Hayatta Kalma Barınağı Nasıl İnşa Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Açık havada vakit geçirmeyi seviyorsanız, bir hayatta kalma barınağının nasıl inşa edileceğini bilmek sizin için yararlı olabilir. Bu tür bir barınak, vahşi doğada mahsur kalan insanları kurtarılana kadar dış etkenlerden korumaya yardımcı olur. Neyse ki, ister ormanda, ister karda, hatta ister çölde olun, doğal malzemelerden bir hayatta kalma barınağı inşa etmek nispeten basit bir süreçtir.

Vahşi Doğada İnşa Edilebilecek En Kolay Hayatta Kalma Barınağı

Adımlar

Ağaç Dallarından Bir Barınak İnşa Etmek

  1. adım 1 barınak inşa etmek için en iyi noktayı bulmak üzere yakın çevrenize bakın.
    Barınak inşa etmek için en iyi noktayı bulmak için yakın çevrenize bakın. Eğer ormandaysanız, gövdesi yerden yaklaşık 3 ila 5 fit (0,91 ila 1,52 m) yükseklikte olan bir ağacın bulunduğu düz bir alan bulun. Ya da gövdeleri genellikle yarık olmayan ağaçların bulunduğu iğne yapraklı bir alandaysanız, gövdesi yarık bir ağacı taklit etmek için yere 'Y' şeklinde sağlam bir dal yapıştırın.
    • İdeal olarak, birbirlerine 10 fit (3,0 m) mesafede olan alçak yarık gövdeli 2 ağaç bulmaya çalışın. Bu tür bir düzenek bulamazsanız, düz bir alanda 1 ağaç arayın.
    • Eğer yapabiliyorsanız barınağınızı güçlü ve sağlam bir kaya yüzeyinin yakınına inşa edin. Bu, rüzgara maruz kalmanızı azaltabilir ve ateşin sıcaklığını barınağınıza geri yansıtabilir.
    • Bulabildiğiniz en düz zemine inşa ettiğinizden emin olun, tepelerin üstlerinden, vadilerin diplerinden ve daha soğuk havanın yerleşeceği diğer alçak noktalardan veya sel bölgelerinden kaçının.
  2. adım 2 kalın, düz bir ağaç dalı bulun's about 10 feet (3.0 m) long.
    Yaklaşık 10 feet (3,0 m) uzunluğunda kalın, düz bir ağaç dalı bulun. Dalın 3 ila 6 inç (7,6 ila 15,2 cm) kalınlığında olduğundan emin olun; aksi takdirde muhtemelen barınağınızı destekleyecek kadar sağlam olmayacaktır. Dal ne kadar düz olursa o kadar iyidir.
    • Ağaç testeresi olarak da kullanılabilen tırtıklı bir bıçağınız varsa, bulduğunuz herhangi bir 10 ft'lik (3,0 m) dalı keserek barınağınız için yeterince düz hale getirebilirsiniz.
  3. adım 3 bu dalın bir ucunu
    Bu dalın 1 ucunu ağacın 'V' kısmına yerleştirin. 'V', ağacın yukarı doğru hareket ederken gövdenin ilk bölündüğü kısımdır. Dalın ucunu yerden yaklaşık 3 ila 5 fit (0,91 ila 1,52 m) yükseklikteki bir 'V 'ye yerleştirin. Yakınınızda gövdesi bu kadar alçakta yarılmış bir ağaç yoksa, 'V' şeklinde biten uzun bir çubuğu bir ağaca dayayıp dalın ucunu bu 'V 'ye yerleştirebilirsiniz.
    • Yanınızda ip varsa veya yakındaki sarmaşıklara erişiminiz varsa, dalı daha güvenli hale getirmek için ağaca bağlayın.
    • Yakınlarda gövdesi yarılmış bir ağaç yoksa, bu bağlama malzemesini dalı ağacın yan tarafına bağlamak için de kullanabilirsiniz. Ancak, bunu yaparsanız çok güçlü bir bağlama malzemesi kullandığınızdan emin olun.
  4. adım 4 dalın ikinci ucunu başka bir ağaca ya da yere dayayın.
    Dalın ikinci ucunu başka bir ağaca ya da yere dayayın. Barınağınız için yatay bir çerçeve oluşturmak için dalın bu ucunu yakındaki bir ağacın 'V' sine yerleştirin. Dalın ucunu yerde bırakırsanız, barınağınız bir A çerçevesine sahip olacak ve bu da onu biraz daha küçük hale getirecektir.
  5. adım 5 birkaç uzun, kalın dalı bu ana dala yaslayın.
    Birkaç uzun ve kalın dalı bu ana dala yaslayın. Yaklaşık 1 ila 2 inç (2,5 ila 5,1 cm) çapında nispeten ince dallar kullanın. Bu dalları dalın her iki yanına yaklaşık 45 ila 50 derecelik bir açıyla yaslayın, böylece barınağınız için 'kaburgalar' oluştursunlar. Dalları 45 dereceden daha küçük bir açıyla yerleştirmekten kaçının, çünkü bu barınağınızı çok büyük yapacaktır.
    • Küçük bir barınak sizi sıcak tutma konusunda büyük bir barınaktan daha iyi bir iş çıkaracaktır. Sığınağınız, uzanırken yan tarafınıza yaslanabileceğiniz kadar küçük olmalıdır.
    • Daha kalın 'kaburgalar' arasındaki boşluğu doldurmak için ana dalınızın kenarlarına da daha küçük çubuklar yerleştirin. Bu küçük çubukların çapı 1 inç (2,5 cm) veya daha küçük olmalıdır.
  6. adım 6 sizi hava koşullarından korumak için bu dalların üzerine yalıtım yerleştirin.
    Sizi dış etkenlerden korumak için bu dalların üzerine yalıtım yerleştirin. Eğer varsa bir muşamba kullanın, ancak ölü yaprakları, yosunları ve diğer orman kalıntılarını da yalıtım malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Yerinde kalmasına yardımcı olmak için bu yalıtımın üzerine biraz daha küçük dallar koyun.
    • Yalıtım olarak kullanabileceğiniz diğer şeyler arasında ince dallar, yapraklar, fırça ve hatta çamur bulunur. Bu tür malzemeleri elinizde hangi kombinasyon varsa o şekilde kullanın.
    • Tüm bunları, yumruğunuzu sığdırabileceğiniz hiçbir delik bulamayana kadar azalan boyut sırasına göre barınağın çerçevesine ekleyin. Zamanın izin verdiği kadar çok yalıtım katmanı ekleyin. Bu, ısı tutma ve hava koşullarına dayanıklılığı artıracaktır.
  7. adım 7 yatak olarak kullanmak için zemine ilave yalıtım döşeyin.
    Yatak olarak kullanmak için zemine ek yalıtım döşeyin. Fazladan ölü yapraklar, çam dalları veya elinizde kalmış olabilecek diğer yalıtım malzemelerini toplayın ve bunları barınağınızın zeminine yayın. Bu, soğuk zeminin tüm değerli vücut ısınızı emmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
    • Sıkıştığınızda, bir yığın dalı yatak olarak bile kullanabilirsiniz. Bu muhtemelen çok rahat olmayacak olsa da, sizi sıcak tutmak için zeminden daha iyi bir iş çıkaracaktır.
  8. adım 8 barınağınızı test edin's stability by gently pushing down on the branches.
    Dalları hafifçe aşağı doğru iterek barınağınızın sağlamlığını test edin. Bunu çok dikkatli yapın! Yapının güvenliğini, çökmeye başlayabileceğini hissettiğiniz bir nokta bularak kontrol etmek istersiniz, ancak gerçekten çökmesine yetecek kadar baskı uygulamak istemezsiniz. Zayıf noktaları, birbirine 'Y' şeklinde bağlanmış ve zayıf noktaya yaslanmış birkaç çubukla güçlendirin.

Bir Kar Barınağı Yapmak

  1. adım 1 yaklaşık 7 ila 8 feet (2,1 ila 2,4 m) yüksekliğinde bir kar yığını oluşturun.
    Yaklaşık 7 ila 8 feet (2,1 ila 2,4 m) yüksekliğinde bir kar yığını oluşturun. Nihai barınağınızın çökme olasılığını azaltmak için karı yuvarlak bir şekilde yığın. İşiniz bittiğinde kubbenin tepesinden 2 ft (0,61 m) uzunluğunda birkaç çubuk sokun. Bunlar, sonunda içini oyduğunuzda kılavuz çubuklar olarak işlev görecektir.
    • Mümkünse, barınağınıza daha sert bir yüzey kazandırmak için farklı sıcaklıklardaki karları karıştırın (örneğin, donmuş kar ile kısmen erimiş kar).
  2. adım 2 birkaç delik açın
    Tümseğin üstünden ve yanlarından birkaç 'kılavuz çubuk' geçirin. Bu çubukları, tümseğin içini oymaya başladığınızda barınağınızın kenarlarını eşit kalınlıkta tutmak için kullanacaksınız. Barınağınızın kenarlarına en uygun kalınlığı vermek için her biri 2 fit (0,61 m) uzunluğunda çubuklar kullanın.
    • Bu çubukları höyüğünüzün dış kısmının tamamına, birbirlerinden yaklaşık 1 ila 2 fit (0,30 ila 0,61 m) uzakta tutarak yerleştirin.
  3. adım 3 eğer yapabiliyorsanız karın donması için yaklaşık bir saat bekleyin.
    Yapabiliyorsanız karın donması için yaklaşık bir saat bekleyin. Karı yığdığınızda kar kısmen erimiş olacaktır. Donması için zaman verirseniz, barınağınız çok daha sağlam olacaktır. Durumunuz daha acilse, karın kısmen donması için en az 15 dakika beklemeye çalışın.
    • Eğer durumunuz acil değilse, karın donması için 90 dakikaya kadar zaman tanımak sığınağınızı daha da güçlendirecektir.
  4. adım 4 yokuş aşağı tarafta tümseğinize küçük bir giriş kazın.
    Yokuş aşağı tarafta tümseğinize küçük bir giriş kazın. Bir kar küreği kullanarak höyüğün yan tarafında sığınağınıza girmek ve çıkmak için kullanacağınız küçük bir çukur kazın. Bu girişi tümseğin yokuş aşağı tarafına yerleştirmek, önüne daha fazla kar yığılması durumunda (çığ veya kar fırtınası gibi) girişin kapanma olasılığını azaltacaktır.
  5. adım 5 küçük bir muhafaza oluşturmak için tümseğin ortasını oyunuz.
    Küçük bir muhafaza oluşturmak için tümseğin ortasını oyunuz. Giriş deliğinizden başlayarak tümseğin merkezini kazmaya devam edin ve her yöndeki karı kaldırarak içeriyi oymaya başlayın. Daha önce tümseğin tepesine sapladığınız 2 ft'lik (0,61 m) kılavuz çubuğa rastladığınızda belirli bir yöndeki karı kaldırmayı bırakın.
    • Bu, barınağınızın duvarlarının ideal kalınlık olan 2 fit (0,61 m) kalınlığında olmasını sağlayacaktır.
    • Daha önce bu kılavuz çubukları kullanmadıysanız, duvarlarınızı yarı saydam olacak kadar ince yapmaktan kaçının. Eğer güneş ışığını görebiliyorsanız, çok incedirler.
  6. adım 6 tümsekte yumruk büyüklüğünde bir delik açın's ceiling to provide ventilation.
    Havalandırma sağlamak için tümseğin tavanında yumruk büyüklüğünde bir delik açın. Bu deliği çok geniş açmadan oluşturmak için ince bir mala veya varsa buz kıracağı kullanın. Yapının bütünlüğünü en iyi şekilde korumak için bu deliği tavanın ortasına yerleştirmeye çalışın.

Güneşli Bir İklimde Barınak Oluşturmak

  1. adım 1 bir barınak inşa etmek için kullanabileceğiniz kuru çalı veya dallar arayın.
    Bir barınak inşa etmek için kullanabileceğiniz kuru çalı veya dallar arayın. Yaklaşık 4 ila 5 fit (1,2 ila 1,5 m) uzunluğunda dallar arayın, çünkü bu barınağınızı nispeten uzun ama yine de inşa etmesi kolay hale getirecektir. Çöl gibi seyrek bitki örtüsüne sahip bir bölgedeyseniz, yalnızca 2 ila 3 fit (0,61 ila 0,91 m) uzunluğunda çalılar ve dallar kullanmanız gerekebilir.
    • Hangi dalı kullanırsanız kullanın, kırılma olasılığını azaltmak için yaklaşık 1 ila 2 inç (2,5 ila 5,1 cm) kalınlığında olduklarından emin olun.
    • Boyu 1,5 fitten (0,46 m) kısa dallar kullanmayın. Bu, barınağınızı etkili olamayacak kadar kısa yapacaktır.
  2. adım 2 direk görevi görmesi için 4 dalı kare şeklinde zemine çakın.
    Direk olarak kullanmak üzere 4 dalı kare şeklinde yere çakın. Elinizde daha iyi bir alet yoksa dalları yere çakmak için ellerinizi ya da bir taş kullanın. Dalları ellerinizle ya da bir taşla toprağa çakamıyorsanız, yaklaşık 1 fit (0,30 m) derinliğinde bir çukur kazın, dalı dikey olarak çukura yerleştirin ve kazdığınız toprağı yerine koyun. Bu dalları birbirlerinden yaklaşık 5 feet (1,5 m) uzağa yerleştirin.
    • Seyrek bitki örtüsüne sahip bir bölgedeyseniz ve 4 dal bulamıyorsanız, üçgen oluşturmak için 3 dal da kullanabilirsiniz.
    • Dalları bir taşla yere çakmaya çalışırsanız dikkatli olun. Yanlışlıkla onları kırmak istemezsiniz.
  3. adım 3 mümkünse bu dalların arasına hafif dallar bağlayın.
    Mümkünse bu dalların arasına hafif dallar bağlayın. Yanınızda getirdiyseniz paraşüt ipi kullanarak her bir dikey dal çiftinin arasına 5 ft (1,5 m) uzunluğunda ince bir dal bağlayın. Bu, barınağınıza denge katacak ve çatınızın düşme olasılığını azaltacaktır.
    • Yanınızda herhangi bir bağlama malzemesi yoksa, sarmaşıklar veya uzun, kalın ot parçalarını da ip olarak kullanabilirsiniz.
    • Çapı yaklaşık 1 inçten (2,5 cm) daha kalın olan dalları kullanmaktan kaçının. Bundan daha büyük herhangi bir şey muhtemelen çok ağır olacaktır.
  4. adım 4 brandanızı bu yapının üst kısmına serin.
    Brandanızı bu yapının üst kısmına serin. Uçup gitmesini veya barınağınızdan düşmesini önlemek için muşambanın köşelerine ince, düz kayalar yerleştirin. Eğer muşambanız yoksa, güneşi engellemek için uzun yaprak parçalarını da kullanabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Suyu kaynatmak için hangi sıcaklıkta ve ne kadar süreyle kaynatmak gerekir?
    Suyu yüzeyde hızla beliren kabarcıklar görene kadar kaynatın, o zaman hemen hemen güvendesiniz demektir, ancak bakteri kalmadığından emin olmak için yaklaşık 5-10 dakika kaynamaya bırakabilirsiniz.
  • Soru
    Diğer taraftan engellemek için kullanabileceğim düz bir nesne olmadığını ve barınağıma doğru esen bir rüzgar olabileceğini varsayarsak, şömine ile barınak arasındaki en kısa güvenli mesafe nedir?
    En güvenli kısa mesafe yaklaşık üç metredir.
  • Soru
    Hiç ağacım yoksa barınak inşa etmenin başka yöntemleri var mı?
    Evet. Bir mağara ya da sarkan bir toprak parçası bulabilir ya da bir hendek kazabilirsiniz.

İpuçları

  • Barınağınızı inşa etmek için iyi bir yer aramak için biraz zaman harcamanız gerekse de, çok uzaklara gitmekten de kaçınmalısınız, çünkü kısa sürede bulunmanın en iyi yolu olduğunuz yerde kalmaktır.
  • Ayrıca barınağı inşa etmenin muhtemelen tahmin ettiğinizden daha uzun süreceğini de unutmamalısınız. Karanlıkta barınaksız yakalanma riskinizi azaltmak için mümkün olan en kısa sürede inşa etmeye başlayın.
  • Sık sık kampa gidiyorsanız, birkaç kamp gezisini bir hayatta kalma barınağı yapma ve içinde uyuma pratiği yaparak geçirin. Günün erken saatlerinde başlayın ve ilk birkaç barınağınız için ihtiyacınız olan tüm zamanı harcayın. Bu gezileri barınak inşa etme becerilerinizi geliştirmek için bir fırsat olarak değerlendirin.

Uyarılar

  • Çevreniz hakkında cahil olmayın! Bulunduğunuz bölgenin kendine özgü tehlikelerini (büyük veya zehirli hayvanlar gibi) her zaman bilmeli ve hesaba katmalısınız.
  • Barınağınızı dikkatlice inşa etmez ve sağlamlığını test etmezseniz gece boyunca çökebilir. Bazı durumlarda, kar birikmesi bile potansiyel olarak tehlikeli bir çökmeye neden olabilir.
  • Bir kamp gezisine çıkacağınız zaman, nereye gittiğinizi ve ne zaman dönmenizi beklemeleri gerektiğini her zaman diğer insanlara bildirin. Cep telefonu kapsama alanının zayıf olduğu bir yerde olacaksanız bu son derece önemlidir.
  • Mümkün olduğunca tek başınıza kamp yapmaktan kaçının. Yanınızda en az bir kişi daha olmasını hedefleyin. Ayrıca en az birinizin yeterli pil gücü ve çekimi olan bir cep telefonuna sahip olduğundan emin olmak da çok iyi bir fikirdir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Ağaç Dallarından Bir Barınak İnşa Etmek

  • Tırtıklı hayatta kalma bıçağı
  • Halat
  • Şubeler
  • Muşamba veya diğer yalıtım malzemeleri

Kar Barınağı Yapımı

  • Kar küreği
  • İnce mala veya buz kıracağı

Güneşli Bir İklimde Barınak Oluşturmak

  • Kuru çalılıklar veya dallar
  • Paraşüt ipi (veya sarmaşıklar)
  • Bir muşamba