Ahtapot Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ahtapot dünyanın farklı bölgelerinde oldukça rağbet gören bir lezzettir ve farklı bölgeler nesiller boyunca deneme yanılma yoluyla bu hayvanı yakalamak için kendi yöntemlerini geliştirmiştir. Çok sayıda farklı ahtapot türü olduğundan, bazıları yalnızca belirli bölgelerde işe yarayacağından, onları yakalamaya çalışırken yönteminizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Adımlar

Tencere ile Avcılık

  1. adım 1 kullanmayı düşündüğünüz saksı türünü seçin.
    Kullanmayı düşündüğünüz tencere türünü seçin. Avlayacağınız ahtapot türlerini ve bulunduğunuz bölge için hangi kapların en etkili olduğunu görüşmek için yerel balıkçılık ve avcılık mağazasını arayın veya ziyaret edin.
    • Seçeceğiniz tencere türü yaklaşımınıza göre değişebilir. Deneyim için geleneksel olarak ahtapot avlamak isteyebilir veya geçiminizi sağlamak için ticari olarak ahtapot avlamak isteyebilirsiniz. Bu yüzden kararınız hakkında iyice düşünmek iyi bir fikirdir.
    • Yüzyıllardır kullanılan geleneksel toprak kaplardan günümüzde geliştirilen modern tuzaklara kadar kullanabileceğiniz birçok farklı kap türü vardır.
  2. adım 2 tencerelerinizi uzun bir ipe bağlayın.
    Tencerelerinizi uzun bir ipe bağlayın. Güçlü bir düğüm kullandığınızdan emin olun, böylece hiçbir saksıyı kaybetmezsiniz! Birden fazla kap kullanıyorsanız, her birkaç metrede bir onları ipe bağlayın, böylece onları suya koyduğunuzda deniz tabanında çok fazla yer kaplarsınız.
    • Tekneyle yola çıkmadan önce küplerinizi bağladığınızdan emin olun. Deneyimsizseniz dalgalı suda bunu yapmak zor olabilir.
  3. adım 3 bir tekneye binin ve ahtapot kaplarını bırakmak için yerinizi seçin.
    Bir tekneye binin ve ahtapot kaplarını bırakmak için yerinizi seçin. Çok sayıda balığın bulunduğu ve bir ahtapotun saklanabileceği bir alan seçin. Ahtapotlar saklanmayı ve saklandıkları yerden avlanmayı sevdiklerinden buralar ahtapotlar için en uygun yerlerdir.
    • Mercan resifleri ve kaya oluşumları, küplerinizi bırakacak bir yer ararken iyi bir başlangıç noktasıdır.
    • Yerel balıkçılarla konuşun ve ahtapotları bulmak için iyi noktalar veya onları bulabileceğiniz resifler hakkında bilgi alın.
  4. adım 4 küplerinizi suya bırakın.
    Küplerinizi suya bırakın. Küpleri bıraktığınız alanı dağıtmaya çalışın, böylece hepsi aynı yere düşmez. Hepsi aynı hat üzerindeyse, deniz tabanının mümkün olduğunca büyük bir kısmını kaplamak için onları olabildiğince uzağa yaymak istersiniz.
    • Halatınıza bir şamandıra bağladığınızdan emin olun. Bu, geri döndüğünüzde kaplarınızı bulmanıza yardımcı olacak ve ipi tutarak onları çıkarmanın bir yolunu bulmanızı sağlayacaktır.
  5. adım 5 ahtapotun kaplara girmesini bekleyin.
    Ahtapotun kaplara girmesini bekleyin. Bir ahtapot yakaladığınızı söylemek zordur, bu nedenle kaplarınızı çekmek için geri dönmeden önce yeterince uzun bir süre beklemek iyi bir fikirdir.
    • Bu süre bir günden bir haftaya kadar herhangi bir zaman olabilir. Ne kadar titiz olmak istediğiniz size kalmış.
  6. adım 6 saksıları yukarı çekin.
    Kapları yukarı çekin. Giderken her birini inceleyin, ahtapotun ağırlığının üzerinde olup olmadığını ve/veya onu tutmanız için gereken boyutta olup olmadığını kontrol edin. Eğer değilse geri atmak zorunda kalacaksınız.
    • Ahtapotu sudan çıkardığınızda canlı olacağını unutmayın, bu nedenle kabı boşalttığınızda onu saklamak için iyi bir yeriniz olduğundan emin olun.
    • Burada hızlı ve sabit elli olmak önemlidir. Fırsat verildiğinde ahtapot kaçacaktır. Kaçma konusunda inanılmaz kurnazdırlar!

Bir Ahtapotu Zıpkınlamak

  1. adım 1 kullanmak istediğiniz mızrak türünü düşünün.
    Kullanmak istediğiniz mızrak türünü düşünün. Tüm dünyada farklı bölgelerde ahtapot avcılığı için farklı türde zıpkınlar kullanılır. Yerel balıkçılardan, balıkçılık ve avcılık dükkanlarından ne tür bir zıpkın kullanmanız gerektiği konusunda tavsiye alın.
    • Zıpkınla balık avlama konusunda neyin yasal olduğunu görmek için yerel düzenlemeleri kontrol ettiğinizden emin olun.
    • Yunanistan'da yaygın bir zıpkın türü üç dişli mızraktır. İdeallerinize bağlı olarak, pervaneli bir zıpkın mı yoksa daha geleneksel bir serbest zıpkın veya trident mi kullanmak istediğinizi düşünmelisiniz.
  2. adım 2 dalış noktanızı seçin.
    Dalış noktanızı seçin. Bir ahtapotun yuvasını yapabileceği bir resif veya kayalık deniz tabanı arayın. Çapanızı suya bırakın ve dalmadan önce dibe tutunmasını bekleyin. Siz suyun altındayken teknenizin yüzüp gitmesini istemezsiniz.
    • Serbest dalış yapıyorsanız suyun çok derin olmadığından emin olun.
    • Dalış noktası seçerken çok dikkatli olun. Bazı bölgeler doğal kaynakları ve suları konusunda çok korumacıdır. Evinizden uzakta dalış yapıyorsanız, bölgenin gitmek için uygun olup olmadığını yerel halktan kontrol edin.
  3. adım 3 ahtapotu takip edin.
    Ahtapotu takip edin. Kırık yengeç kabukları veya boş kabuklu deniz hayvanları gibi ahtapot işaretleri için deniz tabanına bakın. Herhangi bir harekete dikkat edin ve neye dikkat edeceğinizi bilmek için avlayacağınız ahtapot türüne aşina olun.
    • Bir ahtapot, sığabileceği herhangi bir delik veya yarıktan bir yuva veya in yapacaktır. Ayrıca kamuflaj ustasıdırlar, bu yüzden onları ararken çok dikkatli olun.
  4. adım 4 ahtapotunuzu açık havaya çıkarın.
    Ahtapotunuzu ikna ederek açığa çıkarın. Bir ahtapot bulduğunuzda, eğer inindeyse, onu dışarı çıkarmalısınız. Savunmaya geçip mızrağınıza tutunmaya başlayana kadar etrafını dürtmek suretiyle onu saklandığı yerden çıkarmak için mızrağınızı veya üç dişli mızrağınızı kullanın.
  5. adım 5 ahtapotu bir kez mızraklayın're in range.
    Menzile girdiğinizde ahtapotu mızraklayın. Ahtapotu hızlıca öldürmek ve gereksiz acı çekmesini önlemek için mızrağınızı veya mızrağınızı gözlerinin arasına nişan alarak ahtapota saplayın. Iskalamanız ve ahtapotu hızlıca öldürmeniz gerekmesi ihtimaline karşı kemerinizde bir bıçak taşımalısınız.
  6. adım 6 ahtapotun boyutunu kontrol edin.
    Ahtapotun boyutunu kontrol edin. Yerel balıkçılık yönetmeliklerine uymanız önemlidir. Ahtapotun tutmanız için gereken ağırlık ve/veya boyutun üzerinde olup olmadığını kontrol edin. Eğer değilse onu rahat bırakmalısınız.
    • Ahtapot mücadele edebilir ve mürekkep çıkarabilir. Bu bir savunma mekanizmasıdır, bu nedenle kendinize ve etrafınızdakilere zarar vermemek için olabildiğince hızlı ve temiz olmaya çalışmalısınız.

Bir Ahtapotu Elle Yakalamak

  1. adım 1 ahtapotunuzu yakalamak için bir yem satın alın.
    Ahtapotunuzu yakalamak için bir yem satın alın. Küçük bir balığa veya ahtapota benzeyen parlak renkli bir yeme ihtiyacınız var ve bunu bir gaffın ucuna takın. Gaff, balık tutmak için kullanılan ucunda kanca olan bir sırıktır. Bunları bir balıkçılık ve avcılık mağazasından veya internetten satın alabilirsiniz.
    • Ahtapotları cezbetmek için iyi bir renk kırmızıdır. Kırmızı, kızgın bir ahtapotun rengidir ve bu da başka bir ahtapotun kendisini 'kızgın ahtapottan' korumak için yeminizi yakalamasına neden olur.
    • Kendinizi özellikle kurnaz hissediyorsanız, ahşaptan, plastikten veya gaff'ınıza bağlı kalacak kadar güçlü olacak herhangi bir şeyden bir tane yapabilirsiniz!
  2. adım 2 sığ havuzları olan bir plaj bulun.
    Sığ havuzları olan bir plaj bulun. Burası elle yakalayabileceğiniz ahtapotları bulabileceğiniz yerdir. Kayaların altına saklanmayı, yarıklarda ve diğer küçük deliklerde inler oluşturmayı severler.
    • Bir ahtapotun habercisi kırık yengeç kabukları ya da açık kabuklu deniz ürünleridir. Bir ahtapot avlanırken ve yerken bunları gagasıyla kırıp açacaktır. Bunlardan alışılmadık miktarda görürseniz, yakınlardaki havuzlarda gizlenen bir ahtapot olma ihtimali vardır!
  3. adım 3 ahtapotu dışarı çekin's den.
    Ahtapotu ininden dışarı çekin. Zıpkınınızı tutarak yeminizi suya sokun ve kayaların kenarında, ahtapotun saklanabileceğini düşündüğünüz yarıkların etrafında gezdirin.
    • İlk başta görünmeyebilecek çıkıntıları ve delikleri kontrol ettiğinizden emin olun.
  4. adım 4 saklandığı yerden çıktığında ahtapotu yakalayın.
    Ahtapot saklandığı yerden çıktığında yakalayın. Ahtapot yeminizi yakaladığında, yemi boştaki elinize doğru çekin ve ahtapotu yakalayın.
    • Eldiven kullanmak iyi bir fikirdir, çünkü kötü bir ısırık verebilecek bir gagaları vardır!
  5. adım 5 ahtapotun boyutunu kontrol edin.
    Ahtapotun boyutunu kontrol edin. Yerel balıkçılık yönetmeliklerine uymanız önemlidir. Ahtapotun tutabilmeniz için olması gereken ağırlık ve/veya boyutun üzerinde olup olmadığını kontrol edin. Eğer değilse geri atmak zorunda kalacaksınız.
  6. adım 6 ahtapotunuzu su dolu bir kapta tutun.
    Ahtapotunuzu su dolu bir kapta tutun. Ahtapotunuzu kullanana kadar canlı tutmanız önemlidir, çünkü öldükten sonra çok sertleşebilir ve kullanılamaz hale gelebilirler. Ahtapotunuzu yakaladıktan sonra saklamak için elinizin altında bir kova su veya kap bulundurun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ahtapot besleyebilir miyim?
    Küçük olan ve ev akvaryumunda iyi bir evcil hayvan olabilecek bazı ahtapot türleri vardır, ancak vahşi doğada yakalanmış bir ahtapotu değil, yalnızca esaret altında doğmuş ve büyümüş bir ahtapotu evcil hayvan olarak tutmalısınız.
  • Soru
    Ahtapot besleyebilir misiniz?
    Evet, bakabilirsiniz. Ahtapot, bir ev akvaryumunda besleyebileceğiniz en faydalı deniz canlılarından biridir. Bazı olumsuzluklara rağmen, ahtapot akvaryumları ve ahtapot beslemek oldukça basit olabilir. Fazla ışığa ihtiyaç duymazlar, sadece basit ıslak-kuru filtrasyona ihtiyaç duyarlar ve resif omurgasızlarının ihtiyaç duyduğu hassas koşulları talep etmezler.
  • Soru
    Ahtapot besleyebilir miyiz?
    Bir ahtapotu evcil hayvan olarak beslemekten bahsediyorsanız, evet, çeşitli ahtapot türlerini evcil hayvan olarak besleyebilirsiniz. Bununla birlikte, önemli miktarda zaman, alan ve para gerektirir. Çok fazla ilgi isterler.

İpuçları

Uyarılar

  • Balıkçılık ve avcılık yönetmelikleri çok katıdır ve ihlal edilmesi halinde genellikle yasal sorunlara yol açabilir. Yasalar dahilinde kaldığınızdan emin olmak için her zaman avlanma sezonu, minimum boyut ve almanıza izin verilen maksimum miktar gibi konularda yönetmelikleri iyice kontrol edin.