Voleybol Topu Nasıl Vurulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Profesyonel olarak pas olarak bilinen vuruş, voleyboldaki en temel ve en önemli beceridir. Vuruş, başın altındaki veya çoğu voleybolcunun dediği gibi platformunuzdaki bir topa vurmak için kullanılır ve genellikle bir servis almak veya sert bir vuruş almak için ilk dokunuş olarak kullanılır. Bu sporda başarılı olmak için temel bilgileri bilmeniz gerekir ve resmi olarak pas olarak bilinen vuruş en önemli beceridir.

Adımlar

  1. Pozisyonunuzu alın. Bacaklarınız omuz genişliğinde açık durmalı ve biraz öne eğilmelisiniz. Dizleriniz bacaklarınızı harekete geçirmeye hazır olacak şekilde biraz bükülmüş olmalıdır. Top size gelmeden önceki son anda elleriniz bir araya gelmelidir; topa yaklaştığınızda ellerinizi yaklaşık yarım ayak açık tutabilir ve top size doğru geldiğinde bir araya getirebilirsiniz. Aksi takdirde, topa vurmak için doğru pozisyona gelmek üzere manevra yapmak zor olacaktır.
  2. Kollarınızla bir platform oluşturun. Platform, topa vurmak için 'tatlı nokta' olan bilekleriniz ve dirsekleriniz arasındaki alandır. Platformunuzu oluşturmak için yapmanız gereken en önemli şey, kollarınızı düz bir şekilde önünüzde, belinizin biraz altında ve omuzlarınız kavisli bir şekilde tutarken ellerinizi doğru bir şekilde birbirine kenetlemektir. Ellerinizi önünüzde, başparmaklarınız bir arada, yan yana olacak şekilde kenetleyin. Parmaklarınızı birbirine geçirmeyin, çünkü bu topun kontrolünü kaybetmenize neden olur.
    • Ya bir elinizi yumruk yapıp diğerini etrafına sarabilirsiniz (top yöntemi) ya da bir başparmağınızı avuç içine doğru büküp diğer elinizin üzerine koyarak (fincan yöntemi) diğer elinizle çukurlaştırabilirsiniz.
    • Fincan yöntemini kullanıyorsanız, başparmaklarınız birbirine paralel olmalı ve her iki elinizdeki dört parmağınız da birbirine paralel olmalıdır.
    • Dirseklerinizi kilitli ve dizlerinizi bükülü tutmayı unutmayın.
  3. Bacaklarınızı kullanın. Dizlerinizi ve kollarınızı kullanarak topu itin. Daha genç bir oyuncuysanız (12 yaş ve altı), dizlerinizi büküp bacaklarınıza güç vermek ve topu yönlendirmek için ivme kazanmak için kullanabilirsiniz.
  4. Topa her iki kolunuzla vurun. Kendinizi topa her iki kolunuzla da vuracak şekilde konumlandırın. Aksi takdirde, topa doğru şekilde nişan alamazsınız ve faul yapabilirsiniz. Top size beklenmedik bir açıyla geldiğinde bu biraz zor olabilir, ancak kendinizi top kollarınıza eşit güçle çarpacak şekilde konumlandırmanız her zaman önemlidir, böylece doğru şekilde nişan alabilir ve vurabilirsiniz.
  5. Topa doğru hareket edin, böylece top tam önünüze gelecektir. Elbette topa geriye doğru vurabilirsiniz, ancak yine de topla tam önünüzde temas ettiğinizden emin olmak istersiniz (fileden uzaklaşmanız gerekebilir). En iyi sonucu almak için omuzlarınızla ve vücudunuzun ön kısmıyla topun geldiği yöne bakmalısınız.
    • Topun geri gitmesine ihtiyacınız yoksa kollarınızı sallayın veya omuzlarınızın üzerine getirin. Geri gitmesi gerekiyorsa, kollarınızı gerektiği kadar geriye doğru dikkatlice sallayın.
  6. Topa pas verin. Gözünüz topun üzerinde olsun. Top aşağı inerken ve hatta vururken topun yörüngesini takip edin. Topla yaklaşık bel hizasında temas kurun. Top ön kollarınızın hemen üzerindeyken bacaklarınızı düzeltin, böylece kollarınız topu karşılamak için yukarı hareket eder. Topa ön kollarınızdan temas etmeye çalışın (elin üstünde ancak dirsek ekleminin altında). Aynı zamanda kollarınızı hafifçe ileri ve yukarı hareket ettirin, ancak kollarınızı sallamayın. Birçok insanın düşündüğünün aksine, kuvvetin büyük kısmı bacaklarınızdan gelmelidir.
  7. Topu hedefleyin. Topa nişan almak için omzunuzu eğin veya bükün. Ön kollarınızla gerçekten nişan alamazsınız, çünkü topa iyi bir platform sağlamak için onları düz tutmanız gerekir. Bunun yerine omuzlardan hareket edin, böylece her iki kol birlikte kalır ve tek bir birim olarak hareket eder. İdeal olarak, topla kare oluşturabilirsiniz (ayaklarınızı hedefe doğrultun), böylece topa doğrudan vurabilirsiniz. Topu filenin merkezinin biraz sağına doğru hedeflemeyi unutmayın, çünkü setçinin durması gereken yer burasıdır.
    • Omzunuzu düşürmeli ve ağırlığınızı hedefe doğru hareket eden topa vermelisiniz. Topa nişan almanıza yardımcı olması için platformunuzu kullanın.
  8. Topa vurduktan sonra gözünüzü toptan ayırmayın. Topu tüm vücudunuzla değil gözlerinizle izleyin, çenenizi aşağıda tutmaya çalışın, çünkü bu size top üzerinde daha fazla kontrol sağlar. Hatta bazı antrenörler çenenizi aşağıda tutmanız için gömleğinizin yakasını ağzınıza sokmanızı ister.
    • Topu bıraktığınızda, ellerinizi ayırın, ancak yine de yarım ayak kadar açık tutun, topun bir sonraki hareketini tahmin edin ve voleybol topuna vurmaya hazır olun.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl daha fazla güçle çarpabilirim?
    Ne kadar alçalırsanız, ayağa kalktığınızda o kadar fazla itme gücüne sahip olursunuz. Önemli olan kollarınızı sallamamaktır.
  • Soru
    Kollarımın belimden aşağıda olması beni etkiler mi?
    Evet. Top güzel ve yüksek yerine aşağı ve ağın altına uçacaktır. Bunu düzeltmek için bacaklarınızı daha fazla bükün, böylece yere daha yakın olursunuz.
  • Soru
    Bir voleybol topunu nasıl kontrol edebilirim?
    Sağa doğru hareket ettirmek için sağ omzunuzu biraz düşürün. Sola doğru hareket ettirmek için sol omzunuzu düşürün. Elleriniz yere ne kadar yakınsa, voleybol topu o kadar aşağı inecektir.

Video

İpuçları

  • Top için koşmaktan veya dalmaktan korkmayın. Ancak, top için koşarsanız, elleriniz bir arada koşmayın. Bu daha yavaş koşmanıza ve topu kaçırmanıza neden olacaktır.
  • Bir süre sonra ilk kez voleybol oynadıktan sonra kolunuzda küçük morluklar oluşursa telaşlanmayın. Birkaç gün boyunca ağrıyacaklardır ancak daha sonra geçecek ve kollarınızı sertleştireceklerdir
  • Sakin olun ve odaklanın.

Uyarılar

  • Topu kaldırmayın veya 'taşımayın'. Vuruş hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Top vücudunuzla çok uzun süre temas halinde kalırsa, hata yapabilir ve puan kaybedebilirsiniz.
  • Başparmaklarınızı hiçbir koşulda çapraz yapmayın, çünkü bu şekilde vururken bir kemiği kırmak mümkündür.
  • Hassas bir cildiniz veya kemikli kollarınız varsa, topa birkaç kez vurduğunuzda ön kollarınızın ağrıması muhtemeldir. Endişelenmeyin, eğer güç harcarsanız, buna alışacaksınız ve acıması duracaktır.
  • Topa ellerinizle vurmayın. Birçok kişi voleybol oynarken canının acıdığını söyler ama bunun nedeni genellikle topa elleriyle vurmalarıdır. Buna ek olarak, eller iyi ve düz bir platform oluşturmaz ve vuruşunuz muhtemelen hatalı olacaktır.
  • Parmaklarınızı çapraz yapmadığınızdan emin olun. Top yanlışlıkla ellerinize çarparsa bu sakatlanmaya yol açabilir.