Misk Balığı Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Devasa boyutlara ulaşan muskellunge, Kuzey Amerika'nın en çok saygı duyulan ve aranan av balıklarından biridir. Alabalık, levrek ve somon da popüler olsa da, yaygın olarak '10.000 atışın balığı' olarak bilinen misk balığı, yeti benzeri folklorla çevrili tek tatlı su balığıdır. Nispeten az bulunması, muazzam görme ve dövüş yetenekleriyle birlikte ona bu unvanı kazandırmıştır. Misk balıklarını düzenli olarak yakalamak için bir olta balıkçısının belirli bir formülü takip etmesi gerekir. Su sıcaklığını ve günün saatini dikkatlice değerlendirin ve bu vahşi ve akıllıca kaçan balıkları yakalamak için güçlü ekipmanlar getirdiğinizden emin olun.

Adımlar

Zaman ve Yer Seçimi

  1. adım 1 balık tutmak için bir su kütlesi seçin.
    Balık tutmak için bir su kütlesi seçin. Genel olarak, misk balıkları soğuk su balıklarıdır. Tennessee'ye kadar güneyde ve Kuzey Ontario'ya kadar kuzeyde bulunurlar. Misk balıkçıları bal delikleri konusunda ne kadar gizemli olsalar da, bu balıkların sizin su kütlenizde yüzüp yüzmediğini belirlemenin birçok yolu vardır. Belki de en güvenilir olanı eyaletinizin veya ilinizin Doğal Kaynaklar Bölümü'nü kullanmaktır. Ayrıca yerel balıkçılık forumlarını, kulüpleri ve yem dükkanlarını da kontrol edin.
    • Balık tutmayı planladığınız eyaletin Doğal Kaynaklar Bölümü'nün web sitesine gidin. Muskellunge'ın bulunabileceği göller ve dereler gibi yerel su kütlelerinin yanı sıra bunları stoklayan rezervuarları da bulabilmeniz gerekir.
  2. adım 2 su kütlesi içinde bir yer seçin.
    Su kütlesi içinde bir yer seçin. Muskie suyunu analiz etmek göz korkutucu olabilir. Bu balıklar genellikle binlerce dönümlük göllerde yaşar ve nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir. Bu nedenle göç düzenlerine aşina olmak kritik önem taşır. Seçtiğiniz su kütlesi için mevcut su sıcaklığına bakın.
    • İlk çözülmeden ilkbaharın başlarına kadar, su sıcaklıkları üst 40'lardan düşük 50'lere Fahrenheit (yaklaşık 7 ila 12 santigrat derece) arasında değiştiğinde, gölün en sığ kısımlarına odaklanın.
    • Su sıcaklıkları 50 Fahrenheit'ın (yaklaşık 13 Santigrat) ortalarına ulaştığında, beş ila on iki fit derinliklerde balık tutun.
    • 70 Fahrenheit (21 Santigrat) derecede, balıkların yazlık evlerine odaklanın: derin ot yatakları, batık kaya yığınları ve kereste gibi daha derin yapılar.
    • Sonbaharda su 60'lı ve 50'li Fahrenheit (10 ila 20 Santigrat) derecelere düştüğünde, tirsi, levrek ve beyaz balık gibi av sürülerinin bulunduğu sığlıklarda avlanın.
    • Su 40'lı ve 30'lu Fahrenheit'lara (-1 ila 9 Santigrat) soğuduğunda, donmuş aylar boyunca muskilerin bulunduğu daha derin sularda balık tutun. Bu genellikle en büyük balıkları yakalayabileceğiniz zamandır.
  3. adım 3 balık tutmak için bir zaman seçin.
    Balık tutmak için bir zaman seçin. 'Sabahın köründe' balık avlama atasözü tamamen doğru değildir. Tüm balıklar gibi misk balıkları da soğuk kanlıdır ve bu nedenle vücut sıcaklıkları bulundukları ortamın doğrudan bir ürünüdür. Sonuç olarak, erken ilkbahar ve geç sonbahar dönemlerinde, misk balıkları aslında en çok güneşin doğrudan tepede olduğu günün en sıcak saatlerinde aktiftir. Yılın en sıcak aylarında ise bunun tam tersi geçerlidir ve misk balıkları en ideal avlanma sıcaklıklarını alacakaranlıkta ve şafakta bulurlar.
  4. adım 4 günü seçin.
    Günü seçin. Gündüz avlanacaksanız, yeni ayın veya dolunayın olduğu bir günü seçin. Eğer gece avlanacaksanız, dolunayın olduğu bir gece seçin. Solunar takvimleri yıllardır misk balığı avcılığı için geliştirilmiştir ve bu ay evrelerinde avlanmanın olta balıkçıları için bir avantaj olduğunu ortaya koymaktadır.
  5. adım 5 tekrarlanabilir bir model oluşturun.
    Tekrarlanabilir bir model oluşturun. Birçok başarılı misk balığı avcısı, görülen ve yakalanan balıkların kaydını tutar. Bir harita veya GPS sistemi kullanarak, tekrarlanabilir bir mevsimsel model oluşturmak için her misk balığı karşılaşmasının gününü, saatini ve yerini takip edin. Mevsimler geçtikçe günlüğünüze yeni noktalar ekleyin.
    • Zamanla bir su kütlesi, nerede balık tutmanız gerektiğini bilmek için yalnızca koşulları ve mevsimi girmeniz gereken bir algoritma haline gelebilir.

Ekipmanınızı Seçmek

  1. adım 1 bir olta ve makara seçin.
    Bir olta ve makara seçin. Ağır takımlar kullanın. Yetişkin muskellunge 50 inçten ve 50 lbs'den (22,7 kg) fazla büyüyebilir. Yedi ila dokuz fit uzunluğunda ağır aksiyon kamışlarını deneyin. Hızlı hareket eden balıklara 'yetişebilmek' için bir misk balığı kamışını tercihen hızlı dişli oranına sahip büyük bir yem atma makarasıyla eşleştirin.
    • Ağır aksiyonlu kamışlar sadece bu kadar büyük bir balıkla savaşmak için değil, aynı zamanda misk balıklarını hedeflemek için kullanılan jumbo boyutlu yemleri atmak için de omurgaya sahiptir.
  2. adım 2 misina seçin.
    Misina seçin. Bir misinanın 'pound testi' ne kadar yüksekse, misina o kadar güçlü olacaktır. Misina kopmalarını ve balık kaçırmalarını önlemek için, 80 ila 100 pound testli ağır, örgülü misina kullanın. Misk balıklarının çok keskin dişleri olduğundan, ana misinayı yemle çelik veya ağır bir florokarbon liderle bağlayın.
  3. adım 3 bir yem boyutu seçin.
    Bir yem boyutu seçin. Mevcut misk balığı yemlerinin çeşitliliği bunaltıcı olabilir. Misk balıkları, sularındaki neredeyse tüm diğer tatlı su balıklarını, diğer misk balıklarını, kurbağaları ve hatta kemirgenleri yiyen kötü şöhretli yırtıcılardır. Genel olarak, saçma derecede büyük görünen yemleri kullanmak gözünüzü korkutmasın. Misk balıkları genellikle kendi boylarının %25-%50'si arasındaki balıkları avlarlar, bu nedenle 8-12 inçlik yemler kullanmak makuldür. Bu balıkların soğukkanlı olduğunu ve bu nedenle aktivite seviyelerinin büyük ölçüde mevsim ve su sıcaklıkları tarafından belirlendiğini unutmayın.
    • Daha soğuk sularda balıklar daha durgundur. Çıngırak tuzakları ve krank yemleri gibi küçük yemleri seçin.
    • Fahrenheit cinsinden 60'lardan düşük 70'lere (15,5°C ila 21°C'nin hemen üstü) kadar olan daha ideal su sıcaklıklarında balıklar çok daha aktiftir. Lastik ve swimbait gibi daha büyük yemler kullanın.
  4. adım 4 yemi seçin's movement.
    Yemin hareketini seçin. Soğuk suda, daha fazla vuruş çekmek için kayma yemleri, jerk yemleri ve jib yemleri gibi daha tembel, yavaş yemleri arayın. Daha sıcak sularda ise bucktail, spinnerbait ve topwater gibi hızlı hareket eden yemler kullanın. Su sıcaklığı sıcak olduğunda, balıklar durgun olacaktır, bu nedenle daha derin ve daha yavaş yemler kullanın.
    • Su görüş mesafesi düşük olduğunda, çıngıraklı, büyük bıçaklı veya gürültü ve su hareketi yaratan diğer mekanizmalara sahip yemleri arayın. Misk balıkları, tipik işitme organlarının yanı sıra, birçok tatlı su balığının uzunluğu boyunca uzanan bir dizi duyu organı olan yanal çizgiyi de kullanır. Bu yanal çizgi sistemi, görünürlük azaldığında su hareketindeki küçük değişiklikleri ve av (ve yemler) tarafından oluşturulan basınç gradyanlarını tespit edebilir.
  5. adım 5 bir yem rengi seçin.
    Bir yem rengi seçin. Berrak sularda doğal renkler ve desenler en iyi sonucu verir. Lekeli veya çamurlu sularda, olta balıkçıları tespit edilmesi daha kolay yemler kullanmalıdır.
    • Su berrak olduğunda, 'yumurtayı eşleştirin'. Örneğin, levreğin baskın yem olduğu sularda levrek taklitleri ve tirsi balığının baskın yem olduğu sularda tirsi taklitleri kullanın.
    • Suyun görünürlüğü düşük olduğunda, chartreuse, turuncu, yeşil veya beyaz gibi parlak renkleri tercih edin. Alternatif olarak, kirli suyla en büyük kontrastı sağlamak için siyah gibi çok koyu renkleri seçin.
  6. adım 6 bir geri çekme seçin.
    Bir geri çekme seçin. Yemi nasıl geri çekeceğinize karar vermek su koşullarına ve balıkların aktivite seviyelerine bağlıdır. Balıkların aktif olduğu ideal koşullarda, daha hızlı bir geri çekme kullanın. Hem soğuk hem de sıcak yaz sularında daha yavaş geri çekişler gereklidir.
    • Balıklar yeminizi takip ederek ya da gerçekten ısırarak size olumlu geri bildirim verdiğinde, gün boyunca ve benzer koşullarla karşılaştığınızda bu geri dönüş modelini tekrarlamaya çalışın.
    • Misk balıkları vurmaya karar vermeden önce yemleri takip etmeleriyle ünlüdür. Genellikle bir yemin arkasından takip ederken görülebilseler de, daha sık olarak sadece gözden uzakta takip ederler. Bu nedenle, her çekişin sonunda teknenin yanında en az bir sekiz rakamı manevrası yapın. Yön değişikliği genellikle tereddütlü balıkları tetikler ve sekiz şeklinin kendisi de olta balıkçısına yeme yaklaşan bir balığı fark etmesi için daha fazla zaman verir.

Bir Misk Balığını Sarmak

  1. adım 1 doğru araçları kullanın.
    Doğru aletleri kullanın. Her zaman keskin kancalar kullanın. Paketten çıkan büyük kancalar genellikle kör olduğundan, büyük kancalar için tasarlanmış bir bileme aleti getirin. Çene ayırıcılar, iğneli pense, uzun saplı bir kanca sökücü ve mini bir cıvata kesici veya yan kesiciler taşıyın. Bir beşik veya bu mümkün değilse büyük bir ağ getirin.
    • Sadece balığı tutmayı planlıyorsanız ağ kullanmaya çalışın. Ağ kullanmanız gerekiyorsa ve balığı serbest bırakmayı planlıyorsanız, ağınızda balığın mukus kaybını azaltmak için kauçuk kaplı torbalar olmalıdır. Açıklığı 34 ila 44 inç arasında olan derin bir ağ (yaklaşık 52 inç) yeterli olacaktır. Misk balığını önce kafasından ağa taktığınızdan emin olun.
    • Bu temel aletler hem balığı hem de bir olta balıkçısı olarak sizi koruyacaktır, çünkü çok büyük kancaların yanı sıra dişlek bir balığın iş ucunu da tutacaksınız.
  2. adım 2 balığı kancadan çıkarın.
    Balığı kancadan çıkarın. Kancanın çıkarılması ve ilk işlem için balığın suda kalmasına izin vermek, kupa misk balıklarının refahı ve balıkçılığımızın sürdürülmesi için çok önemlidir. Kancanın arkasını pensenizle tutun ve kaldırın. Ulaşılması zor kancaları almak için uzun saplı bir kanca çıkarıcı kullanın. Bir kanca çıkarılamayacak kadar derine gömülmüşse, kancanın uçlarını kesmek için yan keski veya mini bir cıvata kesici kullanın.
  3. adım 3 balığı düzgün tutun.
    Balığı düzgün tutun. Kancanızı almak için elinizi balığın ağzına veya solungaçlarına sokmayın. Balık çırpınırsa, dişleri veya solungaç tırmıkları sizi yaralayabilir. Küçük bir misk balığını sırtından, solungaç kapaklarının hemen arkasından sıkıca tutun. Misk balığı büyükse, hala teknenin yanında suyun içindeyken kuyruğundan ve gövdesinin altından tutun, böylece başka bir kişi kancaları serbest bırakabilir. Mümkünse bunu bir beşiğin içinde yapın.
    • Misk balıklarını tutarken daima eldiven giyin. Eldivenler delinmeye karşı dayanıklı koruyucu balıkçı eldivenleri olmalıdır.
    • Balığı mümkün olduğunca uzun süre ağ veya beşik içinde suda bırakın, sadece fotoğrafını çekmek veya ölçmek için kısa süreliğine çıkarın. Büyüklüklerine ve vahşiliklerine rağmen, bu balıkların dayanıklı oldukları bilinmemektedir ve yoğun muameleye iyi tolerans göstermezler.
  4. adım 4 balığı serbest bırakın.
    Balığı serbest bırakın. Yakala ve bırak yöntemini uygulayarak misk balığı avcılığının kalitesini korumaya yardımcı olabilirsiniz. Yakaladığınız balığın fotoğrafını çekmek için yanınızda bir kamera getirin. Monte ettirmeyecekseniz balığı tutmayın.
    • Misk balığını suya bırakmak için bir beşiğin içine kaydırın, böylece kendine zarar vermez.
    • Balığı bırakmadan önce hafifçe ileri geri sallayarak canlandırın. Misk balığı kendi başına dik durana kadar serbest bırakmayın - başka bir deyişle, suda yan yatmamalıdır.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Misk balıklarını hedefleyen bir olta balıkçısının sorumlu bir balıkçı olması gerekir. Misk balığı avlamayı planlarken her zaman yanınızda uygun aletler bulundurun.
  • Şatafatlı desenlere veya düzensiz, doğal olmayan hareketlere sahip yemleri kullanmaktan çekinmeyin. Nasıl ki bir aslan albino bir ceylanı ya da sürü içindeki topallayan bir zebrayı daha kolay bir hedef olarak seçerse, yırtıcı muskellunge da sürü içinde daha az kamufle olmuş ya da yaralı bir yem balığı olarak algıladığı şeye yönelecektir.
  • Ziyaret ettiğiniz su kütlesinde balık tutan insanlarla konuşmayı deneyin. Neyin nerede işe yaradığını öğrenin.

Uyarılar

  • Yasal olarak balık tuttuğunuzdan emin olun. Mevsimleri ve gereklilikleri bilin.
  • Misk balıkları, olta balıkçıları yemlerini veya yemlerini sudan çıkardıklarında tekneleri ısırdıkları ve çarptıkları bilinen agresif bir balık türüdür. Misk balıklarının ne yapacağı bazen kestirilemez ve her zaman dikkatle ele alınmalıdır.
  • Çoğu eyalet sınırlı miktarda misk balığı hasadına izin verirken, yakala ve bırak çabaları büyük av balıkçılığımızı gerçekten korumaktadır. Kupa büyüklüğündeki balıklar genellikle on yaşın üzerindedir, bu nedenle misk balıklarının sık sık hasat edilmesi daha büyük balık popülasyonlarının gelişmesine büyük bir engel oluşturur.