Kriket Topu Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yakalama, temel bir saha becerisidir ve kriketin en önemli yönlerinden biridir. Bir maçta baş üstü, göğüs hizası ve yerden gelen topları tutmanız gerekecektir, bu nedenle çeşitli tutuş ve saha tekniklerinde ustalaşmaya çalışın. Ayrıca, kriket topunu yakalamak mükemmel bir el-göz koordinasyonu gerektirir, bu nedenle yeteneklerinizi geliştirmek için düzenli olarak alıştırmalar yapın.

Adımlar

Ortodoks Kupasında Ustalaşmak

  1. adım 1 başlangıç pozisyonunuzu alçak ve dengeli tutun.
    Başlangıç pozisyonunuzu alçak ve dengeli tutun. Ayaklarınız omuz mesafesinden biraz daha açık ve dizleriniz bükülü şekilde durun. Ağırlığınızı ayak toplarınızın üzerinde tutun ve ağırlığınızı her ayağınıza eşit olarak dağıtın. Vurulan topa ulaşmak için herhangi bir yöne sıçramaya hazır olun.
    • İyi bir duruşla başlamak, topa tepki vermeye hazır olmanızı sağlayacaktır.
    • Gözlerinizi her zaman topun üzerinde tutmayı unutmayın.
  2. adım 2 ellerinizi avuç içleriniz yukarı bakacak ve serçe parmaklarınız birbirine değecek şekilde tutun.
    Ellerinizi avuç içleriniz yukarı bakacak ve serçe parmaklarınız birbirine değecek şekilde tutun. Ortodoks kupa, göğüs hizasında veya altındaki topları yakalamak için kullanılan temel tutuş şeklidir. Ellerinizi, serçe parmaklarınız birbirine değecek şekilde geniş bir fincan veya kova şekli oluşturacak şekilde konumlandırın. Avuç içleriniz yukarı ve dışarı bakmalı, parmaklarınız ve başparmaklarınız uzatılmış olmalıdır.
    • Topu yakalamak için mümkün olan en geniş yüzey alanını oluşturmak için ellerinizi kullanın.
    • Topun sert ellerden sekme olasılığı daha yüksek olduğundan, ellerinizi rahat ve yumuşak tutun.
  3. adım 3 topu yakalarken ellerinizi vücudunuza doğru getirin.
    Topu yakalarken ellerinizi vücudunuza doğru getirin. Top yaklaşırken ellerinizi kavrayın ve topla buluşmak için dışarıda tutun. Topu yakalarken kollarınızı tamamen uzatmak yerine ellerinizi vücudunuza nispeten yakın tutmaya çalışın. Top ellerinizle temas ettiğinde, darbeyi emmek ve topu kontrol etmek için ellerinizi gövdenize doğru çekin.
    • Ellerinizi vücudunuza nispeten yakın tutmak, topu düşürmekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, yüksek hızlı bir topu uzanmış kollarla yakalamaya çalışırsanız sakatlanma olasılığınız daha yüksektir.
  4. adım 4 yandan yakalamalar için tutuşunuzu biraz değiştirin.
    Yandan yakalamalar için tutuşunuzu biraz değiştirin. Yan tarafınıza doğru hızla gelen bir topu yakalamak için ellerinizi ortodoks tutuş şeklinde tutun ve topun yaklaştığı tarafa doğru hizalayın. Gövdenizi topa doğru bükün ve ellerinizi yanlara doğru konumlandırın, böylece bir başparmak yukarıyı, diğeri aşağıyı gösterir.
    • Örneğin, bir top sağ tarafınıza doğru geliyorsa, sol kolunuzu göğsünüzün üzerine getirin ve ellerinizi topla aynı hizaya gelecek şekilde sağ tarafınızda birleştirin.
    • Parmaklarınız açık olmalı ve sağ tarafınızı göstermeli, başparmaklarınız yukarı ve aşağı bakmalı ve avuç içleriniz topu almaya hazır olacak şekilde yukarı ve dışarı bakmalıdır.
    • Topu yandan yakalarken, darbeyi emmek ve kontrolü korumak için ellerinizi gövdenize doğru getirmeyi unutmayın.

Yüksek Yakalama Yapmak

  1. adım 1 avuç içleriniz vücudunuzdan uzağa bakacak şekilde ellerinizi bir arada tutun.
    Avuç içleriniz vücudunuzdan uzağa bakacak şekilde ellerinizi bir arada tutun. Ters kupa yapmak için baş ve işaret parmaklarınızı birbirine kenetleyerek ellerinizin bir ağ oluşturmasını sağlayın. Yüksek bir top yaklaşırken ellerinizi kaldırın ve ters kupa şeklinde konumlandırın. Topu mümkün olduğunca göz hizasına yakın yakalamaya çalışın.
    • Ellerinizi kavuşturduğunuzda rahat tutmayı unutmayın. Sert olurlarsa top sekecektir.
    • Ters kupa yüksek bir yakalama yapmanın en iyi yoludur, ancak ortodoks bir kupa kullanmanız gereken bazı durumlar olacaktır. Örneğin, koşarken yüksek bir yakalama yapmanız gerekiyorsa, ters kupa pozisyonuna geçmek için zamanınız olmayabilir.
  2. adım 2 kendinizi yaklaşan topa göre hizalayın ve dizleriniz bükülü şekilde durun.
    Kendinizi yaklaşan topa göre hizalayın ve dizleriniz bükülü şekilde durun. Gözlerinizi yaklaşan topta tutun, adınızı söyleyin veya 'Anladım' deyin ve kendinizi topun altına hizalayın. Ters kupa yapın ve topun etkisini absorbe etmek için dizleriniz hafifçe bükülü şekilde durun.
    • Topa yaklaşırken seslenmek sahada karışıklığı önlemeye yardımcı olur. Başka bir saha oyuncusuna çarpıp topu düşürmek istemezsiniz.
  3. adım 3 topu yakalarken ellerinizi omzunuza doğru çekin.
    Topu yakalarken ellerinizi omzunuza doğru çekin. Topu göz hizanızda yakalamaya çalışın, ardından ellerinizi sol veya sağ tarafınızdaki gövdenize doğru getirin. Topu yüzünüze doğru değil, omzunuzun üzerinden vücudunuza doğru yönlendirmek önemlidir. Yüzünüz hızlanan topun yolunda kalırsa, burnunuz kırılabilir veya yüzünüzde başka bir yaralanma meydana gelebilir.
    • Topun momentumu onu sağ ya da sol tarafınıza doğru götürebilir, ancak mümkünse topu baskın tarafınıza doğru çekin. Bu şekilde, baskın elinizle atış yapmaya hazır olacaksınız.
    • Kontrolü sağlamak için topu ve ellerinizi vücudunuza doğru çektiğinizden emin olun. Yakalarken kollarınızı uzatmayın, ellerinizi düşürmeyin veya eğilmeyin.
  4. adım 4 aşağıdaki durumlarda ortodoks tutuşu kullanın're on the run to catch a high ball.
    Yüksek bir topu yakalamak için koşuyorsanız ortodoks tutuşu kullanın. Yüksek topları yakalamak için standart yakalama tekniğini kullanabilirsiniz, özellikle de ters kupa ayarlamak için zamanınız olmadığında. Topa doğru koşun, topun altında pozisyon alın ve ellerinizi topla aynı hizaya getirin. Ellerinizi serçe parmaklarınız birbirine değecek şekilde ortodoks bir kupaya yerleştirin ve topu göz hizasında veya civarında yakalamak için elinizden geleni yapın.
    • Topu ne kadar aşağıdan yakalarsanız, düşürme olasılığınız o kadar artar.
    • Topu yakaladığınızda, sonuna kadar izlemeyi unutmayın ve kontrolü korumak için vücudunuza doğru çekin.
  5. adım 5 topu yakaladıktan sonra kol üstü bir atış yapın.
    Topu yakaladıktan sonra kol üstü bir atış yapın. Yüksek bir yakalama yaptıktan sonra, vücudunuzu hedefe doğru yan duracak şekilde çevirin. Baskın olmayan omzunuzu ve bacağınızı atış yapacağınız yöne doğrultun ve ağırlığınızı arka ayağınıza verin. Fırlatma kolunuzu başınızın arkasına doğru çekin, ardından ağırlığınızı ön ayağınıza verirken öne doğru sallayın.

Alçak Topları Sahaya Sürme

  1. adım 1 yerden gelen topa beklemek yerine hızla yaklaşın.
    Yerden gelen bir topa beklemek yerine hızla yaklaşın. Hareketsiz durmak yerine topa doğru koşarak saldırın. Vurucu topa vurduğu andan itibaren yaklaşan topu yakından izlemeyi unutmayın.
    • Topa saldırmak hücum takımı üzerinde baskı oluşturur. Topu beklerseniz oyun çok uzun sürer ve diğer takıma sayı yapması için daha fazla zaman vermiş olursunuz.
  2. adım 2 vücudunuzu, baskın olmayan tarafınız topa doğru bakacak şekilde çevirin.
    Vücudunuzu, baskın olmayan tarafınız topa doğru bakacak şekilde çevirin. Siz ve top birbirinize yaklaştıkça dizlerinizi bükün ve vücudunuzu hafifçe çevirin. Topu aldıktan sonra güçlü bir atış yapabilmeniz için baskın olmayan tarafınızın topa doğru yönelmesi gerekir.
    • Hızla yere düşen bir topu almak saniyeler içinde gerçekleşir, bu nedenle hareketlerinizin akıcı ve sürekli olması gerekir.
  3. adım 3 baskın olmayan dizinizi uzun bariyer pozisyonuna getirin.
    Baskın olmayan dizinizi uzun bariyer pozisyonuna getirin. Top size doğru hızlanırken, öndeki baskın olmayan dizinizi yere indirin. Diğer ayağınız yerde düz olmalı ve ayak parmaklarınız baskın tarafınıza doğru bakmalıdır. Uzun bir bariyer oluşturmak için baskın olmayan dizinizi diğer ayağınızın topuğu ile hizalayın.
    • Sağ elinizi kullanıyorsanız, sağ ayağınız yerde düz olmalı, sağ diziniz 90 derecelik bir açıyla bükülmeli ve sağ diziniz ile sağ ayak parmaklarınız sağ tarafınıza doğru hizalanmalıdır.
    • Sol diziniz sağ topuğunuzla aynı hizada yerde olmalıdır, böylece sağ ayağınız ve sol bacağınızın alt kısmı topa dik uzun bir bariyer oluşturur.
    • Uzun bariyer, yerden gelen topları karşılamak için kullanılan temel tekniktir.
  4. adım 4 topu ortodoks bir fincanla kepçeleyin.
    Topu ortodoks bir kupa ile karşılayın. Gövdeniz hafifçe baskın tarafınıza doğru çevrilmelidir, böylece baskın olmayan omzunuz topa doğru yönelir. Ellerinizi vücudunuzun önünde çaprazlayarak yaklaşan topla aynı hizaya getirin ve serçe parmaklarınız birbirine değecek şekilde kavuşturun. Topu yakından izleyin, ardından topu alın ve gövdenize doğru çekin.
    • Yerden gelen bir topu tutmanın hızlı ve akıcı manevralar gerektirdiğini unutmayın. Topa doğru koşacak, uzun bir bariyerin içine düşecek ve topu sadece 1 veya 2 saniye içinde yakalayacaksınız.
    • Yerden gelen topu temiz bir şekilde yakalayamazsanız, bacaklarınızı uzun bariyer pozisyonuna getirerek yine de durdurabilirsiniz.
  5. adım 5 ayaktayken el üstü atış yapmaya hazır olun.
    Ayaktayken el üstü atış yapmaya hazırlanın. Topu alırken sıçrayın ve ağırlığınızı arka ayağınıza kaydırın. Topu baskın elinize aktarın, ardından baskın elinizi geri çekin ve atışa hazırlanın. Atışınızı yönlendirmek için atış yapmayan elinizi ve ön ayağınızı hedefe doğru konumlandırın. Ardından atışınıza güç vermek için ağırlığınızı arka ayağınızdan ön ayağınıza aktarın.

Alıştırma Alıştırmaları Yapmak

  1. adım 1 tek elinizi kullanarak bir partnerle top atın ve yakalayın.
    Tek elinizi kullanarak bir partnerinizle top atın ve yakalayın. Birbirinizden en az 10 feet (3,0 m) uzakta durun ve topu el altından birbirinize atın. Topu sadece sağ elinizle 10 kez atıp yakalayarak başlayın. Ardından topu sadece sol elinizi kullanarak 10 kez atın ve yakalayın.
  2. adım 2 el-göz koordinasyonunuzu keskinleştirmek için 2 topu ileri geri atın.
    El-göz koordinasyonunuzu keskinleştirmek için 2 topu ileri geri atın. Bir topu sağ ellerinizin arasına, diğerini de sol ellerinizin arasına atarak tek elle yaptığınız alıştırmaların zorluğunu artırın. Alıştırma biraz hokkabazlık gibi olmalıdır, bu nedenle topları hızlı bir şekilde atın. Partneriniz diğer topu sol eliyle atarken sağ elinizle bir top atarak başlayın.
    • Ardından onlar sizin sağ elleriyle attığınız topu yakalarken siz de sol elinizle topu yakalayın. Aynı anda, onlar sağ elleriyle topu atarken siz de sol elinizle topu atın.
    • Her topu 1 seti tamamlamak için 10 kez ileri geri atın.
  3. adım 3 2 elle tutuş ile yakalama alıştırması yapın.
    2 elle tutuş ile yakalama alıştırması yapın. Yüksek, göğüs hizası ve alçak yakalama alıştırmaları yapmak için sırayla topu çeşitli yüksekliklerde birbirinize atın. Yakalamalarınızı ortodoks ve ters bardaklarla yapın ve alçak topları almak için bariyer pozisyonlarına kayma alıştırması yapın.
    • 1 alıştırmayı tamamlamak için yüksek, göğüs ve yer seviyelerinde 10'ar yakalama yapın.
  4. adım 4 aşağıdaki durumlarda saha içi formunuz üzerinde çalışın're practicing without a partner.
    Eğer bir partneriniz olmadan antrenman yapıyorsanız, saha formunuz üzerinde çalışın. Topu size atacak bir partneriniz yoksa, saha tekniklerinizde ustalaşmaya çalışın. Örneğin, bir bariyerin içine düşme ve hızlı bir şekilde atış pozisyonuna geçme alıştırması yapın.
    • Ayrıca topu havaya atmayı deneyebilir, ardından ters kupa yakalaması yapabilir veya koşarak ortodoks yakalaması yapabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Acı çekmeden ve korkmadan hızlı yakalamayı nasıl yapabilirim?
    Hızlı yakalamalara alışmak için önce bir tenis topuyla alıştırma yapmalısınız.
  • Soru
    Eğer top çok hızlıysa ve koşmam gerekiyorsa, o zaman nasıl yakalayacağım?
    Topa yaklaşın ve sonra bir dalış yapın. Yakalayamasanız bile, topun olduğu yerde bulunarak topu olabildiğince çabuk durdurmaya çalışın.
  • Soru
    Atıcının eline mi yoksa vurucunun sopasına mı bakmalıyım?
    Vurucunun sopasına bakmalı, ardından vurucunun atışına odaklanmalısınız.

Video

İpuçları

  • Bir topu yakaladığınızda diğer saha oyuncularına isminizi söyleyerek veya 'Yakaladım!' diyerek seslenin. İyi iletişim, size oyuna mal olabilecek hataları önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Sahadayken her zaman vurulan topun size geldiğini varsayın ve gözlerinizi her zaman toptan ayırmayın.
  • Gündüz vakti topu daha kolay görebilmek için güneş gözlüğü takın.

Uyarılar

  • Sakatlanmaları önlemek için, topu her zaman iki elinizle kavrayarak yakalamaya çalışın. Topu asla parmaklarınızla yakalamayın ve topu yastıklamak için her zaman avuç içlerinizi kullanın.