Sazan Balığı Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yaygın olarak sazan olarak bilinen Cyprinus carpio, Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğu nehir ve gölde bulunan bir balıktır. Minnow balık ailesinin bir üyesi olan sazan, büyüyen bir ülkeye besin kaynağı sağlamanın bir yolu olarak 1877 yılında ABD'ye getirilmiştir. On yıllar boyunca sazanlar çoğu av balıkçısının gözünden düşmüş ancak son zamanlarda popülerlik kazanmaya başlamıştır. Sazan yakalamak diğer birçok balığı yakalamaya benzer, ancak bir tane yakalama şansınızı en üst düzeye çıkarmak için uygulayabileceğiniz bazı özel teknikler vardır.

Adımlar

Doğru Ekipmanı Edinme

  1. adım 1 kompozit, karbon fiber veya e-cam bir olta seçin.1Kompozit, karbon fiber veya e-cam bir olta seçin. Grafit kamışlar daha büyük bir balığın baskısı altında paramparça olabilir, bu nedenle daha küçük sazanlar için avlanmadığınız sürece bunlardan kaçınmaya çalışmalısınız. Piyasada çeşitli markalar vardır, ancak araştırmanızı yapmalı, müşteri yorumlarını okumalı ve farklı bir kamış satın almanız gerekiyorsa bütçenizi göz önünde bulundurmalısınız.
    • Sazanlar kilosu kilosuna çok sert dövüşen balıklardır. Hedeflediğiniz balığın boyutu arttıkça kamışınızın lb/kg testi de artmalıdır.
    • Eğer küçük sazanlar için avlanıyorsanız, 3 lb (1,4 kg) test eğrisine sahip bir grafit kamış işinizi görecektir.
    • Adi sazan 60 pound'a (27 kg) kadar büyüyebilir ve eğer bir tane yakalarsanız iyi bir kamış gerektirir.
    • Daha büyük bir balığı yakalamanız gerektiğinde 7-12 fit (2,1-3,7 m) bir kamış size yeterli esnekliği sağlayacaktır.
  2. adım 2 yem için tatlı mısır veya boilies alın.2Yem için tatlı mısır veya boilies alın. Sazanlar kutudan çıkan tatlı mısıra bayılır ve onlar için balık avlıyorsanız en iyi yemlerden bazıları olabilir. Herhangi bir mısır işe yarayabilir, ancak tatlı mısır ilave şeker ve tuzların yanı sıra sazan için ideal besin olmasını sağlayan kritik amino asitler içerir.
    • Boilies, balık veya süt proteinleri, yumurta ve tahıllardan yapılan balıkçılık yemidir ve mısıra alternatiftir.
    • Mısırın parlak rengi de sazanların dikkatini çeker.
    • Diğer bazı sazan yemleri arasında sazan peletleri, kenevir, kaplan fıstığı, mısır, nohut ve kurtçuklar bulunur.
  3. adım 3 güçlü bir monofilament veya örgülü misina alın.3Güçlü bir monofilament veya örgülü misina alın. Daha büyük bir sazan yakalama şansınız varsa, misinanızın büyük bir balığın yükünü taşıyacak kadar güçlü olduğundan emin olmak istersiniz. Avlayacağınız sazanın ortalama ağırlığını belirleyin, ardından yükünü taşıyabilecek gerilme mukavemetine sahip bir monofilament veya örgülü misina satın alın. Çekme mukavemeti genellikle kutunun üzerinde veya ürünün yan tarafında bulunabilir.
    • Örgülü misinanın ucuna bir mono veya florokarbon lider koyun ve bir palomar düğümü ile bağlayın. Bu, balıkların yeminizden veya yeminizden caymasını önleyecektir.
    • Monofilament aynı zamanda misinanıza güvenilir düğümler atmanızı sağlar, bu da belirli balıkçılık türleri için önemlidir.
    • Naylon monofilament misina, neredeyse nötr bir kaldırma kuvvetine ve daha büyük bir balığın şokunu esnetme ve emme yeteneğine sahip tek telli bir misinadır.
  4. adım 4 balıkları oltada tutmak için dikenli kancalar satın alın.4Balıkları oltada tutmak için dikenli kancalar satın alın. Burada, daha büyük kancalar daha iyi değildir çünkü sazanlar son derece uyumludur ve genellikle tüm yemi ağızlarına almadan önce yemi kemirirler. Sazanlar daha büyük bir kancayı görebilir, tadabilir ve koklayabilir, bu nedenle genellikle büyük ve belirginse ısırmaya çalışmazlar.
    • Bazı balıkçılık bölgelerinde kısıtlandığından, balık tuttuğunuz yerde dikenli kancaların yasal olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
  5. adım 5 rahat kıyafetleriniz olduğundan emin olun.5Rahat kıyafetleriniz olduğundan emin olun. Doğru kıyafeti seçerken, hava koşullarına uygun kıyafetler seçtiğinizden emin olun. Sazanların yoğun olduğu sularda balık tutuyorsanız, bölgede çok fazla çamur ve yosun olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, siper ayağı olmamak için iyi bir bot seti almak da iyi bir fikir olacaktır.
    • Kıyafetlerinizin günün her saatinde işe yaraması önemlidir. Bazen hava kararmaya başladığında sıcaklık büyük ölçüde değişir.
    • Siper ayağı, ayaklarınızı ıslak tutmaktan kaynaklanan tehlikeli bir durumdur ve şişme, uyuşma ve ağrıya neden olur.

Şamandıra Balıkçılığı İçin Teçhizatınızı Kurmak

  1. adım 1 misinanızı, misinada gevşeklik bırakarak kamışınızın halkalarından geçirin.1Oltanızı kamışınızın halkalarından geçirin ve oltaya gevşeklik bırakın. Bırakacağınız gevşeklik miktarı, balık tuttuğunuz suların derinliklerine bağlıdır. Sazan için, yeminizin su yatağının dibinde olduğundan emin olmak istersiniz çünkü sazanlar buradan beslenmeyi sever.
    • 5 ft (1,5 m) sularda avlanırken, en az 5 fit (1,5 m) gevşeklik bırakın.
    • Fazladan misina şamandıra, ağırlık ve kanca için gereklidir.
  2. adım 2 misinanızın üst kısmına, şamandıranızın üzerine bir durdurma düğümü veya şamandıra durdurucu ekleyin.2Şamandıranızın üzerindeki misinanın üst kısmına bir durdurma düğümü veya şamandıra durdurucu ekleyin. Şamandıra suyun içindeyken oltanız tarafından durdurulana kadar misinanızın üzerinde yukarı hareket edecektir. Bu nedenle, bir durdurma düğümü veya şamandıra durdurucu eklemek, şamandıranın ipinizin ucunda nerede kalacağını ayarlayabilmenizi sağlayacaktır. Şamandıranız ile düğümünüz arasında bol miktarda boşluk bırakın, böylece yeminiz balık tuttuğunuz gölün veya nehrin dibinde olacaktır.
    • Düğümü nereye atacağınız balığın derinliğine bağlıdır, ancak genel bir kural olarak fırdöndünün 2-3 kol boyu yukarısında olmalıdır.
    • Lastik borudan, misinayı ortasından geçirip sonra tekrar içinden geçirerek bir durdurma düğümü oluşturabilirsiniz.
  3. adım 3 misinayı şamandıranın içinden geçirin.3Hattı şamandıranın içinden geçirin. Şamandıranın ortasında bir delik olacaktır. Misinanızın ucundaki boşluğu alın ve şamandıranın içinden geçirin. Sazan balıkçılığı için gerekli olmasalar da, şamandıralar olta balıkçısının yemini kemiren sazan olup olmadığını anlamasını sağlar. Ne kadar hassas olduklarından, bunu bir tane olmadan belirlemek çok zor olurdu.
    • Bir şamandıra, oltanızda bir şey olup olmadığını göstermenize yardımcı olur ve kancanızın derinliği üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlar.
    • Waggler şamandıralar genellikle şamandıra balıkçılığı için şamandıra olarak kullanılır.
  4. adım 4 şamandıranın altına bir ağırlık ekleyin.4 Şamandıranın altına bir ağırlık ekleyin. Ağırlıklar misinayı ağırlaştırır, böylece yeminiz sazanların beslendiği dibe ulaşabilir. Ayrıca misinanızın akıntıyla birlikte aşağıya doğru gitmemesini de sağlayacaktır. Ağırlığınız fırdöndünüzün hemen üzerinde, kancanızdan yaklaşık 5-9 inç (13-23 cm) uzakta olmalıdır.
    • Eğer misinanın attığınız yerden çok uzağa gittiğini fark ederseniz, misinanın ucuna ağır bir ağırlık ekleyin.
  5. adım 5 fırdöndüyü misinaya bağlayın.5Fırdöndüyü misinaya bağlayın. Fırdöndü, kancanızın 180 derecelik bir yarıçapta hareket etmesini sağlar, bu da bir sazan kancaladığınızda misinanızın bükülmesini ve kırılmasını önler. Bu özellikle önemlidir çünkü sazanların kaçmak için döndükleri bilinmektedir.
    • 3 farklı tipte fırdöndü vardır ve fıçı, vinç ve bilyalı rulman fırdöndüleri içerir. Bilyalı fırdöndüler en yüksek yükü kaldırabildikleri için en kaliteli olanlardır.
  6. adım 6 uzun bir misina parçası kesin ve kancayı takın.6Uzun bir misina parçası kesin ve kancayı takın. Buradaki fikir, kancanın ve misinanın göl tabanının dibinde olacağıdır. Sazanlar dipte yaşadıkları için, fazladan misina parçasını yeterince uzun yaptığınızdan emin olmak istersiniz, böylece kanca 7 inç (18 cm) gevşeklikle dipte olur.
    • Bunu, balık tuttuğunuz suyun derinliğini hesaplayarak ve ardından durdurma düğümünüzün altındaki boşluğa 7 inç (18 cm) ekleyerek hesaplayabilirsiniz.
    • Bazı sazan balıkçıları, yem olarak daha büyük bir kancadan sarkan daha küçük bir kancaya sahiptir, böylece balık daha büyük kancanın etrafından yemeye çalışırsa yine de oltanıza takılır.

Balıkları Yakalamak

  1. adım 1 şöyle bir alan bulun's filled with plant life and vegetation.1Bitki yaşamı ve bitki örtüsü ile dolu bir alan bulun. Sazanlar yakındaki bitki örtüsüyle ve bu bitki örtüsünden beslenen böcekler ve diğer hayvanlarla beslenir. Bunlar sazan avlamak için ideal alanlardır. Sazanlar sıcak havalarda sığ suları, soğuk havalarda ise daha derin suları tercih ederler.
    • Birkaç saat boyunca rahatça oturabileceğiniz bir yer bulduğunuzdan emin olun.
    • Sazanların çok hassas oldukları bilinir ve yakalamak için sabır gerekir.
  2. adım 2 oltanızı suya atın.2Oltanızı suya atın. Beslenen bir sazan sürüsü görürseniz, doğrudan üzerlerine atmak istemezsiniz çünkü kolayca korkarlar. Daha iyi bir fikir, sazanların beslenmek için yüzebilecekleri akıntıda ileriye doğru atmaktır.
    • Ağırlıklarınızı şamandıranıza ne kadar yakın bağlarsanız, oltanızı suya atmak o kadar kolay olacaktır.
  3. adım 3 arkanıza yaslanın ve herhangi bir sazanın ısırıp ısırmadığını görmek için şamandıranızı izleyin.3Arkanıza yaslanın ve herhangi bir sazanın ısırıp ısırmadığını görmek için şamandıranızı izleyin. Sazanlar akıllı balıklardır ve kancanızın etrafını yiyecektir. Bazı durumlarda, siz daha altınızda olduklarını bile anlamadan tüm yemi alacaklardır. Şamandıranızı dikkatle izleyin. Aşağı yukarı sallanmaya başlarsa, bir sazan yeminizi kemiriyor olabilir.
    • Su akıntısını yeminizi ısıran bir balıkla karıştırmak kolaydır, bu nedenle makarayı çekmeden önce bunun iyi bir ısırık olduğundan emin olun.
    • Kancanızda bir sazan varsa şamandıranız hızla suya batacaktır.
  4. adım 4 sazan yeminizi yiyor ancak ısırmıyorsa kaldırma yöntemini kullanın.4Sazan yeminizi yiyor ancak ısırmıyorsa kaldırma yöntemini kullanın. Bazen şamandıranız suya batmak yerine sudan çıkacaktır ve bu sazanların yeminizin etrafında yemek yediğinin büyük bir göstergesidir. Bu yöntem için, şamandıranız sudan çıkana kadar bekleyin, ardından kolunuzu yukarı doğru bir hareketle geri çekin ve makarayı çekmeye başlayın. Bunu yapmak, ağzında kancası olan ancak yeminizi almayan herhangi bir sazanı kancalayacaktır.
    • Bu, özellikle şamandıra balıkçılığına alışkın değilseniz, bazı zamanlar hiçbir şey sarmamanıza neden olabilir.
    • Bu işe yaramazsa, yemin balığın ağzından çekilmesini önlemek için kolunuzu yana doğru hareket ettirmeyi deneyin.
  5. adım 5 sazanı bir kez yakalayın's hooked.5Kancayı taktıktan sonra sazanı salın. Sazan kancanızdan gerçek bir ısırık aldığında, oltanızı sıkıca tutun ve yumuşak bir şekilde yukarı doğru çekin.
    • Sazanı yavaş yavaş size yaklaştırmak için makarayı yumuşak bir hareketle yukarı doğru çalıştırın.
    • Sazanı sudan çekmeden önce yorulmasına izin verin. Balığı akıntıya doğru çekmek için oltanızı kullanın, bu balığın akıntıya doğru yüzmesine ve akıntıyla mücadele etmesine neden olacak ve onu daha hızlı yoracaktır.
  6. adım 6 bir ağ kullanın ve sazanı sudan çıkarın.6Bir ağ kullanın ve sazanı sudan çıkarın. Bir sazanı güvenli bir şekilde sudan çıkarmanın en iyi yolu bir ağ kullanmaktır. Sazanın zaten yorgun olduğundan emin olun ve ağı suyun altına yerleştirin. Bir elinizi karnının alt kısmına koyarak sazanı yakalayın ve diğer elinizi kuyruğuna güvenli bir şekilde sabitleyin. Yüzgeçleri tarafından kesilmenizi önlemek için eldiven giydiğinizden emin olun. Sazanı yakaladıktan sonra kancayı ağzından çıkarın.
    • Yakaladıktan sonra çırpınan sazanlar için, kancayı çıkarabilmek amacıyla gözlerinin üzerine ıslak koyu renkli bir bez koyun.
    • Bir levrekte olduğu gibi balığı ağzından tutmayın, çünkü kolayca zarar verebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soruİnsanların balık tutmaya hazırlanırken yaptıkları en yaygın hatalardan bazıları nelerdir? Muhtemelen hava durumuna göre hazırlanmamak. Bazen yağmur yağacaktır. Yağmur kıyafetlerini her zaman hazır bulundurun. Yedek ekipmana sahip olmak da gerçekten önemlidir. Yanınızda iki kamış olduğundan emin olun çünkü böyle şeyler olabilir. Polarize gözlükler mutlak bir zorunluluktur. Bunlar suyun içini görmenizi sağlar. Hazırlanmanız gereken bir diğer şey de zihniyettir. Macera duygusuyla gidin. Muhtemelen hata yapacağınızı bilin, hepimiz yaparız. Balık yakalayamayabilirsiniz ve bu sorun değil ama bu süreçte bir şeyler öğreneceksiniz ve eğer balık yakalarsanız, bu bir bonus.
  • SoruBölgem için balıkçılık lisansı gereksinimlerini nasıl bulabilirim? Google'da balıkçılık lisansı ve eyalet adını aratın. Çoğu yerde lisansınızı hemen alabilirsiniz. Birçok eyalette ayrıca bir telefon uygulaması vardır, bu nedenle balıkçılık lisansınız dijitaldir, bu da işi kolaylaştırır.
  • SoruYemler sazan yakalamak için işe yarar mı? Evet, bazı durumlarda çok etkilidirler. Fişler benim için iyi oldu, ayrıca sazan için yapılmış bazı sinekler, yetenekli bir sazan olta balıkçısının elinde kendilerini etkili bir şekilde kanıtlayacaktır.

Video

İpuçları

  • Daha fazla sazan çekmek için suya yem atabilirsiniz.
  • Eğer tatlı mısırınız yoksa daha fazla sazan çekmek için kullandığınız yeme tuz ekleyebilirsiniz.
  • Sade mısıra anason eklemek de işe yarar. Anasonun güçlü bir kokusu vardır ve sazanları çeker.