Nevada'da Silah Nasıl Satın Alınır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Devlet tarafından verilmiş geçerli bir kimliği olan 18 yaşın üzerindeki (tabancalar için 21) herhangi bir Nevada sakini Nevada'da silah satın alabilir. Bir satıcıdan silah satın alıyorsanız, bir geçmiş kontrolünden geçmeniz gerekir. 2020'den itibaren, Nevada'da özel silah satışları için de geçmiş kontrolleri gerekecektir. Ayrı bir silah ruhsatı gerekmediği gibi, satın aldıktan sonra silahınızı kaydettirmeniz de gerekmez. Ancak, gizli bir tabanca taşımak istiyorsanız gizli taşıma izni için başvurmanız gerekir. Nevada ayrıca çocukların ateşli silahlara erişimini önlemek için tasarlanmış güvenli depolama yasalarına sahiptir.

Adımlar

Geçmiş Kontrolünüzü Tamamlama

  1. adım 1 şunları yapıp yapmadığınızı belirleyin're eligible to buy a gun.
    Silah satın almaya uygun olup olmadığınızı belirleyin. Eşik değer olarak, ateşli silah satın almak için en az 18 yaşında olmanız gerekir (tabanca satın almak istiyorsanız 21). Bunun ötesinde, ateşli silah sahibi olması yasak olan belirli insan kategorileri vardır. Genel olarak, aşağıdaki durumlarda Nevada'da silah satın alamazsınız:
    • Hapis cezası 1 yıldan fazla olan bir suçtan hüküm giymişseniz
    • Adaletten kaçan birisiniz
    • Kontrollü maddelerin bağımlısı veya yasa dışı kullanıcısı iseniz
    • Bir mahkeme tarafından akli dengesinin yerinde olmadığına karar verilmiş veya bir akıl hastanesine yatırılmışsa
    • ABD'de yasa dışı olarak bulunanlar
    • Ordudan onursuz bir şekilde terhis edilmiş olmak
    • ABD vatandaşlığından çıktıysanız
    • Aile içi şiddet, taciz veya takip nedeniyle bir yasaklama emrine tabi olanlar
    • Aile içi şiddetten hüküm giymiş olmak
    • Hapis cezası 1 yıldan fazla olan herhangi bir suçtan dolayı iddianame altında olanlar

    İpucu: Nevada, diğer eyaletlerden gelen 'ateşli silah haklarının iadesi' beyanlarını tanımamaktadır. Daha önce ağır bir suçtan hüküm giydiyseniz, affedilmiş olmanız gerekir.

  2. adım 2 nevada'daki bir silah satıcısında geçmiş kontrolü yaptırın.
    Nevada'daki bir silah satıcısında geçmiş kontrolü yaptırın. Genel olarak, bir geçmiş kontrolünün amacı, silah satın almasına izin verilmeyen kişi kategorilerinden birine üye olmadığınızdan emin olmaktır. Ancak, sizin sözünüz yeterli değildir. Nevada silah satıcıları sizden bilgi alır ve geçmişinizde silah satın alamayacağınızı gösteren herhangi bir şey olup olmadığını öğrenmek için sisteme koyar.
    • Ocak 2020'den itibaren, özel silah satışları için de bir geçmiş kontrolü yaptırmanız gerekiyor. Bu geçmiş kontrolleri herhangi bir silah satıcısında tamamlanabilir.
    • Özgeçmiş kontrolünüzü yaptırmak için 2019'dan itibaren 25 dolar ücret ödeyeceksiniz. Bu ücret, geçmiş kontrolünüzün sonuçları ne olursa olsun iade edilmez.

    İpucu: Geçerli bir gizli taşıma izniniz varsa, bir silah satın almadan önce geçmiş kontrolünü tamamlamanız gerekmez.

  3. 3. adım geçmiş kontrolünüzün sonuçlarını bekleyin.
    Geçmiş kontrolünüzün sonuçlarını bekleyin. Geçmiş kontrolünüzün sonuçlarını birkaç dakika içinde alabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda bu süre 3 güne kadar uzayabilir. Geçmiş kontrolünüz üç sonuçtan biriyle geri dönecektir:
    • Devam edin: Geçmiş kontrolünü geçtiniz ve bir silah satın alabilirsiniz
    • Çözülemedi: Geçmiş kontrolü sistemi 'devam' veya 'reddedildi' durumuna ulaşamadı. Özgeçmiş kontrolünüz 3 gün boyunca çözülmeden kalırsa, yine de bir ateşli silah satın alabilirsiniz.
    • Reddedildi: Ateşli silah satın alamazsınız. Yanlışlıkla verildiğini düşünüyorsanız bu karara itiraz edebilirsiniz. Satıcıda doldurup gönderebileceğiniz evraklar olacaktır.
  4. adım 4 silahınızı satın alın.
    Silahınızı satın alın. Geçmiş kontrolünüzün sonuçlarının satın alma işleminizin devam etmesine izin vermesi koşuluyla, herhangi bir Nevada bayisinden silah satın alabilirsiniz. 2 Ocak 2020'den sonra, bir kişiden özel olarak silah satın alabilmeniz için bir geçmiş kontrolünden de geçmeniz gerekir. Ayrıca Nevada eyaleti tarafından verilen geçerli bir fotoğraflı kimlik ibraz etmelisiniz.
    • Nevada'da mühimmat satın almak için bir geçmiş kontrolünden geçmeniz gerekmez.
    • Silah bulundurmak için ruhsatınızın olması veya silahınızı kaydettirmeniz gerekmez.
    • Silahınızı hemen satın almak zorunda değilsiniz. Her bir geçmiş kontrolü, tek bir işlem için 30 güne kadar geçerlidir. Tek bir işlem birden fazla silahı içerebilir. Ancak, ayrı işlemlerde birden fazla silah satın almak istiyorsanız, her işlem için bir arka plan kontrolüne ihtiyacınız olacaktır.

Ateşli Silahlarınızı Saklama

  1. adım 1 ateşli silahlarınızı kilitli bir kapta saklayın.
    Ateşli silahlarınızı kilitli bir kapta saklayın. Nevada yasaları silah sahiplerinin bir çocuğun ateşli silaha erişimine yardım etmesini veya izin vermesini yasaklamaktadır. Ateşli silahlarınızı güvenli kilitli bir kapta tutarsanız bu yasayı ihlal etmekten hüküm giyemezsiniz.
    • Daha fazla koruma sağlamak için, kabı evdeki çocukların ulaşamayacağı bir yerde, örneğin bir dolabın üst kısmında tutun.

    İpucu: Nevada'da çocukların ateşli silahları kullanmasına veya bulundurmasına izin verilir, ancak sadece bir ebeveyn veya vasi eşliğinde. Çocuğa ait olsa bile ateşli silahın saklanmasından nihai olarak ebeveyn veya vasi sorumludur.

  2. adım 2 ateşli silahları saklamadan önce sökün veya kilitleyin.
    Ateşli silahları saklamadan önce sökün veya kilitleyin. Nevada yasaları tarafından zorunlu tutulmamasına rağmen, ateşli silahlarınızı saklamadan önce sökmek veya kilitlemek çocukların korunmasına yardımcı olur. Bir şekilde ateşli silahlarınıza rastlarlarsa, kilitli veya sökülmüşlerse onları ateşleyemezler.
    • Ateşli silahlarınızı korumak için yerel polis veya şerif departmanınızdan kablo tarzı kilitleri olan bir güvenlik kiti alabilirsiniz. Nevada'da güvenlik kitleri bulunan kolluk kuvvetlerinin bir listesi için https://projectchildsafe.org/safety_kit_site/?safety_kit_state=nevada adresini ziyaret edin.
  3. adım 3 mühimmatı ateşli silahlarınızdan ayrı olarak saklayın.
    Mühimmatı ateşli silahlarınızdan ayrı depolayın. Ateşli silahlarınızı sökmeseniz bile, saklamadan önce boş olduklarından emin olun. Mühimmatı ateşli silahlarınızdan ayrı tutun, böylece çocuklar ateşli silahlarınıza erişse bile mühimmata erişemezler.
    • Mühimmatınız ayrıca kilitli bir kapta saklanmalıdır. Mühimmat, bir silaha yüklenmemiş olsa bile çocuklar için tehlikeli olabilir.
    • Nevada yasaları mühimmatınızı ateşli silahlarınızdan ayrı olarak saklamanızı gerektirmese de, bu evinizdeki çocukları daha güvende tutacaktır.
  4. adım 4 çocuklarınıza ateşli silah güvenliği hakkında bilgi verin.
    Çocuklarınıza ateşli silah güvenliği hakkında bilgi verin. Evinizdeki çocukların ateşli silahlar ve bunların etrafında nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilinçli olduklarından emin olun. Oyuncak gibi görünen bir silah bile görseler, ona dokunmamaları ve hemen bir yetişkine söylemeleri gerektiğini öğretin.
    • Evinizde avcılık veya atış talimi gibi ateşli silah kullanma eğitimi almış ergenler veya gençler varsa, yanlarında bir yetişkin olmadan asla ateşli silahlara dokunmamaları veya kullanmamaları gerektiğini anladıklarından emin olun.
    • Sadece bakmak isteseler bile, çocukların evin içinde silah aramalarını engelleyin. Onlara silahların oyuncak olmadığını söyleyin.

Gizli Taşıma İzni için Başvuru

  1. adım 1 i̇zin için gerekli nitelikleri karşıladığınızı teyit edin.
    İzin için gerekli nitelikleri karşıladığınızı teyit edin. Genel olarak, 21 yaşında veya daha büyükseniz ve yasal olarak ateşli silah bulundurma izniniz varsa, Nevada'da gizli taşıma izni de alabilirsiniz. Ancak, temel geçmiş kontrolünü geçebilseniz bile, aşağıdaki durumlarda başvurunuz reddedilecektir:
    • Tutuklanmanız için bekleyen bir arama emriniz varsa
    • Adli olarak deli veya akli dengesi yerinde olmadığı ilan edilmiş olanlar
    • Son 5 yıl içinde bir ruh sağlığı merkezine yatırılmış olmak
    • Zehirlenme veya bozulma noktasına kadar kontrollü maddeleri alışkanlıkla kullanmış olmak
    • Son 3 yıl içinde şiddet içeren bir suçtan hüküm giymiş olmak
    • Halihazırda şartlı tahliye veya gözetim altında olanlar
  2. adım 2 nevada şerifi tarafından onaylanmış bir ateşli silah güvenliği kursunu tamamlayın.
    Nevada şerifi tarafından onaylanmış bir ateşli silah güvenliği kursunu tamamlayın. İlçe şerifinin departmanında onaylı ateşli silah güvenlik kurslarının bir listesi vardır. Bu kursların ücretleri eğitmene bağlı olarak değişmektedir. İlk izniniz için ateşli silah güvenliği ve yeterliliği konusunda 8 saatlik eğitim almanız gerekmektedir.
    • Kursa katıldığınızda bir bitirme sertifikası alacaksınız. İzniniz için başvurmaya gittiğinizde bu sertifikayı yanınızda götürmelisiniz.

    İpucu: Eyalet dışında ikamet ediyorsanız, Nevada'da gizli taşıma izni almak istiyorsanız, izni veren ilçede ateşli silah eğitimi almanız gerekir.

  3. adım 3 başvurunuzu doldurun.
    Başvurunuzu doldurun. Gizli silah ruhsatı başvurusu, tam yasal adınız ve geçmişte kullandığınız diğer adlar dahil olmak üzere kimlik bilgilerinizi vermenizi gerektirir. Ayrıca doğum tarihinizi, Sosyal Güvenlik numaranızı, cinsiyetinizi ve kendinizin fiziksel bir tanımını da vermelisiniz.
    • Başvurunuzda işvereninizi ve mesleğinizi, işvereninizin iletişim bilgileriyle birlikte listeleyin.
    • Ayrıca, ruhsat sahibi olmanızı etkileyen koşullarla ilgili bir dizi soruyu da yanıtlamanız gerekir. Bu soruları dürüstçe yanıtlayın. Bir geçmiş kontrolü yapılacaktır ve başvurunuzda yalan söylediğiniz tespit edilirse, gizli silah izni almaya uygun olmayacaksınız.
    • Başvurunuzu imzalamayın. Şerifin ofisine gidene kadar bekleyin. Yemin altında imzalamalısınız ve bir şerif imzanıza şahit olmalıdır.
  4. adım 4 başvurunuzu gönderin ve ücreti ödeyin.
    Başvurunuzu gönderin ve ücreti ödeyin. Başvurunuzu ilçenizdeki şerif departmanına yapabilirsiniz. 2019 yılı itibariyle, gizli silah ruhsatı ücreti 100,25 ABD dolarıdır. Ayrıca devlet tarafından verilmiş fotoğraflı bir kimlik belgesi ve Sosyal Güvenlik kartı, ABD doğum belgesi, vatandaşlığa kabul belgesi, pasaport veya daimi ikamet kartı gibi vatandaşlığınızı veya yasal ikamet statünüzü kanıtlayan bir belge sunmanız gerekir.
    • Bir şerif, geçmiş kontrolünüz için parmak izlerinizi alacaktır. Gizli silah ruhsatı için yapılan geçmiş kontrolü, ateşli silah satın almak için yapılan geçmiş kontrolünden daha kapsamlıdır.
  5. adım 5 i̇zninizi almak için bekleyin.
    İzninizi almak için bekleyin. Şerif departmanının geçmiş soruşturmanızı tamamlaması 120 gün kadar sürebilir. Soruşturma tamamlandığında, postayla soruşturmanın sonuçlarını içeren bir mektup alacaksınız.
    • İzniniz onaylanırsa, resmi izniniz mektubunuza eklenecektir. Ateşli silah taşırken bu izni her zaman yanınızda bulundurun.
    • İzniniz reddedilirse, bildiriminizde ret nedeni ayrıntılı olarak açıklanacaktır. İtiraz süreci yoktur. Ancak, tekrar başvurabilirsiniz. Başvuru ücreti iade edilmez.
  6. adım 6 i̇zninizi her 5 yılda bir yenileyin.
    İzninizi her 5 yılda bir yenileyin. İzninizi yenilemek için şerifin ofisine geri dönün ve başvurunuzu tamamlayın. Yeni bir geçmiş kontrolü yapılacaktır. Ayrıca onaylı bir eğitmen tarafından verilen 4 saatlik bir atış kursuna katılmanız gerekmektedir.
    • 4 saatlik kursun fiyatı eğitmene bağlı olarak değişmektedir. Ruhsat yenileme başvurusu ücreti 65,25$'dır.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları