Yılan Balığı Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer bir meydan okumaya hazırsanız, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki tatlı sularda yılanbalığı avlamayı deneyin. Yılan balıklarını ne zaman avlayacağınızı ve ne yemekten hoşlandıklarını bilirseniz kolayca yakalayabilirsiniz. Yılan balıklarını gündüz veya gece avlayabilirsiniz ve en iyi avlanma zamanı yaz aylarıdır. Kancalarınızı ve ağırlığınızı oltanıza bağlayın, kancanızı büyük bir gece paletiyle yemleyin ve atışınızı yapın. Bir ısırık hissettiğinizde kancanızı takın ve mücadeleye hazır olun!

Adımlar

Ekipmanınızın Kurulumu

  1. adım 1 6-11 ft (1,8-3,4 m) orta güçte bir eğirme kamışı seçin.
    6-11 ft (1,8-3,4 m) orta güçte bir eğirme kamışı seçin. Daha kısa bir kamış uzunluğu, yılanbalığını kancaladıktan sonra size daha fazla kaldıraç sağlayacaktır, bu özellikle yılanbalıklarının vahşi savaşçılar olduğu bilindiğinden önemlidir. Orta güçte bir kamış ayrıca yılan balığı avlama işlemi sırasında kamışınızın kopmasını önleyecektir.
    • Daha uzun yılan balıkları yakalamak istiyorsanız daha uzun kamışlar kullanın.
  2. adım 2 orta kapasiteli bir eğirme makarası seçin.
    Orta kapasiteli bir eğirme makarası seçin. Bunu bir yem, olta takımı veya açık hava mağazasından satın alabilirsiniz. Orta kapasiteli eğirme makaraları yılanbalığı yakalamak için harikadır çünkü tereddüt etmeden hızlı bir şekilde sarmanıza izin verir.
    • Genellikle acemi balıkçılar tarafından da kullanılırlar.
  3. adım 3 6-10 lb (2,7-4,5 kg) test misinası kullanın.
    6-10 lb (2,7-4,5 kg) test misinası kullanın. Yılan balıkları için avlanırken, onların çekiştirmelerine ve çırpınmalarına dayanabilecek bir misinaya ihtiyacınız vardır. Size en güvenli misinayı sağlamak için 10 lb (4,5 kg) test misinası kullanın, ancak 6 lb (2,7 kg) ve 8 lb (3,6 kg) misina da yılan balığı avı için iyi çalışır. En iyi sonuçlar için aşınmaya dayanıklı monofilament misinayı seçin.
  4. adım 4 bir cinch düğümü kullanarak misinanıza 4 numaralı bir kanca takın.
    Bir cinch düğümü kullanarak misinanıza 4 numaralı bir kanca takın. Kancanızı sabitlemek için ipinizi kancanızdan geçirin ve ipinizin ucunu kancanıza doğru getirerek bir ilmek oluşturun. Misinanızın etrafında 5 adet 'S' şekli oluşturun ve ucunu kancanıza doğru getirin. Düğümünüzü 'S' kıvrımlarından önce yaptığınız ilk ilmeğin içinden geçirin. Ardından düğümünüzü sıkmak için çekin.
    • No.4 kancanız yoksa no.6 - no.2 kancaları kullanabilirsiniz.
    • Yılan balığı avlarken, yılan balığının ağzı büyüklüğünde bir kanca kullanmak istersiniz.
    • Bir cinch düğümü kancanızın misinadan düşmemesini sağlar. Yılan balığı avı için sıkı ve güvenli bir düğüm kullanmak istersiniz, böylece oltanızı koparmazlar.
  5. adım 5 kancanın yaklaşık 1 ft (0,30 m) yukarısından misinanıza 2-4 adet split shot sıkın.
    Kancanın yaklaşık 1 ft (0,30 m) yukarısından misinanıza 2-4 adet split shot sıkın. Kancanızı misinaya sabitledikten sonra, misinanızın etrafına bir misina yerleştirin, bir pense alın ve yerine sıkıştırın. Ek ağırlık için misinanıza birkaç tane daha ayırma iğnesi ekleyin. Bölünmüş iğneler, yılan balıklarının esas olarak yüzdüğü ve yediği yer olan oltanızı dibe doğru ağırlaştırmaya yardımcı olur.
    • Ayrık atış, misinanıza doladığınız küçük bir ağırlıktır.
  6. adım 6 yem olarak nightcrawlers kullanın ve kancanıza 1 tane takın.
    Yem olarak gece sürüngenlerini kullanın ve kancanıza 1 tane takın. Yılan balıkları böcek larvalarını, küçük minnoşları, ölü balıkları, dipte bulabildikleri her şeyi yerler. Yılan balıkları için avlanırken en iyi sonucu gece balıkları verir. Yeminizi takmak için kancanızla büyük bir gece solucanını delin. Solucanı kancanıza takın, etrafına sarın ve yerinde kalması için 1-2 kez daha delin.
    • Yeminizi bir balıkçıdan satın alabilir ya da kendiniz bulabilirsiniz!
    • Yılan balıklarını çekmek için yağlı kesik yem ve tavuk ciğeri de kullanabilirsiniz.
    • Yılan balıklarını daha da cezbetmek için solucanınızın bir kısmını kancadan sarkıtın.

Bir Nokta Bulmak

  1. adım 1 saklandıkları zaman yılan balıklarını yakalamak için gün boyunca balık tutun.
    Yılan balıklarını saklanırken yakalamaya çalışmak için gün boyunca balık tutun. Yılan balıkları gün boyunca çamurda, kayaların ve kütüklerin altında saklanırlar. Gün boyunca yılan balıkları için balık tutmak istiyorsanız, yeminizin yılan balıklarının saklanma noktalarının üzerinde, örneğin bir deliğin girişinde veya büyük bir kayanın yakınında olmasını umarak oltanızı dibe doğru atın.
    • Gündüz balıkçılığı 'kıkırdama' olarak da adlandırılır.
  2. adım 2 yılan balıklarını beslenirken yakalamak için gece balık tutun.
    Yılan balıklarını beslenirken yakalamak için gece balık tutun. Alacakaranlıkta yılanbalıkları kemirmeye başlar ve akşam karanlığında yılanbalıkları yemeye hazırdır. Gün boyunca yılan balıkları için balık tutabilseniz de, genellikle yiyecek aramak yerine uyurlar. Yılan balıkları için gece balıkçılığı eğlenceli bir mücadeledir ve muhtemelen gündüz olduğundan daha fazla yılan balığı yakalayacaksınız!
    • Yılan balıkları görülmemek için dışarısı tamamen karanlık olduğunda beslenmeyi tercih ederler.
  3. adım 3 yılan balığı yakalama şansınızı artırmak için yaz geceleri balığa çıkın.
    Yılan balığı yakalama şansınızı artırmak için yaz geceleri balığa çıkın. Yılan balıkları en çok yazın sıcak ve nemli gecelerinde aktif olurlar ve diğer mevsimlere kıyasla yazın oldukça iştahlıdırlar. Yaz aylarında yılan balıklarını gündüz ve gece yiyecek ararken bulmanız olasıdır.
    • Yılan balıklarını diğer mevsimlerde de avlayabilirsiniz, ancak yaz ayları en aktif oldukları ve 1 bölgede yoğunlaştıkları zamandır.
  4. adım 4 yüksek, çamurlu suya yakın bir yer seçin.
    Yüksek, çamurlu suya yakın bir yer seçin. Yılan balıkları su seviyesinin yüksek, göllerin ve nehirlerin dibinin bulanık olduğu zamanlarda aktif olmayı tercih ederler. Böylece suda en iyi şekilde gizlenebilir ve av için beslenebilirler. Harika yılan balığı avlama noktaları arasında çamurlu su bölümlerinin yanındaki derin nehir yatakları bulunur. Suyun çamurlu kısımlarını arayın ve göllerin veya nehirlerin en dolu olduğu zamanlarda balık tutun.
    • Örneğin büyük bir fırtınadan kısa bir süre sonra yılan balığı avlayabilirsiniz.
  5. adım 5 yavaş hareket eden suları veya nehir yataklarındaki çukurları arayın.
    Yavaş hareket eden suları veya nehir yataklarındaki çukurları arayın. Yılan balıkları güçlü bir akıntının olmadığı sularda beslenmeyi tercih ederler. Suyun yavaş hareket ettiği ve oldukça derin olduğu bir nokta seçin. Ayrıca yılan balıklarının takılıyor olabileceği nehir yataklarının kenarındaki delikleri de arayabilirsiniz. Bunların hepsi yılan balığı avlamak için iyi noktalardır.
    • İyi yılan balığı avlama noktaları arasında nehirler, rezervuarlar, göletler ve kanallar bulunur.
    • Göletlerde ve göllerde, derin suyun yanındaki sığ düzlüklere atabilirsiniz.
    • Nehirlerde, derin alanların yakınındaki sessiz durgun suları arayabilirsiniz.

Döküm ve Makaralama

  1. adım 1 döküm...
    Döküm Oltanızı suya olabildiğince uzağa atın. Yılan balıkları için avlanırken uzağa atmak istersiniz çünkü derin, bulanık suda zaman geçirmeyi severler. Makara serbest bırakma düğmesine basın ve atış kolunuzu omzunuzun üzerinden yukarı kaldırın. Atışınızı yapmak için düğmeyi bırakın!
    • Atışınızı yapmak için kolunuzu hızlı ve tutarlı bir şekilde hareket ettirin.
    • Ayaklarınızı sabit tutmaya çalışın ve kalçalarınızı hareket ettirerek oltanızı kaldırın. Bu şekilde, atışınızı yaparken kamışınız biraz daha fazla momentuma sahip olacaktır.
  2. adım 2 teçhizatınızı bırakın...
    Atışınızı yaptıktan sonra oltanızın dibe çökmesine izin verin. Bölünmüş atışlar oltanızı ağırlaştırır ve yeminizi yılan balıklarının esas olarak yemek yediği, yüzdüğü ve uyuduğu yere, dibe getirir.
    • Yılan balıklarının çoğu beslenirken saklandıkları yerden çok fazla uzaklaşmazlar, bu nedenle yeminiz gölün veya nehrin dibine ulaşırsa bulma olasılıkları daha yüksektir.
  3. adım 3 el fenerinizi oltanızın ucuna doğrultun ve ince değişiklikleri arayın.
    El fenerinizi oltanızın ucuna doğrultun ve ince değişiklikleri arayın. Bu, oltadaki küçük çekilmeleri fark etmenize yardımcı olabilir. Yılan balıkları yemi ısırmadan önce genellikle yemi dürterler, bu nedenle oltanızın ucundaki küçük sallantılar bir ısırığın yaklaştığının göstergesi olabilir!
    • Bu gerekli olmasa da, oltanızın ucundaki herhangi bir hareketi görmenize yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 eğer yapmazsanız yeniden atın't have a bite within 2 minutes.
    Eğer 2 dakika içinde bir ısırık almazsanız yeniden atın. Yılan balıkları genellikle yemi hızlı bir şekilde kemirirler, bu nedenle atışınızın ilk birkaç dakikası içinde bir ısırık almazsanız, tekrar atış yapmayı deneyin. Yılan balıkları yüzmek yerine saklanarak zaman geçirirler, bu nedenle ilk atışınızda yeminizi fark etmeyebilirler.
    • İlk atışı yaptığınız yerden 1-2 ft (0,30-0,61 m) uzakta bir noktaya atmayı deneyin.
    • Tekrar atmak yılan balıklarının yeni yemi fark etmesine yardımcı olur.
  5. adım 5 oltada 2 çekiş hissettiğinizde kancayı takın.
    Oltada 2 çekiş hissettiğinizde kancayı takın. Oltanızda bir yılan balığı olduğunda, oltanın ucunu hızla ve sıkıca geri çekin. Bu, balığı kancanıza sabitlemeye yardımcı olur. Yılan balığınız oltaya takılır takılmaz geri çekilmeye ve kaçmaya başlayacaktır, bu nedenle ani sarsıntılara veya çekilmelere hazır olun.
    • Yılan balıkları büyük ısırıklar almadan önce yiyeceklerini kemireceklerdir, bu nedenle harekete geçmeden önce 1 çekiş hissedene kadar bekleyin.
  6. 6. adım yılan balığı yoruldukça onu yavaş yavaş içeri çekin.
    Yılan balığı yoruldukça oltanızı yavaş yavaş sarın. Yılan balığı geri çekilirken, onu yüzeye yaklaştırmak için oltanızı birkaç kez (yaklaşık 5 saniye kadar) çevirin. Ardından, su yüzeyinden görebilene kadar biraz daha sarın. Siz makarayı çektikçe oltanızı çekmeye devam edecektir, yine de pes etmeyin!
    • Yılan balıkları yakalandıklarında mücadele ederler, bu nedenle onları yavaş yavaş sarmak, ipinize, makaranıza veya çubuğunuza zarar vermeden onları getirmek için en iyisidir.
  7. adım 7 yılan balığının geri çekilmesine ve itmesine hazır olun!
    Yılan balığının geri çekilmesine ve itmesine hazır olun! Yılan balıklarını yakalamak zor olabilir çünkü siz onları yakalamadan önce genellikle bir süre mücadele ederler. Kaçmaya çalışmak için ipinizi çekecek ve ileri geri çırpınacaklardır. Ayaklarınız yere sağlam basacak şekilde durun ve oltanızı her zaman elinizde tutun.
    • Misinanızı bile koparabilirler!
  8. adım 8 yılan balığını makarayla çekerken kıyıya bırakın.
    Yılan balığını çekerken kıyıya vurun. Yılan balığını yavaş yavaş sararken, balık tuttuğunuz kıyı şeridine doğru getirin. Yılan balığınızı sudan değil kıyıdan alın, çünkü yılan balığı oltanızla savaşmaya ve bükülmeye devam edebilir.
    • Yılan balıkları uzun ve bazen ağırdır ve sığ bir alandan alıp sudan çıkarmak çok daha kolaydır.
    • Yılan balığınızı getirmenin en kolay yolu onu yavaşça kıyıya doğru getirmektir.
  9. adım 9 kancayı çıkarın...
    Kancayı çöz Yılan balığını kıyıya doğru sardığınızda. Yılan balığınızı kıyıya çıkardıktan sonra, yılan balığını ipinizden kaldırın ve yılan balığının kafasını sıkıca kavrayın. Kancayı elinizle ya da bir pense yardımıyla kavrayın ve yılan balığının dudağından çıkarın. Yılan balığının son bir kaçış girişimi olarak ileri geri sallanmasına hazırlıklı olun!
    • Artık yılan balığını pişirmek için eve getirebilir ya da doğaya geri bırakabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 6-11 ft (1,8-3,4 m) orta güçte eğirme kamışı
  • Orta kapasiteli eğirme makarası
  • 6-10 lb (2,7-4,5 kg) monofilament test misinası
  • 4 numaralı kanca
  • Bölünmüş atışlar
  • Nightcrawlers
  • Pense
  • El feneri

İpuçları

  • Yılan balıklarınızı sararken sabırlı ama güçlü olun. Bir tanesini başarılı bir şekilde yakalamanız için birkaç deneme yapmanız gerekebilir.
  • Yılan balığı avlamak, balık tutmaya benzer sazan, kedi balığıveya diğer spor balıklarını getirmeden önce hangi yemi kullandığınızı ve nasıl mücadele ettiklerini öğrenin.

Uyarılar

  • Bölgenizde yılanbalığı avlamanın yasal olduğundan emin olmak için yılanbalığı avlamadan önce yerel düzenlemeleri kontrol edin. Yerel düzenlemelere internetten bakabilirsiniz.