Yağmurda Nasıl Kamp Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yağmurlu bir günün ruh halinizi bozmasını bekleseniz de, kamp gezinizi mahvetmesi gerekmez. Yağmura dayanıklı giysiler ve su geçirmez ekipmanlar yağmurda rahat etmek için olmazsa olmazlardır. Yanınızda nemi temizlemek için emici malzemeler ve çadırınızı akan sudan uzak bir yere kurduktan sonra herkesi meşgul edecek aktiviteler getirin. Sonunda yağmurlu kamp gezinizin hayal edebileceğinizden çok daha unutulmaz olduğunu fark edebilirsiniz!

Adımlar

Çadırınızın Su Geçirmezliği

  1. adım 1 bildiğiniz zaman su geçirmez bir çadır getirin'll rain.
    Yağmur yağacağını bildiğinizde su geçirmez bir çadır getirin. Yağmur suyunun yanlardan damlaması için üzerine sarkan yağmur sinekliği olan bir çadırınız olsun. Çadırın girişi küvet gibi bir dudak oluşturmalıdır, böylece zemin tamamen düz olmaz. İyi yağmur çadırları ayrıca su geçirmez poliüretan veya başka bir ürünle işlenir.
    • Girişi olan bir çadır almak da faydalıdır. Giriş, nemli giysileri havalandırmak için kullanılabilir, böylece suyu çadırın geri kalanına sürüklemezsiniz.
    • Çadırın bu özelliklere sahip olduğundan emin olmak için etiketleri dikkatlice okuyun.
  2. adım 2 eski bir çadırı mühürleyin's seams with a waterproof coating.
    Eski bir çadırın dikişlerini su geçirmez bir kaplama ile kapatın. İnternetten bir dikiş mühürleyici sipariş edin ve gevşek dikişlerin üzerinde kurumasını bekleyin. Ardından kamp malzemeleri satılan her yerden su geçirmez sprey alın ve tüm çadıra sıkın. Mağazadan satın alınan birçok çadır tamamen sızdırmaz değildir ve bu şekilde işlem görmelidir.
    • Çadırı bir hortumla püskürterek ya da çadırın bazı kısımlarını suyun altında tutarak kabarcık ya da sızıntı olup olmadığını test edebilirsiniz.
  3. adım 3 çadırı yüksek bir yere kurun.
    Çadırı yüksek bir yere kurun. Çadırı kurmadan önce kamp alanınızın etrafına bir göz atın. Yüksek, yamaçlardan veya tepelerden uzak bir yer seçin. Bir fırtınada düşebilecek ağır ağaç dallarının altında kamp yapmaktan kaçının. Ayrıca, dar kanyonlar ve vadiler gibi daha önceki sel baskınlarına dair herhangi bir işaret olup olmadığına bakın.
    • Çevrenizin farkında olun. Bu dar alanlardan kaçının ve yakındaki nehirlerin su seviyelerinden haberdar olun.
    • Yıldırım varken en yüksek coğrafi noktada kamp yapmaktan kaçının.
  4. adım 4 çadırın üzerine bir muşamba yerleştirin.
    Çadırın üzerine bir muşamba yerleştirin. Muşambayı çadırınızın üzerine direkler üzerinde veya ağaçların arasına ip bağlayarak kaldırın. Yağmur suyunun yanlardan akarak çadırınızdan uzaklaşması için muşambanın açılı olduğundan emin olun. Yağmurda çadır kurmanız gerekiyorsa, kamp yerinizi korumak için önce bir muşamba koyun.
    • Birden fazla muşamba getirebilir ve bunları yemek alanı gibi diğer alanların üzerine de kurabilirsiniz. Böylece fırtına sırasında çadırınızda mahsur kalmazsınız.
  5. adım 5 çadırınızın içine bir yer brandası yerleştirin.
    Çadırınızın içine bir yer brandası yerleştirin. Zemin örtüsünü çadırınızın içinde yere serin. Üzerine su gelebileceğinden, çadırın altına, dışına yerleştirmekten kaçının. Ayrıca uçlarının dışarı çıkmadığından ve yağmurun kuru alanınıza girmesine izin vermediğinden emin olun.
    • Ayrıca, ıslak giysiler için paspas ve saklama yeri olarak kullanmak üzere çadırın girişinin yakınına ikinci bir muşamba da serebilirsiniz.
  6. adım 6 çadırın etrafında hendek kazmaktan kaçının.
    Çadırın etrafına hendek kazmaktan kaçının. Yeni model çadırlar sızdırmaz ve kazmak kamp alanına zarar verir. Sadece kamp alanınız çakıl veya kum ise denenmelidir. Daha sonra çadırınızı bir kale gibi korumak için etrafına küçük bir hendek kazabilirsiniz.
    • Toprak kazmanız gerekiyorsa, çok sığ bir hendek kazın ve suyun çadırınızdan uzaklaşması için eğim verin.
  7. adım 7 su birikmesini önlemek için çadırınızı havalandırın.
    Su birikmesini önlemek için çadırınızı havalandırın. Kapınızı ve çadırınızda su girme riski olmayan tüm havalandırma özelliklerini açın. Çadırınızda yaşamak, dışarıdan getirdiğiniz suya ek olarak nefesinizden gelen nemin yoğunlaşmasına neden olur, bu nedenle havalandırma önemlidir.

Yağmura Dayanıklı Ekipman Paketleme

  1. adım 1 fazladan bir takım suya dayanıklı giysi alın.
    Yanınıza fazladan bir takım suya dayanıklı giysi alın. Naylon gibi çabuk kuruyan sentetik lifler idealdir. Pamuklu giysilerden kaçının, çünkü kurumaları için saatlerce beklediğinizde üşüyecek ve nemli olacaksınız. Her zaman kuru bir şeyler giyebilmek için yanınıza en az bir takım daha aldığınızdan emin olun.
    • Merinos yünü ek sıcaklık için iyi bir seçimdir. Yavaş kuruduğu için normal yünden kaçının.
  2. adım 2 bir yağmurluk veya panço getirin.
    Bir yağmurluk veya panço getirin. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, suya dayanıklı bir dış katmana ihtiyacınız olacaktır. Pançolar kampta dolaştığınız zamanlar için harikadır. Çok fazla yağmur altında veya su kütlelerinin yakınında olacaksanız, su geçirmez etiketli ve Gore-tex gibi nefes alabilen bir astarı olan bir ceket alın.
    • Yağmurluklar, çadırlarda kullandığınız poliüretan veya balmumu kaplama ile yenilenebilir.
  3. adım 3 bir çift suya dayanıklı kamp ayakkabısı alın.
    Bir çift suya dayanıklı kamp ayakkabısı alın. Bir çift sandalet veya parmak arası terlik kampta giymek için mükemmeldir. Yağmur durana kadar normal ayakkabılarınızı veya botlarınızı bir kenara bırakın. Kurumaları uzun sürer ve nemli botlarla dolaşmaktan daha kötü bir şey yoktur.
  4. adım 4 neme karşı dayanıklı sentetik bir uyku tulumu getirin.
    Neme karşı dayanıklı olması için sentetik bir uyku tulumu getirin. Sentetik uyku tulumları kuş tüyü uyku tulumlarına göre daha hızlı kurur. Kuş tüyü olanlar daha sıcak olabilir, ancak ıslakken hiçbir işe yaramazlar. Sentetik bir tulum kullanırken ekstra sıcaklık sağlamak için ek giysi katmanları veya battaniyeler getirebilirsiniz.
  5. adım 5 isınmak ve yemek pişirmek için hızlı yanan bir soba kurun.
    Isınmak ve yemek pişirmek için hızlı yanan bir soba kurun. Kötü havalarda sıcak bir içecek veya yemek harikadır, ancak odun ateşine güvenemezsiniz. Yakması kolay küçük bir odun ya da gaz sobası alın ve yanınıza fırtınaya dayanıklı kibrit ya da çakmak alın.
    • Kamp ateşleri de iyidir, ancak asla bir çadırın veya muşambanın yakınına yerleştirilmemelidir. Yağmur geçene kadar közlerin üzerini kütüklerle örterek ateşin yanmasını sağlayabilirsiniz.

Yağmuru Beklemek

  1. adım 1 önemli eşyaları plastik torbalara koyun.
    Önemli eşyalarınızı plastik torbalara koyun. Plastik torbalar suya dayanıklıdır, bu nedenle yanınıza alabileceğiniz en kullanışlı şeylerden biridir. Giysileri, uyku tulumlarını ve kamp ateşi yakıtını saklamak için büyük çöp torbaları kullanın. Daha küçük sandviç poşetleri önemli belgeleri, parayı ve elektronik eşyaları saklamak için kullanışlıdır.
    • Kuru torbalar da aynı işlevi görür ancak daha pahalıdır. Bunları kamp malzemeleri satılan her yerden temin edebilirsiniz.
    UZMAN İPUCU

    Britt Edelen

    Açık Hava Eğitmeni
    Britt Edelen, 8-16 yaşları arasında Athens, Georgia yakınlarındaki yerel İzci Oymağı'nın aktif bir üyesiydi. Bir izci olarak düzinelerce kamp gezisine katıldı, birçok vahşi doğada hayatta kalma becerisi öğrendi ve uyguladı ve açık havayı takdir ederek sayısız saatler geçirdi. Buna ek olarak Britt, birkaç yaz boyunca memleketindeki bir macera kampında danışman olarak çalışmış ve bu sayede açık hava tutkusunu ve bilgisini başkalarıyla paylaşmıştır.
    Britt Edelen Doğa Eğitimcisi

    Uzmanımız Kabul Ediyor: Sırt çantanızı yağmurdan kolayca korumak için içindeki her şeyi çıkarın ve plastik bir çöp torbasıyla hizalayın. Elektronik eşyalarınız, yiyecekleriniz ve giysileriniz gibi eşyalarınızı kendi yeniden kapatılabilir plastik torbalarına koyun. Ardından, çöp torbasının içindeki plastik poşetleri sırt çantanızın içine koyun, böylece kuru kalacaktır.

  2. adım 2 tüm eşyalarınızı yağmurdan uzaklaştırın.
    Tüm teçhizatınızı yağmurdan uzaklaştırın. Yağmura maruz kalan her şeyin kuruması ya da temizlenmesi uzun zaman alacaktır. Elbette ıslak giysiler istemezsiniz, ancak pişirme setiniz gibi eşyalar bile çok kirlenecektir. Ne kadar su geçirmez olduklarını düşünürseniz düşünün, onları yağmurdan uzak tutun.
  3. adım 3 nemi emmek için gazete kağıdı ve çabuk kuruyan havlular kullanın.
    Nemi emmek için gazete kağıdı ve çabuk kuruyan havlular kullanın. Yağmur suyunu temizlemeniz gerektiğinde kullanmak üzere yanınıza biraz gazete kağıdı ve havlu alın. Havlular masaları ve diğer yüzeyleri silmek için kullanılabilirken, gazeteler emicidir ve ateş yakıcı olarak da kullanılabilir.
    • Gazeteleri kullanmanın bir yolu da nemi emmeye yardımcı olması için ıslak ayakkabıların ve diğer giysilerin içine yerleştirmektir.
  4. 4. adım yiyecek getirin't require cooking.
    Pişirme gerektirmeyen yiyecekler getirin. Kuruyemişler, enerji barları ve kurutulmuş etler yağmurdan korunmak için iyi atıştırmalıklardır. Ekmek ve fıstık ezmesi gibi sandviç yapma malzemeleri de işe yarar. Yağmurda yemek pişirmek mümkün olsa da, bu yiyecekler sizi büyük bir zahmetten kurtarabilir ve sırılsıklam olmanızı önleyebilir.
  5. adım 5 kampta yapabileceğiniz bazı eğlenceli aktiviteler planlayın.
    Kampta yapabileceğiniz bazı eğlenceli aktiviteler planlayın. Yanınızda birkaç kitap, bir deste kart, masa oyunları, çizim malzemeleri veya sizi meşgul edecek başka bir şey getirin. Yağmurun dinmesini beklerken eğlendiğinizden emin olun. Şarkı söyleyebilir veya sırayla hikayeler anlatabilirsiniz.
    • Özellikle fırtına onları korkutacaksa, oyun oynayarak, boyama etkinlikleri yaparak veya hikayeler anlatarak çocukları meşgul edin.
  6. adım 6 eşyalarınızı paketlemeden önce havalandırın.
    Eşyalarınızı paketlemeden önce havalandırın. Önce çadırı indirin, mümkünse yağmur sineğini ve muşambayı daha sonra çıkarın. Büyük olasılıkla eşyalarınızı tamamen kurumadan paketlemeniz gerekecektir. Bir sonraki alana ulaşır ulaşmaz çadırınızı kurun. Giysilerinizi, uyku tulumunuzu ve diğer nemli ekipmanlarınızı kuruması için güneş ışığında bırakın.
    • Islak teçhizat küflenmeye yol açabilir, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede kurutmak önemlidir.

Yağmurda Güvende Kalmak

  1. adım 1 açık şişeleri dışarıda bırakarak yağmur suyu toplayın.
    Açık şişeleri dışarıda bırakarak yağmur suyu toplayın. Yağmur başlar başlamaz tencerelerinizi, tavalarınızı, su şişelerinizi ve diğer eşyalarınızı dışarıya koyun. Suyu bu nesnelerden birine akıtmak için bir muşamba da kurabilirsiniz. Birçok insan yağmur başladığında yeterli miktarda su içmeyi unutur ve eğer suyunuz bitmeden medeniyete geri dönemezseniz bunu yapmanız gerekecektir.
    • Mümkünse suyu her zaman bir filtre ile arıtın.
    • Ağaçlardan veya kayalardan akan suyu toplamaktan kaçının. Bu su zaten kirlidir.
  2. adım 2 pişirme ateşlerini çadırdan ve brandalardan uzak tutun.
    Pişirme ateşlerini çadır ve brandalardan uzak tutun. Açık alevler asla çadırların veya brandaların yakınında olmamalıdır. Ocağınızı çadırınızın kapısının dışına veya bir muşambanın altına kurun, muşambanın alevlerin çok üzerinde olduğundan emin olun. Sizi yangın ve karbon monoksit zehirlenmesi riskiyle karşı karşıya bırakacağı için asla çadırın içinde yemek pişirmeyin.
    • Acil bir durum sizi çadırın içinde yemek pişirmeye zorlarsa, bunu girişte çadırın kanatlarını mümkün olduğunca uzağa çekerek yapın.
  3. adım 3 herkesi ısıtın...
    Hipotermi geçiriyor gibi görünen herkesi ısıtın. Hipotermi ciddi bir sağlık tehlikesidir ve derhal tedavi edilmelidir. Kişinin ıslak giysilerini çıkarın. Sahip olduğunuz sıcak tutan giysiler, battaniyeler ve uyku tulumlarıyla üzerlerini örtün. Mümkünse hemen tıbbi yardım alın.
    • Hipotermi vücut ısısının kaybıdır, bu nedenle sürekli titreme, aşırı nefes alma, yorgunluk ve soluk cilt belirtileri arayın.
  4. adım 4 kayalardan veya diğer kaygan zeminlerden uzak durun.
    Kayalardan veya diğer kaygan zeminlerden uzak durun. Islak kayalar, çamurlu patikalar ve çimenli veya yosunlu yamaçlar yağmurda daha tehlikeli hale gelir. İster yürüyüş yapıyor ister kampta dolaşıyor olun, bunlardan mümkün olduğunca kaçının. Tekrar yürüyüşe başlamadan önce kurumalarını bekleyin.
    • Bu alanlarda dolaşırken bol bilek desteği olan yürüyüş botları giydiğinizden emin olun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Örümcekleri çadırımdan nasıl çıkarabilirim?
    Nane yağının örümcekleri uzak tutmada iyi olduğu düşünülmektedir. Bir ölçek yağı iki ölçek suyla karıştırın, ardından çadırınızın çevresine püskürtün.
  • Soru
    Muşambamdaki/çadırımdaki sızıntıları nasıl kapatabilirim?
    Zaten kamp alanındaysanız bant, yaprak, yapıştırıcı veya reçine kullanın. Kendi kıyafetlerinizi bile kullanabilirsiniz.
  • Soru
    Çadırı neden keskin nesnelerden uzak tutmalıyım?
    Çadır malzemesini yırtmak son derece kolaydır, bu nedenle keskin nesneler çadır duvarlarına veya zemine bastırılırsa bunun gerçekleşme olasılığı yüksektir. Bu, çadırı keskin kayaların veya bitki örtüsünün üzerine yerleştirmemeye dikkat etmek ve çadırın herhangi bir yerinde çakı, keskin kenarlı eşyalar veya makas bırakmaktan kaçınmak anlamına gelir.

İpuçları

  • Dört mevsim çadırı kış için tasarlanmış bir çadırdır ve mutlaka yağmurdan daha iyi koruma anlamına gelmez. Kar ve şiddetli rüzgarlar için üretilmiştir ve diğer çadırlara göre daha ağır ve daha az havalandırma özelliğine sahip olacaktır.
  • Diğer insanlarla birlikte kamp yapın. Yağmurlu bir macera sırasında bile çok eğlenebilirsiniz.
  • Uyku kıyafetlerinizle dışarı çıkmaktan kaçının. Yağmurda dışarı çıkmanız gerekiyorsa, ya tüm su geçirmez giysilerinizi giyin ya da mümkün olduğunca soyunun.

Uyarılar

  • Alevleri çadır ve branda gibi yanıcı maddelerden yeterli uzaklıkta tutun.
  • Kaliteli su geçirmez ekipman satın alın. Çoğu zaman ucuz ürünler en çok ihtiyaç duyduğunuz anda sizi yarı yolda bırakır.
  • Yağmur yağdığında böcekler, örümcekler ve diğer istenmeyen ziyaretçilerle karşılaşabilirsiniz. Onları çadırınızdan kovun ya da tehdit oluşturmuyorlarsa görmezden gelin.