Olta Kullanmadan Balık Nasıl Yakalanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Pratik yapmak gerekir ama pahalı olta ve makaralar olmadan da balık yakalayabilirsiniz. İnsanların binlerce yıl boyunca bulduğu birçok dahiyane yöntem var. Bu yöntemleri oltanızın olmadığı hayatta kalma durumlarında uygulayabilir ya da sadece eğlenmek için deneyebilirsiniz. Elinizdeki malzemelere ve balık tutmak istediğiniz suyun durumuna göre bir yöntem seçin. Örneğin, tuzaklar en iyi sığ sularda işe yararken, olta ile balık tutmak daha derin sular için en iyisidir. Sadece yemeyi planladığınız şeyleri yakaladığınızdan emin olun!

Adımlar

El Hattı Kullanımı

  1. olta kullanmadan balık yakalama adım 1.jpeg
    Elinizdeki herhangi bir kancayı bir misina parçasına bağlayın. Dikenli kanca gibi gerçek bir olta kancası kullanın ya da elinizde ne varsa ondan bir kanca uydurun. Bir misina parçasına ya da doğaçlama bir misinaya bağlayın.
    • Ataş, çengelli iğne, dikiş iğnesi ve hatta gazoz kapağı gibi birçok şeyden doğaçlama bir kanca yapabilirsiniz.
    • Gerçek misinanız yoksa, giysi ipi, ayakkabı bağcığı, sarmaşık ya da diğer sinirli bitki materyallerini kullanabilirsiniz.

    İpucu: Atmanıza yardımcı olması ve suda batmasını sağlamak için misinaya bir ağırlık da bağlayabilirsiniz. Olta ağırlığınızın olmadığı bir durumda, misinayı küçük bir kayanın etrafına bağlamayı deneyebilirsiniz.

  2. olta kullanmadan balık yakalama adım 2.jpeg
    Kancayı tercih ettiğiniz yemle veya bir olta yemiyle yemleyin.Yemi kancaya takın veya yemi misinaya bağlayın. Elinizde ne olduğuna ve ne yakalamak istediğinize bağlı olarak canlı yem, mağazadan satın alınmış bir yem veya yem veya doğaçlama bir yem kullanın.
    • Solucan, minnows ve böcekler gibi vahşi doğada bulduğunuz canlı yemleri kullanabilirsiniz. Bir yem uydurmak için parlak metaller veya hatta renkli kumaş parçaları kullanabilirsiniz.
    • Örneğin, solucanlar levrek, walleye ve alabalık gibi orta-büyük balıkları yakalamak için iyi çalışır. Powerbait, aynı tür balıkları yakalamak için solucanlara mağazadan satın alınan bir alternatiftir. Böcekler daha küçük balıkları yakalamak için iyi çalışır.
  3. olta kullanmadan balık yakalama adım 3.jpeg
    Misinayı suya bırakın ve batmasına izin verin. Kıyıda, bir rıhtımın kenarında durun veya bir teknenin yanına oturun. Misinayı hiçbir şeye takılmayacak kadar uzağa atın ve batmasına ve suda sallanmasına izin verin.
    • Şimdi ya bir ısırık alana kadar bekleyebilir ya da misinayı yavaşça geri çekip balıkları çekmek için işlemi tekrarlayabilirsiniz.
    • Ellerinizi misinanın kesmesinden korumak için eldiven giymek isteyebilirsiniz.
  4. olta kullanmadan balık yakalama adım 4.jpeg
    Bir ısırık aldığınızda kancayı takmak için misinayı çekin, ardından balığı içeri çekin. Bir ısırık hissettiğiniz anda misinayı keskin bir şekilde çekin. Bu balığı kancaya takacak ve sonra onu kendinize doğru çekebilirsiniz.
    • Oltayı asla elinize veya herhangi bir yerinize dolamayın. Büyük bir balık misinanın kötü bir kesik oluşturmasına neden olabilir.
    • Misinayı sarmak için elden ele geçirerek çekin. Başka bir deyişle, her zaman bir elinizle tutun, sonra diğer elinizle bırakın ve bu elinizi tutan elinizin önüne koyun. Bir ipe tırmandığınızı hayal edin ve bu işlemi makaraya sarmak için tekrarlayın.
    • Doğaçlama bir makara oluşturmak ve misinayı daha kolay sarmanıza yardımcı olmak için misinayı kalın bir çubuğun veya bir tenekenin etrafına sarabilirsiniz.

Plastik Şişeden Tuzak Yapmak

  1. olta kullanmadan balık yakalamak adım 5.jpeg
    Plastik 2 litrelik bir şişenin ya da huni şeklinde tepesi olan başka bir şişenin tepesini kesin. Şişenin koni şeklindeki kısmını kesmek için keskin bir bıçak veya makas kullanın. Her türlü plastik şişe bu iş için uygun olacaktır.
    • Şişeden çıkarabildiğiniz tüm etiketleri çıkarın, böylece yapabildiğiniz kadar net olsun.
    • Bu yöntem sadece şişenin ağzına sığacak kadar küçük balıkları yakalayacaktır.
  2. olta kullanmadan balık yakalama adım 6.jpeg
    Batırdıktan sonra sabitleyebilmek için şişeye bir ip bağlayın. Bir bıçağın ucuyla şişenin üst ve alt kısmına yakın 1 tarafına 2 delik açın. Deliklerden bir ip veya misina geçirin ve bağlayın. Bu, onu daha derin sulardan geri almanızı veya yüzüp gitmediğinden emin olmak için bir şeye bağlamanızı sağlayacaktır.
    • Şişe tuzağına bağlayacak bir şeyiniz yoksa, sadece kolayca geri alabileceğiniz çok sığ sularda kullandığınızdan emin olun.
  3. olta kullanmadan balık yakalama adım 7.jpeg
    Huni kısmını silindirik kısma ters olarak tekrar yerleştirin. Şişenin kestiğiniz koni şeklindeki üst kısmını ters çevirin ve alt kısma geri sokun. Şişenin ağzı şimdi içinde olacak.
    • Sıcak tutkal tabancanız veya koli bandınız varsa, parçaları birbirine sabitlemek için kullanabilirsiniz.
  4. olta kullanmadan balık yakalama adım 8.jpeg
    Şişeyi batırmak için içine biraz yem ve küçük taşlar koyun. Şişenin suyun dibine oturması için birkaç çakıl taşı atın. Böcek gibi yemler ya da yem olarak kullanabileceğiniz yiyecek artıkları ekleyin.
    • Bu tuzağın sadece küçük balıkları yakalayacağını unutmayın, bu nedenle daha küçük yemler daha iyidir.

    İpucu: Küçük minnowları yakalamak için mevcut herhangi bir yiyecek artığını kullanabilirsiniz. Örneğin, cips veya kraker kırıntıları işe yarayabilir.

  5. olta kullanmadan balık yakalama adım 9.jpeg
    Şişeyi dibinde düz duracak şekilde sığ suya bırakın. Su yeterince sığsa elinizle dikkatlice yerleştirin veya daha derin sularda suya bırakın ve misinayla yönlendirmeye çalışın. Huni açıkta kalacak şekilde yan yatacak şekilde konumlandırın.
    • Herhangi bir akıntıda kaybetmemek için misinayı tutun veya bir yere bağlayın ya da misinanız yoksa şişeyi dikkatle izleyin.
  6. olta kullanmadan balık yakalama adım 10.jpeg
    1-2 saat sonra şişeyi içeri çekin ve içeride balık kalıp kalmadığına bakın. Şişeyi misinayla dikkatlice içeri çekin veya ellerinizle kaldırın ve içine bakın. İçinde balık yoksa suya geri koyun.
    • Bu yöntemle balık yakalama şansınızı artırmak için bu tuzaklardan birkaç tane oluşturun ve farklı alanlara yerleştirin.

Zıpkınla Balık Avı

  1. olta kullanmadan balık yakalamak adım 11.jpeg
    Bir balıkçı mızrağı satın alın ya da daldan bir tane oyarak yapın. Profesyonel balıkçı mızrakları çoğu spor malzemeleri mağazasında satılmaktadır. Balıkçı mızrağı yapmanız gerekiyorsa, bulabildiğiniz en düz dalı bulun ve ucunu bıçakla keskin bir noktaya kadar oyun.
    • Bir mızrak oymanız gerekiyorsa yeşil söğüt ağacı en iyisidir, ancak herhangi bir güçlü, düz dal da işe yarayacaktır. Balıkları daha kolay yakalamak için ucunda 2-3 çatal bulunan bir dal bulmaya çalışın.
    • Profesyonel bir mızrak satın alırsanız, zıpkın tabancası veya olta oklu yay gibi fırlatma mekanizması olan bir mızrak bile alabilirsiniz.
    • Bu yöntem sadece büyük balıkları yakalamak için işe yarar. Çok fazla beceri ve sabır gerektirir.
  2. olta kullanmadan balık yakalama adım 12.jpeg
    Kıyıdan geçen balıklardan siluetinizi gizlemek için bir yer bulun. Herhangi bir ışığın gölgenizi suya yansıtmayacağı bir yerde durun. Gölgeniz balıkları korkutup kaçıracak ve zıpkınla balık avlamanızı zorlaştıracaktır.
    • Sığ suya yakın bir yer seçin, buradan geçen balıkları kolayca görebileceksiniz.
    • Bir el feneri veya kafa lambası ile geceleri de zıpkınla balık avlayabilirsiniz.

    İpucu: Bir balığı zıpkınla yakalama şansınızı artırmak için balıkların geçerken zorlandıkları dar, sığ bir nokta bulmaya çalışın.

  3. olta kullanmadan balık yakalama adım 13.jpeg
    Balıklar yüzerken mızrağınızı onlara doğru fırlatın. Balığı hemen öldürmek için kafasının gövdesiyle birleştiği yeri hedefleyin. Balık ucuna takılıyken mızrağı kendinize doğru çekin. Birini mızrakladı..
    • Bu çok fazla pratik ve sabır gerektirecektir. Ayrıca hedefinizi ayarlamayı da öğrenmeniz gerekecektir çünkü su ışığı kırar ve balıkların gerçekte bulundukları yerden farklı bir yerde görünmelerine neden olur. Düşündüğünüzden daha aşağıya nişan almanız gerekir, bu nedenle balığın göründüğü yerin hemen altına ateş edin.

Boşlukta Ağ Tuzağı Kurmak

  1. olta kullanmadan balık yakalamak adım 14.jpeg
    Suyun içinden aktığı dar bir nokta bulun. Bu, 2 gölet veya göl arasındaki bir kanal, bir derenin dar bir alanı veya küçük bir nehrin okyanusa döküldüğü yer olabilir. Kısmen kapatabileceğiniz herhangi bir dar, hareketli su alanı işe yarayacaktır.
    • Bu yöntem savak balıkçılığı olarak da bilinir. Balıkları belirli bir alana yönlendirerek bir ağa veya tuzağa düşürerek yakalamak için çok eski, denenmiş ve doğru bir yöntemdir.
  2. olta kullanmadan balık yakalama adım 15.jpeg
    Alanın kenarlarını 'V' şeklinde kayalarla kapatın ve bir boşluk bırakın. V şeklinin ağzı yukarı bakacak şekilde her iki tarafta bir duvar oluşturun. Bu artık balıkların yüzerek geçebileceği tek yol olacaktır.
    • Eğer kaya yoksa, duvarları oluşturmak için sopa ya da bulabildiğiniz başka bir şey kullanabilirsiniz.
    • Boşluğu, balığı yakalamak için karşısına yerleştireceğiniz şeyden biraz daha küçük yapın, böylece balığın yanlardan kaçması için yer kalmaz.
  3. olta kullanmadan balık yakalama adım 16.jpeg
    Boşluğun aşağısına bir ağ veya plastik torba yerleştirin. İç tarafına bir kaya koyarak sabitleyin. Kullandığınız ağın sert bir ağzı yoksa ağzını açık tutmak için bir çubuk kullanın. Bu, balığın içine yüzmesi için tuzağı kurar.
    • Gerekirse giysi, battaniye veya diğer kumaşlardan doğaçlama bir ağ yapabilirsiniz. Kullanabileceğiniz diğer şeyler arasında kovalar veya plastik kutular yer alır.
    • El ağınız varsa, balıkların boşluktan geçtiğini görene kadar durup bekleyebilir ve onları hızla sudan çıkarabilirsiniz.

    İpucu: Alternatif olarak, bu yöntemi zıpkınla balık avlama ile birleştirebilir ve balıkların boşluktan geçmesini bekleyerek onları zıpkınla avlayabilirsiniz.

  4. olta kullanmadan balık yakalama adım 17.jpeg
    Balıkları ağa doğru korkutmak için akıntı yönünde bir kargaşa yaratın. Tuzağınız bir gölet veya gölün aşağısındaysa merkeze olabildiğince uzağa taş atın. Bir dalla suya vurun veya ağınızın yukarısına taş atın. Bu, balıkları kargaşadan uzaklaşıp tuzağınıza doğru yüzmeye teşvik etmek içindir.
    • Bunu tek başınıza yapmıyorsanız, birisinin tuzağınızın yanında durup balığın yüzmesini izlemesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, ne zaman duracağınızı ve kargaşa çıkarmaya başlayacağınızı bilirsiniz.
  5. olta kullanmadan balık yakalama adım 18.jpeg
    Birkaç dakika kargaşa çıkardıktan sonra gidip tuzağı kontrol edin. İçinde balık varsa ağı hızlı ve dikkatli bir şekilde kepçe hareketiyle sudan çıkarın ve kıyıya getirin. Hiç balık yoksa birkaç tane yakalayana kadar balıkları korkutmaya çalışmak için kargaşa çıkarmayı tekrarlayın.
    • Bu yöntemle büyük balıklardan ziyade birkaç küçük balık yakalama olasılığınız yüksektir. Büyük balıklar ağınız için çok güçlü olabilir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Kullanılacak en iyi ağ türü nedir?
    Şemsiye daldırma ağları ve dökme ağların her ikisi de işe yarayacaktır. Sadece belirli ağ türlerinin kullanımına ilişkin bölgenizdeki düzenlemeleri kontrol ettiğinizden emin olun.
  • Soru
    El ağıyla balık nasıl yakalanır?
    Birkaç balık görene kadar bekleyebilir ve sonra onları sudan çıkarabilirsiniz.
  • Soru
    Oltayla küçük bir balığı nasıl yakalarsınız?
    Küçük bir kanca, küçük bir yem kullanın ve platin kullanmayın. Beslenmelerini sağlamak için biraz yem atmaktan korkmayın ve misinada bol miktarda gevşeklik bırakın, böylece balık kandırıldığını fark etmeden önce yemi yutar.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Yetenekli bir yüzücü bile soğuk suya maruz kalırsa hipotermi geçirebilir.
  • İyi bir yüzücü değilseniz suyun üzerinde eğilmeyin veya durmayın.
  • Ellerinize, bileklerinize veya vücudunuzun diğer kısımlarına asla misina veya kordon dolamayın. Çok büyük bir balık ani bir sarsıntıyla ciddi bir kesiğe neden olabilir.
  • Sadece yemeyi planladığınız balıkları yakalayın. Bu yöntemlerin çoğu yakala ve bırak balıkçılığına elverişli değildir.