Ev Yapımı Et Tütsüsü Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dumanlı, keskin bir et parçası muhteşem, paha biçilemez bir şeydir, ancak diğer yandan ticari bir tütsüleyicinin maliyeti oldukça pahalıdır. Peki ama tütsüleyici kapalı bir hazne, ısıtılmış odun yongaları ve bir raftan başka nedir ki? Bu mantığı göz önünde bulundurarak, zihnimizi genişletebilir ve hemen hemen her şeyden bir tütsüleyici yapmak için bazı DIY sihirbazlığı yapabiliriz. Size ucuza lüks lezzet için bir yağ varilinden veya saksıdan sıcak tütsüleyicileri ve metal bir çöp kutusundan veya bir dosya dolabından soğuk tütsüleyicileri nasıl monte edeceğinizi göstereceğiz.

Bilmeniz Gerekenler

  • 55 galonluk bir yağ variline egzoz delikleri açın, ardından hızlı ve kolay bir sıcak sigara içicisi yapmak için içine bir kömür sepeti ve bir ızgara ızgarası yerleştirin.
  • Pişmiş toprak bir tencereye sıcak bir tabak, odun talaşı dolu metal bir turta tavası ve küçük bir ızgara ızgarası yerleştirin. Geçici bir sıcak tütsü için üstüne ters çevrilmiş başka bir tencere yerleştirin.
  • Hızlı bir soğuk tütsüleyici oluşturmak için galvanizli çelik bir çöp kutusunun içine sıcak bir tabak, talaş dolu bir turta tavası ve büyük bir ızgara plakası yerleştirin.
  • Boyasız bir dosya dolabının çekmecelerine delikler açın, ardından bir sıcak tabak, metal pasta tavası, odun yongaları ve ızgara ızgaraları yerleştirerek iş amaçlı bir soğuk tütsüleme cihazı oluşturun.

Adımlar

Yağ Varili Sıcak Sigara İçici

  1. adım 1 bir yağ varilinin yan tarafına üstten 7 inç (18 cm) mesafede 4 delik açın.
    Bir yağ varilinin yan tarafına üstten 7 inç (18 cm) mesafede 4 delik açın. Dört delik açmak için bir elektrikli matkap ve bir adım ucu kullanın. 1⁄4 (0,64 cm) delikleri astarsız, boyasız, 55 galonluk metal bir yağ variline açın. Delikleri varilin çevresine eşit olarak yerleştirin ve kapaktan 7 inç (18 cm) aşağıya yerleştirin.
    • Deliklere cıvatalar vidalayacağız ve cıvatalar ızgara ızgarası için dayanak görevi görecek.
    • İsteğe bağlı olarak, ilave bir ızgara ızgarasını yerleştirmek için orijinal deliklerin yaklaşık bir ayak altına 4 delik daha açın.
      adım 1 bir yağ varilinin yan tarafına, üstten 7 inç (18 cm) mesafede 4 delik açın.
  2. adım 2 dört adet 1⁄4 inç (0,64 cm) genişliğinde, 3-4 inç (7,6-10,2 cm) cıvatayı deliklere vidalayın.
    Dört adet vidalayın 1⁄4 (0,64 cm) genişliğinde, 3-4 inç (7,6-10,2 cm) cıvataları deliklere yerleştirin. Deliklere vidalamak için bir anahtar kullanın, ardından bunları uygun somunlarla içeriden sabitleyin. Bu cıvatalar etinizi tutacak olan ızgara ızgaranızı destekleyecektir.
  3. adım 3 yanlara, alttan 4 inç (10 cm) mesafede 3 delik daha açın.
    Kenarların etrafına, alttan 4 inç (10 cm) mesafede 3 delik daha açın. Aynı ucu kullanarak, varilin alt kısmının çevresine eşit aralıklarla 3 adet 1 inç (2,5 cm) delik açın. Bunlar yanan odun yongalarına oksijen sağlamak için hava giriş delikleri olarak işlev görecektir.
  4. adım 4 3 çelik boru nipeli, 2 çelik boru kapağı ve bir küresel vana takın.
    3 çelik boru nipeli, 2 çelik boru kapağı ve bir küresel vana takın. 3 adet .75 inç (1,9 cm) çelik boru nipelini 3 egzoz deliğine vidalayın. Ardından, boruların 2'sine uygun bir boru kapağı ekleyin. Son olarak, son boru nipeline bir .75 inç (1,9 cm) küresel vana takın.
    • Küresel vana, içerideki ısıyı düzenlemek için açılıp kapatılabilir ve kapaklar, sigara içildikten sonra namluyu hızlı bir şekilde soğutmak için çıkarılabilir.
      adım 4 3 çelik boru nipeli, 2 çelik boru kapağı ve bir küresel vana takın.
  5. adım 5 varilin kapağına 8 adet 0,25 inç (0,64 cm) delik açın ve bir tutamak ekleyin.
    Tamburun kapağına 8 adet 0,25 inç (0,64 cm) delik açın ve bir kulp ekleyin. Delikleri kapağın üst kısmına eşit olarak yerleştirin. Bunlar, içerideki sıcaklığı düzenlerken tamburun içindeki dumanın dışarı çıkmasını sağlayan hava çıkış delikleri olarak işlev görecektir. Ardından, 2 delik daha açın ve kolay erişim için kapağın ortasına metal bir kapı kolu takın.
    • Hazır buradayken, kolay sıcaklık takibi için bu deliklerden birine bir ızgara termometresi yerleştirin.
      adım 5 tamburun kapağına 8 adet 0,25 inç (0,64 cm) delik açın ve bir tutamak ekleyin.
  6. adım 6 tamburun içindeki 4-5 tuğlanın üzerine 22 inçlik (56 cm) bir kömür sepeti yerleştirin.
    Tamburun içindeki 4-5 tuğlanın üzerine 22 inçlik (56 cm) bir kömür sepeti yerleştirin. Tuğlaları tamburun zeminine yerleştirin, ardından kömür sepetini tuğlaların üzerine yerleştirin. Tuğlalar havanın yukarı ve sepetin içine akmasını sağlayarak düzgün yanmayı ve bol duman çıkmasını teşvik eder.
  7. adım 7 22 inçlik bir...
    22 inçlik (56 cm) bir ızgara ızgarasını iç cıvataların üzerine yerleştirin. Izgara ızgaranız kömür sepetinin oldukça üzerinde duracak, etinizin kömürleşmesini önleyecek, ancak iyi ve dumanlı olması için yeterince yakın olacaktır.
  8. adım 8 sepetteki kömürü yakın ve yaklaşık 1-2 saat ısınmasını bekleyin.
    Sepetin içinde kömürü yakın ve yaklaşık 1-2 saat ısınmasını bekleyin. Kömür sepetini tepesine kadar kömürle doldurun ve çalıştırmak için bir baca çakmağı kullanın. Duman ince ve mavimsi bir renk alana kadar birkaç saat yanmalarına izin verin.
  9. adım 9 etinizi ızgaraya yerleştirin ve tarifinize göre tütsüleyin.
    Etinizi ızgaraya yerleştirin ve tarifinize göre tütsüleyin. Sıcaklığı izleyin ve 225-240 °F (107-116 °C) civarında kaldığından emin olun, sırasıyla ısıtmak ve soğutmak için tamburun altındaki küresel vanayı açın ve kapatın. Etinizi 6-8 saat boyunca veya tarifinize göre tütsüleyin.
    • Daha sonra, tütsüleyicinizin vanalarını kapatın ve kömürleri söndürmek için kapağın deliklerine alüminyum folyo yerleştirin.

Çiçek Saksısı Sıcak Tütsüleme

  1. adım 1 sıcak bir tabak yerleştirin...
    14 inçlik (36 cm) bir saksının altına sıcak bir tabak yerleştirin. Sıcak plaka kablosunu saksının altındaki delikten aşağı doğru besleyin. Her şeyi daha dengeli hale getirmek (ve sallanan bir sigara içiciniz olmadığından emin olmak) için, brülör kablosunu yerleştirmek üzere yükseltilmiş bir platform oluşturmak için tencereyi 2 veya 3 tuğlanın üzerine yerleştirin.
    • Hala kolay erişiminiz varken sıcak plakayı şimdi yükseğe ayarlayın. Daha sonra pişirmeye hazır olduğunuzda ısıyı başlatmak için fişe takın.
      adım 1 sıcak bir...
  2. adım 2 sıcak plakanın üzerine nemli odun yongaları ile doldurulmuş metal bir turta tepsisi yerleştirin.
    Sıcak plakanın üzerine nemli odun talaşı ile doldurulmuş metal bir turta tavası yerleştirin. Brülörün üzerine oturacak kadar küçük, ancak maksimum ısı ve duman için saksının kenarlarını hemen hemen karşılayacak kadar büyük bir turta tavası seçin. İşte nemli odun yongaları burada devreye giriyor. Turta tabağını bunlarla doldurun, böylece talaşlar tabağın dudaklarıyla aynı hizada durur.
    • Genel amaçlı tütsüleme için hickory, mesquite veya meşe yongaları kullanmanızı öneririz. Bol duman elde etmek için pişirmeden önce iyice nemlendirmek için gece boyunca suda bekletin.
  3. adım 3 tencereye küçük bir ızgara tabağı yerleştirin ve üzerini başka bir saksı ile kapatın.
    Tencereye küçük bir ızgara tabağı yerleştirin ve üzerini başka bir saksı ile kapatın. 8 inçlik (20 cm) bir ızgara plakasını cipslerin üzerine yerleştirin- ideal olarak, ızgara plakası cipslere hemen hemen dokunur. Ardından, aynı ikinci saksıyı birincinin üzerine ters çevirin ve saksıların kenarlarını mümkün olduğunca sıkı olacak şekilde hizalayın.
  4. adım 4 sıcak plakayı prize takın ve 200 °f'ye (93 °c) kadar ısınmasını bekleyin.
    Sıcak plakayı prize takın ve 200 °F'ye (93 °C) kadar ısınmasını bekleyin. Ters çevrilmiş tencerenin deliğine bir termometre ucu geçirin. Ardından, çalıştırmak için brülörü fişe takın. Yaklaşık 30 dakika önceden ısınmasına izin verin ve beklerken etinizi tarifinize göre hazırlayın.
  5. adım 5 etinizi 170 °f (77 °c) iç sıcaklığa kadar pişirin.
    Etinizi 170 °F (77 °C) iç sıcaklığa kadar pişirin. Küçük tavuklar, domuz pastırması veya domuz eti gibi daha küçük et parçalarını birkaç saat boyunca veya 170 °F'ye (77 ° C) ulaşana kadar tütsüleyin. Sıcaklığı izlemek için her yarım saatte bir et termometresi kullanın.
    • DIY tütsüleyicinin herhangi bir parçasını tutmak için her zaman ısıya dayanıklı eldiven kullanın.
      adım 5 etinizi 170 °f (77 °c) iç sıcaklığa kadar pişirin.
    • Ayrıca odun yongalarınızı da izleyin, yandıkça daha fazla ekleyin. Erişmeniz gerektiğinde ızgara plakasını tencereden kaldırmak için bir ızgara kancası kullanın.
    • Kullanım sırasında küçük çocukları ve hayvanları tütsüleyiciden uzak tutun.

Çöp Kovası Soğuk İçici

  1. adım 1 bir delik açın...
    Metal bir çöp kutusunun altından yaklaşık 6 inç (15 cm) bir delik açın. Galvanizli çelik bir çöp kutusunun altından 6 inç (15 cm) yukarıya 2 inç (5,1 cm) delik açmak için elektrikli matkapta dairesel bir uç kullanın. Ve yeni, hiç kullanılmamış bir çöp kutusu kullanın. Biraz bakım yapılsa bile, kullanılmış bir çöp tenekesi risk almaya değmez, biliyor musunuz?
    • Bu deliği sıcak plaka kablosu için bir çıkış olarak kullanacağız.
  2. adım 2 çöp kutusunun altına sıcak bir tabak yerleştirin.
    Çöp kutusunun altına bir sıcak plaka yerleştirin. Sıcak plakayı çöp kutusunun dibine ortalayın ve kabloyu az önce açtığınız delikten geçirin. Daha fazla stabilite için, sıcak tabağı yerinde tutmak ve çöp kutusuna ağırlık vermek üzere tabanın etrafına 3 ila 4 tuğla yerleştirin.
  3. adım 3 islatılmış odun yongaları ve metal bir ızgara ile bir pasta tabağını brülörün üzerine yerleştirin.
    Brülörün üzerine içinde ıslatılmış talaş bulunan bir turta tabağı ve metal bir ızgara yerleştirin. Turta tabağını doğrudan brülörün üzerine yerleştirin ve ızgarayı doğrudan turta tabağının üzerine yerleştirin. Standart bir kömür ızgarasının ızgara plakası harika çalışacaktır.
    • Odun yongalarınızı doyurmak için gece boyunca suda bekletin, böylece daha yoğun duman elde edersiniz. Ağır bir Teksas lezzeti için elma veya kiraz odun parçalarını ya da yemeğinize Jamaika tadı katmak için yenibahar odunlarını tercih edin.
      adım 3 brülörün üzerine ıslatılmış odun yongaları ve metal bir ızgara ile bir turta tabağı yerleştirin.
  4. adım 4 kapağı kapatın, sıcak plakayı prize takın ve yaklaşık 45 dakika boyunca tütmesine izin verin.
    Kapağı kapatın, sıcak plakayı fişe takın ve yaklaşık 45 dakika boyunca tütmesine izin verin. Çöp kutusunun metali oldukça ısınabilir, ancak içindeki geniş alanın sıcaklığa ulaşması biraz zaman alacaktır. Isınırken tütsüleyicinin herhangi bir parçasını tutmak için fırın eldiveni kullanın. Burada sıcaklık konusunda endişelenmeyin, çünkü bu bir soğuk tütsüleyicidir; sadece odun yongalarının yanması ve başlaması için biraz zaman veriyoruz.
  5. adım 5 etinizi 4-6 saat boyunca soğuk tütsüleyin.
    Etinizi 4-6 saat boyunca soğuk tütsüleyin. Eti yaklaşık 5 saat veya daha lezzetli bir kesim istiyorsanız daha uzun süre tütsüleyicinin içinde tutun. Ardından eti tütsüleyiciden çıkarın ve damak tadınıza göre pişirin. Unutmayın, bu bir soğuk tütsüleyicidir ve etinizi gerçekten pişirmez, bu nedenle sadece tuzlanmış, kürlenmiş veya fermente etler gibi korunmuş kesimleri tütsülemek için kullanın.

Dosya Dolabı Soğuk Tütsüleyici

  1. adım 1 bir dosya dolabının çekmecelerine 1,5 inç (3,8 cm) delikler açın.
    Bir dosya dolabının çekmecelerine 1,5 inç (3,8 cm) delikler açın. Boyalı dosya dolapları zararlı kimyasallar içerebileceğinden, dosya dolabının boyasız olması çok önemlidir. Elektrikli matkap ve dairesel matkap ucu ile her bir üst çekmecenin metal tabanına 2 sıra delik (her biri yaklaşık 7 delik) açın. Delikleri yaklaşık 3 inç (7,6 cm) aralıklarla yerleştirin. Bunlar dumanın dolabın tüm seviyelerinden süzülmesini sağlayacaktır.
    • Ayrıca alt çekmecenin ön kısmının sağ alt köşesine sıcak plaka kablosunu geçirmek için bir delik açın.
      adım 1 dosya dolabının çekmecelerine 1,5 inç (3,8 cm) delikler açın.
    • İsteğe bağlı olarak, termometreler için dosya dolabının yan tarafına ek, daha küçük delikler açın ve her çekmece seviyesinde 1 delik açın. Termometreler, bir tarife göre tütsüleme yaparken tütsüleme doğruluğunun artmasını sağlayacaktır.
      adım 1 bir dosya dolabının çekmecelerine 1,5 inç (3,8 cm) delikler açın.
  2. adım 2 her çekmecenin altına ahşap kalaslar ve metal raflar yerleştirin.
    Her çekmecenin altına ahşap kalaslar ve metal raflar yerleştirin. Isıya dayanıklı soğutma rafları iyi sonuç verir, ancak gıdaya uygun metal ağ da kullanabilirsiniz. Rafları yüksekte tutmak ve etin her taraftan eşit şekilde tütmesini sağlamak için rafların altına birkaç küçük, paralel hurda tahta veya tuğla döşeyin.
  3. adım 3 dolabın alt çekmecesine sıcak bir tabak ve talaş yerleştirin.
    Dolabın alt çekmecesine sıcak bir tabak ve talaş yerleştirin. Sıcak tabağın kablosunu çekmecenin önündeki delikten dışarı çıkarın. Ardından, ıslatılmış talaşları çaydanlık veya pasta tabağı gibi metal bir kaba koyun ve sıcak tabağın üzerine yerleştirin. Çekmeceyi kapattığınızda talaş kabının sığabildiğinden emin olun.
    • Islatılmış odun yongaları daha fazla duman çıkarır. Güçlü bir lezzet için meşe veya sedir gibi bir çeşit kullanın.
  4. adım 4 sıcak plakayı yükseğe ayarlayın ve etinizi 4-6 saat boyunca tütsüleyin.
    Sıcak plakayı yükseğe ayarlayın ve etinizi 4-6 saat tütsüleyin. Etinizi tel raflara yerleştirin-alt çekmecelerdeki etler daha hızlı ve daha dumanlı olacaktır-ve odun yongalarının işlerini yapmasına izin verin. Unutmayın, bu bir soğuk tütsüleme cihazıdır, bu nedenle tütsülediğiniz her şeyin daha sonra düzgün bir şekilde pişirilmesi gerekecektir!
    • Soğuk tütsüleyiciler etin uzun süre dengesiz sıcaklıklarda tutulmasını gerektirdiğinden, sadece fermente, kürlenmiş veya tuzlanmış etler gibi korunmuş etleri soğuk tütsüleyin.
    • Alternatif olarak, sıcak plaka ve odun yongalarını bir pelet tüpü tütsücüsü ile değiştirin. Alt çekmecenin zeminine birkaç tuğla yerleştirin, odun parçalarını tüpün içine dökün ve tüttürmek için ateşleyin.

Uzman Soru&Cevap

İhtiyacınız Olanlar

Yağ Varili Sıcak İçici

  • Astarsız 55 galonluk yağ varili
  • Izgara ızgarası
  • Kömür sepeti
  • Elektrikli matkap
  • Adım biti
  • Çelik boru nipelleri ve kapakları
  • Küresel vana
  • Metal kapı kolu

Çiçek Saksısı Sıcak İçici

  • 2 adet pişmiş toprak saksı
  • Sıcak tabak
  • Metal turta tepsisi
  • Odun yongaları
  • Anında okunan termometre

Çöp Kovası Soğuk İçici

  • Metal çöp kutusu
  • Elektrikli matkap
  • Dairesel matkap ucu
  • Sıcak tabak
  • Metal turta tepsisi
  • Odun yongaları

Dosya Dolabı Soğuk İçici

  • Boyasız dosya dolabı
  • Elektrikli matkap
  • Dairesel matkap ucu
  • Metal raflar
  • Sıcak tabak
  • Metal turta tepsisi
  • Odun yongaları

İpuçları

Uyarılar

  • Metal yüzeylerde delik açarken daima koruyucu gözlük takın ve dikkatli olun.
  • Asla kirli pişirme aparatlarında veya zararlı boyalar, plastikler veya diğer maddeler içeren aparatlarda yemek pişirmeyin veya tütsülemeyin.