Softball Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğu sporda olduğu gibi softbolda da topu yakalamak oyunun temel unsurlarından biridir. Yeni başlayanlar için topu yakalamak korkutucu olabilir çünkü düşen top üzerinize doğru uçmaktadır, ancak doğru teknikleri öğrenmek korkuyu azaltmaya ve topu yakalamayı oyunun kolay bir parçası haline getirmeye yardımcı olabilir. Topu izleme, hareket etme ve iyi bir duruş sergileme, kendinizi topun önünde konumlandırma ve uçan toplara ve yere düşen toplara uyum sağlama üzerinde çalışarak, bir profesyonel gibi softball yakalamayı öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Yerden Top Almak

  1. adım 1 tüm vücudunuzu indirin.
    Tüm vücudunuzu indirin. Top yerde size doğru yuvarlanırken, en önemli şey dizlerinizi bükmek ve vücudunuzu yere yaklaştırmaktır. Sadece belden bükülüp aşağı uzanmak istemezsiniz. Vücudunuzu alçaltmak size daha fazla ayarlama kabiliyeti verir ve eğildiğinizden daha fazla etrafa bakmanızı sağlar.
  2. adım 2 eldivenin üst kısmını avuç içiniz yukarı bakacak şekilde yere değdirin.
    Eldivenin üst kısmını avuç içiniz yukarı bakacak şekilde yere değdirin. Topu genellikle parmaklarınız yukarı bakacak şekilde yakalasanız da, yerden gelen toplar eldiveninizi parmaklarınız aşağı bakacak şekilde çevirmenizi gerektirir. Eldivenin üst kısmını yere koyarak topun içine yuvarlanacağı bir rampa gibi hareket etmesini sağlayın.
  3. adım 3 eldivensiz elinizi eldiveninizin alt kenarına yerleştirin.
    Eldivensiz elinizi eldiveninizin alt kenarına yerleştirin. Bu, yerden gelen topları yakalamanın en önemli kısımlarından biridir. Eldivensiz eliniz top için bir durak görevi görür. Bu yerleştirme olmazsa top eldivenden yukarı yuvarlanıp yüzünüze çarpabilir ya da düşebilir. Ellerinizin alt kısmı birbirine değmelidir.
  4. adım 4 topu sıkın.
    Topu sıkın. Top eldiveninizin içine yuvarlanırken, elinizi hızla topun üzerine bastırın ve eldiveninizi kapatın. Yerden gelen topları tutma ritmini mükemmelleştirirseniz, topun eldiveninizden doğrudan atış yapan elinize yuvarlanmasına izin vermeyi öğrenebilirsiniz.

Çizgi Atışını Yakalamak

  1. adım 1 gözünüzü toptan ayırmayın.
    Gözünüzü toptan ayırmayın. El göz koordinasyonu softball yakalamanın en önemli parçasıdır. Size doğru gelen topu her zaman izlemek için kendinizi eğitmelisiniz. Gözünüzü bir saniyeliğine toptan ayırmak, topu yakalama yeteneğinizi ortadan kaldırabilir. Top sopadan veya atıcının elinden çıkar çıkmaz onu izleme alıştırması yapın.
  2. adım 2 topun gideceği yere doğru hareket edin.
    Topun gideceği yere doğru hareket edin. Tüm vücudunuzu topun gideceği yere doğru hareket ettirin, sadece topa uzanmayın. İdeal olarak topu yan taraftan değil, doğrudan önünüzden yakalamak istersiniz. Topun doğrudan size doğru gelmesi ilk başta korkutucu olsa da, bu size topu yakalamak için en iyi şansı verir. Topun yana doğru gelmesi, yakalamayı kaçırma olasılığını artırır.
  3. adım 3 yüzünüzü top karesine dönün.
    Yüzünüzü topun bulunduğu kareye dönün. Topun gideceği yere doğru hareket ettikten sonra, kendinizi doğrudan topun hizasında konumlandırın. Topu doğrudan önünüzde tutmak, topun daha yükseğe veya daha alçağa ya da her iki tarafınıza gelmesi durumunda eldiveninizi gerektiği gibi hareket ettirme olanağı sağlar.
  4. adım 4 dizlerinizi bükün.
    Dizlerinizi bükün. Topun gittiğini düşündüğünüz yere doğru hareket etmiş olsanız da, pozisyonunuzu hızla düzeltebilmeniz gerekir. Dizleriniz bükülü ve ağırlığınızın çoğu ayak toplarınızda olacak şekilde iyi bir atletik duruş sergileyin. Bu, topun düşündüğünüzden farklı bir noktaya gelmesi durumunda hızlı hareketler yapmanızı sağlar.
  5. adım 5 kollarınızı öne doğru uzatın.
    Kollarınızı öne doğru uzatın. Eldiveniniz açıkken, dirseklerinizi hafifçe bükerek kollarınızı önünüze doğru uzatın. Tıpkı dizlerinizi bükmenin hareket etmenizi sağladığı gibi, kollarınızı uzatmanız ve hafifçe bükmeniz size en fazla hareket kabiliyetini sağlar. Kollarınızı mümkün olduğunca göğüs hizasında tutun ve top size yaklaştıkça ayarlayın. Bir duvara karşı itiyor olsaydınız kollarınızı nasıl konumlandıracağınızı düşünün. İstediğiniz pozisyon budur.
    • Topu önünüzde yakalamak için elinizden geleni yapın. Elinizi düz tutmayın; her zaman eliniz yukarı bakacak şekilde yakalamak istersiniz.
  6. adım 6 eldivensiz elinizi eldiveninizin yan tarafına yerleştirin.
    Eldivensiz elinizi eldiveninizin yan tarafına yerleştirin. Yakalama sadece eldiveni kullanmakla ilgili değildir. Serbest eliniz de bir o kadar önemlidir çünkü top eldiveninize çarptığında onu sabitlemek için kullanılır. Başparmağınızı eldiveninizin içindeki başparmağın hemen arkasına yerleştirin, ellerinizle bir W şekli oluşturun. Bu, eldiveninize ekstra denge sağlayacak ve top eldiveninize girdikten sonra serbest elinizi topun üzerine sıkıştırmanıza izin verecektir.
  7. adım 7 atışa hazır olun.
    Atmaya hazır olun. Çoğu zaman topu yakaladığınızda hemen başka bir oyuncuya atmanız gerekecektir, bu nedenle atış eliniz eldivene yakın olmalıdır. Topu yakaladıktan sonra hızlı bir şekilde serbest elinize aktarabilir ve atışı yapabilirsiniz.

Uçan Top için Ayarlama

  1. adım 1 topun altına girin.
    Topun altına girin. Bu, topun önüne geçmenin uçan toptaki karşılığıdır. Top havadan size doğru geleceğinden, topun ineceğini düşündüğünüz noktayı hareket ettirmeniz gerekir. Hareket etmeden önce aklınızda bir nokta belirene kadar birkaç saniye sabırlı olun. Topun hafifçe önünüze ve hafifçe atış tarafınıza doğru inmesini istersiniz.
    • Kolunuzu önünüzde uzatmaya çalışın. Bu şekilde, top hareket ederse, kendinizi düzeltmek için zamanınız olacaktır.
  2. adım 2 eldiveninizi dik tutun.
    Eldiveninizi dik tutun. Uçan topu göğüs hizasından ziyade başınızın üzerinden yakalamanız gerekecektir, bu nedenle topun ineceğini düşündüğünüz noktaya yaklaştığınızda kolunuzu havaya kaldırın. Parmaklarınızı gökyüzüne doğru kaldırın ve topun inebileceği bir yer sağlamak için avuç içinizin hafifçe yatay olduğundan emin olun. Dirseğinizi hafifçe bükülü tutun ve yerinde kilitlemeyin.
  3. adım 3 eldiveninizi açın.
    Eldiveninizi açın. Bu, kolunuzu kaldırdığınız sırada yapılmalıdır. Doğru noktaya gelmeniz, kolunuzu kaldırmanız ve yakalamayı yapmanız arasında fazla zamanınız olmayabilir, bu nedenle koşarken eldiven elinizi gevşek tuttuğunuzdan ve kolunuzu kaldırırken açtığınızdan emin olun.
  4. adım 4 serbest elinizi eldivenin yan tarafına yerleştirin.
    Serbest elinizi eldivenin yan tarafına yerleştirin. Tıpkı sıralı vuruş yakalamalarında olduğu gibi, eldiven giymemiş eliniz topu eldiveninizin içinde sıkıştırmak ve yakalamayı tuttuğunuzdan emin olmak için kullanılır. Kolunuz havadayken eliniz eldivenin yan tarafına temas ediyor olmalıdır. Eğer topu hızlı bir şekilde fırlatmanız gerekiyorsa, bu elinizin eldiveninizin hemen yanında olması hareketi daha yumuşak hale getirecektir.
  5. adım 5 yakalamak için ileri doğru koşun.
    Yakalamak için ileri doğru koşun. Bir softball'un yüksekten geldiğini biliyorsanız, nereye düşeceği hakkında bir fikriniz olana kadar sabırlı olmak istersiniz. Yakalamayı geriye doğru değil ileriye doğru hareket ederken yapmak en iyisidir çünkü her şeyi görüş alanınızda tutarsınız. Bu yüzden kendinizi konumlandırırken, topun biraz önünüze düşmesini planlayın ve ardından tamamen altına girmek için ileri doğru hareket edin.
    • Topu avucunuzun içinde yakalamadığınızdan emin olun, çünkü bu acı verici olabilir. Bunun yerine, topu yakalarken orta işaret parmaklarınızın ucuna çarpıyormuş gibi hissetmelisiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Topu eldivenin hangi kısmıyla yakalarsınız?
    Topu işaret parmaklarınızın ortasından yakalayın. Topu eldiveninizin avuç içinde yakalamamaya çalışın, çünkü bu oldukça acı verici olabilir.
  • Soru
    Pop fly'ı nasıl yakalarsınız?
    Eldiveniniz topun altında olacak şekilde arkadan yaklaşın. Yakalamak için gerekli ayarlamaları yapabilmeniz için kolunuzu uzatmaya devam edin.
  • Soru
    İnsanlar neden softball oynar? Softboldan bir kariyer yapabilir miyim?
    İnsanlar softbolu heyecan ve sevginin yanı sıra vücutlarını güçlendirmek için oynarlar. Yarışmak için para alan ulusal oyuncular var. Eğer tıbbi bir durumunuz varsa, antrenör olarak ders verebilir ve başkalarını eğitebilirsiniz.

İpuçları

  • Önce topu hissetmek için eldivensiz yakalama alıştırması yapın. Birinin size tam güçle değil, hafif atışlar yaptığından emin olun.