Kaliforniya'da Ateşli Silahlar Nasıl Satın Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Birleşik Devletler Anayasası'nın ikinci değişikliğine göre, silah bulundurmak ve taşımak bir vatandaş olarak sizin hakkınızdır. Ancak, bunu yapmadan önce uymanız ve karşılamanız gereken kurallar ve nitelikler vardır. Niteliklere sahipseniz ve tüm kurallara uyuyorsanız, sorumlu bir şekilde bir silah satın alabilirsiniz. ateşli silah Kaliforniya eyaletinde.

Adımlar

Uygunluğunuzu Kontrol Edin

  1. adım 1 yaşınızı kanıtlayan bir belge getirin.1Yaşınızı kanıtlayın. Satın almak için tüfek ya da pompalı tüfek (eyalet yasalarına göre yasaklanmış saldırı tüfekleri hariç) 21 yaşında olmalısınız. Bir tabanca satın almak için 21 yaşında olmalısınız. Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı (DMV) tarafından verilen geçerli, süresi dolmamış bir ehliyet veya kimlik kartı getirin.
    • Kaliforniya'da görev yaptığınızı kanıtlayan daimi görev yeri emriniz varsa, bunun yerine askeri kimlik gösterebilirsiniz.
  2. adım 2 mahkeme kayıtlarınızı kontrol edin...2Mahkeme kayıtlarınızı kontrol edin. Federal yasa 18 U.S.C. § 922(g)(1) ve çeşitli Kaliforniya yasaları, aşağıdaki suçlardan hüküm giydiyseniz (ve bazen şu anda bir suçla suçlanıyorsanız) sizi silah sahibi olmaktan men eder:
    • Bir yıldan fazla hapis cezası gerektiren herhangi bir suç.
    • Herhangi bir şiddet suçu (kabahatlerden kaynaklanan yasaklar geçici olabilir)
    • Saldırı, tehdit, takip, aile içi şiddet veya ateşli silahlarla ilgili kabahatler geçici veya kalıcı bir yasağa yol açabilir.
    • Bazı mahkeme kararları veya denetimli serbestlik koşulları ateşli silah yasağı içerir.
  3. adım 3 diğer uygunsuzluk nedenlerini eleyin.3Diğer uygunsuzluk nedenlerini ortadan kaldırın. Bu durumlar ateşli silah satın almanızı engeller:
    • Şu anda bir yasaklama emri veya koruyucu emir altında
    • Belirli suçlar nedeniyle şu anda çocuk mahkemesinin vesayetinde olan kişiler
    • Mahkemeye göre akli dengesi yerinde olmayan veya akıl hastası
    • Uyuşturucu bağımlısı veya alkolizm nedeniyle vesayet altında
    • Ordudan onursuz bir şekilde terhis edilmiş
    • Bir psikoterapist tarafından başka bir kişiye yönelik tehditler nedeniyle rapor edildi
  4. adım 4 vatandaş olmayanlar ve yerleşik olmayanlar için gereklilikleri öğrenin.4Vatandaş olmayanlar ve yerleşik olmayanlar için gereklilikleri öğrenin. Yasal Daimi Yerleşik iseniz, yeşil kart getirmeniz halinde silah satın alabilirsiniz. Göçmen olmayan bir vizeniz varsa, sıkı gereklilikleri karşılamanız gerekir:
    • En az 90 gündür ABD'de bulunmuş olmalısınız.
    • ABD'de verilmiş bir avcılık lisansına sahip olmalı veya yabancı bir hükümetin yetkilisi olmalıdır.
    • Vize ve I-94 kartının (veya Yabancı Kayıt formunun) bir kopyasını getirmelidir.
    • ABD vatandaşlığından vazgeçmemiş olmalıdır.
    • Not: Birçok silah satıcısı bu yasalara aşina değildir. Bu süreci bilen birini bulmadan önce birkaç tane denemeniz gerekebilir.
  5. adım 5 kanıt getirin...5Eğer bir tabanca satın alıyorsanız ikamet kanıtı getirin. Yukarıdaki testleri geçerseniz, bir tüfek veya av tüfeği satın alabilirsiniz. Bir tabanca satın almayı planlıyorsanız, Kaliforniya'da ikamet ettiğinize dair kanıt da getirmeniz gerekir. Bu bir elektrik faturası, konut kira kontratı, mülk tapusu veya devlet tarafından verilen kimlik olabilir (DMV kartına ek olarak).
  6. adım 6 aşağıdaki durumlarda kişisel ateşli silah uygunluk kontrolü talep edin're not sure.6Emin değilseniz Kişisel Ateşli Silah Uygunluk Kontrolü talep edin. Eğer bir köşe davanız varsa ve uygun olup olmadığınızdan emin değilseniz, aşağıdaki formu doldurun bu PFEC talep formu. Ateşli silah satın almaya uygun olup olmadığınıza dair 60 gün içinde bir yanıt almanız gerekir.
    • Bunun maliyeti 20 dolar, artı belgenin noter tasdik masrafıdır.
    • PFEC hiçbir zaman gerekli değildir. Bunu yaptırmanın tek nedeni, bir silah satın alıp bekleme süresinden sonra reddedilme zahmetinden kaçınmaktır.

Ateşli Silah Güvenlik Sertifikasının Alınması

  1. adım 1 bu sertifikaya ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin.1Bu sertifikaya ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edin. Kaliforniya artık çoğu ateşli silah alımında, hatta av tüfekleri ve tüfekler için bile bu sertifikayı zorunlu kılmaktadır. Bu bölümü atlamanıza izin veren birkaç muafiyet vardır:
    • Avcılık lisansınız var ve uzun bir silah satın alıyorsunuz.
    • Orduda ya da CA/federal polis gücündeyseniz ya da onurlu bir şekilde emekli olduysanız.
    • Özel Silah İzniniz veya Gizli Silah Taşıma (CCW) İzniniz var.
    • Eski Tabanca Güvenlik Sertifikanız varsa, süresi dolana kadar onun yerine kullanabilirsiniz.
    • Curio & Relic Collector lisansınız varsa, antika silah satın almak için kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 test için çalışın.2Sınav için çalışın. Kaliforniya Başsavcılığı web sitesi bir çalışma rehberi ve öğreti̇ci̇ vi̇deo. Sınava hazırlanmak için bunları çalışın.
  3. adım 3 bir silah dükkanına veya ateşli silah eğitim merkezine gidin.3-Bir silah dükkanına veya ateşli silah eğitim merkezine gidin. Bunların çoğu FSC için test sunar ve geçtikten kısa bir süre sonra bir tane verebilir. Bu, ateşli silah satın almayı planladığınız yerle aynı olmak zorunda değildir.
  4. 4. adım teste girin.4Sınava girin. Sınava girmek için 25 dolar ödemeniz gerekecektir. Bu 30 soruluk yazılı bir sınavdır. Testi geçmek için en az 23 soruyu doğru cevaplamanız gerekir. Bunu yaptığınızda, beş yıl geçerli bir sertifika alacaksınız.
    • Testi geçemezseniz, 24 saat sonra aynı bayiden tekrar girebilirsiniz. Bu sefer sorular farklı olacaktır. Farklı bir bayiye geçerseniz ya da üçüncü kez sınava girmeniz gerekirse, 25$'lık ücreti tekrar ödemeniz gerekecektir.

Ateşli Silah Satın Alma

  1. adım 1 bir silahı ziyaret edin...1Ziyaret edin si̇lah saticisi. Özel bir şahıstan silah satın alıyor olsanız bile, işlemi lisanslı bir ateşli silah satıcısı aracılığıyla yapmanız gerekmektedir. Satıcı, normal eyalet ücretlerine ek olarak ateşli silah başına ekstra 10 dolar alabilir.
  2. adım 2 bir ateşli silah seçin.2Bir ateşli silah seçin. Çoğu silah dükkanı, satın almadan önce ateşli silahlara dokunmanıza ve onları tutmanıza izin verecektir. Ateşli silahlara aşina değilseniz, çalışanlardan tavsiye isteyin veya aşağıdaki makalelere bakın:
    • Bir tabanca seçin. Kendini savunma ve gizli taşıma için iyidir, ancak kısa menzilli ve zayıf av silahlarıdır. Etkili bir şekilde kullanmak için çok fazla pratik ve el becerisi gerektirirler.
    • Bir tüfek seçin. Hem avcılık hem de ev savunması için kullanılır. Bolt action tüfekler genellikle yarı otomatik tüfeklerden daha ucuzdur.
    • Bir av tüfeği seçin. Tartışmasız en çok yönlü silahtır. Av tüfekleri, kullanım amacına bağlı olarak sümüklü böcek veya saçma ile doldurulabilir.
    • Kendinizi savunmak için bir ateşli silah seçin. Her silah türünün bu senaryoda kendine özgü avantajları vardır.
  3. adım 3 silahı satın almak için başvurun.3Silahı satın almak için başvurun. Kasiyerin geçerli Kaliforniya ehliyetinize veya kimlik kartınıza ihtiyacı olacaktır. Satıcıya bağlı olarak, şimdi tam fiyat ödeyebilir veya sadece bir depozito ödeyebilirsiniz. İkamet yeri ve diğer bilgilerle doldurulması gereken bazı kağıtları (ATF Form 4473, DROS) imzalamanız gerekecektir. Ayrıca sağ başparmağınızın izini de almanız gerekecektir.
    • Bazı satın alımlar, yukarıdaki uygunluk bölümünde açıklandığı gibi ekstra belgeler gerektirir.
    • Kaliforniya'da yalnızca bir adet satın almanıza izin verilir tabanca 30 günlük bir süre içinde. Uzun namlulu silahlar veya koleksiyoncu ruhsatınız varsa antika silahlar için zaman sınırlaması yoktur.
  4. adım 4 güvenli kullanım gösterisini gerçekleştirin.4Güvenli kullanım gösterisini gerçekleştirin. DOJ Sertifikalı bir Eğitmen (genellikle silah mağazasında) size güvenli kullanım talimatlarını anlatacak ve bunları tamamladığınıza dair bir beyan imzalayacaktır.
    • Ateşli silahı teslim alana kadar bunu yapmanız gerekmez. Ancak Kaliforniya eyaleti, ateşli silahı nasıl kullanacağınızı bildiğinizden emin olmak için satışı tamamlamadan önce bunu yapmanızı önerir.
  5. adım 5 eyalet ve bayi ücretlerini ödeyin.5Eyalet ve bayi ücretlerini ödeyin. Her işlem (herhangi bir sayıda ateşli silah için) size DROS (Bayi Satış Kaydı) ve ilgili eyalet ücretleri olarak 25 dolara mal olur. Doğrudan bir ateşli silah satıcısından satın alıyorsanız, siparişi vermeden önce herhangi bir ekstra ücretleri olup olmadığını sorun.
    • Başka bir özel şahıstan satın alıyorsanız, satın alma işlemini denetleyen silah satıcısının ateşli silah başına yalnızca 10 ABD doları ve eyalet harçlarını tahsil etmesine izin verilir.
  6. 6. adım on gün bekleyin.6On gün bekleyin. Neredeyse tüm durumlarda, ateşli silahı teslim almadan önce on gün beklemeniz gerekir (DROS'u gönderdikten tam 240 saat sonra). Bu süre zarfında DROS bilgileriniz CA DMV'ye, CA DOJ'a ve ardından FBI NICS'e gönderilir. Bu kuruluşların her birinin başvurunuzu reddetme veya araştırmak için daha fazla zamana ihtiyaçları varsa erteleme fırsatı vardır.
    • Satıcı, talep üzerine DROS bilgilerinizin bir kopyasını size vermeli ve reddedildiğinizi veya kabul edildiğinizi kanıtlamalıdır.
    • DROS'u gönderdikten sonraki 30 gün içinde gelmezseniz, bayinin yasal olarak satışı iptal etmesi gerekir.
  7. adım 7 bir kasa satın alın...7Beklerken bir kasa satın alın. Şimdi Kaliforniya onaylı bir ateşli silah kasası (veya kilitleme cihazı) satın almak için iyi bir zaman. Kasalar, ateşli silahlarınızı saklamak ve çalınmayacakları veya başkalarının (çocuklar, arkadaşlar, vb.) erişemeyeceği güvenli bir yerde saklamak için iyi bir yoldur. Kaliforniya'da yasa gereği, ya Kaliforniya onaylı bir silah kasasına sahip olmanız ya da satın aldığınız her ateşli silah için yeni bir silah kilidi satın almanız gerekir. Her biri için kanıt gereklidir.
    • Sahiplik kanıtı silah kasası bir kullanım kılavuzu veya satın alma makbuzu gerektirir.
    • Kilit sahipliğinin kanıtı, fiili teslim alma tarihinden itibaren 30 gün içinde (satış tarihi değil) bir kilit makbuzu gerektirir. Çoğu Amerikan silah satıcısı, bu gereksinimi karşılayacak ücretsiz bir orijinal ekipman üreticisi (OEM) silah kilidini zaten içerecektir (ücretsiz kilitlerin tümü Kaliforniya'da yasal değildir, daha fazla bilgi için yerel satıcınıza danışın veya onaylı kilitlerin tam listesi için Kaliforniya Adalet Bakanlığı web sitesini ziyaret edin).
  8. adım 8 gidip ateşli silahınızı alın.8Ateşli silahınızı almaya gidin. Geçmiş kontrolünü başarıyla geçerseniz, artık perakende satış mağazasına dönebilir ve silahınızı satın alabilirsiniz. Artık ateşli silaha sahip olduğunuzu belirten bazı kağıtlar imzalayacaksınız. Kaliforniya onaylı bir kilitleme cihazına sahip olmanız (veya satın almanız) veya bir kasaya sahip olduğunuzu kanıtlamanız (veya bir kasaya sahip olduğunuzu ancak kanıtınız olmadığını belirten bir beyanname imzalamanız) gerekecektir.
    • Eğer bir silah satın aldıysanız tabancatabanca güvenlik sertifikanıza ve ikamet belgesine ihtiyacınız olacaktır (bu yeni bir su veya elektrik faturası veya hatta geçerli bir araç kaydı olabilir).
  9. adım 9 gerekirse reddedilen bir başvuruya itiraz edin.9Gerekirse reddedilen bir başvuruya itiraz edin. DROS başvurunuz reddedildiyse, iki hafta içinde nedenini açıklayan bir mektup alacaksınız. Mektupta karara nasıl itiraz edeceğinize dair talimatlar yer alacak ve satın alma işlemini gerçekleştirmeniz için size ikinci bir şans verilecektir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruAdıma kayıtlı faturam ya da araç ruhsatım yoksa ne yapmalıyım? Vergi iade formlarınızı kalıcı bir adresle (Posta Kutusu değil) birlikte alın.
  • SoruKaliforniya'da bir tüfek satın almak için bir silah kasasına ihtiyacım var mı? Yoksa tüfek için bir kilide sahip olmak yeterli mi? Kaliforniya onaylı bir silah kilidiniz olduğu sürece, gitmeniz iyi olur. Ancak bir silah kasası kesinlikle daha güvenlidir.
  • SoruHSC sınavına girmeden önce bir ders almak zorunlu mu? Hayır. Sadece bayiye gittim ve sınava girdim. Soruların cevapları sağduyulu olduğu için çalışmak gerekmedi. 100 aldım.

İpuçları

  • İhtiyacınız olabilecek her türlü bilgiyi almak için silah dükkanındaki kişilerle konuşun. Ateşli silahlara veya bunlarla ilgili yasalara aşina olup olmadığınızı onlara bildirin. Her şeyin nasıl işlediğini size bildirmekten mutluluk duyacaklardır.
  • Eve döndüğünüzde ateşli silahı güvenli bir yerde saklayın. Ateşli silahla pratik yapmalı ve silahın tüm iç işleyişini ve bakımını nasıl yapacağınızı öğrenmelisiniz. Ateşli silahın kullanım kılavuzunu okuyun.
  • Ateşli silahın satışı yalnızca Ruhsatlı bir Federal Ateşli Silah satıcısı (ateşli silahı satın aldığınız yer gibi) aracılığıyla yapılabilir.

Uyarılar

  • Herhangi bir ateşli silah sadece güvenli ve yasal bir yerde kullanılmalıdır. Bir ateşli silahın kullanımı ve taşınması ile ilgili eyalet ve yerel yasaların farkında olun ve bunları dikkatle takip edin. Yasalar eyaletler arasında büyük ölçüde değişir ve ilçeler ve hatta şehirler arasında değişebilir.
  • Herhangi bir ateşli silah yaralanmaya veya ölüme neden olabilir. Namluyu her zaman güvenli bir yöne doğrulttuğunuzdan emin olun ve asla ateş etmeyi düşünmediğiniz bir şeye doğrultmayın.
  • Menzilde ne olduğunu bildiğinizden emin olun. Mermiler kilometrelerce uzağa gidebilir veya sekerek istenmeyen yönlere gidebilir.
  • Önce güvenlik. Ateşli silahlar çok tehlikelidir. Ateşli silahları sadece deneyimli bir atıcıysanız veya çok deneyimli bir atıcı sizi doğrudan denetliyorsa kullanın.
  • Geçmiş kontrolünden bağımsız olarak, akli dengenizin yerinde olmadığını, intihara meyilli olduğunuzu veya herhangi bir akıl hastalığı için ilaç kullandığınızı biliyorsanız ateşli silah sahibi olmak iyi bir fikir olmayabilir.
  • Kaliforniya'da yasaklanan 'saldırı silahları' arasında belirli özelliklere sahip yarı otomatik tüfekler ve tabancalar; döner silindirli av tüfekleri; ve çoğu AK ve AR-15 serisi silahlar yer almaktadır. Bu kapsamlı bir liste değildir. Bazı kuruluşlar özel bir ruhsat için başvurabilir Tehlikeli Silahlar Ruhsatı başvurusu aracılığıyla.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Ateşli silahın ve gerekli tüm ruhsatların/uygulamaların yanı sıra ihtiyacınız olabilecek mühimmatın maliyetini karşılayabilme.
  • Kaliforniya kimliği (ehliyet gibi).
  • Ateşli silah satın almayı düşündüğünüz eyalette ikamet ettiğinizi kanıtlayan belge.
  • Tabanca Güvenlik Sertifikası (tabancalar için).