Çevirme Takımı Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Döküm eğirme takımı, bir oltanın bir eğirme çubuğu ile bir su kütlesine atılmasını içerir. Eğirme oltası, oltanızı attığınızda büyük mesafeler elde etmek için mekanik bir makara ve makara mekanizması kullanan modern bir olta türüdür. Bir kez alıştıktan sonra spin takımını atmak oldukça kolaydır. Yaptıktan sonra oltanızı ayarlayınoltanızı doğru şekilde tutmanız, bileğinizi ve ön kolunuzu sallayarak atmanız ve atarken misinanızı serbest bırakmanız gerekir.

Adımlar

Oltanızı Tutmak

  1. adım 1 çubuğu baskın elinizde rahatça tutun.1Çubuğu baskın elinizde rahatça tutun. Avuç içiniz içe bakacak şekilde kolunuzu kamışa dik olarak tutun. Parmaklarınızı makaranızın kamışınıza bağlandığı sapın etrafına sarın. Serçe ve yüzük parmağınızı birleşme yerinin altına, işaret ve işaret parmağınızı da diğer tarafa sarın. Başparmağınızı üstten kıvırın ve sizin için rahat olana kadar tutuşunuzu ayarlayın.
    • Oltanızı parmak eklemlerinizi beyazlatacak kadar sıkmayın; oltanızı atarken uygun bilek hareketini elde etmek için gevşek bir tutuşa ihtiyacınız vardır.
  2. adım 2 bileğinizi döndürerek çıkrığın kamışın altında olmasını sağlayın.2Bileğinizi, çıkrık oltanın altında olacak şekilde döndürün. Oltayı elinizde döndürerek aşağı doğru çevirin, böylece makara mekanizması doğrudan bileğinizin altına oturur. Avucunuzda doğru hissetmek için tutuşunuzu yeniden ayarlayın.
    • Çıkrık, oltanızın sapının üst tarafına takılan küresel nesnedir. Misina, kefalet ve makara mekanizmasını içerir.
  3. adım 3 i̇şaret parmağınızı dışarı çıkarın ve misinayı içeri çekin.3İşaret parmağınızı dışarı çıkarın ve misinayı içeri çekin. Diğer eliniz hala makara sapındayken, işaret parmağınızı oltanın altından çıkarın. Parmağınızı kendinizden uzağa doğru çevirin ve misinanın bir kısmını ekleminizin etrafına dolayın. Misina parmağınızın üst kısmındaki pedlerin arasında dururken, oltaya doğru tutana kadar çekin. Eğer tutuyorsanız makara kolunu bırakın.

    İpucu: Oltanızı nereye atmak istediğinizi seçerken çözülmesini önlemek için misinayı sıkıca kavrayın.

  4. adım 4 oltanızdan 6-12 inç (15-30 cm) sarkana kadar misinayı yavaşça sarın.4 Oltanızdan 6-12 inç (15-30 cm) sarkana kadar misinayı yavaşça sarın. Makaranızdaki kolu saat yönünde yavaşça döndürmek için baskın olmayan elinizi kullanın. Oltanızın ucundan 6-12 inç (15-30 cm) misina sarkana kadar kolu çevirin. Eğer yeminiz zaten uçtaysa, 6-12 inç olana kadar kolu saat yönünün tersine çevirin.
    • Bunu yaparken misina üzerindeki gerilimi serbest bırakmak için işaret parmağınızı biraz kaldırın.

Oltanızı Atmak

  1. adım 1 i̇pinizi nereye atmak istediğinizi belirleyin ve vücudunuzu döndürün.1Oltanızı nereye atmak istediğinizi belirleyin ve vücudunuzu döndürün. Yeminizi veya oltanızı nereye yerleştirmek istediğinizi belirledikten sonra, omuzlarınızı hedefinizle aynı hizaya getirin. Baskın bacağınızı 1-2 fit (30-61 cm) arkanıza koyun ve dizlerinizi hafifçe bükün.
  2. adım 2 misinanın kilidini açmak için makaranızdaki kefaleti çevirin.2Halatın kilidini açmak için makaranızdaki kefaleti çevirin. Kefalet, makaranızın karşı taraflarına bağlanan ince plastik veya metal şerittir. Misinanızın düzgün bir şekilde serbest kaldığından emin olmak için makaranızı kilitler ve kilidini açar. Kefaletinizin konumunu açık olacak şekilde değiştirin ve misinanın serbest kalıp kalmadığını görmek için işaret parmağınızı misinadan 0,5-1 inç (1,3-2,5 cm) yarım saniye kaldırarak makaranızın kilidinin açılıp açılmadığını kontrol edin. Eğer açılmazsa, diğer tarafa çevirin.
    • Kefaletiniz kilitliyse, ipinizi koparabilir ve yeminizi veya yeminizi suya uçurabilir.
  3. adım 3 oltayı baskın omzunuzun üzerinden kaldırın.3Kamışı baskın omzunuzun üzerinden kaldırın. Oltanızı yavaşça ve dikkatlice kaldırın, bunu yaparken oltanın ucunu kendinizden uzağa bakacak şekilde tutun. Kaldırmak için bileğinizi ve dirseğinizi kullanın ve oltayı doğrudan omzunuzun üzerinden çekin. İşaret parmağınız hala misinayı tutarken oltayı hafifçe arkanıza doğrultun.

    İpucu: Bazı balıkçılık meraklıları tek el kullanmayı tercih etse de, isterseniz oltanızı sabitlemek için diğer elinizi oltanızın alt kısmında tutmayı seçebilirsiniz. Her iki eli de kullanmak daha fazla isabet için güç alışverişi yapar.

  4. adım 4 ön kolunuzu hedefinize doğru iterek oltanızı fırlatın.4Ön kolunuzu hedefinize doğru iterek oltanızı atın. Bileğinizi atmak istediğiniz yöne doğru itmek için dirseğinizi bir menteşe olarak kullanın. Daha fazla mesafe istiyorsanız, ek kuvvet eklemek için bunu yaparken pazunuzu 3-4 inç (7,6-10,2 cm) aşağı doğru sürükleyin. Ayaklarınızı yere sağlam bir şekilde basılı tutun ve omuzlarınızı hedefinizle aynı hizada tutmaya çalışın.
  5. adım 5 atarken parmağınızı kaldırarak misinayı serbest bırakın.5Atarken parmağınızı kaldırarak misinayı serbest bırakın. Ön kolunuz hareket etmeye başladığında, işaret parmağınızı oltadan kaldırın ve oltanızdan uzağa doğrultun. Bu, misinanızdaki gerilimi azaltacak ve ileri hareketinizin kuvvetinin makinenizi ileri doğru itmesine izin verecektir. Misinanın havada uçtuğunu gördüğünüzde ve oltanız hedefe doğru yöneldiğinde kolunuzu yavaşlatın ve takip hareketinizi durdurun.
    • Atarken parmağınız misinaya yakınsa, uçup giden ipin yarattığı sürtünme nedeniyle parmağınızı çizebilir veya kesebilirsiniz.

Misinayı Sarmak ve Ayarlamak

  1. adım 1 i̇şaret parmağınızla ipinizi tekrar kavrayın.1İpinizi işaret parmağınızla tekrar kavrayın. Teçhizatınız suya indiğinde, sizden daha uzağa yüzmesini engellemeniz gerekir. Oltanızı geçici olarak tutmak için işaret parmağınızı tekrar kendinizden uzaklaştırın ve misinayı kavrayın. Oltanıza doğru geri çekin ve yerinde tutun.
  2. adım 2 makara kolunu döndürün, eğer're unhappy with the location of your lure or bait.2Yeminizin ya da oltanızın konumundan memnun değilseniz makara kolunu döndürün. Misinanızı çok uzağa attıysanız veya tekrar denemek istiyorsanız, makara kolunuzu saat yönünde çevirerek misinanızı içeri çekebilirsiniz. Gerekirse, kamışınızdan sarkan 6-12 inç (15-30 cm) misina kalana kadar sonuna kadar geri sarın ve tekrar atmayı deneyin. Yemi gevşetmek ve daha fazla bırakmak istiyorsanız, kolu saat yönünün tersine çevirin. Misinanızın konumundan memnun olduğunuzda, kefaleti kilitleyebilirsiniz.
  3. adım 3 misinanızı kilitlemek için kefaleti kilitli konuma çevirin.3İpinizi kilitlemek için kefaleti kilitli konuma çevirin. Parmağınızı tutamağınızın yanındaki misinanın üstünde tutun ve baskın olmayan elinizle kefaleti kilitli konuma çevirin. Kefaleti çevirmek için, başlangıçta kilitli olduğu tarafın tersine doğru çekmeniz yeterlidir. Bu, siz avınızı beklerken oltanızın yüzüp gitmesini önleyecektir.
    • Çoğu oltada, kefaletin bir klik sesiyle kilitlendiğini duyacaksınız.
  4. adım 4 sapınızı sıkıca tutun ve bir balığın ısırmasını bekleyin.4Kolunuzu sıkıca tutun ve bir balığın ısırmasını bekleyin. Teçhizatınız memnun olduğunuz bir konuma geldiğinde, elinizi sapın aşağısına doğru hareket ettirebilirsiniz. Misinayı gerekli gördüğünüz şekilde ayarlayın. Geriye kalan tek şey açık havanın tadını çıkarmak ve bir av beklemek!

    İpucu: Kefaletin kilidini açıp kolu her iki yöne çevirerek makinenizin konumunu istediğiniz zaman yeniden ayarlayabilirsiniz. Saat yönünde çevirdiğinizde makara içeri girecek, saat yönünün tersine çevirdiğinizde ise dışarı çıkacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruBir crant yemi hızlı geri çekmek için ne tür bir kamışa ihtiyacım var? Bir yemin geri çekilme hızı kullandığınız kamışın türüne değil, kullandığınız makaranın türüne bağlıdır. Bir yemi hem spin hem de döküm kıyafetlerle hızlı bir şekilde yakabilirsiniz, ancak makara ne kadar pahalıysa, ipinizi o kadar yumuşak ve hızlı saracaktır. Eğer daha uzağa atmak istiyorsanız, 6-7 feet uzunluğunda hafif veya orta aksiyonlu bir kamış ve bir spin makarası ile hedeflediğiniz balık için mümkün olan en hafif misinayı kullanmalısınız.

İpuçları