Yastık Böceklerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hap böcekleri, ülkenin birçok yerinde yaşayan küçük, yuvarlak böceklerdir. Ele alınmaları kolay olduğu için, birçok insan hap böceklerini evcil hayvan olarak beslemekten hoşlanır. Hap böceklerini açık havada, genellikle kayaların altında veya diğer nemli alanlarda bulabilirsiniz. Hap böceklerini evinizde beslemek istiyorsanız, uygun ortamı nasıl oluşturacağınızı ve koruyacağınızı ve hap böceklerini doğru diyetle nasıl besleyeceğinizi bildiğinizden emin olun.

Adımlar

Bir Ortam Yaratmak

  1. Muhafaza için plastik bir küvet veya akvaryum kullanın. Hap böcekleri gelişmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyduğundan, suya dayanıklı bir kap seçmelisiniz. Karton yerine plastik veya camdan yapılmış bir şey tercih edin.
    • Çok sayıda hap böceğiniz varsa evcil hayvan dükkanından bir akvaryum satın alabilirsiniz.
    • Bir akvaryuma para harcamak istemiyorsanız, böceklerinizi barındırmak için mutfağınızdaki plastik bir tupperware kabını kullanabilirsiniz.
  2. Kabı çim ve toprakla doldurun. Bir kap temin ettikten sonra, hap böcekleriniz için uygun ortamı yaratmaya başlayabilirsiniz.
    • Kabın dibini bir ila bir buçuk inç nemli toprak veya kumla doldurun. Kum ya da toprağı bir evcil hayvan dükkanından ya da seradan satın alabilirsiniz.
    • Hap böcekleri ayrıca yaşam alanlarının bir parçası olarak ağaç kabuğu, yaprak çöpü ve diğer ölü bitkileri de severler.
  3. Kabın iyi havalandırıldığından emin olun. Hap böceklerinin havalandırılmış bir kapta yaşaması gerekir. Kabın üstüne küçük delikler açabildiğinizden emin olun, ancak hap böceklerinin kaçabileceği kadar büyük olmasın. Birçok akvaryum havalandırmalı kapaklarla gelir ve bir tupperware kapağının üstüne kolayca delikler açabilirsiniz.

Pillbugs Besleme ve Bakımı

  1. Hap böceklerini sağlıklı bir diyetle besleyin. Hap böcekleri vahşi doğada çoğunlukla çürüyen sebzeleri yerler ve sağlıklı kalmaları için esaret altında da benzer bir diyete sahip olmalıdırlar.
    • Hap böcekleri, bir evcil hayvan dükkanından satın alabileceğiniz balık pulları ile güvenle beslenebilir.
    • Balık pullarına ek olarak, hap böceklerinizi elma, marul, patates ve havuç artıklarıyla besleyin. Ayrıca doğadan yaprak çöpleri getirebilir ve bunları hapböceğinize verebilirsiniz.
    • Hap böceklerini birkaç gün dışarıda bekleyen yiyeceklerle besleyebilirsiniz, ancak onlara küflü yiyecekler sunmayın. Bu onları hasta edebilir.
  2. Kabı nemli tutun. Hap böcekleri hayatta kalmak için nemli bir ortama ihtiyaç duyar.
    • Hap böceklerinizin ortamının yeterince nemli olduğundan emin olmak için bir nem termometresine yatırım yapın. Hap böcekleri %75'ten daha az nemli bir ortamda yaşamamalıdır. Uygun nem olmadan hayatta kalamazlar.
    • Kabı günde bir kez sprey şişesi ile buğulayın. Ayrıca, toprağa günlük olarak su eklediğinizden emin olun. Kabın içine nemli bir pamuk veya kağıt havlu da yerleştirebilirsiniz. Sadece hap böceklerinizin onları yemediğinden emin olun!
  3. Toprağı periyodik olarak değiştirin. Hap böcekleri tarafından yayılan atık gazlar sağlık sorunlarına neden olacak kadar güçlü olabilir, bu nedenle toprak periyodik olarak değiştirilmelidir. Toprağı değiştirmeden önce tüm böcekleri temizlediğinizden emin olun. Hap böcekleriniz çoğaldıysa, bebekleri topraktan ayırt etmek zor olabilir. Bu durumda kabın içine bir tahta parçası koyun çünkü yavruların orada toplanması muhtemeldir.
  4. Hap böceklerini dikkatle taşıyın. Hap böceklerinin çoğu kolayca tutulabilir, ancak bunu dikkatli bir şekilde yapmalısınız.
    • Hap böceklerini tutmak istediğinizde baş ve işaret parmaklarınızla nazikçe kaldırın. Onları bir kaşıkla da alabilirsiniz.
    • Hap böceklerini tutarken düşürmediğinizden emin olun, çünkü bu onların acı çekmesine neden olabilir. Oldukça hızlı yürürler ve bazen yanlışlıkla düşebilirler.
    • Tüy dökerken asla hap böceklerini tutmayın.

Hap böceklerinin izlenmesi

  1. Farklı türleri karıştırmayın. Hap böcekleri farklı türlerle karıştırıldığında iyi olmayabilir. Tankınıza eklediğiniz böceklerin aynı zamanda pillbug olduğundan emin olun.
    • Hap böceklerinin basık, yuvarlak gövdeleri, keskin yuvarlak antenleri ve yedi çift bacakları vardır. Korktuklarında küçük bir topun içine yuvarlanırlar.
  2. Küfü muhafazadan uzak tutun. Hap böceği ortamının nemli olması nedeniyle, kaplarının küflenmediğinden emin olmanız gerekir. Bunu, belirtildiği gibi toprağı periyodik olarak değiştirerek ve küflenmeden önce yenmemiş yiyecekleri çıkararak yapabilirsiniz.
  3. Kapları periyodik olarak temizleyin. Kaplar toprak nedeniyle küflenebileceğinden, hap böceklerinizi periyodik olarak yeni, geçici bir kaba koyun. Kabı sabun ve suyla temizleyin ve iyice durulayın. Ardından, toprağı, yaprakları ve suyu yeniden ekleyin ve hap böceklerini tekrar içine koyun.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir hap böceği ne kadar yaşayabilir?
    Rolly pollies olarak da bilinen hap böcekleri beş yıla kadar yaşayabilir.
  • Soru
    Rly polies ne yer ve içer?
    Hap böcekleri ya da roly polies genellikle ölü bitki ve hayvanları yerler, ancak bazı çiğ meyve ve sebzeleri de yiyebilirler.
  • Soru
    Hap böcekleri suda yaşayabilir mi?
    Bazı hap böcekleri suda yaşayabilir, ancak çoğu ölecektir. Bununla birlikte, solungaç benzeri solunum organları nemli bir ortama ihtiyaç duyar.

İpuçları

  • Çok güçlü olmadıkları için yavru pillbug'ları tutarken çok dikkatli olun.
  • Hap böcekleri hızlı çoğalabilir, bu nedenle kaba bir kerede çok fazla eklemeyin.
  • Onlara dokunduktan sonra ve öncesinde ellerinizi yıkayın.

Uyarılar

  • Hap böcekleri bir koku üretir ve diğer böcekleri evinize çekebilir.