Sallar Nasıl İnşa Edilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hayatta kalma becerilerinizi test etmek istiyorsanız şunları yapabilirsiniz kütük sal inşa etmek Öncelikle doğa tarafından sağlanan malzemelerle. Yine de biraz plastik kullanmaktan çekinmiyorsanız, PVC boru veya plastik saklama kutularından da bir sal yapabilirsiniz. Hadi durmayın, biraz kereste ve alet alın ve arkadaşlarınızı kendin yap salınızla etkileyin!

Adımlar

Plastik Saklama Kutusu Sal Yapımı

  1. adım 1 10 adet saklama kutusunu 0,75 inç (1,9 cm) kontrplak levha üzerine yerleştirin.
    10 adet saklama kutusunu 0,75 inç (1,9 cm) kontrplak levha üzerine yerleştirin. 18 US gal (68 l) plastik saklama kutularının kapaklarını çıkarın ve 8 ft × 4 ft (2,4 m × 1,2 m) kontrplak üzerine baş aşağı yerleştirin. Bunları 5'erli 2 sıra halinde eşit olarak yerleştirin - aralarında çok az boşluk bırakarak güzelce oturmalıdırlar.
    • Plastik saklama kutularını ve kontrplak levhaları herhangi bir ev geliştirme mağazasından satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 kutu kulplarına ve kontrplağa pilot delikler açın.
    Kutu kulplarına ve kontrplağa pilot delikler açın. Bazı çöp kutusu markalarında her kulpta zaten delikler vardır - bu durumda, bu delikten ve aşağıdaki kontrplaktan delin. Kulplarda delik yoksa, sadece delikleri delin ve kontrplağın içinden geçmeye devam edin.
    • Yerleştireceğiniz 1,25 inç (3,2 cm) uzunluğundaki cıvatalara eşit veya biraz daha büyük çaplı bir matkap ucu seçin, böylece pilot delikler cıvataları kabul edecek kadar büyük olur.
    • Kontrplağı blokların veya alçak testerelerin üzerine koyun ya da yumuşak bir zemine yerleştirin. Bu şekilde garajınızın, atölyenizin veya araba yolunuzun zeminini delmezsiniz!
    • Kutu başına 2, sap başına 1 olmak üzere toplam 20 pilot delik açın.
  3. adım 3 kutuları çıkarın ve kontrplağı uzun kenarı üzerinde dik tutun.
    Kutuları çıkarın ve kontrplağı uzun kenarı üzerinde dik tutun. Kontrplağı testerelere, çitlere vb. yaslayabilir ya da bir arkadaşınızın sizin için dik tutmasını sağlayabilirsiniz. Sadece yaptığınız tüm pilot deliklere erişebilmeniz gerekir.
  4. adım 4 pulları galvanizli cıvataların üzerine kaydırın ve her bir pilot deliğe bir tane yerleştirin.
    Pulları galvanizli cıvataların üzerine kaydırın ve her pilot deliğe bir tane yerleştirin. Galvanizli metal veya ağır hizmet tipi plastik pulları her 1,25 inç (3,2 cm) cıvatanın üzerine geçirin, ardından bunları 20 pilot deliğin her birine yerleştirin. Geçici olarak yerinde tutmak için, her bir cıvatanın başının üzerine bir parça koli bandı yerleştirin.
    • Böylece, kontrplağın bir tarafında, her bir koli bandı parçası bir cıvata başını ve cıvata başı ile kontrplak arasına sabitlenmiş bir rondelayı kaplayacaktır. Her bir cıvatanın diğer ucu kontrplağın diğer tarafından dışarı çıkacaktır.
    • Galvanizli cıvatalar paslanmaya karşı dayanıklıdır ve su üzerinde daha iyi dayanır.
  5. adım 5 kontrplağı yere koyun ve kutuları cıvataların üzerine yerleştirin.
    Kontrplağı yere koyun ve kutuları cıvataların üzerine yerleştirin. Kontrplağı, cıvatalar yukarı bakacak şekilde (ve koli bandı kaplı cıvata başları aşağıda olacak şekilde) yerleştirin. Her bir kutunun kulplarındaki pilot delikleri cıvataların üzerine kaydırın.
  6. adım 6 cıvataların üzerine pul ve somun koyarak kutuları yerlerine sabitleyin.
    Cıvataların üzerine pul ve somun koyarak kutuları yerlerine sabitleyin. Galvanizli veya ağır hizmet tipi plastik pulları 20 cıvatanın üzerinden geçirin, ardından 20 galvanizli somunu cıvataların üzerine elle sıkarak devam edin.
    • Cıvataları, üzerine uzatma takılı bir cırcırla veya üzerine uzatılmış bir cırcır ucu takılı bir elektrikli matkapla sıkarak bitirin.
  7. adım 7 daha büyük bir sal yapmak için ek bölümler oluşturun ve bağlayın.
    Daha büyük bir sal yapmak için ek bölümler oluşturun ve bağlayın. Eğer 8 ft × 4 ft'den (2,4 m × 1,2 m) daha büyük bir sal istiyorsanız, aynı işleme göre bir veya daha fazla küçük sal inşa edin. Ardından, kontrplak zemin kaplamasının üzerine 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) kereste parçalarını vidalayarak bunları uzun kenarlarından uzun kenarlarına tutturun.
    • Örneğin, 8 ft × 8 ft (2,4 m × 2,4 m) boyutlarında bir sal oluşturmak için 2 küçük salı uzunlamasına yan yana yerleştirin. Ardından güverteleri kısa kenarları boyunca birleştirmek için 2 adet 8 ft (2,4 m) uzunluğunda 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) kereste parçası kullanın.
    • Doğrusal 1 ft (30 cm) 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) kereste başına en az 1 adet 2,25 inç (5,7 cm) galvanizli vida çakın.
  8. adım 8 salı güvenli bir şekilde suya indirin ve çalıştırın.
    Salın güvenli bir şekilde suya indirilmesi ve kullanılması. Salın suya indirilmesi için en az 2 yetişkin (her bir sal bölümü için) salın yan tarafını suya yerleştirmelidir. Ardından güverteye çıkın ve salı yönlendirmek ve itmek için uzun sırıklar veya kürekler kullanın.
    • Plastik kutular bu sal için yeterli kaldırma kuvveti sağlar. Ancak, salı aşırı yüklemek birinin düşme olasılığını artırır, bu nedenle 8 ft × 4 ft (2,4 m × 1,2 m) bölüm başına 2-3 kişiye sadık kalın.
    • Herkesin üzerinde her zaman bir can yeleği olduğundan emin olun.
    • Bu sal yavaş akan sular için uygundur (tembel nehir gibi), ancak hızlı akan veya dalgalı sulardan uzak tutun.

PVC Boru Salın Montajı

  1. adım 1 kes...
    3 inç (7,6 cm) çapındaki PVC borunun 4 parçasını 12 ft (3,7 m) uzunluğunda kesin. Ev geliştirme mağazasında 3 inç (7,6 cm) çapında PVC borunun 12 ft (3,7 m) bölümlerini bulursanız, bunlardan 4 tane satın alın. Aksi takdirde, demir testeresi kullanarak 4 uzun bölümü - örneğin 16 ft (4,9 m) - boyuna kesin.
  2. adım 2 pvc'yi kestiğiniz yerlerdeki pürüzlü kenarları zımparalayın.
    PVC'yi kestiğiniz yerlerdeki pürüzlü kenarları zımparalayın. Borunun kesilen uçlarındaki PVC parçalarını veya çapakları zımparalamak için orta kum zımpara kağıdı kullanın. Bu, yerine yapıştırmak üzere olduğunuz uç kapaklarının daha iyi yapışmasını sağlayacaktır.
    • 'Orta kum' genellikle 60 ile 100 arasında bir kum numarasına sahip zımpara kağıdı anlamına gelir.
  3. adım 3 bir pvc uç kapağını borulardan birinin ucuna yapıştırın.
    Borulardan birinin ucuna bir PVC uç kapağı yapıştırın. PVC uç kapağının iç kenarının etrafına ve borunun ucunun son 1 inçlik (2,5 cm) kısmına, astar kutusunun kapağının alt tarafına takılı olan fırçayı kullanarak ince bir PVC astar tabakası uygulayın. 10 saniye bekleyin, ardından işlemi PVC çimentosu ile tekrarlayın. Uç kapağını hemen sıkıca bastırın, hafifçe bükün ve çimento kuruyana kadar 15 saniye boyunca bastırmaya devam edin.
    • Bu işlemi diğer 7 uç kapağı ve boru uçları ile tekrarlayın.
    • Herhangi bir ev geliştirme mağazasının sıhhi tesisat malzemeleri bölümünde küçük (ayrı) PVC astar ve PVC çimento kutuları bulabilirsiniz.
    • PVC çimentosunun yarattığı dumanı dağıtmak için iyi havalandırılan bir alanda çalışın ve ellerinizden uzak tutmak için iş eldivenleri giyin.
  4. adım 4 suya dayanıklı kalafat ekleyin...
    Uç kapak bağlantılarının etrafına suya dayanıklı kalafat ekleyin. Bir kalafat tabancası kullanarak uç kapağı ile boru ucu arasındaki dikişin etrafına ince bir kalafat damlası uygulayın. Ardından, parmağınızı ıslatın ve ek yerine bastırmak için kalafat boncuğunun üzerinde düzleştirin. Bunu diğer uç kapağı bağlantıları için de tekrarlayın.
    • PVC çimentosu kalıcı bir su geçirmez sızdırmazlık sağlayacağından bu adım kesinlikle gerekli değildir. Ancak, kalafat ekstra sigorta sağlar.
    • Suya dayanıklı olarak etiketlenmiş bir kalafat kullanın.
  5. adım 5 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) keresteden 2, 5 ft (1,5 m) uzunluğunda kesin.
    2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) keresteden 2, 5 ft (1,5 m) uzunluğunda kesin. Mümkünse basınçla işlenmiş kereste alın, çünkü çürümeye karşı daha dayanıklı olacaktır. Keresteyi boyuna kesmek için bir el testeresi veya daire testere kullanın.
  6. adım 6 pvc borular ve kereste ile bir dikdörtgen oluşturun.
    PVC borular ve kereste ile bir dikdörtgen oluşturun. Yukarıdan bakıldığında, 10 ft × 5 ft (3,0 m × 1,5 m) bir dikdörtgen oluşturmak istiyorsunuz. 2 uzun kenarın her biri yan yana yerleştirilmiş 2 PVC borudan oluşacaktır. 2 kısa kenar için, kesilmiş ahşap parçalarını boruların üzerine, uç kapakların her birinden 1 ft (30 cm) içeriye yerleştirin.
    • Gerçekte, dikdörtgeninizin köşelerinden dışarı çıkan 4 adet 1 ft (30 cm) uzunluğunda PVC boru 'kuyruğu' olacaktır.
  7. adım 7 her bir tahtaya, her biri bir pvc borunun üzerine gelecek şekilde 4 pilot delik açın.
    Her bir tahtaya, her biri bir PVC borunun üzerine gelecek şekilde 4 pilot delik açın. Bu noktada pilot delikleri sadece ahşabın içinden delin, ancak vidaları doğrudan ahşabın içinden aşağıya ve aşağıdaki PVC borunun ortasına sürebileceğiniz şekilde yerleştirin.
    • Pilot delikleri, yerleştireceğiniz 2 inç (5,1 cm) pirinç vidalardan biraz daha küçük çapa sahip bir matkap ucuyla açın.
  8. adım 8 2 inçlik (5,1 cm) pirinç vidayı silikon jele batırın ve su geçirmez bir rondelanın üzerine kaydırın.
    2 inç (5,1 cm) pirinç vidayı silikon jele batırın ve su geçirmez bir rondelanın üzerine kaydırın. Silikon jel paslanmayı önleyecek ve vidanın PVC boruya yapışmasına yardımcı olacaktır. Paslanmayı önlemek için kauçuk veya plastik bir rondela kullanın.
    • Bunu tüm vidalar için yapacaksınız, ancak her seferinde bir tane çalışın.
    • Yerel ev geliştirme mağazanızdan silikon jel küvetleri satın alabilirsiniz.
  9. adım 9 daldırılmış vidayı pilot deliğe sürün ve tekrarlayın.
    Daldırılmış vidayı pilot deliğe sürün ve tekrarlayın. Daldırılmış vidayı pilot delikten PVC borunun içine doğru, rondela ahşabın üst kısmına tam oturana kadar döndürmek için bir elektrikli tornavida kullanın. Ardından, PVC boruları ahşaba sabitlemek için tüm işlemi (vidaları daldırma vb.) 7 kez daha tekrarlayın.
  10. adım 10 sal güvertesi olarak 0,5 inç (1,3 cm) kalınlığında bir kontrplak levha takın.
    Sal güvertesi olarak 0,5 inç (1,3 cm) kalınlığında bir kontrplak levha takın. Kontrplak levhayı PVC boruların ve kereste parçalarının oluşturduğu dikdörtgenin boyutlarına uyacak şekilde kesin - bu durumda 10 ft × 5 ft (3,0 m × 1,5 m). Kontrplağı dikdörtgenin üzerine yerleştirin ve kontrplağın içinden ve her iki uçtaki kereste parçalarına en az 5 pirinç vida çakın.
    • Pirinç vidaları daha önce olduğu gibi silikon jele batırın.
    • Yeterince büyük bir kontrplak tabakası bulamazsanız - bazı mağazalarda en fazla 8 ft × 4 ft (2,4 m × 1,2 m) boyutunda kontrplak bulunur - PVC borulara, salın uçlarındaki 2'si arasında eşit aralıklarla 2 adet 5 ft (1,5 m) kereste parçası daha takın. Ardından, 4 kontrplak levhayı 5 ft × 2,5 ft (1,52 m × 0,76 m) uzunluğunda kesin ve 4 desteğin üzerine yan yana sabitleyin.
  11. adım 11 salı suya koymadan önce silikonun 4 saat kurumasını bekleyin.
    Salı suya indirmeden önce silikonun 4 saat kurumasını bekleyin. Silikonun en az 4 saat kurumasına izin verilmezse, salı suya indirdiğinizde kolayca akıp gidecektir. Silikon kaplama olmadan vidalar daha çabuk paslanacak ve sal kerestesi ile PVC boru arasındaki bağlantı o kadar güçlü olmayacaktır.
  12. adım 12 bu salı güvenli bir şekilde ve sadece sakin sularda kullanın.
    Bu salı güvenli bir şekilde ve sadece sakin suda kullanın. Bu sal 2 yetişkini ve bazı malzemeleri taşıyacak kadar kaldırma kuvvetine sahip olsa da, sadece sakin göletlerde veya göllerde kullanılmalıdır. Akan suda (nehirler gibi) veya dalgalı suda (rüzgar, yağmur vb. nedeniyle) kullanmayın. Ayrıca, her zaman onaylı bir can yeleği giyin.
    • Ekstra kaldırma kuvveti eklemek için kontrplak güvertenin alt tarafına sert köpük yalıtım levhaları yapıştırabilirsiniz. Sert köpük ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir yapıştırıcı seçin. Bu ekstra kaldırma kuvvetiyle bile, bu salı sakin suda tutun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Suyun etrafındayken daima can yeleği giyin.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Plastik Saklama Kutusu Salının Yapılması

  • 10, 18 US gal (68 l) plastik depolama kutuları
  • 8 ft × 4 ft (2,4 m × 1,2 m) 0,75 inç (1,9 cm) kontrplak levha
  • Galvanizli cıvatalar, pullar ve somunlar (20+ adet)
  • Matkap
  • Uzatma cırcırı veya uzatma cırcırı matkap ucu
  • Koli bandı

PVC Boru Salının Montajı

  • 3 inç (7,6 cm) PVC borudan 4, 12 ft (3,7 m) kesit
  • Demir Testeresi
  • PVC astar ve çimento
  • 8, 3 inç (7,6 cm) PVC boru uç kapakları
  • Suya dayanıklı kalafat ile kalafatlama tabancası
  • 2, 5 ft (1,5 m) uzunluğunda 2 inç × 4 inç (5,1 cm × 10,2 cm) kereste
  • 10 ft × 5 ft (3,0 m × 1,5 m) 0,5 inç (1,3 cm) kontrplak levha
  • Testere
  • Matkap
  • Tornavida
  • Lastik pullu pirinç vidalar
  • Silikon jel