Tuzak Kullanmadan Kertenkele Nasıl Yakalanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Birçok insan yabani kertenkeleleri yakalamaktan ve incelemekten hoşlanır. Onları yakalamanın bir yolu da tuzak kullanmaktır. Ancak bir kertenkele gördüğünüzde ve bir tuzak edinmek ya da yapmak için zamanınız olmadığında ne olur? Kertenkeleleri tuzak olmadan yakalamak için çeşitli seçenekler mevcuttur. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, kertenkeleleri yakalarken onlara zarar vermemek için her zaman nazik olun ve dikkatli davranın.

Adımlar

İçeride Bir Kertenkele Yakalamak

  1. adım 1 kertenkelenin nerede olduğunu belirleyin.1Kertenkelenin nerede olduğunu belirleyin. Bazı kertenkeleler hızlı hareket ederken bazıları yavaş hareket edebilir. Eğer bir kertenkele bulursanız, onu yakalamak için hızlı hareket etmeniz gerekecektir. Eğer kaçarsa - örneğin ağır bir mobilyanın arkasında - harekete geçmeden önce tekrar ortaya çıkmasını beklemeniz gerekecektir.
    • Kertenkele uzun süre bir yerde saklanıyorsa, bir tuzak kullanmaya başvurmanız gerekebilir.
  2. adım 2 kertenkeleyi köşeye sıkıştırın.2Kertenkeleyi köşeye sıkıştırın. Kertenkeleyi giderek daha küçük bir alana doğru kovalayın. Kertenkeleyi belirli bir yöne yönlendirmek için ellerinizi etrafında ve ona doğru hareket ettirmelisiniz. Örneğin, sağa doğru gitmesini istiyorsanız, elinizi soldan ona doğru hareket ettirin. Kapılardan, pencerelerden ve havalandırma deliklerinden uzak tutun. İyi bir görüş açısına sahip, dağınıklıktan uzak bir alana yönlendirin. Kertenkeleyi köşeye sıkıştırdığınızda kaçması mümkün olmayacaktır.
    • Yavaşça kertenkeleye doğru ilerleyin. Eğer kaçmaya başlarsa, hareket etmeyi bırakın ve muhtemelen kaçmayı bırakacaktır.
    • Kertenkelenin yavaşlamasını veya tamamen durmasını sağlamak için üzerine soğuk su püskürtebilirsiniz.
  3. adım 3 duvarın bir kenarı boyunca bir karton kutu yerleştirin.3Duvarın bir kenarı boyunca bir karton kutu yerleştirin. Kutunun bir yüzü açık olmalıdır. Kutunun açık yüzünü kertenkeleye doğru yöneltin. Kertenkele duvara tırmanıyorsa, sizin veya bir arkadaşınızın kutuyu kertenkelenin yolu boyunca yerinde tutması gerekecektir.
    • Kertenkele kutuya girdikten sonra, kertenkeleyi içeride tutmak için kutuyu başka bir karton parçasıyla örtün. Kertenkelenin nefes alabilmesi için kapağın üzerinde birkaç küçük delik olduğundan emin olun.
    • Kertenkele karanlık karton kutuya girmekle ilgilenmiyorsa, bir süpürgeyle hafifçe içeri iterek kertenkeleyi kutuya yönlendirebilirsiniz. Kertenkeleyi süpürgeyle kutuya doğru itin, sadece yanlarına, kuyruğuna ve arka bacaklarına dokunun.
    • Kertenkeleye süpürge ile vurmayın.

Bir Kertenkeleyi Slipknot ile Yakalamak

  1. adım 1 uzun, ince bir sopa edinin.1Uzun, ince bir sopa bulun. Sopa yaklaşık iki ila üç fit uzunluğunda ve çapı bir inçten daha geniş olmamalıdır. Bu boyutlarda bir çubuk bulamazsanız, daha geniş, daha uzun bir çubuğu uygun boyuta kadar yontabilirsiniz.
  2. adım 2 biraz diş ipi alın ve bir düğüm oluşturun.2Bir miktar diş ipi alın ve bir düğüm oluşturun. Diş ipi yaklaşık on inç uzunluğunda olmalı, ilmek tarafında yedi inç ve çubuğun ucundan aşağıya doğru üç ila dört inç sarkmalıdır. Diş ipi ile bir düğüm atın.
    • Slipknot bağlamak için, diş ipinin bir ucunu diş ipinin diğer ucuna doğru yaklaşık üçte iki oranında aşağıya getirin. Diş ipi bir 'C' ye benzemelidir.
    • İlmeğin kavisli tarafını sol elinizde ve 'C 'nin iki ucunu diğer elinizde tutarak sol elinizi bir ilmek oluşturacak şekilde bükün. Sol elinizi ilmeğin içinden geçirin ve alt kolunu geri çekin. Diş ipinin tüm kolunu ilmeğin içinden geçirmeyin. Diş ipinin ucunu ilmeğin hemen dışında bırakın.
  3. adım 3 kertenkeleyi ilmeğin içinde yakalayın.3Kertenkeleyi ilmeğin içinde yakalayın. İlmeğin uzun ucunu sopanızın ucuna bağlayın. İlmek, çubuğunuzun ucundan yaklaşık dört ila altı inç aşağıya sarkmalıdır. Yakalamak istediğiniz kertenkeleye yavaş ve temkinli bir şekilde yaklaşın. İlmeği hafifçe önüne asın ve ya ilmeğe girmesini bekleyin ya da ilmeği kertenkelenin boynuna hafifçe dolayın. Her iki şekilde de, boynu ilmeğin içine girdiğinde, ilmeği sıkmak ve kertenkeleyi yakalamak için hafifçe yukarı çekin.
  4. adım 4 i̇lmeği mümkün olduğunca çabuk çıkarın.4Bağı mümkün olduğunca çabuk çıkarın. Düğümü çıkarmak için kertenkeleyi düz bir yüzeye yerleştirin. Bir elinizi kertenkelenin üzerine koyun ve işaret parmağınızı hafifçe başının üstüne koyun. Diğer elinizi yavaşça ama dikkatli bir şekilde boynuna bağlı halkaya doğru hareket ettirin ve ipi vücudundan uzağa doğru çekin. Bu, ilmeği gevşetecek ve başının önünden rahatça çıkarmanızı sağlayacaktır.
    • Kertenkele sadece kısa bir süreliğine içinde sıkıştığında slipknot ile zarar verme veya boğulma ihtimali çok azdır. Ancak, kertenkeleyi terlikle savaşmaya veya kurtulmak için mücadele etmeye bırakırsanız, kendine zarar verebilir. Düğümü mümkün olan en kısa sürede çıkarın.

Yeraltında Saklanan Bir Kertenkeleyi Yakalamak

  1. adım 1 kertenkelenin yerini belirleyin.1Kertenkelenin yerini belirleyin. Kertenkelenin izlerini takip edin ve yakındaki toprakta kertenkelenin karın pullarının izini arayın. Bunlar yakınlarda bir kertenkele deliği olduğunu gösteren işaretlerdir. Deliğin yerini tespit edin ve kertenkele yakalama işlemine devam etmeden önce kertenkelenin deliğe girdiğini gerçekten görene kadar bekleyin. Aksi takdirde kertenkelenin orada olmaması riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
  2. adım 2 kertenkelenin yerini belirleyin's escape hole.2Kertenkelenin kaçış deliğini bulun. Delik tamamen ortaya çıkmış olabilir. Eğer tamamen ortaya çıkarsa, işiniz bitmiş demektir. Eğer ortaya çıkmamışsa, delik ile üstündeki toprak arasında ince bir kir tabakası bırakan bir türle karşı karşıyasınız demektir. Çıkış deliğini bulmak için bir kürekle kertenkelenin deliğinin etrafında 1,5 metre (4,9 ft) yarıçapında kumun yüzeyini kazıyın. Kürekle dokunduğunuzda toprak veya kumun içeri çöktüğünü fark ettiğinizde çıkış deliğini bulmuşsunuz demektir.
  3. adım 3 kertenkele tünelinin uçlarını koruyun.3Kertenkele tünelinin uçlarını koruyun. Çıkış ve giriş delikleri arasındaki orta noktayı bulun ve orada konumlanın. Orta noktayı bulduktan sonra, bir arkadaşınızı çıkış deliğinde nöbet tutması için, diğerini de giriş deliğini koruması için görevlendirin. Kertenkele kaçmaya çalışırsa onu yakalamaya hazır olmalılar.
  4. adım 4 kertenkeleyi geri getirin.4Kertenkeleyi geri getirin. Bulduğunuz çıkış ve giriş delikleri arasındaki orta noktanın üzerindeki toprağa sertçe basın. Bu, yuvanın içindeki ve üstündeki kumu gevşetecektir. Elinizi gevşek toprağın derinliklerine sokun. Kertenkeleyi bulmak için etrafı yoklayın. Elinizle kavrayın ve topraktan dışarı çekin.

Kertenkelenin Kaçış Yolunu Kesmek

  1. adım 1 kertenkelenin kafasını deliğinden çıkarmasını bekleyin.1Kertenkelenin kafasını deliğinden çıkarmasını bekleyin. Havlayan kertenkeleler ve diğer bazı kertenkeleler yeraltı tünellerinde yarı yolda oturur ve eşlerini çağırmak için kafalarını dışarı çıkarırlar. Böyle bir kertenkele gördüğünüzde, kertenkeleyi ürkütmemek için yavaş ve sessiz hareket ederek kürekle kertenkeleye arkadan yaklaşın.
  2. adım 2 küreği toprağa saplayın.2Küreği toprağa saplayın. Küreği kırk beş derecelik bir açıyla tutarak kertenkelenin yaklaşık bir veya iki metre yakınına geldiğinizde durun. Küreği kertenkelenin hemen arkasında yaklaşık bir ayak derinliğinde toprağa daldırın. Küreği kertenkelenin arkasına indirirken tüm gücünüzü kullanın. Bu, kertenkelenin deliğine geri kaçmasını önleyecektir.
  3. adım 3 kertenkeleyi yukarı kaldırın.3Kertenkeleyi yukarı kaldırın. Kertenkele muhtemelen ürkecek ve donacaktır. Bu durumda kertenkeleyi tek elinizle yavaşça deliğinden çıkarın. Kaçmaması için kertenkeleyi içine hapsedebileceğiniz küçük bir kap ya da kutu bulundurmanız faydalı olacaktır. Ancak, kertenkele kaçarsa, başka bir yeraltı tüneline kaçmadığından emin olmak için onu takip edin.
    • Kertenkeleyi mümkün olan en kısa sürede yakalayın, bir elinizi karnının altına getirin, kafası işaret parmağınızın hemen altında olsun ve diğer eliniz kertenkelenin sırtında rahatça dursun.

Siz ve Kertenkeleniz İçin Güvenlik Uygulaması

  1. adım 1 yakalamak üzere olduğunuz kertenkelenin tehlikeli olmadığından emin olun.1 Yakalamak üzere olduğunuz kertenkelenin tehlikeli olmadığından emin olun. Çoğu kertenkele tehlikeli olmaktan ziyade sadece can sıkıcı olsa da, bazı egzotik türler tehlikeli olabilir. Bunu yapmadan önce her zaman tam olarak ne tür bir kertenkele yakalamaya çalıştığınızı bildiğinizden emin olun.
    • Evinizde tehlikeli olabilecek bir kertenkele varsa, kertenkeleyi yakalamak için hayvan kontrol veya özel bir yaban hayatı uzaklaştırma servisi ile iletişime geçin.
    • Leopar kertenkeleleri ve yakalı kertenkeleler özellikle dikkatle ele alınmalıdır.
  2. adım 2 evinizdeki kertenkeleleri mümkün olan en kısa sürede yakalayın.2Evinizdeki kertenkeleleri mümkün olan en kısa sürede yakalayın. Kertenkelelerin çoğu insanlar için doğrudan bir tehdit olmasa da, Salmonella gibi bulaşıcı bakteriler taşıyabilirler. Kediniz veya köpeğiniz kertenkeleyi yakalayıp yerse, Salmonella ile enfekte olabilir. Aynı şekilde çocuklar da kertenkelelerle oynamanın eğlenceli olduğunu düşünebilir ve hastalanabilirler. Bu nedenlerle, evinizde bir kertenkele gözlemlerseniz, onu yakalamak ve uzaklaştırmak için hızlı hareket edin.
  3. adım 3 kertenkeleyi tutarken eldiven kullanın.3Kertenkeleyi tutarken eldiven kullanın. Salmonella ve diğer mikropların bulaşmasını önlemek için küçük kertenkeleleri tutarken tek kullanımlık lateks eldivenler kullanın. Kertenkeleyi yakalayıp bir kafese veya kaba koyduktan sonra eldivenleri çıkarın ve atın. Daha büyük kertenkeleleri tutarken, ellerinizi ısırıklardan veya pençelerden korumak için kalın eldivenler giymelisiniz. Kalın iş eldivenleri veya bahçe eldivenleri yeterli olacaktır. Kertenkele ile temas etmiş olabilecek tüm giysileri yıkayın.
  4. adım 4 kertenkeleleri serbest bırakmadan önce yerel yasalarınızı kontrol edin.4Kertenkeleleri serbest bırakmadan önce yerel yasalarınızı kontrol edin. Yakaladığınız kertenkelenin türüne bağlı olarak, onu doğaya geri bırakabilir ya da bırakamayabilirsiniz. Kertenkelenizle neler yapıp yapamayacağınız konusunda yerel çevre koruma departmanınızla iletişime geçin.
  5. adım 5 kertenkelelere yandan yaklaşın.5Kertenkelelere yandan yaklaşın. Kertenkeleyi kuyruğundan tutmaya çalışırsanız (türüne bağlı olarak elinizde kopabilir) veya yukarıdan tutmaya çalışırsanız kertenkelenin paniklemesi ve elinizden kaçması daha olasıdır. Bu hareketler doğal avcıları tarafından kullanılanlara benzer. Bunun yerine, kertenkelenin sizi yandan görmesine izin verin ve elinizi yavaşça karnının altına getirin.
  6. adım 6 küçük kertenkeleleri tek elinizle, büyük kertenkeleleri ise iki elinizle destekleyin.6Küçük kertenkeleleri tek elinizle, büyük kertenkeleleri ise iki elinizle destekleyin. Küçük kertenkeleler için genellikle tek el yeterlidir. Elinizi kertenkelenin altına getirin, işaret parmağınız ön bacaklarının arasından yukarı doğru kıvrılsın ve boynunun hemen önünde dursun. İguanalar veya monitörler gibi daha büyük kertenkelelerde, kertenkeleyi iki elinizle desteklemeniz gerekecektir. Bir elinizi daha küçük bir kertenkele için kullandığınız pozisyona getirin. Diğer elinizi kertenkelenin karnının üzerine, bileğiniz arka bacaklarının arasına gelecek şekilde yerleştirin.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruYabani bir kertenkeleyi nasıl bulabilirim? Bu, bulmak istediğiniz kertenkeleye ve yaşadığınız bölgeye göre değişir. Eğer Avustralya'daysanız, birçok kertenkele yeraltında bulunabilir. Eğer Güney Amerika'daysanız, kertenkeleleri ağaçlara tırmanarak bulabilirsiniz. Bazı kertenkeleler çimenlerde dolaşmayı sever. Bölgenizdeki kertenkeleler hakkında daha fazla bilgi için yerel herpetoloji derneğinizle konuşun.
  • SoruEvimin etrafında boynuna lastik conta takılmış bir kertenkele var. Onun için ne yapacağımı bilmiyorum. Çıkarılmazsa öleceğini biliyorum. Ne yapmalıyım? Yakalayın ve bir veterinere götürün. Eğer kendiniz yakalayamıyorsanız Hayvan Kontrol'ü arayın, onlar yakalayıp yardım edeceklerdir.
  • SoruYerdeki yabani bir kertenkeleyi nasıl yakalayabilirim? Bir ağ ile yakalayabilir ya da sessizce yaklaşıp kertenkelenin üst kısmını tutabilir ve yavaşça elinize alabilirsiniz.

İpuçları

  • Kertenkeleyi kuyruğundan tutmayın çünkü kuyruğunu koparıp kaçabilir.
  • Evinize geri taşımak için kertenkeleyi avucunuzun içine koyun ve diğer elinizle sırtını nazikçe tutun.
  • Kertenkeleyi bir kafese koyarsanız, kertenkelenin nefes alabildiğinden emin olun ve günde iki kez beslediğinizden emin olun.

Uyarılar

  • Kertenkeleleri nazik ve dikkatli bir şekilde taşıyın.
  • Bazı kertenkeleleri taşırken üzerinize işeyebilirler ve yanma hissi yaşayabilirsiniz. Eve döndükten sonra yanmayı durdurmak için ellerinizi sabunla yıkayın ve temizleyin.