Sinek Olta Kamışı Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sinek balıkçılığı eğlenceli olduğu kadar zorlayıcı da olabilir. Bir sinek oltasıyla nasıl atış yapılacağını öğrenmek, ustalaşmak için çok fazla pratik gerektirir, ancak temel tekniği anlamak aslında oldukça kolaydır. İyi bir atış yapabilmek için ipinizi uygun şekilde ayarlayarak başlayın. Ardından, baş üstü atışı kullanmayı deneyin. Temel bilgilerde ustalaştıktan sonra, balıklara sessizce ve ulaşılması zor yerlerde yaklaşmak için yuvarlanarak atış yapmayı deneyebilirsiniz!

Adımlar

Sinek Oltasının Bir Araya Getirilmesi

  1. adım 1 sinek oltasının parçalarını bir araya getirin.1Sinek olta kamışının parçalarını bir araya getirin. Oltayı kutusundan çıkarın. Oltanın en büyük olan 2 alt parçasıyla başlayın. 2 parçayı birlikte kaydırın ve yan taraftaki 2 noktayı hizalamak için hafifçe bükün. Ardından, kalan parçaları çubuğun içine kaydırın ve her bölümün 2 noktasını hizalayın.
    • Çubuk parçalarını çok fazla zorlamayın veya bükmeyin, aksi takdirde çatlatabilirsiniz.
    • Segmentler çubuğun uzunluğu boyunca incelecektir.
  2. adım 2 makarayı çubuğun altındaki makara yuvasına kaydırın.2Makarayı çubuğun altındaki makara yuvasına kaydırın. Kamışın altındaki küçük çukur makara yuvası olarak adlandırılır ve makarayı yerinde tutmak içindir. Makaranın ayağını makara yuvasının üst kısmındaki küçük açıklığa kaydırarak makarayı çubuğa takın. Ardından makara yuvasının altındaki somunu çevirerek makaranın üzerine sıkın.
    • Güvenli bir şekilde takıldığından emin olmak için makarayı sallayın.
  3. adım 3 bir ilmek yapın...3Sinek misinasının ucuna bir ilmek düğümü atın. Sinek misinasının ucunu lideri (kalın sinek misinasını tippet ve sinek yemine bağlayan ince misina) ve tippeti (balıklar için neredeyse görünmez olan ve sinek yemini tutan daha da ince bir misina) bağlamak için kullanacaksınız, böylece yeminizi dizebilirsiniz. Sinek misinasında kendinize bol miktarda gevşeklik verin ve sonunda bir ilmek düğümü oluşturun, böylece lideri kolayca takabilir ve isterseniz daha sonra değiştirebilirsiniz.
    • Sinek misinasının makaraya sıkıca sarıldığından emin olun, böylece düğüm oluşturma olasılığı azalır.
  4. adım 4 lideri bağlayın...4Lideri bir olta düğümü ile sinek misinasının ucuna bağlayın. Lider, kamış üzerindeki kalın sinek misinasından yemleri tutan ince tippete geçiş için kullanılan bir misina uzunluğudur. Lider, misinaya bağlanan uçta kalın bir şekilde başlar ve tippete bağlandığı yerde daha küçük bir misinaya doğru incelir. Lideri daha kalın uçtaki sinek misinasına bağlamak için bir olta düğümü atın.
    • Lider aynı zamanda misinanın suya çarpmasını ve balıkları ürkütmesini önler.
    • Lider, ağır sinek misinası ile sinek yemi arasında yeterli ayrıma izin vermek için en az 9 fit (2,7 m) uzunluğunda olmalıdır.
    • Bazı liderlerde, sinek misinasındaki halkaya takmak için kullanabileceğiniz metal tokalar vardır.
  5. adım 5 bir düğümle sıkıca bağlayarak liderin ucuna bir tippet sabitleyin.5Bir tippeti liderin ucuna bir düğümle sıkıca bağlayarak sabitleyin. Tippet, bir ucundan sineğe, diğer ucundan lidere bağlanan çok ince bir iptir. Suda neredeyse görünmez olması gerekir, böylece balıklar sineğe bağlı ipi görmezler. Liderin ucuna bir tippet bağlayın, böylece güvenli olur ve tippetin ucuna bir sinek ekleyebilirsiniz.
    • Tippet ve lider bağlantısını sabitlemek için bir çivi düğümü kullanın.
    • Atkı en az 4 feet (1,2 m) uzunluğunda olmalıdır.
  6. adım 6 sağlam bir düğümle tippetin ucuna bir sinek yemini takın.6Atlama ipinin ucuna sağlam bir düğümle bir sinek yemi takın. Sineğin üzerinde yemi alan balığı yakalayacak küçük bir kanca vardır. Tippeti kancanın göz açıklığından geçirin ve hafif sineği tippetin ucuna bağlamak için bir balık düğümü kullanın. Daha sıkı bir düğüm atabilmek için misinayı nemlendirerek daha esnek hale getirin.

    İpucu: Düzeltmek ve sağlam olduklarından emin olmak için ipi ve lideri iyice çekin.

  7. adım 7 sinek misinasını oltadan yaklaşık 1-2 fit (0,30-0,61 m) daha uzun olacak şekilde ayarlayın.7Sinek misinayı oltadan yaklaşık 1-2 fit (0,30-0,61 m) daha uzun ayarlayın. Uçuş misinasının ağırlığı atış yapmanızı sağlar, bu nedenle atış yapmaya çalışmadan önce daha ağır misinayı yeterince çekmiş olmanız gerekir. Yeterli misinaya sahip olduğunuzdan emin olmanın kolay bir yolu, yaklaşık 1-2 fit (0,30-0,61 m) ekstra uzunluk ile oltanın altındaki makaraya ulaşacak kadar ip bırakmaktır.

Baş Üstü Döküm

  1. adım 1 sinek oltasıyla atış yapmaya alışmak için bir baş üstü atışı kullanın.1Sinek olta atmaya alışmak için baş üstü atışı kullanın. Baş üstü atışı standart sinek oltası atışıdır. Baş üstü atışında ustalaşmak, oltanın nasıl düzgün bir şekilde 'yükleneceğini' bilmeyi gerektirir; bu, sinek yemini atmak için olta ve kamıştaki gerginliği bulmak anlamına gelir. Daha gelişmiş atışlara geçmeden önce, baş üstü atışını kullanmayı öğrenin.
    • Çok sayıda alçak dal olduğunda baş üstü atışı yapmak daha zordur çünkü misina kolayca karışabilir.
  2. adım 2 ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde durun.2Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Kısa ve orta mesafeli atışlar için paralel bir duruş benimseyin, böylece sabit kalırsınız ve olta üzerindeki sinek misinasının ağırlığını 'hissetmek' için daha iyi bir konumda olursunuz. Ayaklarınızı eşit aralıklarla birbirinden ayırın ve ağırlığınızı ayak topuklarınıza veya topuklarınıza vermek yerine ortalayın.
    • Daha uzun atışlarda, dengenizi kaybetmeden daha güçlü bir atış için arkanıza daha fazla uzanabilmek amacıyla 1 ayağınız önde olacak şekilde daha rahat durabilirsiniz.
  3. adım 3 kamışı başparmağınız kabzanın üstünde olacak şekilde tutun.3Kamışı başparmağınız kabzanın üstünde olacak şekilde tutun. Çok sıkı sıkmayın, aksi takdirde vuruşun sonunda hızlı duruşu gerçekleştiremezsiniz. Gevşek, rahat bir tutuş sağlayın ve kamışı hedeflediğiniz alanla aynı hizada tutun.
    • Kamışın parmaklarınızda dinlenmesine izin verin ve sadece her vuruşun sonunda durması için zorladığınızda kavramayı sıkın.
    • Sinek kamışının ucunu ön kolunuzla aynı hizada tutun.
    • Kamışın makarasının yere doğru dönük olduğundan emin olun.
  4. adım 4 misinayı önünüzdeki zemine düz bir şekilde yerleştirin.4İpi önünüzde düz bir şekilde yere bırakın. Geri salınımınızda yeterli ivme yaratmak için, misinayı kamışın ucundan yaklaşık 10 fit (3,0 m) uzatarak başlayın. Misinayı tamamen düz tutun ve hedefinize doğru dik durun.
    • Lider ve tippetin birbirine dolanmadığından emin olun.
  5. adım 5 kamışı tek bir hareketle yukarı ve geriye doğru getirin.5Kamışı tek bir hareketle yukarı ve geriye doğru getirin. Atışa hazır olana kadar kamışın ucunu aşağıda tutun ve kamışı yukarı ve arkanıza getirmek için yumuşak ve akıcı bir hareket kullanın. Bu, kamışın bükülmesine ve gerginlikle yüklenmesine neden olacaktır.
    • Uzun bir kırbacı şaklattığınızı düşünün. Misina geniş bir yay çizerek arkanızda ilerlerken yukarı ve başınızın üzerine doğru hareket etmelidir.
  6. adım 6 dikey bir pozisyonu geçtikten sonra oltayı aniden durdurun.6 Dikey bir pozisyonu geçtikten sonra oltayı aniden durdurun. Oltayı başınızın üzerinde düzelttiğinizde ve arkanızdan geçtiğinde, hızlanmasını aniden ve kasıtlı olarak durdurun, böylece misina arkanızdan fırlatılır. Misina geriye doğru hareket ederken oltayı sabit tutun.
    • Oltayı arkanızda yaklaşık saat 1 veya 2 pozisyonunda durdurmayı düşünün.
  7. adım 7 misinanın arkanızda havada açılmasına izin verin.7İpin arkanızda havada açılmasına izin verin. Çubuk hala yukarıda ve biraz arkanızda uzanırken, misinanın arkanızda ilerlemesini ve açıldıkça yükselmesini bekleyin. Geriye doğru hareketten kaynaklanan enerji, tamamen uzayıncaya kadar hareket etmesine neden olacaktır.
    • Misinanın tamamen açılmasına izin verecek kadar uzun süre durduğunuzdan emin olun.

    İpucu: Misina arkanızda tamamen açılmadan önce kısa düşerse, atışınıza yeterince enerji veya güç vermemiş olabilirsiniz. Misinayı tekrar önünüze doğru düzeltin ve tekrar deneyin!

  8. adım 8 misinayı önünüze getirmek için kamışı ileri doğru hareket ettirin.8İpi önünüze getirmek için oltayı ileri doğru hareket ettirin. Misina arkanızdaki havada tamamen uzar uzamaz, oltayı öne getirmek için yumuşak, hızlandırıcı bir vuruş kullanın. Misina öne doğru atılacak ve ilerlerken havada bir halka oluşturacaktır.
    • Akıcı bir hareket oluşturmak için bileğinizi düz ve dirseğinizi vücudunuza yakın tutun.
  9. adım 9 misina önünüzde açılırken kamışın ucunu indirin.9 Misina önünüzde açıldıkça kamışın ucunu indirin. Misinadaki enerjinin onu ileri doğru itmesine izin vermek için oltayı yere paralel hale geldiğinde durdurun. Misina önünüzde açıldıkça, oltanın ucunu yavaşça indirerek misinayı ucundaki sineğe kadar yuvarlayın. Misina tam hedeflediğiniz yerde bitmelidir.
    • Kamışı keskin bir şekilde aşağıya indirmeyin, aksi takdirde ipin gerginliği atışın hedefine ulaşmadan dümdüz aşağıya inmesine neden olabilir.

Yuvarlayarak Atış Yapmak

  1. adım 1 aşağıdaki durumlarda rulo dökümünü kullanın're fishing in narrow waterways.1Dar su yollarında avlanırken yuvarlayarak atış yapın. Yuvarlayarak atış, misinanın su yüzeyinde düzgün bir şekilde açılmasına neden olur ve balıkları rahatsız etme olasılığı daha düşüktür, ancak aynı zamanda gerçekleştirmesi biraz daha zordur. Misinanın suyun içinde olması da önemlidir çünkü su onu sabitler ve bir döngü oluşturmanızı sağlar.
    • Dar derelerde veya akarsularda balık tutarken yuvarlayarak atış yapmak harikadır.
    • Yuvarlayarak atış, arkanızda baş üstü atışınızı engelleyen güçlü bir rüzgar varsa da etkilidir.
  2. adım 2 oltanın ucunu suyun üzerinde sürüklemek için oltayı yukarı ve geriye doğru çekin.2İpin ucunu suyun üzerinde sürüklemek için oltayı yukarı ve geriye doğru çekin. Yaklaşık 25 feet (7,6 m) misinayı önünüzde suyun üzerine sererek ve kamışınızın ucunu yüzeye doğrultarak başlayın. Oltayı geri getirmek ve misinayı su yüzeyinde sürüklemek için yavaş ve yumuşak bir hareket kullanın.

    İpucu: Misinayı sudan dışarı çekmediğinizden emin olun. Misina ve suyun sürtünmesi oltaya yük bindirir ve ileri doğru atmanızı sağlar.

  3. adım 3 arkanızda bir halka oluştuğunda kamış ucu yukarıda olacak şekilde vuruşu durdurun.3 Arkanızda bir ilmek oluştuğunda kamış ucu yukarıdayken vuruşu durdurun. Kamışınız dikey bir pozisyonun hemen ötesine ulaşır ulaşmaz durun ve yerinde tutun. Misina gevşek olmalı ve kamışın ucunun arkasına sarkarak bir ilmek oluşturmalıdır.
    • İlmek ne kadar büyük olursa, misinayı ileri atmak için o kadar fazla güç üretebilirsiniz.
  4. adım 4 kamışı hızla ileri doğru hızlandırın.4Kamışı hızla ileriye doğru hızlandırın. Geriye doğru hareketle ilmeği oluşturduktan sonra, ileri doğru atışı başlatmak için kamışı hızla ileri doğru hareket ettirin. Elinizi yüksekte ve kamışı yukarı dönük tutun. Misina su yüzeyinde yuvarlanmaya başlayacak ve atışınızın yönünü değiştirecektir.
    • Kısa ve sarsıntılı bir hareket yerine yumuşak ve tutarlı bir hareketle ilerleyin.
  5. adım 5 misinanın açılmasına izin vermek için aniden durarak atışı sonlandırın.5Hattın açılmasına izin vermek için aniden durarak atışı sonlandırın. Siz kamışınızı ileri doğru hareket ettirdikçe ilmek yükselecektir. Suya neredeyse paralel hale geldiğinde atışınızı aniden durdurun. İlmek suyun üstünde yuvarlanacak ve atışınızı hedeflediğiniz yere doğru hareket edecektir.
    • Misinanın ucunun hafifçe su yüzeyine inmesine izin verin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruNasıl daha iyi bir sinek atışı yapabilirim? İnsanların olta atarken yaptıkları en büyük hata çok hızlı atmaya çalışmaktır. Misinanın ivme kazanmasına izin vermek için geri atışta veya ileri hızlı atışta biraz duraklamanız gerekir.
  • SoruSinek balıkçılığı için misinayı nasıl hazırlarım? Ağır döküm misinasının hiçbir hazırlığa ihtiyacı olmamalıdır. Temiz olmalı ve iyi yüzmelidir. Ucundan on metre geriden başlayarak misinanın yirmi metresine hafif bir kat saf silikon sürmeyi düşünün. Bu, misinanın sinek çubuklarının misina kılavuzları boyunca kaymasına yardımcı olur. Mono filamenti döküm misinasına bağlamak için dikenli bir delik kullanın, bunlar çoğu olta mağazasında satılır (şaft boyunca göze doğru bakan dikenleri olan kısa bir dikiş iğnesi hayal edin). Ucunu içi boş döküm misinasına kaydırabilirsiniz. Mono filamenti gözün içinden geçirin ve bir düğüm atın. Bu size, geri atışa başlarken suda kolayca çekilecek bir aerodinamik düğüm verecektir.
  • SoruÇift çekmeli döküm nedir? Sağ elinizle oltayı kaldırırken sol elinizle misinayı çekerek atışa başlayın. Bu, sinek misinasına ek bir ivme kazandırır. Sinek misinasını sağ elinizin işaret parmağı ile olta sapı arasına sıkıştırın. Bu, sol elinizle ileri uzanmanıza ve başka bir uzunlukta sinek misinası yakalamanıza olanak tanır. Misina düzleştiğinde, bir kez daha sinek misinasını çekin. Bu, ileri doğru atışınıza ivme kazandırır. Misinanın büyük bir kısmı bir kez daha önünüze geldiğinde, sol elinizdeki misinayı serbest bırakın. Zamanlama çok önemlidir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Sinek oltası
  • Sinek balıkçılığı makarası
  • Sinek olta misinası
  • Tippet
  • Lider
  • Sinek yemi

Video

İpuçları