Golf Handikapınızı Nasıl Hesaplarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Golf handikapı 1911 yılında, farklı yeteneklere sahip golfçülerin nispeten eşit bir şekilde birlikte oynamalarına olanak sağlamak için uygulamaya konmuştur. Handikap Endeksinizi bilmeniz, oynadığınız golf sahası için Saha Handikapınızın ne olması gerektiğini belirlemenizi sağlayacaktır. Siz ve golf partner(ler)iniz kendi Saha Handikaplarınızı belirledikten sonra, farklı beceri seviyelerinde oynuyor olsanız bile, nihai skorlarınızı adil bir şekilde karşılaştırabileceğiniz şekilde hesaplayabilirsiniz.

Adımlar

Handikap Endeksinizin Hesaplanması

  1. adım 1 düzeltilmiş brüt puanınızı bulun.
    Düzeltilmiş brüt skorunuzu bulun. Handikap Endeksinizi hesaplamak için öncelikle en az beş golf skoruna (en fazla 20) ihtiyacınız olacaktır.
    • En az beş adet 18 delikli skor veya on adet 9 delikli skor toplayın ve bunları Düzeltilmiş Brüt Skorunuzu hesaplamak için kullanın.
    • Düzeltilmiş Brüt Puanınızı (AGS) belirlemek için, bir tur boyunca alınan vuruş sayısını toplayın, ardından delik başına maksimum puanlara göre ayarlayın (USGA'nın Adil Vuruş Kontrolü yönergelerine göre belirlenir). Çoğu golf sahası, delik başına maksimum skor bilgilerini halka açık hale getirir. Sahanın web sitesini kontrol edin veya kulüp binasından bilgi alın.
    • Örneğin, maksimum çukur başına puanı 5 olan bir çukura 8 vuruş yaptıysanız, oyun için toplam vuruş sayınızı toplarken o çukur için 5 vuruş (8 değil) sayarsınız.
  2. adım 2 handikap farkınızı hesaplayın.
    Handikap Farkınızı Hesaplayın. AGS'nizi aldıktan sonra, handikap farkınızı belirlemek için bunu kullanın.
    • Handikap Farkı denklemi AGS eksi Saha derecesi, 113 ile çarpılır ve Eğim Derecesine bölünür veya (AGS - Saha Derecesi) x 113 / Eğim Derecesi.
    • Saha Derecesi, UGSA tarafından bir sahadaki her bir tee setine verilen sayısal değerdir. Bu değer, sıfırdan başlayan bir golfçünün sahayı tamamlamak için kaç vuruş yapması gerektiğini yaklaşık olarak belirtir. Çoğu saha bu bilgiyi sahanın web sitesinden veya kulüp binasından temin edebilir.
    • Eğim Derecesi, bir sahanın ortalama bir golfçü için zorluğunu gösterir ve Saha Derecesi ile bogey golfçülerin skorları karşılaştırılarak hesaplanır. Çoğu golf sahası Eğim Derecelendirmesini misafirlerine sunar; yine web sitelerini veya kulüp binasını kontrol edin.
    • Örneğin, AGS'nizin 85, Saha Puanınızın 69,3 ve Eğim Puanınızın 117 olduğunu varsayalım. (AGS - Saha Derecesi) x 113 / Eğim Derecesi veya (85 - 69,3) x 113 / 117 denklemine sahip olursunuz, bu da 15,2 Handikap Farkı ile sonuçlanır.
  3. adım 3 handikap endeksinizi hesaplayın.
    Handikap Endeksinizi hesaplayın. Handikap Endeksinizin formülü, farklarınızın toplamının fark sayısına bölünüp 0,96 ile çarpılması veya (Farkların Toplamı / Fark Sayısı) x 0,96'dır.
    • Denklemdeki 0.96 rakamı, UGSA'nın Handikap Endeksine dahil ettiği 'mükemmellik bonusunu' temsil etmektedir.
    • Kullanılacak fark sayısını belirleyin. Eğer 5-6 puan kullanıyorsanız, en düşük farkı kullanın; eğer 7-8 turdan puanlarınız varsa, en düşük iki farkı kullanın; eğer 9-10 turdan puanlarınız varsa, en düşük üç farkı kullanın; ve bu şekilde devam edin). En fazla 20 puan kullanabilirsiniz (bunun için en düşük 10 farkı kullanırsınız). Kaç fark kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi için UGSA Handikap Farkları Tablosuna bakın.
    • Örneğin, 8 puan kullanıyorsanız, en düşük iki farkı kullanacaksınız. Diyelim ki en düşük iki farkınız 10 ve 11 olsun. Bunların ortalamasını almak için bunları toplayın ve çıkan sayıyı 2'ye bölün. Ardından sonucu 0,96 ile çarpın ve onda birin ötesindeki tüm rakamları atın. Denklem şöyle görünecektir: 10 + 11 = 21; 21 / 2 = 10.5; 10.5 x 0.96 = 10.08. Onda birler basamağının ötesindeki rakamı düşürmek size 10,0'lık bir handikap endeksi verir (yukarı yuvarlamamayı unutmayın).

Parkur Handikapınızı Hesaplama

  1. adım 1 handikap endeksinizi hesaplayın.
    Handikap Endeksinizi hesaplayın. Henüz yapmadıysanız, Parkur Handikapınızı belirlemek için Handikap Endeksinizi hesaplamanız gerekecektir (önceki bölüme bakın).
    • Parkur Handikapınız, söz konusu parkur için handikapınızı veya başka bir deyişle, Handikap Endeksinize dayalı olarak bu parkur için nihai puanınızdan kaç vuruş düşebileceğinizi göstermek için yeteneğinizi ve parkurun zorluğunu dikkate alır.
  2. adım 2 parkurunuzun eğim derecesini bulun.
    Sahanızın Eğim Derecesini bulun. Çoğu golf sahası bu bilgiyi kulüp binasında oyunculara sunar.
    • Sahanın Eğim Derecesini sahanın web sitesinde arayın veya sahanın kulüp binasındaki bir çalışana sorun.
  3. adım 3 saha handikapınızı hesaplayın.
    Parkur Handikapınızı Hesaplayın. Handikap Endeksinizi ve sahanın Eğim Derecesini öğrendikten sonra aşağıdaki formülü kullanarak Saha Handikapınızı toplayabilirsiniz: (Handikap Endeksi) x (Eğim Derecesi) / 113. En yakın tam sayıya yuvarlayın.
    • UGSA tarafından belirlenen Standart Eğim Derecesini temsil ettiği için 113'e bölmelisiniz.
    • Birçok kurs, Kurs Handikapınıza bakarken formülü tamamen atlamanıza olanak tanıyan dönüşüm tabloları sunar. UGSA ayrıca oynayacağınız sahaya özgü Saha Handikap dönüştürme tablolarının kapsamlı bir listesini de sunmaktadır.
    • Örneğin, handikap endeksiniz 10,0 ve eğim dereceniz 117 ise, aşağıdaki denklemi kullanırsınız: (10,0 x 117) / 113, bu da 10,3'lük bir saha handikapına neden olur.

Handikapınızı İyileştirme

  1. adım 1 poligona gidin.
    Poligona gidin. Vuruşlarınızla ilgili ne kadar çok pratik yaparsanız, golf sahasındaki performansınız da o kadar iyi olacaktır.
    • Poligona düzenli olarak ve sık sık gitmeyi alışkanlık haline getirin.
    • Poligondaki pratiğinizi vuruşunuzu mükemmelleştirmek için kullanın, bu da önemli olduğunda daha iyi bir forma dönüşecektir.
  2. adım 2 ekipmanınızı kontrol edin.
    Ekipmanınızı kontrol edin. Uygun olmayan veya aşırı kullanılmış ekipmana sahip olmak oyununuzu belirgin şekilde olumsuz etkileyebilir.
    • Ekipmanınızın hala iyi çalışır durumda olup olmadığını kontrol edin (parçalanan saplar, yıpranmış oluklar vb. yok). Eğer değilse, yenilerine yatırım yapın.
    • Ekipmanınızın size uygun olmasını sağlayın. Vücudunuza uygun boyutta ekipmana sahip olmak oyununuzun kalitesinde önemli bir fark yaratabilir.
  3. adım 3 kendinize meydan okuyun.
    Kendinize meydan okuyun. Kendinize meydan okumak becerilerinizi keskin tutmanıza ve çeşitlendirmenize yardımcı olacaktır.
    • Farklı sahalarda oynayın. Sadece kendi sahanızda oynamaya takılıp kalmayın - çeşitli becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak yeni ve farklı sahalarda oynayarak kendinize meydan okuyun.
    • İdeal olmayan koşullarda oynayın. Dışarısı rüzgarlı, yağmurlu veya başka bir şekilde ideal değilse, evde kalmayın - bunun yerine, daha zor koşullarda oynayarak kendinize meydan okuyun. Bunu yapmak, daha sonra nispeten daha kolay koşullarda oynarken avantajınıza kullanabileceğiniz daha geniş, daha çeşitli beceriler geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Scramble handikapı nasıl belirlenir?
    İki oyunculu bir scramble için, düşük handikapın %35'ini ve yüksek handikapın %15'ini ekleyin. Toplam, takımın handikapı olacaktır. Dört oyunculu bir scramble için, en düşük handikapın %20'sini, ikinci en düşük handikapın %15'ini, üçüncü en düşük handikapın %10'unu ve en yüksek handikapın %5'ini ekleyin. Toplam, takımın handikapı olacaktır. Her iki durumda da handikaplar her oyuncunun parkur handikapına göre belirlenir.
  • Soru
    Yüksek handikaplı olmak mı yoksa düşük handikaplı olmak mı daha iyidir?
    Daha düşük bir handikap daha iyi bir oyuncuyu yansıtır. Yıllar önce oynamaya başladığımda, çok iyi amatörlerin aslında Pozitif Handikap ile oynadıklarını öğrenmek beni eğlendirmişti! Düşünsenize - sahaya vuruş yapmak zorunda kalıyorsunuz! Ne yazık ki daha yüksek bir handikapa sahip olmak için handikaplarına 'masaj' yapanlar ve daha sonra cömertçe kazanmak için turnuvalarda bunun çok altında oynayanlar var. Bu tamamen golf etiğine ihanettir. Şahsen ben kişisel bir başarıya işaret ettiği için düşük bir handikap için çabalıyorum.
  • Soru
    Bir turu 16 delikten sonra durdurmak zorunda kalırsanız ne olur?
    13 delik oynadığınız sürece skorunuzu girebilirsiniz. Eksik delikler için par artı handikapınızın izin verdiği vuruşları girin.

Video

İpuçları

  • Genel olarak, Handikap Endeksinin 18 veya altında olması iyi olarak kabul edilirken, 10'un altında olması çok iyi, 5 veya altında olması ise istisnai olarak kabul edilir.
  • Matematik becerileriniz paslanmışsa veya formüllerle ilgili sorun yaşıyorsanız, çevrimiçi olarak bir dizi Handikap Endeksi Hesaplayıcısı bulabilirsiniz.
  • Handikap Endeksi ve Saha Handikapı iki farklı sayıdır ve birbiriyle karıştırılmamalı veya birbirinin yerine kullanılmamalıdır.