Yaban Tavşanı Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yabani tavşanlar, bahçelerini korumaya veya bahçe yetiştirmeye çalışan herkes için bir baş belası olabilir. Otçul olan tavşanlar, yemek için bitkilerinizi yiyip bitirir ve ağaç kabuklarına zarar verirler. Doğru yerlere canlı tuzaklar kurar, doğru türde yem kullanır ve tavşanı evinizden uzağa bırakırsanız, yabani bir tavşanı insancıl bir şekilde yakalamak kolayca yapılabilir. Ayrıca yabani tavşanları uzak tutmak için bahçenize çit çekebilir veya kovucu spreyler sıkabilirsiniz.

Adımlar

Tavşanı Canlı Tuzağa Yemleme

  1. adım 1 canlı bir tuzak satın alın.
    Canlı bir tuzak satın alın. Canlı bir tuzak kullanmak, hayvana zarar vermedikleri için yabani bir tavşanı yakalamanın en insancıl yoludur. Canlı tuzaklar bir tuzak kapısı, bir tuzak mekanizması ve birkaç makara ile birlikte gelir. İnternette ya da yerel spor malzemeleri mağazasında 20 ila 50 dolara bulunabilir.
    • Bir duvara ya da ağaca kurmayı planlıyorsanız tek kapaklı bir canlı tuzak seçin.
    • Tuzağı bir patikaya yerleştirmeyi planlıyorsanız iki tuzak kapısı olan bir canlı tuzak satın alın.
  2. adım 2 tuzağı bir tavşan patikasına kurun.
    Tuzağı bir tavşan izi üzerine kurun. Tavşanlar genellikle aynı yollar ve patikalar boyunca seyahat ederler, bu nedenle tuzak kurmadan önce tavşanlar için bir alanı gözlemlemek önemlidir. En yaygın tavşan izi türü, yüksek çalılar veya aşırı büyümüş çitler boyunca uzanan yollar gibi kolayca saklanmalarına ve kaçmalarına izin veren alanlarda bulunur. Tavşan izlerini gözlemlemek için zaman harcayın ve kapanı tavşanın en yaygın izlediği yolun ortasına yerleştirin.
    • Çift taraflı bir canlı tuzak kullanıyorsanız, tavşanın her iki taraftan da girebilmesi için tuzağı patikanın ortasına yerleştirin.
    • Tek kapılı bir canlı tuzak kullanıyorsanız, tavşanın tuzağın etrafından dolaşamaması için tuzağı büyük bir çalı yığınının veya etrafı engellerle çevrili bir ağacın karşısına yerleştirin.
    • Denemeler boyunca ve daha önce tavşan gördüğünüz alanlarda tavşan pisliği arayın.
  3. adım 3 tavşanı daraltmak için izi manipüle edin's path into the trap.
    Tavşanın tuzağa giden yolunu daraltmak için izi manipüle edin. Tavşanın izinde bulunan dal, uzun sopa veya çalı gibi malzemeleri kullanarak tavşanın izdeki yolunu daraltın. Bu yöntem tavşan yakalama şansınızı artıracak ve tavşanın tuzak kurulduktan sonra etrafından dolaşmamasını sağlayacaktır.
    • Eğer tavşanın izi bir tavşan barınağına gidiyorsa, kapanı barınağın girişine yerleştirin.
  4. adım 4 kapıyı kaldırın ve yerine kilitleyerek tuzağı kurun.
    Kapıyı kaldırın ve yerine kilitleyerek tuzağı kurun. Her tuzak kendine özgü bir şekilde çalışacağından, doğru şekilde kurmak için canlı tuzakla birlikte gelen talimatları izleyin. Tuzak mekanizmasını uzun bir çubukla yoklayarak tuzağın etkinleştiğinden emin olun. Tuzağı test ettikten sonra kapıyı sıfırlayın ve tuzağı dışarıya yerleştirin.
    • Tuzak etkinleşmezse, talimatları tekrar okuduğunuzdan ve tuzağı tekrar kurduğunuzdan emin olun.
    • Tuzağınızın kusurlu olduğundan şüpheleniyorsanız, satın aldığınız işletmeyle iletişime geçin ve yardım isteyin. Size telefonda yardımcı olabilirler veya tuzağı iade etmenizi isteyebilirler.
  5. adım 5 etkili bir tuzak yemi seçin.
    Etkili bir tuzak yemi seçin. Tavşanları yakalamak için en etkili yem türleri sebzelerdir, özellikle sıcak aylarda elma, brüksel lahanası, havuç veya marul, kış aylarında ise ekmek, mısır, yonca ve yoncadır. Tavşanlar otçuldur, bu nedenle seçtiğiniz herhangi bir yapraklı veya köklü sebze etkili olacaktır. Yemin taze olması gerekmese de, tavşanın sebzeyi yemesi için çürümüş veya çok eski olmamalıdır.
    • Ayrıca, önceden yerleştirdiğiniz yeme ek olarak veya tek başına birincil yem olarak tuzağa elma sirkesi de püskürtebilirsiniz.
    • Kış aylarında yabani tavşan yakalamak daha kolaydır çünkü daha az yiyecek vardır ve tavşanlar yem tarafından daha kolay cezbedilir.
  6. adım 6 yemi yakalama mekanizmasına yerleştirin.
    Yemi yakalama mekanizmasına yerleştirin. Yemi canlı tuzağın arkasına değil, doğrudan tuzak mekanizmasının üzerine yerleştirmeye dikkat edin. Yem yanlış yerleştirilirse, tavşanınızın tuzaktan karnı tok bir şekilde kaçma ihtimali vardır ve çabalarınız için gösterecek hiçbir şeyiniz olmaz. En etkili sonuçları elde etmek için yemi tuzak mekanizmasından başka bir yere koymayın.
    • Eğer iki kapılı bir canlı tuzak kullanıyorsanız, yakalama mekanizması canlı tuzağın ortasında olacaktır.
    • Tavşanın ağırlığı tuzak mekanizmasını harekete geçirerek kapının düşmesini sağlar.
  7. adım 7 tuzağı mümkün olduğunca sık kontrol edin.
    Tuzağı mümkün olduğunca sık kontrol edin. Tavşanın sağlığını korumak ve canlı yakalama işleminin insancıl olmasını sağlamak için tavşan mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılmalı veya yeri değiştirilmelidir. Tavşanın tuzakta çok uzun süre kalmadığından emin olmak için her 24 saatte bir tuzağı kontrol etmek için kendinize hatırlatıcılar ayarlayın.

Tavşanın Serbest Bırakılması

  1. adım 1 hayvan kontrolünü arayın ve yer değiştirme yasalarını sorun.
    Hayvan kontrolünü arayın ve yer değiştirme yasalarını sorun. Bazı bölgelerde sorunlu yaban hayatının yerini değiştirmek yasa dışıdır, bu nedenle tavşanın yerini değiştirmeden önce yerel yasalarınızı anlamak önemlidir. Hayvan kontrolü, yakaladığınız yabani tavşanın yerini değiştirmek için size en iyi seçenekleri sunacak ve hayvanı sizin için alabilecektir.
    • Washington eyaleti gibi bazı bölgelerde, yaban tavşanları da dahil olmak üzere yaban hayatını taşımak veya yerini değiştirmek için izin alınması gerekmektedir.
  2. adım 2 tavşanı sessiz bir alana yerleştirin ve kapanın üzerine bir muşamba serin.
    Tavşanı sessiz bir alana yerleştirin ve kapanın üzerine bir muşamba serin. Tavşanı kapanda gerekenden daha uzun süre tutmamalısınız, ancak onu sessiz bir alanda tutmak, yerini değiştirmeden önce sakin kalmasını sağlayacaktır. Tavşanı sakin tutmak için tuzağın üzerine kalın bir battaniye veya muşamba yerleştirin ve tuzağı gereğinden fazla hareket ettirmeyin.
    • Tavşanı hemen taşıyabiliyorsanız, taşıma sırasında muşambanın üzerine bir şey yerleştirmeniz yine de önemlidir.
    • Travma veya strese maruz kaldıklarında tavşanın hayatta kalma şansı azalır, bu nedenle tavşana evcil hayvanınızmış gibi davranın.
  3. adım 3 tavşanı yakaladığınız yerden 10 mil (16 km) uzağa bırakın.
    Tavşanı yakaladığınız yerden 10 mil (16 km) uzağa bırakın. Tavşanı taşırken, tavşanı yaralamamaya veya travmatize etmemeye dikkat edin. Tuzağı aracınızın içinde güvenli bir yere yerleştirerek tavşanın yerini değiştirin, böylece düşmez veya çok fazla kaymaz. Tavşanı yakaladığınız yere benzer manzaraya sahip bir alan bulun.
    • Tavşan genellikle yakalandığı yöne doğru geri dönmeye başlayacağından, yeniden yerleştirme noktası herhangi bir yoldan veya diğer insanların evlerinden uzak olmalıdır.
  4. adım 4 tuzağın arkasında durun ve kapıyı arkadan açın.
    Tuzağın arkasında durun ve kapıyı arkadan açın. Açık kapanı tavşanın saklanabileceği bir yere doğru çevirin ve kapanı açarken tavşanı yaralamamak için dikkatli olun. Tavşanı gitmeye teşvik etmek için kapanı hafifçe sallayın ve eğer tavşan isteksizse kapanı yan çevirin ve tavşana biraz zaman tanımak için uzaklaşın.

Tavşanları Bahçenizden Uzaklaştırmak

  1. adım 1 tavşanları dışarıda tutmak için çit kurun.
    Tavşanları dışarıda tutmak için çit kurun. Tavşanları bahçenizden veya bahçenizden uzak tutmanın insancıl ve etkili bir yolu, sorunlu alanların etrafına çitler kurmaktır. Tel çit kurmak istediğiniz yerin 10 ila 12 fit (3,0 ila 3,7 m) altını kazın. Deliğin içine tavuk teli döşeyin ve tavşanların üzerinden atlamasını engelleyecek kadar uzun bir çit oluşturun.
    • Kendi başınıza bir çit kuracak kaynaklara veya deneyime sahip değilseniz, çiti sizin için kurması için bir profesyonel kiralayın.
    • Tavuk teli tavşanların çitin altını kazmasını veya oymasını engelleyecektir.
  2. adım 2 tavşanları uzak tutmak için kovucular kullanın.
    Tavşanları uzak tutmak için kovucular kullanın. Bu seçenek pahalı ve geçicidir, ancak tutarlı olursanız etkili olabilir. Yerel spor malzemeleri mağazanızdan bir tavşan kovucu satın alın ve bitkilerinize ya da bahçenize püskürtün. Koku kaybolacağı ve tavşanlar bir süre sonra geri döneceği için kovucunun yeniden uygulanması gerekecektir.
    • En etkili kovucular tilki idrarı ya da diğer yırtıcı hayvanların idrarı gibi kokar.
  3. adım 3 thiram kimyasalını içeren mantar ilaçlarını püskürtün.
    Thiram kimyasalı içeren mantar ilaçları püskürtün. Bu mantar ilaçları son derece zehirlidir ve yemeyi planladığınız bitkilere veya çocukların oynayabileceği alanlara uygulanmamalıdır. Mantar ilaçları tavşanları caydırmada son derece etkilidir ve süs bitkilerinin bulunduğu alanlar veya bahçenizin insanlar tarafından yenmeyecek kısımları için iyi bir seçenektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bazı tuzaklar daha küçük tavşanları yakalar mı?
    Tuzağın boyutu ne kadar büyük bir tavşan yakalayabileceğinizi belirleyecektir. Daha küçük bir tuzak daha küçük bir tavşan anlamına gelecektir.
  • Soru
    Yabani bir tavşana nasıl yaklaşabilirim?
    Elleriniz boşken yavaşça ona doğru ilerleyin. Tavşan sizi fark eder ve size doğru bakarsa, durun ve devam etmek için tavşan başka tarafa bakana kadar bekleyin.
  • Soru
    İçine ne koyarsam koyayım tavşanlar canlı tuzağıma oturup bakıyor ama girmiyorsa ne yapmalıyım?
    Canlı tuzağınız tavşanın güvenemeyeceği kadar 'sıra dışı' olabilir. Üstüne ve yanlarına yeşillik eklemeyi veya arka ucunu sık çalılıkların içine koymayı deneyin. Kullandığınız yemin insan gibi kokmadığından emin olun.

Video

İpuçları