Gölet Yayın Balığı Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Göletlerde yayın balığı avlamak eğlenceli bir aktivitedir. Yayın balığının bölgenize özgü olduğunu biliyorsanız, bir gölette yayın balığı yakalamaya çalışarak biraz başarı elde edebilirsiniz. Doğru yem ve malzemelere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Yayın balığı aramak için doğru yeri ve zamanı seçin. Yayın balığı ile uğraşırken güvenlik önlemleri alın. Yayın balığını tutmak için eldiven kullanın ve pişirmeden ve yemeden önce uygun şekilde temizleyin.

Adımlar

Yem ve Malzeme Seçimi

  1. adım 1 güçlü koku veren bir yem seçin.1Güçlü koku veren bir yem seçin. Yayın balıkları kokulu yemler tarafından cezbedilme eğilimindedir. Tuzağınız için uygun yemi seçerken, güçlü bir koku üreten bir şey tercih edin. Bazı seçenekler arasında çad, tavuk ciğeri, gece sürüngenleri ve kerevit bulunur.
  2. adım 2 makara seçerken balık boyutunu göz önünde bulundurun.2Makara seçerken balık boyutunu göz önünde bulundurun. Bölgenizdeki yayın balıklarının kabaca ne kadar büyük olma eğiliminde olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, diğer balıkçılara sorun veya yerel Doğal Kaynaklar Departmanınızın web sitesinde bilgi arayın. Ayrıca birkaç gün boyunca yakındaki bir gölette yayın balığı gözlemlemeyi deneyebilirsiniz. Yayın balığının büyüklüğüne bağlı olarak farklı büyüklükte bir makaraya ihtiyacınız olacaktır.
    • Bölgenizdeki yayın balıkları daha küçük olma eğilimindeyse, hafif hizmet tipi makaralar yeterli olacaktır. Daha büyük yayın balıkları için ağır hizmet tipi bir makara tercih edin.
    • Bölgenizdeki yayın balığı birçok farklı boyutta geliyorsa, sadece güvenli oynamak için ağır hizmet tipi makarayı tercih etmek iyi bir fikir olabilir.
  3. adım 3 uygun uzunlukta bir olta seçin.3Uygun uzunlukta bir olta seçin. Bir gölette yayın balığı avlarken uzun bir kamışa ihtiyacınız olmayabilir. Zarar vermeyecek olsa da, daha uzun oltalar genellikle akarsularda yayın balığı yakalamak için daha uygundur. Altı ila sekiz inçten daha kısa bir olta, bir gölette yayın balığı yakalamak için işe yaramalıdır.
    • Misina söz konusu olduğunda, 10 poundluk test misinasını tercih edin. Bu, yemi bir su kütlesinin dibine doğru almanızı sağlar. Yayın balıkları suyun derinliklerinde takılma eğilimindedir.
  4. adım 4 hafif bir platin kullanın.4Hafif bir platin kullanın. Platin, oltayı batırmak için kullanılan bir ağırlıktır. Yayın balığı yakalarken, her zaman mevcut en hafif platini kullanın. Hafif bir platin, yayın balığının platinin ağırlığını hissetmeden yemi tatmasını sağlayacaktır. Eğer platininiz çok ağırsa, yayın balığı muhtemelen şüphelenecek ve yemi bırakacaktır.
  5. adım 5 kancaların yem tutucuları olduğundan emin olun.5Kancaların yem tutucuları olduğundan emin olun. Yayın balığı yakalamak için genellikle solucan gibi şeyler kullanmadığınızdan, kancalarınızın yem tutucuları olduğundan emin olun. Kerevit veya tavuk ciğeri gibi kullanacağınız yem türleri, bir oltaya kolayca takılamaz.

Yayın Balığı Yakalamak

  1. adım 1 doğru yeri seçin.1Doğru yeri seçin. Yayın balığını başarılı bir şekilde yakalamak için konum hayati önem taşır. Yayın balıkları göletin en derin kısımlarında takılma eğilimindedir. Suyun altında bir delik ya da dip arayın. Ayrıca yayın balığını göletteki baraj veya kaya yığını gibi herhangi bir engelin yakınında bulmanız da olasıdır.
    • Eğer bir dere göletinize su veriyorsa, burada yayın balığı bulmanız muhtemeldir. Bir derenin yakınında daha fazla yiyecek ve bitki örtüsü olabilir, bu nedenle yayın balığı yiyecek aramak için burada toplanacaktır.
    • Yayın balıkları göllerde ve göletlerde saklanma eğilimindedir. Göletinizde yosun veya başka bitki örtüsü varsa, yayın balığının burada bulunması muhtemeldir.
  2. adım 2 mümkün olduğunca sessiz olmaya çalışın.2Mümkün olduğunca sessiz olmaya çalışın. Bir havuzda, yayın balığının dışarıdaki hareketleri duyması daha kolaydır. Kendinizi doğru yere konumlandırırken, mümkün olduğunca sessiz olmaya çalışın. Yavaş yürüyün ve takım kutunuzu yakın tutun ki etrafta takırdamasın. Oltanızı ve yeminizi hazırlarken nazikçe hareket edin. Bir yayın balığı çok fazla hareket duyarsa, yüzerek uzaklaşacaktır.
  3. adım 3 sıkı misina tekniğini kullanın.3Sıkı misina tekniğini kullanın. Sıkı misina tekniği, misinanıza küçük bir ağırlık takmayı içerir. Bu, oltanızın göletin daha derinlerine düşmesini sağlayacaktır. Yayın balıklarının göletin dibinde bulunma olasılığı daha yüksektir. Bu aynı zamanda bir yayın balığı oltanıza tutunduğunda çekişi hissetmenizi kolaylaştıracaktır.
  4. adım 4 gece balık tutmayı deneyin.4Gece balık tutmayı deneyin. Yayın balıklarının geceleri bulunma olasılığı daha yüksektir. Eğer sizin için uygunsa, gece vakti balık tutmaya çalışın. Göletin etrafında yolunuzu bulabilmeniz için bir el feneri veya fener getirdiğinizden emin olun.
  5. adım 5 direnişi önceden tahmin edin.5Direnişi önceden tahmin edin. Yayın balığı çok güçlü olabilir. Biri yeminizi aldığında, çok fazla direnç gösterebilir. Oltanızı sertçe çekmeye ve makaranızı döndürürken çok fazla güç kullanmaya hazır olun.

Yayın Balığını Güvenle Tutmak

  1. adım 1 yayın balığını tutarken eldiven giyin.1Yayın balığı ile uğraşırken eldiven giyin. Bir yayın balığını sudan çıkardığınızda eldiven giydiğinizden emin olun. Yayın balığı korktuğunda kıvranacaktır. Uygun koruma olmadan yayın balığının yüzgeci sizi kolayca kesebilir.
  2. adım 2 yayın balığını oltanızdan çıkarırken düzgün tutun.2Bir yayın balığını oltanızdan çıkarırken doğru şekilde tutun. Yayın balığını nasıl tuttuğunuz güvenlik açısından önemlidir. Yayın balığını oltanızdan çıkarırken elinizi sırt yüzgecinin arkasından balığın etrafına sarın. Sırt yüzgeci balığın üstündeki yüzgeçtir. Parmaklarınızı balığın yan tarafındaki solungaçların ve yüzgeçlerin arkasında tutun.
    • Kancayı yayın balığından daha kolay çıkarmak için pense kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 balığı öldürün.3Balığı öldürün. Yayın balığını yakaladıktan kısa bir süre sonra insanca öldürmeniz önemlidir. Bir balığı öldürmenin iki ana yolu vardır: sersemletmek veya çiviyle vurmak.
    • Bir balığı sersemletmek için kör bir alet kullanarak kafasına kuvvetli bir darbe indirin. Beynin bulunduğu yer olduğu için gözlerin üzerini hedefleyin. Bazen balıklar ilk darbede ölmez ve sadece bilinçlerini kaybedebilirler. Güvende olmak için ikinci bir darbe vurmak iyi bir fikirdir.
    • Eğer elinizde bir buz kıracağı ya da tornavida varsa, balığı çivileyebilirsiniz. Bunu yapmak için, çiviyi balığın gözlerinin üzerine yerleştirin. Ardından, balığın beynini yok edeceği için çiviyi bir yandan diğer yana hareket ettirin.
  4. adım 4 buzun üzerine yerleştirin.4Buzun üzerine yerleştirin. Yayın balığı öldüğünde, hemen buzun içinde saklayın. Yayın balığı avlarken yanınızda her zaman buz içeren bir soğutucu bulundurmalısınız. Bu, balığın tazeliğini ve lezzetini koruyacaktır.
  5. adım 5 yayın balığını gece boyunca ıslatın.5Yayın balığını gece boyunca bekletin. Yayın balığınızı pişirmeden ve yemeden önce temiz olduğundan emin olmak istersiniz. Bunun için bir gece boyunca tuz ve sirke ile ıslatmanız gerekir.
    • Bir tencereye yayın balığınızın üzerini örtecek kadar su ekleyin. Ardından 1 yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin.
    • Tencereyi bir gece buzdolabında bekletin. Sabah pişirmeden önce balığı soğuk su altında durulayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruYapay yemler yayın balığında işe yarar mı? Özellikle yayın balığı yemi olarak tanıtılan kokulu yemler işe yarar. Yüzen yemler veya krank yemler gibi diğer yapay yemler işe yaramayacaktır çünkü yayın balığı dipten beslenir ve levrek gibi avlanmaz.
  • SoruEn iyi olta kancası türü hangisidir ve ne kadar büyük olmalıdır? Yuvarlak bir kanca en iyisidir, genellikle 3/0 veya 4/0 civarındadır. Onları eve götürmeyi planlıyorsanız, tiz bir kanca da işe yarar, ancak kancayı bunlarla ayarlamanız gerekecektir.
  • SoruGöletimde yayın balığı olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Genellikle üstte döndüklerini görürsünüz.

Video

İpuçları

  • Göletlerdeki yayın balıkları genellikle diğerlerinden daha küçüktür, ancak bazen çok büyük olabilirler. Her şeyi bekleyin.