirin.

Halatı Sıkma ve Çözme

  1. adım 1 sıkmak için halatı uzak çapaya doğru çekin.1Sıkılaştırmak için ipi uzaktaki çapaya doğru çekin. Gevşek ipin kuyruk ucundan tutun ve tek karabina ile ilk çapaya doğru çekin. İpin sarkmasını önleyecek kadar orta derecede öğretilmesini sağlayın. Daha sıkı ipler zıplamak ve numaralar yapmak için daha iyidir. İstediğiniz gerginlik miktarını elde etmek için ipi ayarlayın.
    • Cırcır kullanıyorsanız, misinayı sıkmak için cırcır kolunu aşağı çekin. Çok fazla sıkmayın. Kopmasını önlemek için misinada en azından biraz gevşeklik bırakın.
    • Halatı 30 ft (9,1 m) üzerinde çekerken yardıma ihtiyacınız olabilir. Bir arkadaşınız halatı çekmenize yardım etsin.
    • Uzun bir halatı çekmenin bir başka yolu da bir makara sistemi kurmaktır. Makarayı bağlantı noktasına kancalayın. Halattaki kilitleme ankrajından makaraya bir ip geçirin. Ardından, sıkmak için dokumayı makaradan geçirin.
  2. adım 2 halatı üzerine oturarak veya zıplayarak test edin.2Hat üzerinde oturarak veya zıplayarak test edin. Halatın üzerine tırmanın. Çapaları ve düğümleri esnetmek için üzerinde yürüyün veya biraz zıplayın. Halatın güvenli hissettirdiğinden ancak ortasında yürüdüğünüzde yere değmediğinden emin olun.
    • İpin ayarlanması gerekiyorsa, sıkmak veya gevşetmek için ipin ucundan çekin. Halatı kaldırmanız gerekiyorsa, çapaların etrafındaki dokumayı çözmeden önce gevşetin.
  3. adım 3 halatı ters yönde çekerek serbest bırakın.3Hattı ters yönde çekerek serbest bırakın. Çözmek için halatın kuyruk ucunu çapa noktasından uzağa çekin. İlkel bir makara sisteminde bunu yapmak çok güvenli ve kolaydır. Halatı indirdikten ve tüm gerginliğini aldıktan sonra, tüm dokumayı aşağı çekmek için karabinaları çıkarın.
    • Eğer bir mandal kullanıyorsanız, gerilimi serbest bırakmak için mandalın kilidini açın. Aşağı çekmek için slackline'ı mandaldan çekin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Ankraj noktaları arasında yaymak için ihtiyacınız olandan daha fazla dokuma satın alın. Halatı sıkmak için yaklaşık 20 ft (6,1 m) fazlaya ihtiyacınız vardır.
  • Çapa sapanları ve ana halat için farklı renklerde dokuma kullanın. Bu, kurulum ve depolama sırasında malzemelerinizi sıralamayı çok daha kolay hale getirir.
  • Cırcır kullanmayı veya ayrı bir kasnak takmayı planlamıyorsanız, bir halatı sıkmanıza yardımcı olacak arkadaşlarınız olsun.

Uyarılar

  • Slackline'lar bağlantı noktaları üzerinde muazzam kuvvetler oluşturur. Onlara zarar vermekten veya ipi koparmaktan kaçınmak için çapalarınızı dikkatlice seçin.
  • Hasarlı dokuma çok tehlikelidir. Bir slackline'da kullanmayın. Ayrıca, bir slackline'da gerildikten sonra tırmanmak için dokuma ve karabinaları kullanmaktan kaçının.
  • Sıkı slackline'lar kopabilir, bu nedenle bir mandal sistemi kullanıyorsanız dikkatli olun. İlkel bir makara sisteminde bir ipi gerçekten aşırıya kaçamazsınız, bu nedenle çekinceleriniz varsa ipi elle sıkın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Malzeme ve Dübel Seçimi

  • 2 bağlantı noktası
  • En az 40 ft (12 m) 2 inç (5,1 cm) kalınlığında boru şeklinde dokuma
  • 3 adet en az 10 ft (3,0 m) uzunluğunda ve 1 inç (2,5 cm) kalınlığında boru şeklinde dokuma
  • 5 karabina
  • 2 hat dolabı
  • Çapa olarak kullanılan ağaçları korumak için havlu veya başka bir dolgu

A Çerçeveleri Oluşturma

  • 18 inç (46 cm) uzunluğunda 2 kalas.
  • 2 kalas 203⁄4 inç (53 cm) uzunluğunda.
  • 4 kalas 36 inç (91 cm) uzunluğunda.
  • 2 kalas 377⁄8 inç (96 cm) uzunluğunda.
  • Ahşap kelepçeler
  • Elektrikli matkap
  • 3⁄4 inç (1,9 cm) havşa matkap çukuru
  • 21⁄2 inç (6,4 cm) zemin kaplaması vidaları.
  • 2 adet 8 inç (20 cm) kontrplak levha 1⁄2 inç (1,3 cm)
  • Panter testere veya alternatifi
  • 2 inç (5,1 cm) zemin kaplama vidaları.
  • A 11Delikleri açmak için ⁄2 inç (3,8 cm) matkap ucu
  • Kurşun Kalem
  • Güvenlik gözlükleri
  • Kulaklıklar
  • Toz maskesi