Çadırsız Kamp Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kamp yapmak zaten eğlencelidir, ancak çadırsız uyumak bunu daha da heyecanlı ve maceralı hale getirebilir. Ayrıca sizi ağır eşyalar taşımaktan da kurtarır! Çadırsız kamp yapmayı denemek istiyorsanız, uyurken sizi güvende ve rahat tutacak çadır alternatiflerini araştırın. Ayrıca kendinizi böceklerden ve hava koşullarından korumak için ekstra önlemler almanız gerekecektir.

Adımlar

Çadır Alternatiflerini Kullanma

  1. adım 1 sıcaklık ve koruma için bir bivy çuvalı edinin.
    Sıcaklık ve koruma için bir bivy çuvalı edinin. Bivy sack veya bivy bag, çadır ile uyku tulumu arasında bir şeydir. Bivy, tıpkı bir çadır gibi su geçirmez, nefes alabilen malzemeden yapılmıştır, böylece sizi böceklerden ve hava koşullarından koruyacaktır. Sadece bir kişinin uyuyabileceği kadar büyüktür, ancak size kıyafet değiştirmek veya ekipmanlarınızı saklamak için alan sağlamaz.
    • Bir bivy bag seçerseniz, içine bir uyku tulumu doldurarak kendinize ekstra sıcaklık ve konfor sağlayabilirsiniz.
    • Bivy torbaları, aynı korumayı sağladıkları ancak çok daha hafif oldukları için çadırlara harika bir alternatiftir.
  2. adım 2 açık havada uyumak istiyor ancak yağmur bekliyorsanız bir muşamba kullanın.
    Açık alanda uyumak istiyor ancak yağmur bekliyorsanız bir muşamba kullanın. Bivy çantalarını çok dar buluyorsanız ancak tam bir çadır taşıma ve kurma zahmetine girmek istemiyorsanız, muşamba iyi bir seçenektir. Ağaçların olduğu bir yerde kamp yapıyorsanız, muşambanın en az bir köşesini bir ağaca sabitleyebilir ve ardından hızlı ve kolay bir barınak oluşturmak için muşambanın geri kalanını yere sabitleyebilirsiniz.
    • Muşambayı yerine sabitlemek için sicim veya ip ve çadır mandalları getirmeniz gerekecektir.
    • Zemin ıslaksa, gece boyunca kuru kalmanızı sağlamak için altınızdaki zemine su geçirmez bir örtü veya ikinci bir muşamba yerleştirin.
    • Bir muşamba sizi yağmurdan (yağmur çok şiddetli veya rüzgârlı değilse) ve güneşten koruyacaktır, ancak böcekleri veya soğuk havayı dışarıda tutmayacaktır.
  3. adım 3 hava açıksa bir hamak deneyin.
    Hava açıksa bir hamak deneyin. Güzel bir geceyse ve yıldızların altında uyumak istiyorsanız, hamak eğlenceli ve rahat bir seçenektir. Hamağınızı bağlayabileceğiniz ağaçların veya direklerin yanı sıra sizi gece rüzgar soğuğundan koruyacak yeterli barınağın olduğu bir yer bulmanız gerekir. Hava koşullarından daha fazla korunmak için üzerinize bir muşamba veya çadır sineği de asabilirsiniz.
    • Rahat bir gece uykusu için hamağınızı bir uyku pedi ve uyku tulumuyla kaplamanız gerekebilir. Hamakta çapraz olarak uzanmak da gece boyunca rahatsız edici bir şekilde sıkışmış hissetmenizi önleyebilir.
    • Ağaçlar veya direkler arasında yeterli boşluk olduğundan emin olun, böylece hamak iplerinizi 30°'lik bir açıyla bağlayabilirsiniz. Daha keskin bir açı, hamağa ve ağaçlara yük bindirecektir.

    İpucu: Bazı hamaklar cibinlik ile birlikte gelir, bu nedenle böceklerin çok olduğu bir yerde kamp yapıyorsanız bunlardan birini almayı düşünün.

  4. adım 4 bir sundurma inşa edin
    Dallara ve yapraklara erişiminiz varsa bir barınak inşa edin. Prefabrik bir barınak getirmek istemiyorsanız, kendi barınağınızı yapmayı da deneyebilirsiniz. Sığınak yapmanın çeşitli yolları vardır, ancak en basitlerinden biri sağlam bir dalı bir ağaca dayamak ve ardından açılı bir sığınak oluşturmak için çubukları ona yaslamaktır. Ekstra koruma için çubukları bir kat yaprak çöpü veya küçük dallarla örtün.
    • Eğer bir muşambanız varsa, su geçirmez bir katman eklemek için muşambayı barınağın üzerine serebilir ya da sizi sıcak, kuru ve böceklerden nispeten korunaklı tutmak için barınağın altına yere serebilirsiniz.
    • Eğer gerçekten zorlanıyorsanız, sundurmanın altında yaprak çöplerinden bir 'yatak' da oluşturabilirsiniz.
    • Dalları yerine sabitlemek için ip ya da sicime ihtiyacınız olabilir.
  5. adım 5 ekstra güvenlik ve konfor için bir araçta kamp yapın.
    Ekstra güvenlik ve konfor için bir araçta kamp yapın. Çadırsız daha lüks bir deneyim arıyorsanız, her zaman bir karavan, karavan veya hatta arabanızda kamp yapabilirsiniz. Seçtiğiniz kamp alanında araçla kamp yapmaya izin verildiğinden emin olmak için önceden kontrol edin.
    • Bir kamyonetiniz varsa, kamyonet kasasına bir uyku pedi ve uyku tulumu yerleştirebilirsiniz. Kamyonunuzun bagaj rafı varsa, rüzgâr ve yağmurdan ekstra koruma için üzerine bir muşamba atabilirsiniz.

Kendinizi Elementlerden Korumak

  1. adım 1 kamp yapmadan önce hava koşullarını kontrol edin.
    Kamp yapmadan önce hava koşullarını kontrol edin. Çadırsız maceranıza başlamadan önce, kamp gezinizin zamanı ve yeri için hava tahminlerine bakın. Hava soğuk, yağışlı veya rüzgarlı olacaksa, uygun şekilde hazırlanmanız gerekecektir.
    • Kötü hava ihtimali varsa, yedek plan olarak bir çadır getirmeyi düşünün. Hava durumu iyi olsa bile, beklenmedik yağmur ihtimaline karşı bir muşamba getirmek iyi bir fikirdir.
  2. adım 2 sel ve rutubetten kaçınmak için yüksek bir alan seçin.
    Sel ve rutubetten kaçınmak için yüksek bir alan seçin. Yağmur beklemeseniz bile, alçak alanlarda uyumaktan kaçınmak iyi bir fikirdir. Bir yamacın dibinde uyumak sizi beklenmedik su baskınlarına, rutubete ve hatta kaya veya çamur kaymalarına maruz bırakabilir. Nispeten yüksek, düz bir zemin bulmaya çalışın.
    • Eğer bir yamaçta uyuyacaksanız, başınız yokuş yukarı bakacak şekilde kendinizi yönlendirin.
  3. adım 3 zeminin düz olmadığı bir yer seçin't too rocky.
    Zeminin çok kayalık olmadığı bir yer seçin. Uyku pedi ve yumuşak uyku tulumuyla bile kayalık veya engebeli zeminde uyumak çok rahatsız edicidir. Zeminin düz olduğu ve keskin taş ve sopaların bulunmadığı bir yer arayın.
    • Mümkünse kamp kurmadan önce yerdeki sivri nesneleri temizleyin.
  4. adım 4 haşereleri engellemek için böcek spreyi uygulayın.
    Haşereleri engellemek için böcek spreyi uygulayın. Çadırsız kamp yapmanın en büyük dezavantajlarından biri böceklerle uğraşmak zorunda olmanızdır. Gece yatmadan önce kendinize ve ekipmanlarınıza tercihen en az %30 konsantrasyona sahip güçlü bir DEET bazlı böcek spreyi sıkın.
    • Ayrıca cibinlik veya küçük bir sivrisinek çadırı ile kendinizi böceklerden koruyabilirsiniz (açık hava deneyimi yaşamaya devam ederken).
    • Sivrisinek ve kenelere karşı ekstra koruma sağlamak için giysi ve ekipmanlarınıza permetrin sprey sıkmayı düşünebilirsiniz. Etiket üzerindeki uygulama talimatlarını dikkatle izleyin ve kullanmadan önce tüm eşyaların tamamen kurumasını bekleyin.

    Uyarı: Permetrin sprey bazı hayvanlar için tehlikelidir. Permetrin sprey uygulanmış giysi ve kıyafetleri, eğer varsa, kedilerden uzak tutun. Balıklar için son derece zehirli olduğundan, su kütlelerinin yakınında uygulamaktan da kaçınmalısınız.

  5. adım 5 hava koşullarına uygun giyinin.
    Hava koşullarına uygun giyinin. Dışarısı nispeten sıcak olsa bile, geceleri sıcaklık düşebilir. Cildinizi hava koşullarından koruyan rahat kıyafetler giyin ve uyurken giyebileceğiniz fazladan katlar getirin. Soğuk hava bekliyorsanız, kendinizi şu şekilde koruyabilirsiniz:
    • Yün veya polyester ya da polipropilen gibi sentetik kumaşlar giyin. Bu malzemeler sizi sıcak tutacak ve nemi pamuktan daha etkili bir şekilde uzaklaştıracaktır.
    • Ekstremitelerinizi sıcak tutan çoraplar, eldivenler ve bir şapka ile korumak.
    • Uyku tulumunuzda aşırı ısınmayacak ve terlemeye başlamayacak kadar hafif giyinmek.
  6. adım 6 sıcaklık ve rahatlık için bir uyku tulumu ve uyku pedi getirin.
    Sıcaklık ve rahatlık için bir uyku tulumu ve uyku pedi getirin. Ne tür bir kamp yapıyor olursanız olun, üzerinde uyuyabileceğiniz yumuşak bir pediniz ve sizi sıcak tutacak bir uyku tulumunuz varsa en rahat edersiniz. Doğrudan yıldızların altında uyumayı planlıyor olsanız bile bu temel malzemeleri yanınıza aldığınızdan emin olun.
    • Altınızda bir uyku tulumu veya ped olması yalnızca ekstra dolgu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sizi soğuktan ve zemindeki nemden korumaya da yardımcı olabilir.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Çadır yerine ne kullanabilirim?
    Bir muşamba yapı işe yarayabilir! Bu, iki ağaç arasında bir ip, üzerine örtülmüş bir muşamba ve muşambanın köşelerini çekmek için kazıklardan oluşan oldukça basit bir yapıdır. Kurulumunuzu mükemmelleştirmek için önceden öğrenebileceğiniz kamyoncu bağlantısı ve kayma düğümü gibi birkaç basit düğüm vardır. Sağanak yağışta stratejinizi belirlemek istemezsiniz!
  • Soru
    Gecenin bir yarısı vahşi hayvanların beni öldürmesini nasıl engelleyebilirim?
    Onlara bulaşmazsanız, size zarar vermezler. Onlar sadece hayatlarını yaşamak isterler. Ayılar ve vaşaklar, şiddeti ile bilinen hayvanlar, kendilerini tehdit altında hissetmedikleri sürece saldırmazlar. Yerde hareketsiz duran bir insan tehdit olarak algılanmayacaktır.

Video

İpuçları

  • Bir ağacın altında kamp kuruyorsanız (örneğin, hamak kampı yapıyorsanız), doğrudan tepenizde büyük, ölü dallar olmadığından emin olmak için ağacı dikkatlice inceleyin. Genel olarak, büyük ağaçların altında kamp kurmamak daha güvenlidir.
  • Birçok kamp alanında nerede ve ne zaman ateş yakabileceğinizle ilgili katı düzenlemeler vardır. Kendinizi, kamp arkadaşlarınızı ve kamp alanını korumak için tüm güvenlik kurallarına dikkatle uyduğunuzdan emin olun.