Basket Ortalaması Nasıl Hesaplanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Vuruş ortalaması, vurulan koşular (RBI) ve sayı koşuları ile birlikte onlarca yıldır beyzbolun 'üç büyük' istatistiğinden biri olmuştur. Beyzbol istatistiklerine daha yeni 'sabermetrics' yaklaşımının hayranları, vuruş ortalamasını yürüyüşleri hesaba katmadığı için eleştiriyor. Bununla birlikte, ortalama bir taraftar için vuruş ortalaması, hücum becerilerini karşılaştırmak için uygun ve popüler bir yöntemdir.

Adımlar

Vuruş Ortalamasının Hesaplanması

  1. adım 1 oyuncuyu bulun's hits.
    Oyuncunun isabet sayısını bulun. İsabetler (taban isabetleri olarak da adlandırılır) basitçe tek, çift, üç ve home run sayılarının toplamıdır. Bu istatistiği profesyonel oyuncular için çevrimiçi olarak bulmak kolaydır.
    • İstatistikleri bir sezon, tüm kariyer ya da ilgilendiğiniz herhangi bir zaman dilimi için kullanabilirsiniz. Sadece tüm istatistiklerinizin aynı zaman dilimine ait olduğundan emin olun.
  2. adım 2 oyuncuyu bulun's at-bats.
    Oyuncunun vuruş sayısını bulun. Bu, oyuncunun kaç kez vuruş denemesi yaptığıdır. Bunlar vurucunun hücum becerisini yansıtmadığından, bu sayıya yürüyüşler, atış isabetleri veya fedalar dahil değildir.
  3. adım 3 i̇sabet sayısını vuruş sayısına bölün.
    Vuruş sayısını vuruş sayısına bölün. Cevap size vuruş ortalamasını veya bir vurucunun bir vuruş denemesini başarılı bir vuruşa dönüştürdüğü zamanın oranını verir.
    • Örneğin, bir oyuncu 70 Vuruş ve 200 Atış yaptıysa, Vuruş Ortalaması 70 ÷ 200 = 0,350'dir.
    • Vuruş ortalamasının 0,350 olmasını 'bu oyuncunun 1000 vuruşta 350 vuruş yapması beklenir' şeklinde okuyabilirsiniz.
  4. adım 4 üçüncü ondalık basamağa yuvarlayın.
    Üçüncü ondalık basamağa yuvarlayın. Vuruş ortalamaları neredeyse her zaman bu şekilde yuvarlanır. Bir beyzbol hayranı 'üç yüz' vuruş ortalamasından bahsettiğinde 0,300'ü kastetmektedir.
    • Vuruş ortalamalarını dört veya daha fazla ondalık basamağa kadar hesaplayabilirsiniz, ancak bunun eşitliği bozmanın ötesinde pek bir faydası yoktur.
    Mitchel Lichtman, Önde Gelen Beyzbol Analisti

    Vuruş ortalamasını hesaplamak için bir oyuncunun vuruş sayısını alın ve vuruş sayısına bölün. Vuruşlar, vurucunun güvenli bir şekilde kaleye ulaşması veya oyun dışı kalmasıyla sonuçlanan bir plaka görünümü olarak tanımlanır. Vuruş ortalaması üç ondalık basamağa kadar hesaplanır ve yüzde olarak ifade edilir.

Diğer Ofansif İstatistiklerin Hesaplanması

  1. adım 1 taban yüzdesini bulun...
    Kalede kalma yüzdesini bulun. Bir oyuncunun OBP'si, yürüyüşler ve atış isabetleri de dahil olmak üzere, o oyuncunun bir kaleye ulaştığı zamanın bir kısmını size söyler. Bazı taraftarlar bunun vuruş ortalamasından daha iyi bir ölçüt olduğunu düşünür, çünkü tüm skorlama yöntemlerini dikkate alır. OBP'yi bulmak için şunları hesaplayın Hits+Walks+HitsByPitchPlateAppearances{displaystyle {rac {Hits+Walks+HitsByPitch}{PlateAppearances}}.
    • Bu formül çoğu amaç için yeterince iyidir, ancak vurucunun becerisini yansıtmayan fedakarlık topları ve yakalayıcı müdahaleleri gibi bazı nadir oyunları sayar. Kesin olmanız gerekiyorsa, plaka görünümlerini 'vuruşlar + yürüyüşler + atışla vuruşlar + feda sinekleri' ile değiştirin.
  2. adım 2 vurulan koşuları anlayın.
    Vurulan koşuları anlayın. Vurulan koşular veya RBI, takımın bu vurucu sayesinde kaleyi kaç kez geçtiğini gösterir. Örneğin, sahada iki takım arkadaşı varsa ve Sarah bir sayı koşusu yaparsa, Sarah 3 RBI (iki takım arkadaşı + kendisi) alır. Bu size bir vurucunun tam olarak kaç koşu yaptığına dair basit bir hesap verir. Ancak, diğer vurucuların kaleyi doldurmasına bağlı olduğundan, bu istatistik farklı takımlardaki oyuncuları karşılaştırmak için harika bir yol değildir.
    • Eğer vuruş ikili oyuna (iki dışarı) yol açtıysa veya bir koşu sadece bir hata nedeniyle gerçekleştiyse RBI'ye eklemeyin.
  3. adım 3 slugging yüzdesini bulun...
    Slugging yüzdesini bulun. Slugging yüzdesi vuruş ortalamasına benzer, ancak sadece vuruş sayısı yerine atılan kale sayısını sayar. Bu, daha fazla ikilik, üçlük ve home run yapan daha güçlü vurucuları ödüllendirir. Slugging yüzdesi eşittir Hits+Doubles+(2Triples)+(3HomeRuns)AtBats{displaystyle {rac {Hits+Doubles+(2*Triples)+(3*HomeRuns)}{AtBats}}.
    • Kaleleri daha sezgisel bir şekilde sayarsanız aynı sonucu elde edersiniz: Tekler + (2*Double) + (3*Üçlü) + (4*Home Runs). Çoğu beyzbol istatistik sitesinde Tekler listelenmediği için yukarıdaki formülü kullanmak genellikle daha kolaydır.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Beyzbolda neden kravat yok?
    Bu beyzbolun ilk günlerinden beri süregelen bir gelenek. Bu şekilde olmak zorunda değil; sadece öyle.
  • Soru
    Bir feda vurucunun vuruş ortalamasını düşürür mü?
    Hayır. Resmi vuruş süresi olarak sayılmaz ve vuruş ortalaması üzerinde bir etkisi yoktur.
  • Soru
    Eğer oğlum .222 vuruş yapıyorsa ve dün gece 4'te 3 yaptıysa, yeni ortalaması nedir?
    Oğlunuzun toplam vuruş sayısına 3 ekleyin, toplam vuruş sayısına 4 ekleyin ve yeni vuruş ortalamasını bulmak için yeni toplamları bölün. Toplam isabet ve vuruş sayısını bilmeden değişimi hesaplamak mümkün değildir.

İpuçları

  • Major League beyzbolda, bir sezonda .300, büyük bir vuruş ortalaması için geleneksel sınırdır. Diğer faktörlerin yanı sıra artan atıcı becerisi nedeniyle, belirli bir yılda sadece yaklaşık yirmi oyuncu buna ulaşma eğilimindedir. 1940'lardan beri kimse .400'e ulaşamadı.
  • Bir sezon boyunca bir oyuncunun vuruş ortalamasını takip ediyorsanız, her maçtan sonra kolayca yeniden hesaplayabilmeniz için vuruşların ve vuruşların bir çetelesini tutun.