İstakoz Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Istakoz avcılığı, yeni zorluklar sunması ve daha az ekipman gerektirmesi açısından normal balıkçılıktan biraz farklıdır. Yakalayabileceğiniz 2 ana ıstakoz türü vardır: soğuk su bölgelerinde yaşayan pençeli ıstakozlar ve ılık su bölgelerinde yaşayan dikenli ıstakozlar. Nerede balık tutacağınız, ne tür yem ve tuzaklar kullanacağınız ve nasıl lisans alacağınız konusunda biraz ev ödevi yaptıktan sonra, ekipmanınızı alıp suya girmeye hazır olacaksınız!

Adımlar

Pençeli Istakoz Yakalamak

  1. adım 1 pençeli ıstakoz yakalamak için daha soğuk suların olduğu bir bölgeye gidin.
    Pençeli ıstakoz yakalamak için daha soğuk suların olduğu bir bölgeye gidin. Pençeli ıstakozları 13.1-164 feet (4.0-50.0 m) derinlikteki kayalık, kıyı sularında bulabilirsiniz. Onları Amerika'nın kuzeydoğusunda Maine, Massachusetts ve Rhode Island kıyılarında avlayabilirsiniz.
    • New England, ıstakoz avlamak için dünyanın en iyi yerlerinden biridir, yani bölgede seçebileceğiniz çok sayıda nokta vardır.

    Bunu biliyor muydunuz? Pençeli ıstakozlar 'gerçek' ıstakozlar olarak da bilinir.

  2. adım 2 seyahatinizi şu tarihlerde planlayın
    Seyahatinizi 'ıstakoz sezonu' sırasında planlayın. Kuzey Amerika'nın kuzeydoğu kesiminde avlanıyorsanız, 'ıstakoz sezonu' genellikle Haziran sonu ile Aralık sonu arasındadır. Istakozlar aslında Maine ve New Hampshire gibi yerlerde yıl boyunca hasat edilir, ancak çoğunluğu canlıların en aktif olduğu ıstakoz sezonunda yakalanır.
    • Kuzeydoğudaki tüm yerler arasında en aktif ıstakoz avcılığı Maine Körfezi'nde gerçekleşir.
    • Yeni Zelanda da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında ıstakoz avcılığı yapılan yerler vardır. Yeni Zelanda'da ıstakoz sezonu Haziran ayından Şubat ayına kadar devam etmektedir. Istakoz yakalamak için Yeni Zelanda'ya gitmek istiyorsanız, ayrıntılar için hükümetin web sitesini ziyaret edin ve en az 3-4 ay önceden bir gezi rezervasyonu yapın.
  3. adım 3 istakoz balıkçılığı lisansı için başvurun.
    Istakoz balıkçılığı lisansı için başvurun. Yerel devlet kurumları, yem ve mücadele dükkanları ve yerel rıhtımların hepsi ıstakoz lisansı sunduğundan, bunları elde etmek oldukça kolaydır. Ruhsat almak için, yaşınızı ve adresinizi belirten bazı formları doldurun, fotoğraflı bir kimlik gösterin, ruhsatla hangi faaliyetleri yapacağınızı açıklayın ve yaklaşık 20 $ gibi küçük bir ücret ödeyin. Ücret, ruhsatınızı nereden aldığınıza bağlı olarak değişebilir.
    • Bazı mağazalar alışveriş yapmadan önce lisansınızı isteyeceğinden, ekipman satın almadan önce lisansınız için başvurun.
    • Bazı acenteler lisansınızı almadan önce küçük bir testten geçmenizi ister. Eğer sizin için de durum böyleyse, lisans başvurusu yapmadan önce kurallar ve düzenlemeler hakkında bilgi edindiğinizden emin olun.
  4. adım 4 istakoz avcılığının kural ve düzenlemelerini öğrenin.
    Istakoz avcılığına ilişkin kural ve düzenlemeleri öğrenin. Lisansınızı almak için bir sınava girmeniz gerekmese bile, yine de bölgenizdeki düzenlemeleri öğrenmelisiniz. Bunlar arasında bir günde yakalayabileceğiniz maksimum ıstakoz sayısını, bir gün içinde ıstakoz yakalamak için zaman sınırlarını ve bir seferde balıkçı teknenizde bulundurabileceğiniz ıstakoz tuzaklarının sayısını bilmek yer alır. Farklı balıkçılık noktalarında ıstakoz yakalamanıza izin verilen günlük saatler de farklıdır. Bu, geçerli tarih itibariyle geçerlidir.
    • Diğer düzenlemeler arasında ıstakoz avı için yasak olan alanlar ve yakaladığınız ıstakozlar için yasal boyut sınırları bulunmaktadır.
    • Yönetmelikler bölgeden bölgeye değişmektedir. Massachusetts'te günde 10 ıstakoz tuzağı ve 15 ıstakoz yakalama hakkınız vardır.
  5. adım 5 pençeli ıstakoz avı için doğru ekipmanı satın alın.
    Tırnaklı ıstakoz avı için doğru ekipmanı satın alın. Lisansınızı aldıktan, bir gezi planladıktan ve ıstakoz bilginiz konusunda kendinizi rahat hissettikten sonra, dışarı çıkıp ıstakoz yakalamak için gereken ekipmanı satın alabilirsiniz.
    • Ekipmanınızı internetten ya da yerel bir spor malzemeleri veya açık hava mağazasından satın alabilirsiniz.

    Pençeli ıstakozlar için gerekli ekipman:

    Istakoz kapanı (dikdörtgen, 3-4 ft (0,91-1,22 m) uzunluğunda ve 45-60 lb (20-27 kg))Yem (ölü balık)Ağır hizmet eldivenleriŞamandıralarİpIstakoz ölçer (ıstakozun kabuğunu ölçmek için yapılmış metal bir cetvel)File yakalama çantası

  6. adım 6 yolculuk için bir balıkçı teknesi temin edin.
    Yolculuk için bir balıkçı teknesi temin edin. Kiralık teknelere binebilir, kendi küçük teknenizi kiralayabilir veya zaten sahip olduğunuz bir tekneyi kullanabilirsiniz. Tekneyi aldıktan sonra, gezi günü tam balık tutma yerine gidin.
    • İlk kez ıstakoz avlayacaksanız, kiralık bir tekne seçin, böylece balık tutmaya odaklanabilir ve tekneyi bir uzmana bırakabilirsiniz. Bu kişi ıstakoz yakalamak için en iyi noktaları da bilecektir.
  7. adım 7 istakoz yakalamak için tuzağınızı kurun.
    Istakoz yakalamak için tuzağınızı kurun. Kapanlar, cılız ıstakozların kafesten çıkabileceği bir kaçış deliğine ve su altında parçalanacak biyolojik olarak parçalanabilir 'hayalet' panellere sahip olmalıdır, böylece yakalanan ıstakozlar tuzağa düşmez ve tuzağın kendisi kaybolursa ölmez. Eğer 2 bölmeli normal bir tuzağınız varsa, yem olarak kullanmak için ilk bölmeye ölü balık koyun.
    • Çalışmaya başlamadan önce bir çift eldiven takın, böylece ellerinizi tuzaklarda kesmezsiniz.
  8. adım 8 tuzaklara lisans numaranızı içeren etiketler yapıştırın.
    Tuzağa lisans numaranızın yazılı olduğu etiketleri takın. Tuzağı indirmeden önce bunları bir parça iple kafesin yan tarafına bağlayın. Bu etiketler tuzağınızın yasal olarak suda olduğunu kanıtlar.
    • Bu etiketler ayrıca tuzağınızın sıkışması veya başka bir tekneden gelen başka bir tuzakla karışması durumunda da yardımcı olur. Tuzaklar yukarı çekildiğinde, etiketlerden hangisinin size ait olduğunu bileceksiniz.
  9. adım 9 tuzaklarınızı kurun.
    Tuzaklarınızı kurun. Uzun, sağlam bir iple tuzağa bir şamandıra bağlayın. Ardından, kapanı yavaşça okyanus tabanına indirin. Tuzak dibe ulaşana kadar ellerinizi ipin üzerinde tutun. Bir şey yakalayıp yakalamadığınızı görmek için günün ilerleyen saatlerinde tuzağı tekrar yukarı çekin. Tuzaklarınızı günün herhangi bir saatinde kurabilirsiniz çünkü ıstakozlar her zaman eşit derecede aktiftir.
    • Yaklaşık 2-3 saat bekledikten sonra tuzaklarda ıstakoz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  10. adım 10 yasal büyüklükteki ıstakozları ölçün ve saklayın.
    Yasal büyüklükteki ıstakozları ölçün ve saklayın. Istakozları tuzaklarından çıkardıktan sonra, onları dışarıda tutun ve ıstakozun vücut kabuğunu ölçmek için mastarınızı kullanın. Ölçüm, gövde kabuğunun kuyrukla birleştiği yerde sona erer. Eğer ıstakoz çok büyük ya da çok küçükse, onu suya geri göndermelisiniz.
    • Yasal ıstakozu av torbanızda saklayın ve ıstakozların kaçmaması için torbayı sıkıca kapatın.
    • Istakozları tutarken kapanı indirmek için kullandığınız eldivenleri çıkarmayın.

Dikenli Istakozları Yakalamak

  1. adım 1 istakoz avlama lisansı alın.
    Istakoz balıkçılığı lisansı alın. Istakoz balıkçılığının kural ve düzenlemelerine aşina olduktan sonra, formları doldurmak ve lisansınızı almak için bir yem ve olta takımı dükkanına veya yerel devlet kurumuna başvurun. Bu formlarda yaşınız ve daha önce balıkçılık ve tekne kullanma deneyiminiz gibi bazı kişisel bilgiler istenecektir. Formları teslim ettiğinizde yaklaşık 20 $ gibi küçük bir ön ücret ödemeniz gerekecektir. Bu ücret, balıkçılık ruhsatınızı nereden aldığınıza bağlı olarak değişecektir.
    • Farklı ıstakozları yakalamak için farklı lisanslar almanıza gerek yoktur.
  2. adım 2 dikenli ıstakoz yakalamak için ılık suyu olan bir bölgeyi ziyaret edin.
    Dikenli ıstakoz yakalamak için ılık suyu olan bir bölgeyi ziyaret edin. Amerika'da ıstakoz avlamak için birçok sıcak su noktası vardır. Kaliforniya kıyıları, Meksika Körfezi ve Florida Keys boyunca, bölgelerin 'ıstakoz sezonu' boyunca tonlarca ıstakoz bulabilirsiniz.
    • Karayipler'de de dikenli ıstakoz avlayabilirsiniz. Burada ıstakoz sezonu Eylül'den Mayıs'a kadar devam eder.
  3. adım 3 ağustos ve mart ayları arasında ılık su bölgelerine gidin.
    Ağustos ve Mart ayları arasında ılık su bölgelerine gidin. Sıcak su bölgelerindeki ıstakoz sezonu soğuk su bölgelerinden biraz farklıdır. Kaliforniya, Florida ve Meksika Körfezi'nde ıstakozlar bu aylarda bol miktarda bulunur. Sıcaklık ve su koşulları kış boyunca hoş kalır.
    • Bu noktalar çok popülerdir, bu nedenle seyahatinizi 3-4 ay öncesinden rezerve ettiğinizden emin olun.
  4. adım 4 dikenli ıstakoz avı için ekstra ekipman satın alın.
    Dikenli ıstakoz avı için ekstra ekipman satın alın. Pençeli ıstakozlar ve dikenli ıstakozlar, yaşadıkları yer ve görünüşleri nedeniyle biraz farklı ekipman setleri gerektirir. Dikenli ıstakozları yakalamak için pençeli ıstakozlara göre biraz daha fazla ekipmana ihtiyaç vardır.
    • Istakoz yakalamak için dalmak veya şnorkelle yüzmek istiyorsanız, bir gıdıklama çubuğuna, ağa ve dalış ekipmanına ihtiyacınız olacaktır.

    Dikenli ıstakozlar için gerekli ekipman:

    Çember ağ (dairesel tuzak)Yem (hamsi, sardalya, kedi maması)Ağır hizmet tipi su altı eldivenleriİpŞamandıralarIstakoz ölçerMeshaf yakalama çantası

  5. adım 5 yolculuk için bir balıkçı teknesi kiralayın.
    Gezi için bir balıkçı teknesi kiralayın. Zaten bir tekneniz varsa, bunu keşif geziniz için kullanın. Aksi takdirde, kiralık tekneyle gidebilir veya kendi küçük teknenizi alabilirsiniz. İlk kez ıstakoz avlayacaksanız, kiralık bir tekne seçin, böylece balık tutmaya odaklanabilir ve tekneyi bir uzmana bırakabilirsiniz. Bu kişi ıstakoz yakalamak için en iyi noktaları da bilecektir.
    • Tekne kiraları noktadan noktaya değişir, bu nedenle seyahatinizi planlarken fiyatlara baktığınızdan emin olun.
  6. adım 6 istakoz avlama noktanızın kurallarını ve düzenlemelerini inceleyin.
    Istakoz avladığınız yerin kural ve yönetmeliklerini inceleyin. Her ıstakoz avlama bölgesinin kendi kuralları ve düzenlemeleri vardır ve bunların çoğu diğer ıstakoz avlama noktalarındaki kurallara benzer. Bunlar arasında bir gün içinde ıstakoz yakalamak için zaman sınırlarını, bir günde yakalayabileceğiniz maksimum ıstakoz sayısını ve balıkçı teknenizde bulundurabileceğiniz ıstakoz tuzaklarının sayısını bilmek yer alır. Farklı balıkçılık noktalarında ıstakoz yakalamanıza izin verilen günlük saatler de farklıdır. Bu, geçerli tarih itibariyle geçerlidir.
    • Bilmeniz gereken bir diğer önemli düzenleme de yakaladığınız ıstakozlar için yasal boyut sınırlarıdır.
  7. adım 7 istakozları yakalamak için bir çember ağ kullanın.
    Istakozları yakalamak için bir çember ağ kullanın. Ağın yem kesesinin içine bir parça yem yerleştirin ve ağın üstündeki misinaya etiketli bir şamandıra takın. Tuzağı ağın tepesindeki halattan tutun ve okyanus tabanına ulaşana kadar indirin. Çember ağlar ıstakoz tuzaklarından daha fazla gözlem gerektirir, bu nedenle ellerinizi misinaya sıkıca bağlı tutun ve yaklaşık 15 dakika boyunca sabırla bekleyin.
    • Sadece 10-15 dakika sonra bir yakalama olup olmadığını kontrol etmek için misinayı yavaşça yukarı çekebilirsiniz. Ağı düz bir çizgi halinde yukarı çektiğinizden emin olun. Yukarı çıkarken ağı sallarsanız ıstakoz kaçabilir. Bu yöntemi günün herhangi bir saatinde denemekten çekinmeyin.
  8. adım 8 istakozları elle yakalamak için dalın veya şnorkelle yüzün.
    Istakozları elle yakalamak için dalın veya şnorkelle yüzün. Istakoz yakalamanın en heyecan verici yolu suya girip kendiniz peşlerinden gitmektir ve bunu gün içinde herhangi bir noktada yapabilirsiniz. Şnorkel veya tüplü dalış ekipmanınızı ve bir çift eldiveninizi takın. Bir gıdıklama çubuğu ve ağ alın ve dalın, kayalık alanları, mercanları ve çıkıntıları ıstakoz antenleri için tarayın. Bir tane gördüğünüzde, gıdıklama çubuğunuzu alın ve ıstakozu süpürme hareketiyle saklandığı yerden dışarı yönlendirin. Ardından ıstakozu yakalamak için ellerinizi ve ağı kullanın.
    • Istakozlar için dalmak, hangilerini yakalayacağınız konusunda seçici olmanızı sağlar. Bu şekilde, büyük ya da küçük ıstakoz yakalama riskiniz azalır.
  9. adım 9 yakaladığınız ıstakozları ölçün ve yasal boyutta olanları saklayın.
    Yakaladığınız ıstakozları ölçün ve yasal boyutta olanları saklayın. Tekneye geri döndüğünüzde veya ıstakozları tuzaklarından çıkardığınızda, onları dışarıda tutun ve ıstakozun vücut kabuğunu ölçmek için ıstakoz ölçerinizi kullanın. Gövdeyi (kuyruğu değil) ölçmek için göstergeyi doğrudan kabuğun üstüne yerleştirin. Istakoz çok büyük veya çok küçükse suya geri koyun. Yasal ıstakozu av torbanızda saklayın ve ıstakozların kaçmaması için torbayı sıkıca kapatın.
    • Istakozları tutarken daima eldiven giyin.
    • Farklı bölgelerde farklı boyut ve ölçü düzenlemeleri vardır. Nerede balık tuttuğunuza bağlı olarak, ölçüme göz saplarının arkasından veya boynuzların arasındaki orta alandan başlamanız gerekebilir.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Istakozun hangi cinsiyette olduğunu nasıl anlayabilirim?
    Farkı anlamak için bu işaretleri kullanın. Bir dişinin kuyruğundaki yüzgeçlerin (veya hissedicilerin) üst seti yumuşak, yarı saydam ve uçları çaprazdır. Erkeğin yüzgeçleri kemiklidir, opaktır ve vücuduna doğru yukarı bakar. Dişi ıstakozun kuyruğu, yumurtaları yerleştirmek için daha geniştir.
  • Soru
    Yaşı 79 olan kişiler için özel ehliyetler var mı?
    Bulunduğunuz eyalete bağlı olarak olabilir. En iyisi yerel yönetiminize danışmaktır.

İpuçları

  • Bir grup ıstakoz bulursanız, önce en küçüğünü yakalayın. Istakozu ölçün. Boyut gereksinimlerini karşılıyorsa, limitleri karşılayacak kadar büyük olmaları gerektiğini bilerek kalan ıstakozları yakalamaya devam edebilirsiniz.
  • Derin, kare şekilli ağlar dalış sırasında dikenli ıstakoz yakalamak için idealdir. Istakoz yakalarken genellikle ağı dibe yakın bir şekilde süpürdüğünüzden, kare şekli ıstakozu kaçırmanıza daha az fırsat verir. Yuvarlak bir ağ ıstakozun her iki taraftan da kaymasına izin verebilir.

Uyarılar

  • Yumurtaları kuyruklarının alt tarafına yüzücülerin üzerine yapışmış olan dişi ıstakozları serbest bırakın. Yumurta taşıyan ıstakozlara genellikle meyveli ıstakoz denir çünkü küçük yumurta kümeleri meyveleri andırır. Yumurtalar genellikle sarı, kahverengi, turuncu veya kırmızı renktedir. Birçok bölgede, yumurtalı ıstakozları yakalamak yasa dışıdır ve yumurtaları çıkarmak için para cezaları da vardır.
  • Ellerinizi derin yarıklara veya deliklere sokmayın, özellikle bir ıstakozun bir anteninin size doğru dönük olduğunu ve diğerinin deliğin içinde olduğunu fark ederseniz. Bu, ısırılabileceğiniz delikteki başka bir yırtıcıyı fark ettiğini gösterebilir.
  • Dalış yaparken mağaralara karşı dikkatli olun. Çok tehlikeli olabileceğinden, dalgıçlar mağara dalışı yapmadan önce özel eğitim ve sertifika almalıdır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Pençeli Istakoz Balıkçılığı

  • Istakoz balıkçılık lisansı
  • Balıkçı teknesi
  • Tanımlayıcı etiketli ıstakoz kapanı
  • Yem
  • Şamandıra
  • Halat
  • Istakoz ölçer
  • Ağır hizmet tipi koruyucu eldivenler
  • Yakalama çantası
  • Net

Dikenli Istakoz Balıkçılığı

  • Istakoz balıkçılık lisansı
  • Balıkçı teknesi
  • Tanımlayıcı etiketli ıstakoz kapanı
  • Yem
  • Şamandıra
  • Halat
  • Istakoz ölçer
  • Ağır hizmet tipi koruyucu eldivenler
  • Yakalama çantası
  • Net
  • Şnorkel veya tüplü dalış malzemeleri
  • Çember ağı
  • Gıdıklama çubuğu