Geyik Nasıl Çağrılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Geyik çağırma, geyik avının önemli bir yönüdür. Doğru çağrı, geyikleri bölgenize çekmenize yardımcı olabilir. Geyik sesleri kullanmak istiyorsanız, bir av mağazasından doğru ekipmanı almanız ve ne zaman kullanacağınızı öğrenmeniz gerekir. Başlıca geyik sesleri arasında meleme, homurdanma ve hırıltı yer alır. Çağrıları doğru şekilde yapmayı öğrenirseniz, geyikleri kendinize doğru çekebilirsiniz!

Adımlar

Çağrıları Öğrenmek

  1. adım 1 dişi ve yavruların sesini taklit etmek için bir meleme kutusu kullanın.1Dişi ve yavruların sesini taklit etmek için bir meleme kutusu kullanın. Meleme, ineklerin böğürmesine benzer şekilde çıkarılan bir sestir. Dişi ve yavru geyikler ya da yetişkin dişi geyikler ve genç geyikler birbirleriyle iletişim kurmak için bu sesi çıkarırlar. Meleme kutuları geyik sesini taklit eder ve bir av mağazasından ya da internetten satın alınabilir. Kullanmak için, sesi çıkarmak üzere kutuyu ters çevirmeniz yeterlidir.
    • Dişi geyik gibi ses çıkarmak için yapılmış meleme kutuları ve yavru ya da genç geyik gibi ses çıkaran ayrı meleme kutuları vardır.
  2. adım 2 bir geyiğin sesini taklit etmek için homurtu tüpüne üfleyin.2Bir geyiğin sesini taklit etmek için bir homurtu tüpüne üfleyin. Bir geyik ya da erkek geyik, homurtu olarak bilinen daha düşük perdeli bir ses çıkarır. Geyik diğer geyiklere meydan okumak için homurdanır. Avucunuzu homurtu tüpünün ucuna sarın ve ağızlığı alt dudağınıza dayayın. Ağızlığın etrafında bir conta oluşturun ve parmaklarınızı tüpün ucuna yayarken içine üfleyin. Geyik sesini taklit etmek için tüpe her seferinde 1-2 saniye üfleyin.
    • Çoğu homurtu tüpünün üzerinde homurtunun perdesini değiştirmenize yardımcı olacak ayarlanabilir bir sürgü vardır.
    • Yaşlı geyikler genç geyiklere göre daha derin, daha düşük perdeli homurdanırlar.
    • Çoğu geyik arka arkaya 2-3 kez homurdanacaktır.
  3. adım 3 yaşlı geyikleri çağırmak için bir hırıltı sesi çıkarın.3Yaşlı geyikleri çağırmak için hırıltılı bir ses çıkarın. Hırıltı, yaşlı erkek geyiklerin çevrelerindeki diğer geyiklere meydan okumak için çıkardıkları bir sestir. Herhangi bir ekipman olmadan yapılabilir ve yalnızca yaşlı geyikleri çağırmaya çalışıyorsanız kullanılmalıdır. Bu sesi çıkarmak için dişlerinizi birbirine kenetleyin ve dudaklarınızı büzün. Ağzınızı bu pozisyonda tutarken 3 kısa nefes verin ve hırıltı sesi çıkarın.
  4. adım 4 kavga eden geyiklerin sesini taklit etmek için geyik boynuzlarını birbirine vurun.4Dövüşen geyiklerin sesini taklit etmek için geyik boynuzlarını birbirine vurun. Erkek geyikler çiftleşme mevsimi ya da 'kızışma' sırasında birbirleriyle boynuz tokuştururlar. Yapay veya gerçek geyik boynuzlarını birbirine vurmak bu sesi yeniden yaratacak ve erkek geyikleri size çekebilecektir. Alternatif olarak, çıngıraklı torba, özellikle geyiklerin boğuşma sesini taklit etmek için üretilmiş yapay bir torbadır. Kavga eden geyiklerin sesini taklit etmek için torbayı sallayın.

Geyikleri Çekmek için Çağrıları Kullanmak

  1. adım 1 bir ağaca tırmanın veya geyiklerin sizi görmesini engellemek için engeller kullanın.1Geyiğin sizi fark etmesini engellemek için bir ağaca tırmanın ya da engeller kullanın. Geyik sizi görürse ürkebilir ve kaçabilir. Bir ağacın tepesine tırmanmak ya da çalıların arkasında durmak geyiği ürkütme olasılığını en aza indirecektir.
    • Bir ağaca tırmanıyorsanız, düşmenizi önlemek için doğru ağaç koşum takımını kurduğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 don't call when the deer is close and looking in your direction.2-Geyik yakındayken ve size doğru bakarken seslenmeyin. Çağrı yaptığınızda geyiğe çok yakın olursanız, çağrının nereden geldiğini bulabilir ve sizi fark edebilir.
    • Bir geyiği gördüğünüzde onu çağırabilirsiniz, sadece size doğru bakmadığından emin olun.
    • Bölgede bir geyik görmüyorsanız ve bir çağrı yaparsanız, bu kör çağrı olarak bilinir ve geyikleri bölgenize çekebilir.
  3. adım 3 meleme kutunuzu 2-4 kez ters çevirin.3Meme kutunuzu 2-4 kez ters çevirin. Çağrınıza meleme kutusunu kullanarak başlayın. Çiftleşmeye hazır bir dişi geyiğin sesini taklit etmek için birkaç kez ters çevirin. Yakınlarda bir erkek geyik varsa, onu kendinize çekmek için bir dişi geyik melemesi kullanın. Eğer dişi avlıyorsanız, yavrularının sesini taklit etmek için bir geyik melemesi kullanın.
  4. adım 4 homurtu tüpünüze 2-4 kez üfleyin.4Havlama tüpünüze 2-4 kez üfleyin. Meleme sesini bir geyik homurtusuyla takip edin. Eğer kızışma öncesi sezonda avlanıyorsanız, dişisini savunan bir geyiğin sesini taklit etmek için homurtularınızı agresif hale getirin.
  5. adım 5 meleme ve homurtu seslerinizi her 20-30 dakikada bir tekrarlayın.5Her 20-30 dakikada bir meleme ve homurdanmalarınızı tekrarlayın. Her 20-30 dakikada bir melemeye ve homurdanmaya devam edin, ardından bekleyin ve herhangi bir geyiği çekip çekmediğinizi görmek için alanı tarayın.
  6. adım 6 eğer bir geyik's over 200 yards (600 ft) away.6Eğer bir erkek geyik 200 yardadan (600 ft) uzaktaysa ona doğru hırlayın. Bir erkek geyik uzaktaysa, homurtularınızı veya melemelerinizi duymayabilir. Bu durumda, bir hırıltı dikkatini çekecektir. Geyik çağrılarınıza tepki vermiyorsa bu tekniği kullanın.
    • Hırıltı sesi genellikle daha uzağa gider ve geyiği size getirme olasılığı daha yüksektir.
  7. adım 7 diğer çağrılarla birlikte bir çıngıraklı torba kullanın.7Diğer çağrılarla birlikte bir çıngırak torbası kullanın. Diğer çağrılar geyikleri çekmiyorsa, çıngıraklı torba daha büyük geyikleri çekebilir. Torbaları veya boynuzlarınızı yaklaşık 5-6 saniye boyunca birbirine vurun. Birkaç meleme, ardından homurdanma yapmayı deneyin, ardından çıngıraklı çantanızı kullanın. Geyikleri çekmek için bunu 40-45 dakikalık aralıklarla yapmaya devam edin.
  8. adım 8 bir geyik gördüğünüzde homurtularınızın yoğunluğunu artırın.8Bir geyik gördüğünüzde homurdanmalarınızın yoğunluğunu artırın. Homurtularınızın şiddetini arttırmak erkek geyiklerin dikkatini çekecektir. Geyik homurtuyu duyup size doğru gelmeye başlayana kadar daha yüksek sesle homurdanmaya devam edin.

Doğru Zamanda Doğru Çağrıları Kullanmak

  1. adım 1 sezonun başlarında daha zayıf meleme ve homurtu çağrıları kullanın.1Sezonun başlarında daha zayıf meleme ve homurtu çağrıları kullanın. Sezonun başlarında, geyikler tıkırtı veya hırıltılı seslerle daha az ilgilenecektir. Bunun nedeni kızgınlık döneminin henüz başlamamış olması ve çoğu geyiğin sezonun başlarında agresif davranışlar sergilemeyecek olmasıdır. Homurtu ve meleme çağrılarınızı kısa ve hızlı yapın. Daha uzun veya daha yüksek sesler geyiklerin saldırganlık ve heyecan belirtileridir.
    • Erken sezon genellikle Ekim ayının ortasında veya başındadır.
  2. adım 2 kızgınlık öncesi ve kızgınlık sezonu boyunca daha yüksek sesle homurdanmalar kullanın.2Kızgınlık öncesi ve kızgınlık sezonunda daha yüksek homurtular kullanın. Kızgınlık öncesi ve kızgınlığın en yoğun olduğu dönemler, geyiklerin en aktif olduğu ve en çok ses çıkardığı zamanlardır. Aynı zamanda daha yüksek sesle homurdanmaya daha açık olacakları zamandır. Daha yüksek, daha agresif bir homurdanma sesi oluşturmak için homurdanma tüpünüze daha sert üfleyin.
    • Yüksek sesle homurdanmak, eşlerini kaybeden veya sezonda ilk kez çiftleşmek isteyen geyikleri çekecektir.
    • Hangi bölgede yaşadığınıza bağlı olarak değişmekle birlikte, ortalama kızgınlık tarihleri Ekim ve Kasım ayları arasında olacaktır.
  3. adım 3 kızgınlık döneminde çıngıraklı torbaları kullanın.3 Kızışma döneminde çıngıraklı torbaları kullanın. Geyiklerin kızgınlık mevsiminde atışma ve kavga etme olasılığı daha yüksektir ve sezonun başlarında ve kızgınlıktan sonra kavga etme olasılığı daha düşüktür. Sezonun başlarında veya kızgınlık sonrası çıngıraklı torbaları kullanmayın çünkü bu daha genç veya daha küçük geyikleri korkutabilir.
  4. adım 4 kızgınlık sonrası sezonda daha az agresif çağrılar kullanın.4Üreme sezonu sonrası daha az agresif çağrılar kullanın. Üreme sezonundan sonra geyikler yüksek sesle homurdanmaya daha az duyarlı olacaktır. Bu nedenle, en yoğun sezonda kullandığınız taktiklerin aynısını, ancak daha yumuşak bir şekilde kullanmalısınız. Geyikleri çekmek için homurtu tüpünüze yumuşak bir şekilde üfleyin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bleat can
  • Grunt tüpü
  • Boynuzlar veya çıngıraklı çanta
  • Ağaç koşum takımı (isteğe bağlı)