Kar Mağarası Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karda acil durum barınağı mı inşa etmeniz gerekiyor? Bir kayak gezisinde karda kamp yapmayı mı planlıyorsunuz? Yoksa şehrinizin gördüğü en iyi kar kalesini mi inşa etmeye çalışıyorsunuz? Sadece dinlenmek mi istiyorsunuz? Sebebiniz ne olursa olsun, kar mağaranızın üzerinize çökmemesi için her adımı dikkatle takip ettiğinizden emin olun. Birkaç saat sıkı çalışmaya istekliyseniz ve kar koşulları uygunsa, gurur duyacağınız bir kar mağarası yapabilirsiniz.

Adımlar

Bir Nokta Seçmek ve Hazırlanmak

  1. adım 1 kaya düşmesi veya rüzgarlı eğim alanlarından kaçının.
    Kaya düşmesi veya rüzgarlı yamaçlardan kaçının. Olası bir çığ veya kaya düşmesi yolu altında bir kar mağarası kazmamaya özen gösterin. Rüzgâr esen yamaçlar, gece boyunca kalacaksanız tehlikeli olabilir, çünkü esen kar giriş tünelini tıkayabilir ve dışarıdaki havaya erişimi engelleyebilir.
  2. adım 2 derin karlı bir alan bulun.
    Derin karlı bir alan bulun. En az beş fit (1,5 m) derinliğinde bir kar yığını bulabilirseniz, işinizin büyük bir kısmı sizin için yapılmış olacaktır. Rüzgarın karı bir eğime doğru savurduğu alanları arayın. Ayrıca, kaç kişiniz varsa onu barındıracak kadar büyük bir alana ihtiyacınız olacağını da unutmayın. On fit (3 m) çapındaki bir mağara iki ya da üç kişi için rahattır.
  3. adım 3 karın kıvamını test edin.
    Karın kıvamını test edin. Hafif, toz halindeki karla çalışmak zor olabilir ve çökme olasılığı daha yüksektir. Neyse ki, kar bir kez bozulduğunda sertleşme eğilimindedir, bu nedenle onu yığmak ve sertleşmesini beklemek için zamanınız varsa, muhtemelen onu bir kar mağarasına dönüştürebilirsiniz.
  4. adım 4 koşullar uygun değilse't right, consider a trench instead.
    Koşullar uygun değilse, bunun yerine bir hendek açmayı düşünün. Acil bir durumdaysanız, bir alternatif de karda bir hendek kazmak ve üzerini örtmek için bir muşamba kullanmaktır. Muşambayı kayak sopaları veya kara saplanmış dallarla destekleyin. Bu, kazması daha kolay ve hızlı bir yöntemdir ancak bir kar mağarasıyla aynı sıcaklığı sağlamayacaktır ve bir kar fırtınasında gömülebilir.
  5. adım 5 i̇htiyacınız olan kıyafet ve ekipmana sahip olup olmadığınızı kontrol edin.
    İhtiyacınız olan giysi ve ekipmana sahip olup olmadığınızı kontrol edin. Vahşi doğada iseniz sıcak tutan, su geçirmez giysiler çok önemlidir. Çalışmaya başlamadan önce bir ya da iki kuru alt kat giysiyi çıkarmayı düşünün, böylece kazarken giysileriniz ıslanırsa değiştirebileceğiniz bir şeyiniz olur. Ekipmanlara gelince, kompakt bir ya da iki kar küreği kar mağarasının yapımını çok daha kolaylaştıracaktır. Duman çıkarmayan bir ışık kaynağı gece konaklamaları için yararlıdır, ancak bir havalandırma deliği açmayı unutmazsanız bir mum veya başka bir küçük alev kaynağı da kullanılabilir.
    • Havalandırma delikleri bu makalenin ilerleyen bölümlerinde açıklanmaktadır.
  6. adım 6 yardım edecek bir arkadaş bulun.
    Yardım edecek bir arkadaş bulun. En az iki kişinin birlikte mağara inşa etmesi şiddetle tavsiye edilir. Bir kişiyi her zaman yedek bir kürekle mağaranın dışında tutun. Bu şekilde, kazma sırasında mağara çökerse, dışarıdaki kişi içeride mahsur kalan kişiyi kurtarmak için karı kürekle temizleyebilir.

Mağaranın Oyulması

  1. adım 1 yavaş ama metodik çalışın.
    Yavaş ama metodik çalışın. Birden fazla kişiyseniz vardiyalı çalışın ve yemek ve içmek için mola verin. Terlemeden yavaş ama verimli bir şekilde çalışmak, işi aceleye getirmeye çalışmaktan daha sıcak ve güvenli kalmanızı sağlayacaktır. Terlemek ısı kaybına neden olabilir ve bu da hipotermi riskini artırır.
  2. adım 2 gerekirse karı yığın.
    Gerekirse karı yığın. Bölgenizdeki kar yığınları zaten yeterince derin değilse, karı kürekle en az beş fit (1,5 m) yüksekliğinde ve barınacak kişi sayısına sığacak kadar büyük bir yığın haline getirmeniz gerekecektir.
    • Kar yığmanın hızlı bir yolu, kısa bir yamaç bulmak ve küreğinizi kullanarak kar yığınını yamacın tabanına doğru itmektir. Ancak, kar mağaranız bir çığ altında kalabileceğinden, daha yüksekte ilave kar yığınları olan daha uzun yamaçlara dikkat edin.
  3. adım 3 karı sıkıca paketleyin.
    Karı sıkıca paketleyin. Kar yığınını veya kar yığınını kar ayakkabısıyla üzerine basarak veya üzerine kontrplak bir tahta koyup üzerine basarak paketleyin. Kar hafif ve toz halindeyse, kar yığınını oluştururken birkaç kez paketlemek isteyebilirsiniz, yığın yeterince uzun olduğunda son bir paketlemeye ek olarak.
  4. adım 4 soğuk havanın kar yığınınızı sertleştirmesi için iki veya daha fazla saat bekleyin.
    Soğuk havanın kar yığınınızı sertleştirmesi için iki veya daha fazla saat bekleyin. Bu, karı daha sıkı hale getirir ve siz kazarken mağaranın üzerinize çökme riskini azaltır. En az iki saat beklenmesi tavsiye edilir ve kar toz halinde ve kuruysa 24 saate kadar beklemeniz gerekebilir.
  5. adım 5 karın içine bir tünel kazın.
    Karın içine bir tünel kazın. Eğer bir kar yığını yaptıysanız, içinden geçilebilecek kadar geniş ve birkaç metre derinliğinde, yukarı doğru eğimli bir tünel kazın. Derin bir kar yığınını kazıyorsanız, içinde durabilmeniz için 5 veya daha fazla fit aşağıya bir hendek kazın, ardından hendeğin tabanında bir tünel kazın. Sırt çantalı gezginler veya dağcılık mağazalarında bulabileceğiniz kompakt bir kar küreğiniz varsa bunu daha kolay yapabilirsiniz.
    • Eğlenmek için bir kar mağarası inşa ediyorsanız ve fazladan zaman harcamaktan çekinmiyorsanız, tünel yerine birkaç metre yüksekliğinde bir 'kapı' kazarak bazı rahatsızlıklardan kaçınabilirsiniz. Kar mağarasını tamamladıktan sonra, kapının büyük bir kısmını ilave karla kapatın ve çıkmak için bir tünel bırakın.
  6. adım 6 kılavuz olarak kayak sopalarını ya da dalları kar yığınına saplayın.
    Kılavuz olarak kayak sopalarını veya dalları kar yığınının içine sokun. Bu nesneleri kar yığınının yaklaşık 12-18 inç (30-46 cm) içine sokun. Kar mağarasını içeriden kazarken bu nesnelerle karşılaştığınızda durun. Bu kılavuz olmadan tavanı yanlışlıkla çok ince kazabilir ve kar mağaranızı hava koşullarına maruz bırakabilir, hatta çökmesine neden olabilirsiniz.
  7. adım 7 mağaranın kubbesini oyarak açın.
    Mağaranın kubbesini oyarak açın. Yığının veya kar yığınının ortasındaki karı kürekle tünelinizden dışarı atın. Tünelin sonunda tüm vücudunuza yetecek kadar yer açtıktan sonra orada kalabilir ve karı tünelden itmek için ayaklarınızı kullanabilirsiniz. Çökme olasılığını en aza indirmek için kar mağarasının tavanının en az 1 fit (0,3 m) kalınlığında kaldığından emin olun. Kenarlar tavandan birkaç inç (8 veya daha fazla cm) daha kalın olmalıdır.
    • Mağaranın tabanını girişten daha yüksek yapmaya çalışın. Bu, soğuk hava giriş tünelinde toplandığından uyku alanını sıcak tutacaktır.

Mağarayı Bitirmek

  1. adım 1 dondurucu soğuklarda mağaranın dışına su dökerek mağarayı güçlendirin.
    Dondurucu soğuklarda mağaranın dışına su dökerek mağarayı güçlendirin. Sıcaklık donma noktasının altındaysa ve ayıracak suyunuz varsa, mağaranın dışına su dökün. Bu, donarak buz haline gelecek ve daha sağlam bir yapı oluşturacaktır.
    • Sıcaklık donma noktasının üzerindeyse asla mağaranın üzerine su dökmeyin.
  2. adım 2 damlamayı önlemek için iç tavanı ve duvarları düzleştirin.
    Damlamayı önlemek için iç tavanı ve duvarları düzleştirin. Pürüzsüz hale getirmek için mağaranın duvarlarını ve çatısını kazıyın. Düzensiz, engebeli yüzeyler suyu duvarlardan aşağıya yönlendirip kenarlarda toplamak yerine mağara zeminine damlatacaktır.
    • Damlama hala bir sorunsa, duvarlardan aşağı inen oluklar açın.
  3. adım 3 mağaranın dışını işaretleyin.
    Mağaranın dışını işaretleyin. Mağaranızın kenarını işaretlemek için parlak renkli teçhizat veya dikkat çekici şekilde yerleştirilmiş dallar kullanın. Bu, insanların mağarayı tekrar bulmalarına yardımcı olabilir ve çatıda yürümelerini ve çökmeye neden olmalarını engelleyebilir.
    • Eğer acil bir durumdaysanız ve kurtarılmayı bekliyorsanız, teçhizatın havadan görülebildiğinden, ağaçların ya da diğer engellerin altına gizlenmediğinden emin olun.
  4. adım 4 gerektiğinde bankları ve uyku alanlarını oyarak açın.
    Bankları ve uyuma alanlarını gerektiği gibi oyarak oluşturun. Banklar/uyku platformları ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur, çünkü soğuk hava bankın altına inerek sizi daha sıcak tutar. Eşyaları daha kolay saklamak için raflar ve oturmayı ya da ayakta durmayı kolaylaştırmak için bir hendek oluşturmak isteyebilirsiniz.
  5. adım 5 havalandırma delikleri oluşturun.
    Havalandırma delikleri oluşturun. Kar mağaraları, özellikle nefesinizden gelen nem iç duvarda buzlu bir tabaka oluşturuyorsa, dış havadan oldukça yalıtılmış hale gelebilir. Boğulmayı önlemek için, çatının eğimli kenarında açılı bir veya iki delik oluşturmak için bir kayak sopası veya başka bir uzun nesne kullanın. Bu deliğin çatının sonuna kadar gittiğinden emin olun.
    • Havalandırma delikleri bir miktar sıcak havanın dışarı çıkmasına neden olacağından, deliği bir kartopu veya başka bir nesneyle kapatmak isteyebilirsiniz, daha sonra hava tıkalı hissedilirse veya birinin başı dönerse kaldırın. Uyumadan önce nesneyi kaldırın.
  6. adım 6 zemini yalıtım malzemesi ile kaplayın.
    Zemini yalıtım malzemesi ile kaplayın. Sıcaklığın zeminden kaçışını yavaşlatmak için mağaranın zeminine yerleştirmek üzere çam dalları toplayın. Kamp pedleri üzerinde uyuyun, ancak şişme pedlerin soğuk havalarda sizi sıcak tutmayabileceğini unutmayın.
  7. adım 7 küreklerinizi içeri taşıyın.
    Küreklerinizi içeri taşıyın. Mağarada kalırken, çökme veya girişin tıkanması durumunda kendinizi dışarı çıkarabilmeniz için her zaman yanınızda kürek bulundurduğunuzdan emin olun. Kar fırtınası sırasında girişi düzenli olarak kürekle açın.
    • Girişten çok fazla sıcak hava kaçıyorsa, girişi bir sırt çantası veya kolayca çıkarılabilen başka bir nesne ile kapatın. Bu aynı zamanda dağ aslanları ve ayılar gibi hayvanlardan saklanmanıza da yardımcı olacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir köpek kar mağarama girebilir mi?
    Evet, ancak köpekler nefes nefese kalma eğiliminde olduğu için mağaranın daha hızlı havasız kalmasına neden olabilir. Eğer girecekse, bir ya da iki hava deliği açmayı düşünebilirsiniz.
  • Soru
    Kar olmadan nasıl bir kar mağarası inşa edebilirim?
    Korkarım bu imkansız. Kar mağarası, kardan yapıldığı için kar mağarası olarak adlandırılır. Normal mağaralar doğaldır, bu yüzden bir tane yapamazsınız.
  • Soru
    Bir kar mağarasında nasıl yemek pişirebilir veya ısıtabilirim?
    Yapamazsınız, bu karın erimesine ve mağaranızın çökmesine neden olur. Ancak, kar mağarasından yaklaşık 20 metre uzakta bir alanı temizleyerek dışarıda ateş yakabilirsiniz. Ayrıca, sıcak kalmak için kat kat kalın giysiler giydiğinizden emin olun.

İpuçları

  • Karın toplanması kolay değilse ve kalabalık bir grubunuz varsa, birkaç küçük mağara oluşturmak büyük bir mağara oluşturmaktan daha hızlı olabilir.
  • Eriyen kardan su damlıyorsa, daha fazla karla sıkıştırın.
  • Çatı her an çökebilir, bu nedenle bir kaçış planınız olduğundan emin olun.

Uyarılar

  • Kar mağaranızda birkaç gün uyumayı planlıyorsanız, her geceden sonra duvarlardan bir veya iki santim erimiş kar sıyırdığınızdan emin olun. Bu, karı gözenekli tutar ve nemin mağaranın içinde toplanıp içerideki insanları ıslatmak yerine dışarıya kaçmasını sağlar.
  • Bir kar mağarası inşa etmek zor iştir. Yükü paylaşmaya yardımcı olacak başkaları olduğundan emin olun ve çalışan ekibe enerji açısından zengin, sıcak yiyecek hazırlamaktan sorumlu bir kişi bulundurun.
  • Mum ya da başka bir ateşiniz varsa girişi daima açık bırakın. Karbon monoksit birikimine yol açabileceğinden, küçük bir ocak veya mum kullanmak bile ölümcül olabilir. Karbon monoksit havadan sadece biraz daha hafiftir ve küçük tavan hava delikleri gazı tahliye etmek için yeterli olmayabilir.
  • İçeride ateş yakmak veya soba çalıştırmak oksijen tüketip tehlikeli gaz üreteceğinden tavsiye edilmez. Ayrıca karın erimesine ve ardından donarak bir buz tabakasına dönüşmesine neden olabilir. Bu da mağaradaki nemi hapsederek mağara sakinlerini ıslatır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Kar (Kalıplanması ve şekillendirilmesi kolaysa en iyisi)
  • Büyük kar küreği
  • El küreği veya mala
  • Bir veya daha fazla asistan
  • Buz baltası / kazma (isteğe bağlı)