Beyzbol Topu Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir beyzbol topunu yakalamak çok fazla pratik ve konsantrasyon gerektirir. Bazı insanlar doğal olarak bir beyzbol topunu yakalamak için diğerlerinden daha koordinelidir. Yeterli pratik ve kararlılıkla herkes beyzbol topunu yakalayabilir. İster hevesli bir antrenör ister sporun hayranı olun, beyzbol topunu yakalamak için yararlı teknikler vardır.

Adımlar

Topu Yakalamayı Öğrenmek

  1. adım 1 doğru eldiveni alın.
    Doğru eldiveni alın. Eldiveniniz beyzbol topunu yakalarken elinizin bir uzantısı haline gelir. Verimli çalışması için elinize tam oturması gerekir. Genel bir kural olarak, 12 yaşın altındaki oyuncular 10-11 inç (25.4-27.9 cm) aralığında bir eldiven kullanacaktır. Daha büyük oyuncular 11 ila 13 inç arasında bir eldiven kullanacaktır.
    • Eldiveninizle düzenli olarak oynamadan önce eldiveninizi alıştırmanız önemlidir. Eldiveninizi alıştırmanın en iyi yollarından biri yakalama alıştırması yapmaktır.
  2. adım 2 vücudunuzu konumlandırın.
    Vücudunuzu konumlandırın. Bir beyzbol topunu yakalamak büyük ölçüde duruşunuza ve vücut pozisyonunuza bağlıdır. Bir topu yakalamaya hazırlanmak için atletik pozisyonda olmalısınız. Atletik pozisyon aşağıdakileri dikkate alır:
    • Dizlerinizi hafifçe bükün. Bu size topa uzanmanız için esneklik sağlayacak ve zihninizin odaklanmasını sağlayacaktır.
    • Omuzlarınızı hedefe doğru konumlandırın. Bu, top size doğru geldiğinde görselleştirmenizi ve tepki vermenizi kolaylaştıracaktır.
    • Düztaban durmak yerine ayaklarınızın topları üzerinde durun.
  3. adım 3 topu izleyin.
    Topa dikkat edin. Bir beyzbol topunu yakalamanın anahtarı, topun görüş alanınızdan çıkmasına asla izin vermemektir. Top atıcının elinden çıktığı andan eldiveninize inene kadar gözlerinizi sabit tutun. Topu izleyerek, topun uçuş planını takip edebilir ve topu yakalamak için doğru duruşa hazırlanabilirsiniz.
    • 'Göremediğinizi yakalayamazsınız', yani gözünüz topun dışındaysa topu yakalamanız zor olacaktır.
  4. adım 4 topa doğru gidin.
    Topa doğru gidin. Tek bir yerde sabit kalmaya meyilli olmayın, bunun yerine topu yakalamak için hareket edin. Top atılırsa ve arkanıza düşeceğini anlıyorsanız, topu izlerken geriye doğru koşun. Beyzbolda, yakalayıcılar bölge savunmasına göre oynarlar. Top sizin bölgenize girdiğinde, ona doğru hareket etmek sizin görevinizdir.
  5. adım 5 eldiveninizi konumlandırın.
    Eldiveninizi konumlandırın. Eldiveninizi avuç içiniz vücudunuzun önünde dışa bakacak şekilde tutun. Eldiveni topu atan hedefin yönünde konumlandırın. Eğer top göbek deliğinizin üstünden atılırsa, bu duruşu çok az bir ayarlamayla topu yakalamak için kullanabilirsiniz.
    • Eğer atış göbek deliğinizin altındaysa, eldiveninizi parmaklarınız aşağı bakacak şekilde döndürün.
    • Top vücudunuzun üzerine atıldığında, bahsedilen ilk pozisyonu kullanın, ancak kolunuzu yukarı doğru uzatın.
  6. adım 6 beyzbol topunu yakalayın.
    Beyzbol topunu yakala. Topu eldivenin cebinde yakalayın. Cep, eldivenin avuç içi için kullanılan diğer bir isimdir. Top eldiveninizle temas ettiğinde elinizi hemen kapatın. Yakalamayı güvence altına almak için ikinci elinizi kullanma pratiğine girin.
    • İkinci elinizi kullanmak sizi yakalayıcı olduğunuzda atış yapmaya da hazırlayacaktır. Serbest elinizin topa hızlı bir şekilde erişmesi gerekir.
  7. adım 7 görüşünüzü net tutun.
    Görüşünüzü net tutun. Yakalamaya giderken eldiveninizle görüşünüzü engellememeye dikkat edin. Eğer bir top yüzünüze doğru geliyorsa, eldiveninizi son saniyede pozisyona getirin. Bu biraz pratik gerektirebilir, ancak amaç son saniyeye kadar topu izlemektir.
    • Oyun günü gözünüzün morarmasını önlemek için bir arkadaşınızla atış alıştırması yapın.
    • Yüzünüzün topun uçuş yolunu kesmesini önlemek için genellikle kendinizi yeniden konumlandırabilirsiniz.

Yakalama Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 yerden gelen topları yakalayın.
    Yerden gelen topları yakalayın. Yerden gelen toplar yakalanamayan, bunun yerine yere çarpan toplardır. Topu yakalayabilecek mesafenin dışındaysanız, yere düşen bir topu yakalamak üzere pozisyon almak için topa yaklaşmayı alışkanlık haline getirin. Topun yönüne doğru baktığınızda, modifiye edilmiş atletik bir duruş alın. Dizlerinizi yere yakın olacak şekilde bükün, eldiveninizi parmaklarınız yere bakacak şekilde konumlandırın ve topu sabitlemek için serbest elinizi eldiveninizin üzerinde tutun.
    • Topu kısa bir sıçrayışta yakalamaktan kaçının. Kısa sıçrama, topun yere ilk çarptığı ve öngörülemeyen bir şekilde zıpladığı zamandır. Topu kısa bir sıçrayışta yakalamaktan kaçınmak için topu aceleye getirmekten kaçının.
    • Topu yakalamak üzere kendinizi hızlıca yeniden konumlandırmak için ayaklarınızın üzerinde durun.
  2. adım 2 top için dalın.
    Top için dalın. Sakatlanmaya neden olmayacak başarılı bir dalışın anahtarı tamamen yaklaşımınızla ilgilidir. Gözünüz her zaman topun üzerinde olsun. Her adımda dizlerinizi bükerek vücudunuzu alçaltırken topa doğru koşarak başlayın. Son iki adımınızda eldiveninizi topun uçuş yolu ile hizalamak için kollarınızı dışa doğru uzatın. Havalanmak için eldiven tarafınızdaki ayağınızla yerden bir sıçrama yapın.
    • Eldiven elinizi, eldivenin avuç içi yukarı bakacak şekilde döndürün. Yakalamayı desteklemek için serbest elinizi dışarı çıkarın.
    • Normalde topu yakalayabileceğiniz menzil içindeyseniz dışarı dalmayın. Topun mesafesini doğru bir şekilde değerlendirmek deneyim ve pratik gerektirecektir.
  3. adım 3 başarısız bir yakalamayı kurtarın.
    Hatalı yakalamayı kurtarın. Her yakalayıcı sahada hata yapar ve bir hatayı telafi etmek için yapabileceğiniz belirli şeyler vardır. İlk olarak, topun yerini tespit etmeli ve bunu hızlı bir şekilde yapmalısınız. Topu 'kaybetmekten' kaçınmak için gözünüzü her zaman topun üzerinde tutun. Önemli olan topu almak ve doğru saha görevlisine atmaktır.
    • Topu alırken dizlerinizi bükün ve dönüp atmaya hazır olun.
    • Hatanızdan kurtulmanın anahtarı, bunun sizi üzmesine izin vermemektir. Bir oyun sırasında düşünmek için zaman ayırmadan sahada hızlı düşünmeniz gerekir.
  4. adım 4 ayak hareketlerinizi geliştirin.
    Ayak hareketlerinizi geliştirin. Ayak çalışması, bir topa yaklaşmak için ayaklarınızı kullanma şekli anlamına gelir. Bu beceri oyununuzu geliştirmek için önemlidir. Topu doğrudan yakalamak için topa doğru koşmak anlamına gelen 'kare' pozisyonunu çalışın. Topu yakalamak için uygulayabileceğiniz diğer ayak teknikleri şunlardır:
    • Yandan karıştırma, öne bakarken topa doğru yana doğru hareket etmek anlamına gelir. Hareket ederken her bir ayağınızla dönüşümlü olarak itin ve ayaklarınızı çaprazlamaktan kaçının.
    • Hücum, topa doğru doğrudan bir sprint anlamına gelir. Bu genellikle topu yakalamak için kaymakla sonuçlanır.
    • Çaprazlama ve sprint, yanlarınızdaki bir topa ulaşmak için iyi bir yaklaşımdır. Bir ayağınızı diğerinin önüne geçirin ve depar atın.

Tribünlerde Beyzbol Topu Yakalama

  1. adım 1 dizilişi inceleyin.
    Dizilişi inceleyin. Her vurucu hakkında bilgi sahibi olarak bir oyunda beyzbol topu yakalama şansınızı artırabilirsiniz. Örneğin sağ elini kullanan vurucular faullü toplara kalenin sağından vururlar. Solak vurucular ise faul atışlarını kalenin soluna yaparlar.
    • Tüm oyuncuları ve baskın ellerini gösteren bir kopya kağıdı oluşturun.
  2. adım 2 bir bilet satın alın.
    Bir bilet satın alın. Bir biletiniz olduğunda, genellikle tribünlerin çoğu bölümüne gidebilirsiniz. Size tahsis edilen koltukta kalmak konusunda endişelenmenize gerek yok. Tribünlerin etrafında ve kalelerin yakınında çok sayıda ayakta durma alanı vardır.
  3. adım 3 eldiveninizi getirin.
    Eldiveninizi getirin. Profesyonel sporcular gibi, bir eldivenle beyzbol topu yakalama şansınızı artırırsınız. Yakalama oynarken zaten kırdığınız eski bir eldiven kullanmak daha iyidir.
    • Kolay topları yakalamak için stadyuma erken gitmeyi deneyin. Birçok maçtan önce oyuncular home run yapacak ve seyirciye top atacaklardır.
  4. adım 4 esnek ve ayaklarınızın üzerinde olun.
    Esnek ve ayaklarınızın üzerinde olun. Her oyuncu için faul bölgesinde ne zaman olacağınıza dair bir planınız olsun. Her oyuncu için hareket etmek istemiyorsanız, sağda veya solda bir taraf seçin. Bir beyzbol oyununda topu yakalamak için sürekli ayakta olmanız ve topa odaklanmanız gerekir.
    • Kendinizi dış saha adamı olarak düşünün.
  5. adım 5 devam edin.
    Yakalayın. Topun stadyumun sizin tarafınıza geldiğini gördüğünüzde, elinizden gelen her şeyi yapın. Kendinizi topun uçuş yoluna hizalamak için hızla hareket edin. Top yeterince yaklaştığında, ne gerekiyorsa yapın. Tıpkı savunmanın yapacağı gibi topa hamle yapmaya hazır olun.
    • Topu bu şekilde yakalamak diğer seyirci üyelerini rahatsız edebilir veya birini ciddi şekilde yaralayabilir.
    • Eğer topa hamle yaparsanız, birinin sosisli sandviçini feda etmenin veya gözünüze dirsek yemenin bedelini ödemeye hazır olun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Neden sıralamayı incelemek zorundasın? Hiç mantıklı değil.
    Sol elini kullanan vurucular üçüncü kale çizgisinde faul yapmaya daha meyilliyken, sağ elini kullananlar birinci kale çizgisinde vurmaya daha meyillidir. İyi bir ipucu, aynı eli kullanan 2, 3 ya da daha fazla vurucunun arka arkaya sıralandığı kalıpları aramak ve sonra o bölgeye yönelmek olacaktır.
  • Soru
    Nasıl olur da toptan korkmam? Bugün babam ve 19 yaşındaki kız kardeşimle yakalamaca oynuyorduk. Top omzuma, köprücük kemiğime, bileğime ve göğsüme çarptı.
    Yakalama çalışmanıza devam edin. Topu yakalamada ne kadar iyi olursanız, o kadar az darbe alırsınız. Bu arada, eğer top size çarparsa, etkilenen bölgeyi esnetin ya da hafifçe ovun.
  • Soru
    11 yaşındayım. 11,5 inçlik mi yoksa 11,25 inçlik bir beyzbol eldivenine mi sahip olmalıyım?
    12 yaş ve altı 11.5, 12 yaş ve üstü ise 11.25 inç beyzbol eldivenine ihtiyaç duyar. Yani, 11,5'i deneyin. Daha fazla ayrıntı için yukarıdaki Yöntem 1'e göz atın.

Video

İpuçları

  • Top yeterince yavaş ve yanınıza doğru atılırsa, yana kayın ve topu göğsünüzün ortasında yakalayın. Bu şekilde gözünüzü beyzbol topundan ayırmak zorunda kalmazsınız.
  • Topun eldivenin içinde kaldığından emin olmak için her zaman atış elinizi eldivenin içine koyduğunuzdan emin olun.

Uyarılar

  • Bir beyzbol topu 5 oz ağırlığındadır. Sizi yaralayabilir, bu yüzden dikkat ettiğinizden emin olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Eldiven
  • Top