Kız Çocuk Softbol Sopası Nasıl Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kız softbol sopası seçmek karmaşık bir süreç olabilir. Sopa seçimi, oyuncunun vücut ölçüsü ve ağırlığı, gücü ve beceri seviyesi gibi birçok faktöre dayanır. Yeni teknoloji de ne tür bir sopa satın alınacağı konusunda bir faktör haline gelmiştir, çünkü farklı sopa bileşimleri farklı performans seviyeleri sağlar. Doğru sopayı seçmek için, takımın gereksinimlerini anlamalı, hangi boyut ve ağırlıkta sopaya ihtiyacınız olduğuna karar vermeli ve ne tür bir sopa bileşiminin sizin veya sopa satın aldığınız kız için en iyi sonucu vereceğine karar vermelisiniz.

Adımlar

Doğru Sopa Boyutunu Seçme

  1. adım 1 bir softbol sopası ölçü tablosuna bakın.
    Bir softbol sopası ölçü tablosuna bakın. Bu size aradığınız boyut aralığı hakkında genel bir fikir verecektir. Çoğu spor malzemeleri mağazası, çocuğunuzun boyuna, kilosuna ve yaşına göre bir sopa için doğru uzunluk veya ağırlık aralığını belirlemenize yardımcı olabilecek boyutlandırma çizelgeleri sağlayabilir.
  2. adım 2 kız çocuğunu kullanarak sopa uzunluğu aralığını belirleyin's age.
    Kızın yaşını kullanarak sopa uzunluğu aralığını belirleyin. Çocuğunuzun yaşına göre sopanızın ne kadar uzun olması gerektiğine dair iyi bir tahmin elde edebilirsiniz. Bu tahminler, belirli bir yaş aralığındaki çocukların ortalama boy ve kilolarına dayanmaktadır ve bu nedenle size belirli bir uzunluk değil, yalnızca bir aralık verecektir. Örneğin, fastpitch softbolda 5 ila 7 yaşındaki bir çocuk 24 ila 26 inç (61 ila 66 cm), 8 ila 9 yaşındaki bir çocuk 26 ila 29 inç (66 ila 74 cm) ve benzeri bir sopa kullanacaktır. Genel bir kural olarak, her bir yaş için sopa uzunluğuna yaklaşık 1 inç (2,54 cm) ekleyin.
    • Sopa alacağınız kız yaşına göre son derece büyük veya küçükse, yaş grubu için beklenen boyut aralığının dışında bir sopa seçmeniz gerekebilir.
  3. adım 3 sopa uzunluğunu kıza göre daraltın's height and weight.
    Sopa uzunluğunu kızın boyuna ve kilosuna göre daraltın. Örneğin, ağırlığı 60 lbs'den (27,2 kg) az ve boyu 36-40 inç (91-102 cm) ise, muhtemelen yaklaşık 26 inç (66 cm) uzunluğunda bir sopa kullanmalıdır.
  4. adım 4 sopanın uzunluğunu kıza göre ölçerek kontrol edin's body.
    Sopanın uzunluğunu kızın vücuduna göre ölçerek kontrol edin. Doğru uzunluk aralığında olduğunu düşündüğünüz bir sopa seçtikten sonra, uzunluğun uygun ve rahat olduğundan emin olmak için birkaç ölçüm deneyin.
    • Kızın kollarından birini omuz hizasında düz bir şekilde yana doğru uzatmasını sağlayın. Sopanın topuzunu göğsünün ortasına yerleştirin ve ucu parmak uçlarına gelecek şekilde sopayı kolu boyunca hizalayın. Eğer sopanın ucuna parmak uçlarıyla rahatça dokunabiliyorsa, muhtemelen doğru uzunluktadır.
    • Sopanın topuzunu göğsünün ortasına yerleştirin ve sopayı önünde düz bir şekilde uzanacak şekilde tutun. Uzanmasını ve sopanın namlusunu (en geniş kısmını) tutmasını isteyin. Eğer bunu rahatça yapabiliyorsa, sopa muhtemelen doğru uzunluktadır.
    • O dik dururken sopayı dikey olarak bacağına dayayın. Doğru uzunluktaki bir sopa yaklaşık kalça seviyesinin ortasına kadar gelmelidir.
  5. adım 5 kıza göre uygun sopa düşüşünü belirleyin's age range.
    Kızın yaş aralığına göre uygun sopa düşüşünü belirleyin. Softbol sopasının ağırlığı bazen sopanın uzunluğu (inç cinsinden) ve ağırlığı (ons cinsinden) arasındaki fark olan 'drop' cinsinden tanımlanır. Örneğin, 33 inç (83,82 cm) uzunluğunda ve 23 ons (0,65 kg) ağırlığındaki bir sopanın drop değeri -10'dur. Düşüş sayısı ne kadar küçükse, sopanın uzunluğuna göre ağırlığı o kadar yüksektir.
    • Uzunluğu 34 inç (cm) ve ağırlığı 26 ons (kg) olan bir sopanın düşüşü -8 olacaktır.
    • Genel olarak, 10 yaşın altındaki çocuklar -13,5 ile -10 arasında bir düşüşe sahip sopaları kullanırken daha büyük çocuklar -8 kadar küçük bir düşüşle rahat edebilirler.
    • Kız çocuğu yaşına göre son derece küçük veya büyükse, sopa düşüşünü buna göre ayarlamanız gerekebilir.
  6. adım 6 kıza göre doğru sopa ağırlığını belirleyin's personal preference.
    Kızın kişisel tercihine göre doğru sopa ağırlığını belirleyin. Sopanın ağırlığı nihayetinde kız için neyin rahat olduğuna ve oyun tarzının nasıl olduğuna göre belirlenmelidir. Daha uzun, daha hafif sopalar daha hızlı vuruşlara izin verirken, daha kısa, daha ağır sopalar daha güçlü vuruşlar sağlar.
    • Kızdan sopayı tek eliyle önünde tutmasını ve ileri geri sallamasını isteyin. Eğer bunu sopayı düşürmeden yapamıyorsa, muhtemelen sopa onun için çok ağırdır.
    • Doğru ağırlığı seçme konusunda herhangi bir endişeniz varsa antrenörünüze veya spor malzemeleri mağazanızdaki bir uzmana danışın.
  7. adım 7 kıza göre sap çapını seçin's preference.
    Sap çapını kızın tercihine göre seçin. Tüm sopalar sap kısmında koniktir, ancak çap değişebilir. Bazı çocuklar, özellikle de elleri küçükse, daha küçük bir sapı tercih eder. Daha küçük bir sap, sopayı sallarken bileğin daha hızlı dönmesini sağlar. Bununla birlikte, daha kalın bir sap, topa sopanın doğru bölgesine ('tatlı nokta') vurulmamasından kaynaklanan titreşimi veya acıyı azaltabilir. Sapın çapının ve malzemelerinin takımınızın gereksinimlerine uygun olduğundan emin olun.

Takımınızın Ekipman Gereksinimlerini Takip Edin

  1. adım 1 hızlı veya yavaş sopaya ihtiyacınız olup olmadığını belirleyin.
    Fastpitch veya slowpitch sopasına ihtiyacınız olup olmadığını belirleyin. İki yaygın softbol türü - slowpitch ve fastpitch - farklı tipte sopalar gerektirir. Genel olarak, slowpitch softball daha ağır sopalar gerektirirken, fastpitch daha hafif sopalar gerektirir. Bir sopa seçmeden önce, hangi tür softbol oyunu için kullanılacağını bildiğinizden emin olun.
  2. adım 2 takımınızın özel boyut veya malzeme gereksinimleri olup olmadığını öğrenin.
    Takımınızın özel boyut veya malzeme gereksinimleri olup olmadığını öğrenin. Bazı softbol takımları veya ligleri, belirli boyut kısıtlamalarına uyan veya belirli malzemelerden (örn. ahşap, metal veya kompozit) oluşan sopalar ister. Örneğin, Birleşik Devletler Özel Sporlar Birliği (USSSA), bir slowpitch softbol sopasının en fazla 34 inç (86,36 cm) uzunluğunda, 2 ve ¼ inç (5,72 cm) çapında ve 31 oz (0,88 kg) ağırlığında olmasını şart koşar. Ayrıca sopanın yapısıyla ilgili gereklilikleri de vardır, örneğin sopanın ucundaki topuzun kaynakla veya mekanik olarak tutturulmuş olması gerekir.
    • Bir sopa satın almadan önce, ekipman düzenlemeleri için lig veya takım el kitabına bakın veya takımın koçuna sorun.
  3. adım 3 diğer gereklilikler veya düzenlemeler hakkında bilgi edinin.
    Diğer gereklilikler veya düzenlemeler hakkında bilgi edinin. Bazı ligler veya takımlar sopaların belirli işaretler taşımasını ister - örneğin, sopanın belirli bir spor derneği tarafından onaylandığını gösteren grafikler veya BPF (sopa performans faktörü) göstergesi. Ayrıca sopanın belirli bir şekilde dekore edilmesini veya renklendirilmesini de isteyebilirler. Takımınızın veya liginizin sopaların modifiye edilmesine ilişkin düzenlemeleri de olabilir (örneğin sapa bant veya tutma kılıfı eklemek).

Doğru Sopa Bileşimini Seçmek

  1. adım 1 satın alınacak doğru sopa türü hakkında antrenörünüze danışın.
    Satın alacağınız doğru sopa türü hakkında antrenörünüze danışın. Farklı sopa bileşimleri ve malzemelerinin farklı kullanımları ve avantajları vardır. Kızın oynayacağı oyun için ne tür bir sopanın uygun olduğunu bilmek önemlidir.
  2. adım 2 antrenman, turnuva veya profesyonel oyunlar için ahşap bir sopa satın alın.
    Antrenman, turnuva veya profesyonel oyunlar için ahşap bir sopa satın alın. Ahşap sopalar genellikle piyasadaki diğer türlerden daha ağırdır. En çok slowpitch softball ve profesyonel oyunlar ve turnuvalar için uygun olabilirler.
    • Bazı ligler güvenlik nedeniyle ahşap sopaların kullanılmasını zorunlu kılar, çünkü ahşap sopalarla vurulan topların savunma oyuncuları ve atıcıların ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilecek hızlara ulaşma olasılığı daha düşüktür.
  3. adım 3 hafiflik, dayanıklılık ve uygun fiyat için alaşımlı bir sopa seçin.
    Hafiflik, dayanıklılık ve uygun fiyat için alaşımlı bir sopa seçin. Alaşımlı sopalar (alüminyum veya diğer metal türlerinden yapılmış) hafif ve nispeten ucuzdur. Ayrıca hemen kullanıma hazır olma avantajına sahiptirler - yani alıştırılmaları gerekmez. Ayrıca diğer sopa türlerine göre daha uzun ömürlü olma eğilimindedirler. Bununla birlikte, diğer sopa türlerine göre daha küçük bir 'tatlı noktaya' sahiptirler, yani iyi bir vuruş yapmak için namluda daha kısıtlı bir alan vardır.
  4. adım 4 i̇yi bir denge ve yüksek performans için kompozit veya hibrit bir sopa seçin.
    İyi bir denge ve yüksek performans için kompozit veya hibrit bir sopa seçin. Kompozit sopalar sentetik, lifli bir malzemeden yapılır. Bu sopalar diğer türlere göre daha dengeli olma eğilimindedir ve vuruşlardan kaynaklanan titreşimleri emmede daha iyidir. Bununla birlikte, alaşımlı sopalardan daha pahalı olma eğilimindedirler ve kırılmış.
    • Hibrit sopalar alaşım ve kompozit sopaların özelliklerini bir araya getirir. Hibrit bir sopa, şok emici kompozit sapın konforunun yanı sıra alaşım bir namlunun daha düşük maliyetini sunar.
    • Kompozit sopaların diğer takım üyeleri için oluşturduğu potansiyel güvenlik risklerinin farkında olun. Kompozit sopalarla elde edilen daha yüksek top hızları, atıcılar ve savunma oyuncuları için ciddi yaralanmalara neden olma potansiyeline sahiptir.
  5. adım 5 tek parçalı ya da iki parçalı bir sopa arasında karar verin.
    Tek parça veya iki parça sopa arasında karar verin. Adlarından da anlaşılacağı gibi, tek parça sopalar tek bir parça malzemeden yapılırken, iki parçalı sopalar bazen iki farklı malzemeden yapılmış ayrı bir namlu ve sapın bir araya getirilmesinden oluşur. Tek parçalı sopalar daha sert ve daha dengeli olma eğilimindeyken, iki parçalı sopalar daha esnektir ve şokları ve titreşimleri emmede daha iyidir. Kızın oyun tarzına ve kişisel tercihine göre seçim yapmalısınız.
    • Satın almadan önce kızınızın her iki tip sopayı da sahada test etmesini sağlayın. Sopaları test etmek ve hangi türü daha çok sevdiğini görmek için diğer takım üyelerinden ödünç sopa alabilir.
  6. adım 6 bütçenizi aklınızda tutun.
    Bütçenizi aklınızda tutun. Sopaların fiyatı malzemelere, bileşim yöntemine ve çeşitli diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Yüksek kaliteli bir kompozit sopayı yaklaşık 100 $'a alabilecekken, softbol sopaları 400 $'a kadar çıkabilir. Bir sopa satın almaya karar vermeden önce ne kadar harcayabileceğiniz konusunda bir fikriniz olsun ve mağaza çalışanlarıyla fiyat beklentileriniz hakkında konuşun.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Softbol sopamın uzunluğu ne kadar olmalıdır?
    Bir softbol sopası, normal vuruş duruşunuzdayken sopanızın ucuyla kalenin dış köşesine dokunabileceğiniz kadar uzun olmalıdır.
  • Soru
    Kızım 12 yaşında. Boyu 1.80 ve kilosu 103. Hangi uzunluk ve ons kompozit sopaya sahip olmalı?
    Boyuna ve kilosuna bağlı olarak, sopası muhtemelen yaklaşık 31 inç uzunluğunda olmalıdır. Doğru ağırlık kısmen fastpitch veya slowpitch softball oynamasına ve kişisel tercihlerine ve oyun tarzına bağlı olacaktır. Genel olarak, onun yaş ve beden aralığındaki kızlar en çok -12 ila -8 drop (uzunluk-ağırlık farkı) olan sopalarla rahat ederler. Antrenöründen tavsiye isteyin ve kendisi için en uygun olanı görmek için farklı ağırlıkları denemesini sağlayın.

İpuçları

  • Çocuğunuza her zaman mağazada birkaç sopayı test ettirerek kendi bedenine ve kilosuna en uygun sopanın hangisi olduğunu görmesini sağlayın.
  • Sopayı bir oyun veya antrenman sırasında test etmek iyi bir fikirdir çünkü farklı koşullar sopayla farklı bir his yaratabilir. Örneğin, çocuk bir oyun veya antrenman sırasında yorgunsa, o sırada daha hafif bir sopayı tercih edebilir.
  • Softbol ayakkabılarını, kaskını ve vuruş eldivenini giyerek ödünç aldığı sopaları vuruş kafeslerinde test etmesini isteyebilirsiniz. Bu, diğer ekipmanları üzerindeyken sopayı genel olarak hissetmesini sağlar.