Kano Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Daha önce hiç kano kullanmadıysanız, tekneyi yönlendirememekten ve hatta devirmekten endişe ediyor olabilirsiniz. Neyse ki, tekneye düzgün bir şekilde binip inerek kürek çekmeyi öğrenerek bu sorunlardan kolayca kaçınılabilir. Bir kürek, bir can yeleği ve iyi bir partnerle, umarım suda son bulmayacak keyifli bir kano deneyimi yaşamaya hazır olacaksınız.

Adımlar

Kanoya Binmek

  1. adım 1 kanoyu suya yakın paketleyin.1Kanoyu suya yakın bir yere koyun. Bu şekilde ağır bir kanoyu suya indirme noktasına taşımak zorunda kalmazsınız. Hafif eşyaları kanonun önüne ve arkasına koyun. Ağır eşyaları kanonun ortasına yerleştirin. Yolculuğunuz sırasında kaymaması için her şeyin sağlam bir şekilde yerinde olduğundan emin olun.
    • Suyun üzerindeyken kaymalarını önlemek için eşyaları kanodaki koltukların altına sıkıca yerleştirin.
  2. adım 2 bir baş ve kıç adam belirleyin.2Bir baş ve kıç adam belirleyin. Başçı kanonun ön tarafında, kıççı ise arka tarafında oturur. Kim gözcülük yapmak istiyorsa onu başçavuş yapın. Kıç adam kanoyu yönlendirmekten sorumlu olacaktır.
    • Başçarkçı sudaki engeller konusunda kıççarkçıyı uyarmalıdır, böylece kıçççarkçı kanoyu bunların etrafından dolaştırabilir.
    • Kıç yelkenci, baş yelkenciye kürekle ne zaman taraf değiştirmesi gerektiğini bildirmekle sorumludur.
  3. adım 3 bir can yeleği giyin.3Can yeleği giyin. Kano yaptığınız her zaman can yeleği giymeniz önemlidir. Can yeleğinizin tam olarak oturduğundan emin olun. Giydiğinizde rahat hissetmelisiniz.
    • Bir çocuğu asla yetişkin boyunda bir can yeleğine koymayın. Çocuklarla birlikte kano yapıyorsanız, onlara tam oturan çocuk boyunda can yelekleri olduğundan emin olun.
  4. adım 4 binmeden önce kanoyu emniyete alın.4Binmeden önce kanoyu emniyete alın. Bir rıhtımdan denize indiriyorsanız, kanonun her iki ucunu da bir halat kullanarak rıhtıma bağlayın. Kıyı şeridinden denize açılıyorsanız, siz binerken partnerinizin kanoyu sabit tutmasını sağlayın.
  5. adım 5 kanoya dikkatlice binin.5Kanoya dikkatlice binin. Dizlerinizi bükün ve kanonun size en yakın tarafına tutunun. Bacaklarınızdan birini kanonun ortasına yerleştirin ve elinizle teknenin uzak tarafına tutunun. Diğer bacağınızı dikkatlice kanonun içine getirin. Eğer kürekçiyseniz, teknenin ön tarafındaki banka oturun.
  6. adım 6 kanoyu suya indirmek için itin.6Kanoyu suya indirmek için itin. Eğer bir iskeleden denize indiriyorsanız, baş ve kıç adam tekneye bindikten sonra kanoyu iskeleden çözün. Elinizle ya da küreğinizle dikkatlice iskeleden itin. Kıyıdan denize indiriyorsanız, kanonun suya girmesi için kıç taraftaki kişinin binerken itmesi gerekecektir.
    • Kıyıdan denize indirmek için kanonun ön tarafı suda ve arka tarafı karada olacak şekilde başlayın. Başçarkçı oturduktan sonra, kıççarkçı bir bacağını kanoya yerleştirmelidir. Ardından, kıçtaki kişi diğer bacağını tekneye getirirken itmelidir.

Kürek Çekme ve Dümen

  1. adım 1 küreği iç eliniz üstte olacak şekilde tutun.1Küreği içteki eliniz üstte olacak şekilde tutun. İçteki eliniz, üzerinde kürek çektiğiniz teknenin yan tarafından en uzakta olan elinizdir. Diğer eliniz küreğin üst kısmından yaklaşık 2-3 feet (0,6-0,9 metre) aşağıda olmalıdır.
    • Örneğin, teknenin sol tarafında kürek çekiyorsanız, sağ eliniz iç eliniz olacaktır. Sağ elinizle küreğin üst kısmını tutarsınız ve sol eliniz kürekte daha aşağıda olur.
  2. adım 2 küreğin ucunu önünüzdeki suya sokun.2Küreğin ucunu önünüzdeki suya sokun. Oturduğunuz yerden kalkmak zorunda kalmadan küreğin ucunu olabildiğince önünüze getirmek istiyorsunuz.
    • Örneğin, kanonun sol tarafında kürek çekmeniz gerekiyorsa, küreği teknenin solunda önünüzdeki suya sokarsınız.
  3. adım 3 küreği yumuşak, süpürme hareketiyle geri getirin.3. Küreği yumuşak, süpürme hareketiyle geri getirin. Küreğin ucu suyun altında kalmalıdır. Küreği geriye doğru hareket ettirmek için üst elinizle itin ve alt elinizle geri çekin. Kürek arkanızda kaldığında ve daha fazla geri gidemediğinizde, sudan kaldırın ve yavaşça önünüze, suya ilk koyduğunuz yere doğru sallayın. Kanoyu ileriye taşımak için işlemi tekrarlayın.
  4. adım 4 partnerinizin kanosunun karşı tarafında kürek çekin's paddling on.4Partnerinizin kürek çektiği kanonun karşı tarafında kürek çekin. Bu sizi düz bir rotada tutacak ve kanonun daireler çizmesini önleyecektir.
    • Örneğin, pruva kürekçisi kanonun sol tarafında kürek çekiyorsa, kıç kürekçisi sağ tarafta kürek çekmelidir.
  5. adım 5 diğer kişi ile senkronize kürek çekin.5Diğer kişi ile senkronize kürek çekin. Her iki küreğiniz de aynı anda suya girip çıkmalıdır. Baştaki (kanonun önündeki) hızı belirlemeli ve kıçtaki de kürek çekişini ona göre ayarlamalıdır.
  6. adım 6 bir 6Tekneyi yönlendirmek için 'J' vuruşu kullanın. 'J' kulaç, suyun içinde geriye doğru küçük bir kulaçtır. Kanonun sola gitmesini istiyorsanız, kıç adam kanonun sol tarafında bir 'J' kulaç atmalıdır. Sağa gitmek için, kıç adam kanonun sağ tarafında bir 'J' vuruşu yapacaktır.
    • Kıç adam ne kadar büyük bir geri dönüş yaparsa, kano o kadar sert bir dönüş yapacaktır.
  7. adım 7 sert bir dönüş yapmak için bir çekiş yapın.7Sert bir dönüş yapmak için çekiş yapın. Çekme hareketi, küreği tekneden uzağa doğru uzatarak, küreğin sadece düz ucu suda kalacak şekilde dikey olarak tutmaktır. Sonra küreği teknenin kenarına doğru çekersiniz. Eğer keskin bir dönüş yapmanız gerekirse, hem baş hem de kıç taraftaki kişi kanonun zıt taraflarına çekmelidir.
    • Sert bir sola dönüş yapmak için kıç taraftaki kişi kanonun sağ tarafından çekmelidir.
    • Sağa sert bir dönüş yapmak için, serdümen kanonun sol tarafından çekmelidir.
  8. adım 8 don't panic if you tip the canoe.8Kanoyu devirirseniz panik yapmayın. Devrilirseniz, kürekleri ve eşyalarınızı ters dönmüş kanodaki koltukların altına sokun. Kanoya tutunarak en yakın kıyıya doğru yüzün. Güçlü akıntısı olan bir nehirde kano yapıyorsanız, akıntıya karşı yüzmeye çalışmayın. Yapabiliyorsanız kanoya tutunun ve akıntının yavaşlamasını bekleyin, böylece kıyıya doğru yüzebilirsiniz.
    • Kıyıdan uzaktaysanız, partnerinizle birlikte kanoyu ters çevirmeyi deneyin. Ters çevirmeyi denemeden önce her ikinizin de ters çevrilmiş kanonun altına girip kollarınızla yukarı kaldırmanız yardımcı olur.

İniş ve Kanodan Çıkma

  1. adım 1 bir iniş noktasına doğru kürek çekin.1Kürekle bir iniş noktasına doğru ilerleyin. Kıyıya iniyorsanız, kanoyu ön tarafı kıyı şeridine bakacak şekilde yönlendirin. Bir rıhtıma iniyorsanız, kanoyu rıhtımın kenarına paralel olacak şekilde çevirin. İniş noktasına yaklaşırken yavaşlayın.
  2. adım 2 kanoyu yavaşça kıyıya veya bir rıhtıma indirin.2Kanoyu yavaşça kıyıya veya bir rıhtıma indirin. Bir kanoyu kıyıya indirirken, kanonun ön kısmı yavaşça karaya çıkmalı ve kanonun arka kısmı suda kalmalıdır. Bir rıhtıma inmek için rıhtımın kenarına mümkün olduğunca yaklaşın, böylece kanonun kenarı rıhtımın kenarına paralel olur.
  3. adım 3 dışarı çıkmadan önce kanoyu sabitleyin.3İnmeden önce kanoyu sabitleyin. Bir rıhtıma iniyorsanız, teknenin ön ve arka uçlarını halatla rıhtıma bağlayın. Kıyıya iniyorsanız, başçarkçının kanoyu sabit tutmasını sağlayın.
  4. adım 4 kanodan teker teker inin.4Kanodan teker teker çıkın. İlk kimin çıkacağına karar verin ve siz başka bir şey yapmadan önce o kişinin tekneden tamamen çıkmasını sağlayın. Kıyıdan inecekseniz kanodan ilk önce baştaki kişi inmelidir, böylece kanoyu kıçtaki kişi için sabit tutabilir. Vücudunuzu alçakta tutun ve kanoyu ortalayın ve önce bir ayağınızla dışarı çıkın. Kendinizi dengeledikten sonra diğer ayağınızı tekneden dışarı kaldırın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruHer iki kürekçinin aynı anda kürek çekmesi zorunlu mudur? Genel olarak değil. Önce bir kişinin sonra diğerinin kulaç atması yumuşak bir yolculuk ritmi sağlar. Sadece çok hızlı yarışlarda kürekçilerin gerçekten aynı anda gitmesi gerekir.
  • SoruKürekler iki farklı uzunluktaysa, kim daha uzun olan küreği kullanır: baş mı kıç mı? Kıç taraf. Dümen için daha fazla güç üretmek amacıyla daha uzun küreğe ihtiyaç duyarlar.
  • SoruKano gezinize aynı noktada başlayıp bitirebilir misiniz? Evet, ancak bir nehirdeyseniz, yukarı doğru kürek çekmeniz gerekecektir - eğer şiddetli bir akıntı varsa, zor zamanlar geçirebilirsiniz.

İpuçları