Futbol Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster bir takımda ister arkadaşlarınızla arka bahçede futbol oynamak isteyin, topu nasıl yakalayacağınızı öğrenmek bir zorunluluktur. Futbol topunu yakalama şekliniz ne tür bir pas aldığınıza bağlıdır, ancak gözünüzü her zaman topun üzerinde tutmak gibi her zaman uymanız gereken bazı genel kurallar vardır. Düzenli olarak pratik yaparak ve formunuz üzerinde çalışarak, size her pas verildiğinde topu yakalamaya başlayabilirsiniz.

Adımlar

İyi Yakalama Formunun Uygulanması

  1. adım 1 gözlerinizi futbol topundan ayırmayın.
    Gözlerinizi toptan ayırmayın. Top havada olduğu süre boyunca onu izlemek istiyorsunuz. Topun üzerinde bir nokta seçin - beyaz şerit veya topun ucu - ve top elinize gelene kadar gözlerinizi o noktaya kilitleyin.
  2. adım 2 topu yakalamak için parmaklarınızı kullanın, avuçlarınızı değil.
    Topu yakalamak için parmaklarınızı kullanın, avuçlarınızı değil. Parmaklarınız topla temas eden ilk şey olmalıdır. Hafifçe büküldüklerinden ve önünüze geldiğinde topu tutmaya hazır olduklarından emin olun.
    • Topu her yakaladığınızda yüksek bir gümbürtü sesi duyuyorsanız, parmaklarınızla değil avuç içlerinizle yakalıyor olabilirsiniz.
  3. adım 3 topu yumuşak ellerle yakalayın.
    Topu yumuşak ellerle yakalayın. Yumuşak eller, parmaklarınızın ve bileklerinizin esnek ve hafifçe gevşemiş olmasıdır. Ellerinizin topla temas ettiğinde biraz gevşemesini istersiniz. Sert, sert ellerle yakalamak, yakalamaya çalıştığınızda topun sizden sekme olasılığını artırır.
  4. adım 4 kollarınızı vücudunuzdan uzağa uzatın.
    Kollarınızı vücudunuzdan uzakta tutun. İster normal bir pas (belden yukarı) ister alçak bir pas (belden aşağı) yakalıyor olun, kollarınızın hafifçe bükülmesini ve dışa doğru uzatılmasını istersiniz. Kollarınızı uzatmanız, topu yakaladığınızda darbeye tepki vermeleri için onlara alan sağlayacaktır.

İsabetli veya Yüksek Pas Yakalama

  1. adım 1 ellerinizi kaldırın, böylece're in line with where the football is heading.
    Ellerinizi futbol topunun gittiği yönle aynı hizada olacak şekilde kaldırın. Topun hangi yöne gittiğini takip etmek istersiniz, böylece ellerinizi topu yakalamak için doğru noktaya getirebilirsiniz.
    • Örneğin, top için koşuyorsanız ve top solunuzdaysa, kollarınızı yukarı kaldırın ve sola doğru uzatın.
  2. adım 2 futbol topu için yükseğe uzanın's a high pass.
    Eğer yüksek bir pas ise topa doğru uzanın. Her iki kolunuzu başınızın üzerinde yukarı doğru uzatın, böylece top üzerinizden geçtiğinde yakalamaya hazır olursunuz. Topa ulaşmanıza yardımcı olması için kollarınızı yukarı doğru uzatarak havaya da zıplayabilirsiniz.
  3. adım 3 ellerinizle bir baklava şekli oluşturun.
    Ellerinizle bir elmas şekli yapın. Her iki elinizin parmaklarını tamamen gergin olacak şekilde birbirinden ayırın. Avuç içleriniz dışa bakacak şekilde, iki işaret parmağınızın uçlarını birbirine ve başparmaklarınızın uçlarını birbirine dokundurun. Bu, iki eliniz arasında bir elmas şekli oluşturacaktır.
  4. adım 4 futbol topunun ucunu ellerinize ulaştığında elmas şeklinin içinde yakalayın.
    Futbol topunun ucunu ellerinize ulaştığında elmas şeklinde yakalayın. Topun ucu elmasın içinden geçmeli ve topun merkezi ellerinize temas ettiğinde durmalıdır.
  5. adım 5 parmaklarınızı topun dış kısmının etrafında sıkın.
    Parmaklarınızı topun dış çevresinde sıkın. Parmaklarınızın uçları futbol topunu sıkıca kavramalı, böylece elinizde güvende olmalıdır.
  6. adım 6 topu pazılarınızla göğsünüzün arasına sıkıştırmak için her iki elinizi de kullanın.
    Topu pazılarınızla göğsünüz arasına sıkıştırmak için her iki elinizi de kullanın. Vücudunuzun o tarafındaki elinizi kullanarak topu pazularınıza ve göğsünüze doğru tutun. Diğer elinizle topu bırakın. Şimdi biri size çalım atmadan önce topla koşun.

Alçak Pas Alma

  1. adım 1 ellerinizi indirin, böylece're ready to receive the low pass.
    Ellerinizi alçak pası almaya hazır olacak şekilde indirin. Onları topun yörüngesiyle aynı hizaya getirin.
    • Örneğin, futbol topunun havada kalçanızla aynı seviyede uçtuğunu görürseniz, ellerinizi kalçanıza doğru indirerek topu yakalamaya hazır hale getirin.
  2. adım 2 ellerinizi parmaklarınız yere bakacak şekilde çevirin.
    Ellerinizi parmaklarınız yere bakacak şekilde çevirin. Ellerinizin avuç içleri topa doğru bakmalıdır. Parmaklarınızı birbirinden ayrı tutun.
  3. adım 3 serçe parmaklarınızı çaprazlayın, böylece bir
    Serçe parmaklarınızı 'x' şekli oluşturacak şekilde çaprazlayın. Futbol topunu yakaladığınızda ellerinizin arasından kaymaması için serçe parmaklarınızın birbirine sıkıca bastırıldığından emin olun.
    • Futbol oynamadığınız zamanlarda ellerinizi bu şekilde konumlandırma alıştırması yapın ki sahadayken doğal gelsin.
  4. adım 4 futbol topunun ucunu çapraz serçe parmaklarınızın üzerindeki açık alanda yakalayın.
    Futbol topunun ucunu çapraz serçe parmaklarınızın üzerindeki açık alanda yakalayın. Topun ucu boşluktan geçmeli ve topun geri kalanı ellerinizle buluştuğunda durmalıdır.
  5. adım 5 yakaladığınız topu sabitlemek için diğer parmaklarınızı futbol topunun etrafında sıkın.
    Yakaladığınız topu sabitlemek için diğer parmaklarınızı topun etrafında sıkın. Başparmaklarınızın uçlarını yukarı ve topun dışına getirin ve topun üzerine sıkıştırın. Parmaklarınızın geri kalanını topun alt kısmına sarın.
  6. adım 6 topu yukarı kaldırın ve göğsünüz ile pazularınızın arasına sıkıştırın.
    Topu yukarı kaldırın ve göğsünüz ile pazılarınızın arasına sıkıştırın. Vücudunuzun o tarafındaki elinizi kullanarak topu yerinde tutun. Diğer elinizle topu bırakın ve bitiş bölgesine doğru koşmaya başlayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kurşun pası nasıl yakalayabilirim?
    Top uçarken mümkün olduğunca ona odaklanın ve atışın nereye gideceğini tahmin etmeye çalışın. Elinizi yakalama pozisyonunda bekletmeye devam edin. Ayrıca, top geldiğinde darbeyi hafifletmek için elinizi hafifçe geriye doğru hareket ettirin.
  • Soru
    Trafikte yakalamada nasıl daha iyi olabilirim?
    Bu bir konsantrasyon meselesi. Kendinizi o anda var olan tek şeyin siz ve top olduğuna ikna etmelisiniz. Yakalamayı tamamladıktan sonra hemen rakiplerinizi ve takım arkadaşlarınızı aramaya başlarsınız.
  • Soru
    Ben kısa bir alıcıyım, bu yüzden oyunda oyun kurucu neredeyse hiç bana bakmıyor, ama baktığında yakalıyorum. RB'ye mi gitmeliyim, yoksa ne yapmalıyım?
    Pratik yapmak mükemmelleştirir ve kısa boylu alıcılar genellikle hızlıdır, bu nedenle savunmacınızı gerçekten geçebilirseniz, oyun kurucu sizi boş görecek ve topu alacaksınız.

Video

İpuçları

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Oyun kurucu olmadan bile her gün pasları yakalayarak kendinize güveninizi geliştirin. Farklı top yerleşimlerine tepki verme reflekslerini ve tekniğini geliştirmek için birinin size rastgele farklı hızlarda ve yörüngelerde toplar atmasını sağlayın.
  • İster antrenmanda ister maçta olsun, topun sürekli size doğru geldiğini hayal edin. Tetikte olun ve ayaklarınızı hareket ettirmeye devam edin, böylece her zaman tepki vermeye hazır olursunuz ve yakalamayı yapmak için vücudunuzu ve ellerinizi ayarlarsınız.
  • Paslar için ortadan geçerken bazı darbeler bekleyin, ancak savunmacıların dikkatinizi yakalamalardan uzaklaştırmasına izin vermeyin. Yaklaşan temastan bağımsız olarak odağınız tamamen topta kalmalıdır.
  • Topu yakaladıktan sonra vücudunuza sabitlemek, onu gevşetmeye çalışan savunmacılardan korur. Zamanından önce sahaya dönmek yerine topu tutmayı tek odak noktanız haline getirin.
  • Oyunlarda tek elle yakalama girişimlerinden kaçının çünkü bunlar daha çok şansa bağlıdır. Topu maksimum kontrolle yakalamak için elmas veya serçe parmakla yakalama gibi uygun el konumlandırmasını kullanın.
  • Lens takmak veya spor gözlüğü takmak, topun uçuş yolunu ve mesafesini daha net görmenizi sağlayarak yakalamaya yardımcı olur. Bulanık görüşün hatalara neden olmasına izin vermeyin.