Bir Porgy Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

100'den fazla porgie türü vardır ve çoğu çeşidi agresif ama yemlemesi ve yakalaması eğlenceli balıklardır. Scup olarak bilinen domuz balığı çeşidi için, ilkbaharın sonlarında ve yazın başlarında ABD'nin orta Atlantik kıyılarında kıyıda veya tekneyle balık tutmak isteyeceksiniz. 'Scup' porgies yakalamak için, hafif bir olta, bol miktarda yem ve bol miktarda kokulu chum dahil olmak üzere doğru ekipmana ihtiyacınız vardır. Biraz sabırla, birkaç morina balığı yakalayıp lezzetli bir tarifte ya da şov için kullanma yolunda ilerleyeceksiniz!

Adımlar

Ekipman ve Yem Seçimi

  1. adım 1 6-7 ft (1,8-2,1 m) hafif bir olta ile porgies avlayın.
    6-7 ft (1,8-2,1 m) hafif bir kamışla porgies avlayın. Bu tür esnek bir kamış, domuz balığının kancaya takılırken dudaklarını yırtmamasına yetecek kadar esneklik sağlar. Aynı zamanda, daha sert bir kamışla fark edemeyeceğiniz hafif ısırıkları hissedebileceksiniz.
    • Oltanızı dikkatli seçin ve doğru modeli almak için balıkçılık bütçenizin önemli bir kısmını harcamaktan korkmayın. Tavsiye almak için diğer balıkçılarla ve bilgili balıkçılık malzemeleri mağazası çalışanlarıyla konuşun.
    • Yakalamaya çalıştığınız balık türüne uygun kaliteli bir olta, balığı çok daha iyi 'hissetmenizi' ve misinayı kontrol etmenizi sağlar.
  2. adım 2 bir makara takın...
    Bir makara takın makara Suyun dibine ulaşmak için yeterli misinayı tutabilen. Porgies yengeç, istiridye ve diğer küçük deniz canlılarını yiyen dip besleyicileridir. Bu, balık tuttuğunuz su kütlesinin tabanına ulaşmak için yeterli misinaya ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.
    • Modern kamışlar ve makaralar genellikle çok kolay bir şekilde bir araya gelir - genellikle makaranın bağlantı kolunu kamıştaki belirlenen yuvaya yerleştirmeniz ve ardından makarayı yerine sabitlemek için kamış üzerindeki vidalı kapakları elle sıkmanız gerekir. Daha spesifik bilgi için olta ve makaranızın kılavuzlarına bakın.
    • Porgies 6-120 ft (1,8-36,6 m) arasında değişen derinlikteki sularda bulunabilir. Bir iskeleden mi yoksa açık suda bir tekneden mi balık tutmayı planladığınıza bağlı olarak makara ve misina ihtiyaçlarınızı buna göre planlayın.
  3. adım 3 florokarbon lider ile birleştirilmiş bir misina kullanın.
    Florokarbon lider ile birleştirilmiş bir misina kullanın. Fused misinalar, porgies avlarken örgülü veya monofilament misinalara tercih edilir, çünkü aşınmaya karşı daha dayanıklıdır ve rüzgarda düğümlenme olasılığı daha düşüktür. 14-20 lb (6,4-9,1 kg) arasında derecelendirilmiş bir kaynaşmış misina seçin, bu ölçeğin alt ucu çoğu porgy meraklısı tarafından tercih edilir.
    • En az 4 ft (1,2 m) uzunluğunda ve 30 lb (14 kg) değerinde bir florokarbon lider seçin.
    • Misina seçme konusunda yeniyseniz, yem ve olta takımı dükkanında veya rıhtımda tavsiye istemekten çekinmeyin.
  4. adım 4 terminal donanımınızı birden fazla kanca ile kurun.
    Terminal donanımınızı birden fazla kanca ile kurun. Teçhizat ipinin üst kısmına 50 lb (23 kg) ağırlığında bir fıçı fırdöndü takın ve alt kısma 4 oz (110 g) ağırlığında bir platin bağlayın veya klipsleyin. Tercih ettiğiniz düğümü kullanarak platinin 12 ve 36 inç (30 ve 91 cm) yukarısında damlalık halkalarını misinaya bağlayın. Her ilmeğin içinden 4/0 gaga yem kancalarını geçirin.
    • Terminal teçhizat kurulumunuzu tamamlamak için fıçı fırdöndünün diğer ucunu florokarbon lider misinaya klipsleyin.
    • Birden fazla kanca takmak önemlidir. Porgies çok agresiftir ve siz onları kancalamadan önce yemi koparacaktır. Birden fazla kanca olması oltaya takılma şansını artırır.
  5. adım 5 yem olarak ince paketlenmiş istiridye dili veya göbek eti şeritlerini deneyin.
    Yem olarak ince paketlenmiş istiridye dili veya göbek eti şeritlerini deneyin. Farklı yemlerin farklı faydaları vardır. Paketlenmiş istiridye dili şeritleri kancada daha iyi kalabilir, ancak göbek etinden daha az çekicidir. Hemen hemen her balık çeşidinden paketlenmiş göbek eti porgileri daha iyi çekebilir, ancak aynı zamanda ilgilenmediğiniz diğer balık türlerini de çekebilir.
    • Porgiler, küçük parçalara bölündüğü sürece hemen hemen her tür yeme yanıt verir. Paketlenmiş yem zaten yaklaşık 2 inç (5,1 cm) uzunluğunda dar şeritler halinde kesilmemişse, bunları daha fazla kesmek için bir bıçak kullanın.
    • Domuz balığı için bir başka harika yem de kalamar şeritleridir.
    • Balık tuttuğunuz yerdeki diğer balıkçılarla konuşarak o yer için en iyi yem hakkında ipuçları alın.

Porgies için Bulma ve Atma

  1. adım 1 balık için
    ABD'nin orta Atlantik kıyısı boyunca 'scup' cinsi domuz balıkları avlayın. Bu bölgedeki genellikle scup olarak adlandırılan domuz türleri 6-120 fit (1,8-36,6 m) su derinliklerini tercih eder. Bu da onları açık suların yanı sıra koylarda, limanlarda ve seslerde, iskelelerin, resiflerin ve iskelelerin yakınında bulabileceğiniz anlamına gelir.
    • Scup tipik olarak Cape Hatteras, NC'den Cape Cod, MA'ya kadar bol miktarda bulunur.
    • Dünyanın dört bir yanındaki okyanus sularında bulunan 100'den fazla domuz balığı türü (sparidae türleri) vardır. Birçok benzerlikleri vardır, ancak diğer porya türlerini yakalamanın en iyi yollarında farklılıklar olabilir. Yerel uzmanlara danışın.
  2. adım 2 su sıcaklığının 60 °f'ye (16 °c) ulaşmasını bekleyin.
    Su sıcaklığının 60 °F'ye (16 °C) ulaşmasını bekleyin. Su sıcaklığı 55-75 °F (13-24 °C) arasındayken midyeler en bol ve aktiftir. ABD'nin orta Atlantik kıyısı boyunca, bu genellikle Mayıs ayından Eylül sonuna veya Ekim başına kadar devam eder.
    • Mayıs ve Haziran aylarındaki yumurtlama mevsimi genellikle bu bölgede porgies avlamak için en iyi zamandır.
  3. adım 3 bir koy veya sesin ortasındaki bir tekneden balık tutun.
    Bir koy veya sesin ortasındaki bir tekneden balık tutun. Çoğu porgies ve özellikle de scup, gelgitlerle birlikte hareket eder, yiyecek aramak için kumlu veya kayalık dipleri troller. Bu, genellikle koyların ve seslerin ortasındaki daha derin sularda toplandıkları anlamına gelir. Bu nedenle, böyle bir yerde porgies avlamak için demir atmayı deneyin.
    • En iyi tavsiye, yerlilere porgies avlamak için nereye demir attıklarını sormaktır!
  4. adım 4 bir iskele veya rıhtımda kıyıdan balık tutun.
    Bir iskele veya rıhtımda kıyıdan balık tutun. İstavrit veya diğer birçok domuz balığı türünü yakalamak için bir tekneden balık tutmak zorunda değilsiniz. İskeleler ve rıhtımlar, özellikle gelgitin yaklaştığı ve balıkları (ve avlarını) beraberinde getirdiği zamanlarda, balık istifi için genellikle harika balıkçılık noktalarıdır.
    • İster tekneden ister kıyıdan avlanıyor olun, aynı olta, makara ve takım düzenini kullanın. Ancak karadan daha sığ sulara balık tutmak için daha az oltaya ihtiyacınız olacaktır.
  5. adım 5 suya bir yem kovası bırakın ve sık sık kontrol edin.
    Suya bir yem kovası bırakın ve sık sık kontrol edin. Hazırlanmış, delikli bir donmuş yem kovası satın alın ve bağlı bir iple suya indirin. Kovayı periyodik olarak kontrol edin ve sakız azaldığında veya kokusu geçtiğinde değiştirin.
    • Alternatif olarak, biraz DIY bilgisi ile kendi yem kovanızı yapabilirsiniz. İnternetten araştırın veya deneyimli bir balıkçıdan ipuçları isteyin.
    • Yemlerde olduğu gibi, porgiler de yem konusunda çok seçici değildir. Bazı olta balıkçıları istiridye yeminin en etkili olduğunu söyler, ancak kara yem de işe yarar. Yapay olarak kokulandırılmış yumuşak bir yem (Berkley Gulp Chum markası gibi) kokusunu daha uzun süre koruyabilir.
  6. adım 6 oltanızı atın...
    Oltanızı atın ama sabırlı olun. Eğer bir tekneden balık tutuyorsanız, demir atın, yemi koyun ve oltanızı arka arkaya hızlıca atın - eğer etrafta porgies varsa, çabucak içeri çekileceklerdir! Aynı şekilde, bir iskele veya rıhtımdan balık tutuyorsanız, oltanızı hızlı bir şekilde suya ve yemlerin yakınına atın.
    • Oltanızı hızlı bir şekilde suya sokmak isteseniz de, yemi kemiren bir balığın çekişini hissettikten sonra sabırlı olmak isteyebilirsiniz. Genellikle ikinci bir domuz balığının oltanızdaki diğer yem tarafından cezbedileceğini göreceksiniz - bu da size potansiyel bir çifte av sağlayacaktır!
    • Bazı olta balıkçıları küçük porgilerin yemlerin olduğu yerde toplandığını, büyüklerin ise kenarlarda kaldığını fark eder. Bu nedenle, oltanızın hemen yanına değil, yakınına atmayı deneyebilirsiniz.

Bir Porgy'yi Makaraya Sarmak

  1. adım 1 oltayı yavaşça yaklaşık 3 ft (0,91 m) kaldırarak domuz balığını kancalayın.
    Oltayı yavaşça yaklaşık 3 ft (0,91 m) kaldırarak domuz balığını kancalayın. Porgies, kancayı almadan yemi kapabilen kavgacı balıklardır. Bir çekiş hissettiğinizde oltayı yukarı çekmek yerine, balığı kancaya çekmek için yavaşça yukarı çekin.
    • Oltayı kaldırdığınızda ve hala balığın oltadaki çekişini hissettiğinizde, yakaladığınız balığı yavaşça makaraya almaya başlayabilirsiniz.
  2. adım 2 balığı yüzeyden tekneye veya kıyıya hızlıca taşıyın.
    Morina balığını yüzeyden tekneye veya kıyıya hızlıca getirin. Porgies düzensiz ve güçlü bir şekilde savaşır, bu yüzden onları yavaşça sarmanız, ancak sudan hızlı bir şekilde çıkarmanız gerekir. Teknedeyseniz, balık yüzeyin hemen altındayken oltanın ucunu suyun yaklaşık 1 ft (30 cm) üzerine indirin. Ardından, balığı sudan, küpeştenin üzerinden ve teknenize doğru kaldırın.
    • Karada bir iskeleden veya benzer bir noktadan avlanıyorsanız muhtemelen olta ucunuzu suya bu kadar yaklaştıramayacaksınız, ancak yine de balığı sudan hızlı bir şekilde kaldırmaya ve taşımaya odaklanmalısınız.
    • Hızlı hareket edin, ancak kontrolünüzden çıkacak kadar hızlı değil.
  3. adım 3 kancayı çözün...
    Kancayı çöz yakaladığınız balığı serbest bırakın ya da saklayın. Balığın kancasını çıkarırken dikkatli olun, çünkü porgiler ince kumaşları ve derinizi kesebilecek keskin sırt dikenlerine sahiptir. Kancayı başarıyla çıkardıktan sonra balığı suya geri bırakabilir ya da yemek için saklayabilirsiniz.
    • Balık tutmanın birçok yönü gibi, bir balığın kancasını çıkarmakta ustalaşmanın en iyi yolu da deneyimli olta balıkçılarını izlemek, onlarla sohbet etmek, onlardan öğrenmek ve onlarla birlikte balık tutmaktır.
    • Balığınızı yemeyi planlıyorsanız, pişmiş domuz balığı tavuk veya sığır etine güzel bir alternatiftir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Bu makale esas olarak, ABD'nin orta Atlantik kıyısı boyunca yaygın olan ve scup olarak da bilinen domuz balığı türünü yakalamaya odaklanmaktadır. Tüm domuz balıkları birçok benzerliği paylaşsa da, diğer domuz balıklarını yakalamak için en iyi dişli ve tekniklerle ilgili ince farklılıklar olabilir.

Uyarılar

  • Bulunduğunuz yere bağlı olarak, porgies avlamak için bir balıkçılık lisansına ihtiyacınız olabilir. Ayrıca, porgies için günlük avlanma limitleri olabilir. Herhangi bir gereklilik veya kısıtlamayı belirlemek için bölgedeki ilgili devlet kurumuna danışın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Hafif çubuk
  • Makaralar
  • Sigortalı hat
  • Florokarbon lider
  • Namlu döner
  • Banka batırıcısı
  • Gaga yem kancaları
  • Yem şeritleri
  • Chum