Kurşun Geçirmez Yelek Nasıl Satın Alınır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kendinizi insanların size ateş ettiği bir durumda bulursanız, kurşun geçirmez yelek hayatınızı kurtaran ekipman parçası olabilir. Kurşun geçirmez yelekler genellikle Kevlar adı verilen güçlü bir dokuma elyaftan yapılır veya mermileri vücudunuza girmeden önce durdurabilen bir balistik plaka içerir. Kurşun geçirmez yelek satın alırken, son kararınızı vermeden önce tüm seçeneklerinizi tartmanız ve uygun olduğundan emin olmanız önemlidir. Kendinizi farklı modeller konusunda eğitir ve doğru ölçümler yaparsanız, üzerinize rahatça oturan ve sizi silah ateşinden koruyan bir kurşun geçirmez yelek alabilirsiniz.

Adımlar

Seçeneklerinizi Tartın

  1. adım 1 olup olmadığını belirleyin's legal for you to buy and wear a vest.
    Çelik yelek satın almanızın ve giymenizin yasal olup olmadığını belirleyin. Şiddet içeren bir suçtan hüküm giydiyseniz, Amerika Birleşik Devletleri'nde çelik yelek giymek yasa dışıdır. Avustralya gibi bazı yerlerde, izin almadan kurşun geçirmez yelek giymek yasa dışıdır. Kurşun geçirmez yelek veya vücut zırhı ile ilgili yerel ve federal yasaları internetten araştırın ve bir tane satın almak için izne ihtiyacınız olmadığından emin olun.
    • İzne ihtiyacınız varsa, eyaletinizin veya ülkenizin başvuru sürecini takip edin ve bir yelek satın almaya çalışmadan önce izin alın
  2. adım 2 karşılaştığınız tehdide göre bir yelek seçin're likely to encounter.
    Karşılaşmanız muhtemel tehdide göre bir yelek seçin. IIA, II ve IIIA gibi daha hafif, daha ince balistik yelekler tabancalardan çıkan mermileri durdurmak için yapılmıştır. Hafif silah ateşiyle karşılaşma olasılığınız varsa bu üç yelek önerilir. Ancak daha tehlikeli bir savaş bölgesindeyseniz, tüfek mermilerini durdurabilen III. seviye bir yeleğin korumasına ihtiyacınız olacaktır. Nasıl bir ortamda bulunduğunuzu ve etrafınızdaki potansiyel tehditleri belirleyin.
    • Savaş bölgesinde olmayan bir sivilseniz, kıyafetlerinizin altına giyebilmek için daha hafif bir yelek alın.
    • IIA, 9mm veya .40 kalibrelik bir tabancadan çıkan mermileri durdurabilir.
    • II yelek 9mm ve .357 kalibrelik tabanca mermilerini durdurabilir.
    • IIIA yelek .357 SIG ve .44 Magnum gibi daha büyük kalibreli tabanca mermilerini durdurabilir.
    • En yüksek koruma için sizi .30 kalibrelik zırh delici mermilerden koruyabilecek IV. seviye bir yelek satın alın.
  3. adım 3 gizli mi yoksa harici bir yelek mi istediğinize karar verin.
    Gizli mi yoksa harici bir yelek mi istediğinize karar verin. Eğer sivil ya da gizli bir ajansanız, görünmeyecek bir yelek giymek isteyeceksiniz. Harici yelekler ve plakalar mevcut giysilerinizin üzerine oturur ve çıkarılması daha kolay olduğu için genellikle askeri personel veya polis memurları tarafından tercih edilir.
  4. adım 4 i̇htiyaç duyduğunuz hareketlilik düzeyini göz önünde bulundurun.
    İhtiyaç duyduğunuz hareketlilik düzeyini göz önünde bulundurun. Yeleğinizdeki koruma seviyesi ne kadar yüksekse, o kadar kalın ve ağır olur. Ayaklarınızın üzerinde çevik ve hızlı olmanız gerekiyorsa, II veya IIA gibi daha hafif bir yelek almayı düşünün. Daha ağır vücut zırhları hantal hissettirebilir ve içinde hareket etmek daha zor olacaktır.
  5. adım 5 bıçaklı saldırıları durdurmak için bıçaklara dayanıklı zırh satın almayı düşünün.
    Bıçaklı saldırıları durdurmak için bıçağa dayanıklı zırh satın almayı düşünün. Sizi bıçaklı saldırılara karşı korumak için yapılıp yapılmadığını belirlemek için yeleğinizin iç kısmındaki zırh paneli etiketine bakın. En büyük tehdidinizin bıçak olduğu bir durumda olacağınızı düşünüyorsanız, standart bir balistik yelek yerine bıçaklara dayanıklı bir yelek satın almayı düşünün. Kombine zırh da bir seçenektir, çünkü hem mermileri hem de bıçakları durdurmak için özel olarak tasarlanmıştır.
    • Eğer bir ceza infaz memuruysanız, kesilme ya da bıçaklanma ihtimaliniz vurulma ihtimalinizden daha yüksektir.
  6. adım 6 taşımayı planladığınız silahtan çıkan kurşunu durdurabilecek bir yelek alın.
    Taşımayı planladığınız silahtan çıkan kurşunu durdurabilecek bir yelek alın. Silah taşımayı düşünüyorsanız, en azından taşımayı planladığınız silahtan çıkan bir mermiyi durdurabilecek bir yelek satın almalısınız. Bu, silahsız kalmanız ve kendi silahınızın size karşı kullanılması durumunda hayatınızı kurtarabilir.

Ölçülerinizi Almak

  1. adım 1 boyunuzu ve kilonuzu ölçün.
    Boyunuzu ve kilonuzu ölçün. Çoğu yeleğin boyunuza ve kilonuza göre bedenleri olacaktır. Boyunuzun ne kadar uzun olduğunu belirlemek için bir mezura kullanın. Mevcut kilonuzu öğrenmek için bir tartıya çıkın ve ölçümleri bir kağıda yazın.
  2. adım 2 giydiğiniz kıyafetleri'll be wearing while measuring yourself.
    Kendinizi ölçerken giyeceğiniz kıyafetleri giyin. Eğer gizli bir yelek alıyorsanız, dar bir tişört ve pantolon giyin. Daha büyük bir dış yelek giyiyorsanız, giyeceğiniz üniformayı veya kıyafetleri giyin ve sonra kendinizi ölçün. Bu, sahadayken hangi yelek bedenine ihtiyacınız olduğu konusunda size daha doğru bir fikir verecektir.
    • Eğer bir kolluk görevlisiyseniz, kemerinizi ve normalde taşıdığınız teçhizatı giymeyi unutmayın.
  3. adım 3 göğsünüzü ölçün.
    Göğsünüzü ölçün. Ölçüm yaparken birinden yardım alın. Bir mezurayı göğsünüzün etrafına sarın, böylece mezura koltuk altlarınızdan ve sırtınızdan geçsin. Ölçümü alın ve bir sonraki tam sayıya yuvarlayın. Ölçümü bir yere not edin.
    • Örneğin, göğüs ölçümünüz 16,25 inç (41,3 cm) ise, 17 inç (43 cm) olarak yuvarlamak isteyeceksiniz.
    • Yeleğinizin ölçüsünü alırken kaslarınızı gevşetin ve normal nefes alın.
  4. adım 4 gövdenizin en büyük kısmının etrafını ölçün.
    Gövdenizin en büyük kısmının etrafını ölçün. Mezurayı gövdenizin en geniş kısmının etrafına sarın. Bu sayıyı da yukarı yuvarlayın.
  5. adım 5 köprücük kemiğinizden göbeğinize kadar ölçün.
    Köprücük kemiğinizden göbeğinize kadar ölçün. Mezurayı köprücük kemiğinizin ortasına kadar tutun ve mezuranın göbeğinizin altına sarkmasına izin verin. Eğer kemer takıyorsanız, köprücük kemiğinizin ortasından kemerin üst kısmına kadar ölçün. Yeleğinizin ne kadar uzun olması gerektiğini belirlemek için bu ölçümü kullanın.
    • Bazı insanlar ekstra koruma için kalçalarının altına sarkan bir yelek alma hatasına düşüyor. Bu aslında kötüdür çünkü giyerken hareket kabiliyetinizi engeller.

Doğru Yeleği Satın Almak

  1. adım 1 satın almak istediğiniz yeleğin nij uyumlu listede olduğundan emin olun.
    Satın almak istediğiniz yeleğin NIJ uyumlu listesinde olduğundan emin olun. Ulusal Adalet Enstitüsü veya NIJ, test edilmiş üreticilerin bir listesini oluşturmuştur. Bu kuruluş yelekleri test eder ve ardından koruma düzeylerine göre derecelendirir. Riske girip sertifikası olmayan bir yelek almak yerine, zaten test edilmiş bir üreticiyi seçin. Tüm sertifikalı üreticilerin bir listesini almak için https://justnet.org/compliant/ballistic_cpl.html adresini ziyaret edin.
    • Karar vermenize yardımcı olması için internette farklı üreticilerin yorumlarına bakın.
    • Belirli bir üreticiyi ürettikleri diğer ekipmanlar için beğeniyorsanız, ürettikleri yelekleri de beğenme ihtimaliniz yüksektir.
  2. adım 2 üreticiye gidin's website.
    Üreticinin web sitesine gidin. Üreticinin web sitesine giden bağlantı doğrudan NIJ uyumlu listesinde bulunabilir. Bazı şirketler doğrudan satışa izin verirken, diğerleri fiziksel bir yere gitmenizi gerektirecektir. 'Perakendecileri bul' yazan bir düğme bulun veya iletişim sayfalarında konumlarını arayın. Konumu bulduktan sonra, yetkili satıcıyı ziyaret edebilir ve yeleği satın alabilirsiniz.
  3. adım 3 vücut ölçülerinizi yelek ölçüleri ile karşılaştırın.
    Vücut ölçülerinizi yelek ölçüleri ile karşılaştırın. Satın almak için yelek ararken, vücut ölçülerinizi satın almak istediğiniz yelekle karşılaştırın. Üretici yeleğin ölçülerini listelemiyorsa, e-posta yoluyla veya onları arayarak talep edebilirsiniz. Sizi ölçebilmeleri için mağazaya gelmenizi isteyebilirler.
  4. adım 4 bütçenize uygun bir yelek satın alın.
    Bütçenize uygun bir yelek satın alın. Yelek için ne kadar para harcamanız gerektiğini belirleyin ve bütçenize uygun bir yelek alın. Bazı yelekler stilleri veya görünümleri nedeniyle ekstra maliyetlidir. Diğerleri ise koruma seviyeleri veya yenilikçi ekstra özellikleri nedeniyle daha pahalıya mal olacaktır.
    • Maliyeti ne olursa olsun, yeleğin Ulusal Adalet Enstitüsü tarafından onaylandığından emin olun.
  5. adım 5 satın almadan önce yeleği deneyin.
    Yeleği satın almadan önce deneyin. Yeleğin içinde kendinizi rahat hissettiğinizden ve vücudunuza çok sıkı ya da çok bol gelmediğinden emin olun. Çok hantal geliyorsa ve kollarınızı hareket ettiremiyorsanız, size daha iyi uyan bir yelek bulun.
    • Asla başka birinin yeleğini giymemelisiniz çünkü doğru şekilde oturmayacak ve sizi tam olarak korumayacaktır.
    • Yeleğinizi internetten satın alıyorsanız, uymaması halinde geri gönderebilmeniz için iade veya değiştirme politikası olduğundan emin olun.
  6. adım 6 yeleği giyerken hareket edin.
    Yeleği giyerken hareket edin. Yeleği giyerken etrafta koşun ve bir sandalyeye oturun. Yeleğiniz ister koşarken ister otururken rahat hissettirmelidir. Farklı fiziksel hareketler yapmaya çalışın ve yeleğinizin hareket kabiliyetinizi engelleyip engellemediğine bakın. Hareketlerinizi yaparken yelek çok yükseğe veya alçağa kaymamalıdır.
  7. adım 7 her beş yılda bir ya da bir kurşunla vurulduktan sonra yeleğinizi değiştirin.
    Her beş yılda bir ya da bir kurşunla vurulduktan sonra yeni bir yelek alın. Yelek bir kez vurulduğunda, kurşun balistik plakayı çatlatabilir ve malzemeye zarar verebilir, bu nedenle değiştirilmesi gerekir. Kurşun geçirmez yeleğinizi de her beş yılda bir değiştirmeniz önerilir. Birkaç yıl sonra yeleğin içindeki malzeme bozulmaya başlar. Süresi dolmuş bir yelek hala bir mermiyi durdurabilir, ancak üzülmektense güvende olmak daha iyidir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir sivil kurşun geçirmez yelek satın alabilir mi?
    Eğer bir suç işlemediyseniz, genellikle evet. Ancak, bazı perakendeciler yalnızca polislere veya SWAT'a satış yaptığından, eyaletinizin bu tür konulardaki yasalarını kontrol edin.
  • Soru
    Normal bir kurşun geçirmez yelek bir keskin nişancının tüfeğinden çıkan kurşunu durdurabilir mi?
    Normal bir kurşun geçirmez yelek ne için derecelendirilmişse onu durdurabilir, ancak daha büyük tüfek kalibrelerini durdurabilen plaka gibi daha büyük yelekler vardır.
  • Soru
    Vücut zırhı ile plaka taşıyıcı arasındaki fark nedir?
    'Plaka taşıyıcı', vücut zırhı sisteminin bir parçası olarak balistik zırh plakasını tutar. Plaka olmadan taşıyıcı sadece boş bir Cordura torbadır. Zırhlı Plakalar, farklı mühimmat türleri için 'tek başına' balistik koruma olarak derecelendirilebilir veya daha fazla koruma için plakaya destek veren yumuşak bir kevlar yelek ile harici bir katmanlama sistemi olarak kullanılabilir.