Baitcasting Makarası Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Baitcasting makaraların geçmişi 17. yüzyılın ortalarına kadar uzanır ve ilk olarak 1870'lerde popüler hale gelmiştir. Büyük ağızlı levrek, kuzey turnası ve muskellunge gibi daha büyük tatlı su balıkları için en uygun balıkçılık türüdür. Daha büyük boyları ise marlin ve ton balığı gibi büyük tuzlu su balıkları için trol avcılığında kullanılır. Yemli olta takımı ile döküm yapmak ilk kez balık avlayanlar için zor olabilir, ancak pratikle ustalaşılabilir.

Adımlar

Makarayı Atmak

  1. adım 1 i̇pi sarın.
    Misinayı sarın. Yeminiz veya yeminiz olta ucundan 6 ila 12 inç (15 ila 30 santimetre) uzakta olana kadar misinayı sarın. Eğer misinaya bir platin veya bobber taktıysanız, bunun yerine olta ucundan 6 ila 12 inç uzakta olmalıdır.
  2. adım 2 makarayı düzgün tutun.
    Makarayı düzgün tutun. Başparmağınız makara makarasının üzerinde duracak şekilde kamışı makaranın arkasından kavrayın. Baitcasting kamışlar, spincasting kamışlarla aynı şekilde tasarlanmıştır ve spincasting kamışlarda olduğu gibi, çoğu balıkçı kamışı hangi elle alıyorsa aynı elle atar, bu nedenle kamışı alırken makaranın arkasında tutmayı tercih ediyorsanız, atarken ellerinizi değiştirmeniz gerekecektir.
    • Başparmağınızı tam düz olarak misinaya bastırmak yerine makaraya hafif bir açıyla dayamak isteyebilirsiniz. Bu size atış sırasında misinanın akışı üzerinde daha fazla kontrol sağlayacaktır.
    • Kendinizi suyun kenarında, oltanızı atmaya hazır bir şekilde hayal edin. Öncelikle duruşunuzu mükemmelleştirin: baskın eliniz kamışı kavrarken diğeri makarayı kullansın. Oltayı zarif bir şekilde 45 dereceye getirin, başparmağınızı hafifçe makaranın üzerine koyarak misinayı kontrol edin. Şimdi, atışın büyüsü için. Tüm vücudunuzu devreye sokun, güç için gövdenizi ve omuzlarınızı sarın ve bileğinizin bir hareketiyle yeminizi hedefine doğru fırlatın. Zamanlama çok önemli. Yeminiz havada süzülürken, başparmağınızla yaptığınız baskıyı tam o anda bırakın ve misinanın serbestçe akmasına izin verin. Korkunç geri tepmelerden kaçınmak için, yeminiz hedefine yaklaşırken başparmağınızla bir miktar kontrol uygulayın. Pratik ve sabırla, hassas, etkileyici atışlar için zamanlama ve başparmak inceliğinde ustalaşın.
  3. adım 3 makara kolları yukarı bakacak şekilde oltayı çevirin.
    Makara kolları yukarı bakacak şekilde kamışı çevirin. Spincasting donanımında olduğu gibi, bu da atış yaparken bileğinizi kullanmanızı sağlar. Karşı elinizle atış yapıyorsanız, tutamaklar aşağı bakmalıdır.
  4. adım 4 makara makarası serbest bırakma düğmesine basın.
    Makara makarası serbest bırakma düğmesine basın. 1970'lerden bu yana üretilen olta makaralarında, makara makarasını tutamaklardan ayıran bir mekanizma vardır, böylece makaralar atış sırasında dönmez ve daha uzun atışlara olanak tanır. Bu tür ilk modellerde düğme makaranın yan tarafındaydı; günümüzde çoğu modelde makaranın arkasında, makara makarasına dayadığınızda başparmağınızla bastığınız bir serbest bırakma çubuğu bulunur.
  5. adım 5 döküm kolunuzu bükün.
    Döküm kolunuzu bükün. Döküm kolunuzu dirseğinizden bükmeniz gerekir, böylece kolunuzun kıvrımı dik bir açıya yaklaşmaya başlar. Bunu yaparken, kamışınızı ucu dikeyi biraz geçene kadar kaldırın. Bu size misinayı dışarı göndermek için doğru pozisyonu verecektir.
  6. adım 6 oltayı göz hizasına gelene kadar ileri doğru süpürün.
    Kamışı göz hizasına gelene kadar ileri doğru süpürün. Bu, yatayın yaklaşık 30 derece üstü veya 'saat 10' pozisyonudur. Bunu yaparken, başparmağınızı makara makarasından yeterince kaldırın, böylece yeminizin veya yeminizin ağırlığı, hedefe doğru itilirken makaradan ipi çeker.
    • Eğer tuzlu su balıkçılığında kullanılan türden uzun saplı bir olta ile atış yapıyorsanız, karşı elinizi atış yaparken oltayı döndürmek için bir dayanak noktası olarak kullanmak isteyeceksiniz.
  7. adım 7 yemi hedefe ulaştığında durdurmak için başparmağınızla makara makarasına bastırın.
    Hedefe ulaştığında yemi durdurmak için başparmağınızla makara makarasını aşağı doğru bastırın. Bu, ipi frenlemek için spincasting makarasındaki düğmeye basmaya benzer; ancak, başparmağınızı yeterince erken uygulamamak, yeminiz suya çarptıktan sonra makaranın dönmeye devam etmesine neden olur ve yeminizi geri almadan önce düzeltmeniz gereken bir taşma veya 'kuş yuvası' oluşturur.

Doğru Ekipmanı Toplamak

  1. Bir baitcasting makarası seçin. Yeni modellerde, eski modellerde eksik olabilecek döküm kontrol freni ve sürtünmeli döküm kontrolü gibi çeşitli özellikler bulunur. Ancak bir baitcasting makarası seçerken en önemli şey, elinizde iyi hissettiren ve balıkçılık ihtiyaçlarınıza uyan bir makara seçmektir. Baitcasting makaraları satan bir mağazaya gidin ve birkaç tanesini elinize alın. Ya da eski modelleri tercih ediyorsanız, bir antika dükkanında bir tane bulmayı deneyin.
    • İdeal baitcasting makarasını seçmek her balıkçı için çok önemli bir karardır. Doğru seçimi yapmak için hedef türünüz, balık tutma ortamınız, tercih ettiğiniz dişli oranı ve fren sistemi gibi faktörleri göz önünde bulundurun. İyi bilgilendirilmiş bir karar, daha sorunsuz ve daha verimli bir balıkçılık deneyimi sağlar.
  1. adım 1 uygun yemi seçin.
    Uygun yemi seçin. Baitcasting takımları çeyrek ons veya daha hafif yemleri veya yemleri atmak için uygun değildir. Balık tutarken yanınıza birkaç olta almayı seviyorsanız, daha hafif yemler için spincasting makaralı bir olta ve daha ağır yemler için baitcasting makaralı bir olta taşıyın.
  2. adım 2 koruyucu çizmeler edinin.
    Koruyucu çizmeler edinin. Balıkçı tulumları, balık tuttuğunuz soğuk sudan, kötü bir atışla kazara cildinize takılmaktan (özellikle öğrenirken) veya kazara bir takla atarsanız çeşitli kesik ve çürüklerden koruma sağlayabilir.

Bir Yer Seçmek

  1. adım 1 sudan uzakta pratik yapın.
    Sudan uzakta pratik yapın. Döküm tekniklerinizi su üzerinde olduğu kadar sudan uzakta da uygulayın. Sudan uzakta, yeminizi veya oltanızı kauçuk bir alıştırma tapası veya metal platin ile değiştirin. Açık bir alanda, tepenizdeki ağaçlardan uzakta pratik yapın.
  2. adım 2 ağır çalılardan kaçının.
    Ağır çalılardan kaçının. Atış yapmak için bir alan seçerken, özellikle başınızın üzerinde en az çalılık olan bir yer seçin. Yeminiz dallara kolayca takılabilir ve bu size geri almak için çok değerli zamana mal olur.
    • Ağır çalılardan kaçınmak önemlidir, aksi takdirde oltayı atmak için öne doğru getirdiğinizde yeminiz sıkışabilir. Böyle bir durumda, tüm misina makarası birbirine dolanabilir (kuş yuvası olarak adlandırılır) ve yok olabilir.
  3. adım 3 i̇zole bir yer seçin.
    İzole bir yer seçin. Etrafta çok fazla insanın olduğu bir yerde baitcasting denemek tehlikeli olabilir. Yanlışlıkla yeminize takılmadıklarından emin olmak için sürekli olarak arkanızda veya çok yakınınızda kimsenin olmadığından emin olmanız gerekir. Ve çevrenizin aşırı farkında olmak zaten olta atmanın rahatlatıcı keyfinin bir kısmını alıp götürür.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bunu yaptım ve oltayı atar atmaz kuş yuvalandı. Neyi yanlış yaptım? Ve misinayı kesmeden kuş yuvasını çıkarmanın bir yolu var mı?
    Bir kuş yuvası oluştuğunda, misinanın takıldığı ilmekleri bir tarafa veya diğer tarafa çekmek ve ana misinayı yavaşça çekmeye çalışmak çoğu zaman sorunu çözecektir.
  • Soru
    Düşük profilli bir baitcasting makarası ile hangi misinayı kullanmalıyım?
    Koşullara göre değişir. Ağır bitki örtüsünü avlarken, 12-15 gölet misinası ile gitmek en iyisidir. Kayaları veya hafif bitki örtüsünü avlıyorsanız, kaçabileceğiniz en hafif misinayı kullanın (tipik olarak 6-8 pound).
  • Soru
    Oltayı kurarken üzerine platin mi koymalıyım yoksa sadece kullandığım yemi mi?
    Üst su yemleri veya canlı yem kullanıyorsanız, daha hafif olmadığı sürece bir jerk yem veya krank yem ile yapmazsınız ve yapmamalısınız. Yüzey altı yumuşak plastikler ve minnows ve crawlers gibi canlı yemler platin kullanacaktır.

İpuçları

Uyarı

  • Balık tutarken, kötü bir atış veya başka bir kaza sonucu kancaların cildinize saplanmasını önlemek için koruyucu giysiler giyin.