Kürek Balığı Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük tatlı su balıklarından biri olan kürek balığı son derece heyecan verici bir avdır. Bu dip besleyicilerinin ağırlığı 100 poundun (45 kg) üzerinde olabildiğinden, birçok olta balıkçısı kürek balığı sezonunu dört gözle beklemektedir. Gerekli ekipmanı öğrendikten ve kürek balığı yakalamak için uygun tekniği uyguladıktan sonra, bu tarih öncesi balıklardan birini yakalamaya hazır olacaksınız.

Adımlar

Ekipmanınızın Montajı

  1. kürek balığı yakalama adım 1.jpeg1İri bir balığa dayanabilecek sert, 6-7 ft (1,8-2,1 m) bir kamış seçin. Bu tür bir kamışın düz rüzgarlı bir tuzlu su makarası ile kullanılması standarttır. Büyük çerçeveli, büyük kapasiteli çıkrıklara sahip 7-9 ft (2.1-2.7 m) ayaklı bir kamış da kullanabilirsiniz. Orta-ağırlıkta ve sert bir kamış seçmek önemlidir. Kürek balığı çok büyük olabilir ve bir tane yakalarken kamışınızın kırılmasını istemezsiniz.
    • Oltanız 100 lb (45 kg) test örgülü misina ile makaralanmış olmalıdır. Oltanız çok narinse, muhtemelen kırılacaktır. Bu misina bir balığa, birden fazla ağırlığa ve bazı ağır kancalara dayanmak zorundadır, bu nedenle en esnek misinanızı seçin.
    • Daha da ağır bir misina bulursanız, devam edin ve onu kullanın.
  2. kürek balığı yakalama adım 2.jpeg2Halatınızı tartmak için bir düzine ağır platin ağırlığı paketleyin. Kürek balığı yakalamak için birkaç ağırlıktan daha fazlasını getirmeyi planlamanız gerekecektir, çünkü suda birkaç ağırlık kaybedeceğinize güvenebilirsiniz. 8-16 ons (0,23-0,45 kg) arasında değişen ağırlıklar getirin.
    • Daha ağır ağırlıkları daha derin sularda kullanacaksınız.
  3. kürek balığı yakalama adım 3.jpeg3Paket sağlam, ağır, #8 ila #14 tiz kancalar. Tiz kancalar benzersizdir ve tek bir gözü paylaşan 3 kanca oldukları için tanımlanmaları kolaydır. Muhtemelen suda bazı kancaları kaybedeceksiniz, bu nedenle seyahatiniz için en az bir düzine kanca stoklayın.
    • Daha derin sularda daha ağır kancalar kullanacaksınız.
  4. kürek balığı yakalama adım 4.jpeg4Çeşitli aletleri yanınıza almayı unutmayın. Deri eldivenler ellerinizi ağır kamışa karşı sürtünmekten koruyabilir. İğne uçlu pense, kancaları yeniden şekillendirmek ve kürek balıklarından kancaları koparmak için yararlı bir araçtır.
    • Balıkçılık ruhsatınızı da unutmamaya özen göstermelisiniz!

Kancanızı Yemlemek

  1. kürek balığı yakalama adım 5.jpeg1İpinize üstten bir düğüm atın. Misinanızı düz bir şekilde yatırın ve yuvarlak bir halka oluşturmak için misinanın bir ucunu diğer ucunun üzerine koyun. Misinanın ucunu yuvarlak ilmeğin içine sokun ve yuvarlak ilmeğin dışına doğru çekin. Düğümden gelen ilmeği ağırlığınızın üstündeki delikten geçirin. Sıkıca çekin.
  2. kürek balığı yakalama adım 6.jpeg2. Misinayı ikiye katlayın ve tiz kancanızın gözünden geçirin. Misinanızın ucunu alın ve ikiye katlayın. İkiye katlanmış ilmeğin ucundan çekmek isteyeceksiniz. Misinanın ucu ağırlığınızdan yaklaşık iki fit uzağa gelene kadar misinanızı çekin. İkiye katlanmış misinayı kancanın gözünden geçirin.
  3. kürek balığı yakalama adım 7.jpeg3Çengelin üzerindeki misinayı sıkın. Misinanın bir kısmını kancanın altından geçirin. Ardından, tiz noktaları (kancanın kavisli alt kısmı) ilmeğin içinden geçirin. İlmeği kancanın sapı etrafında sıkın (kancanın düz kısmı, göz ve tiz noktalar arasında). Yukarıdaki adımları tekrarlayarak misinayı sapın etrafından bir kez daha sıkın.
    • Kürek balıkları solucan, yem veya yem yutmaz, bu nedenle yalnızca ekipmanınızın güvenli bir şekilde monte edildiğinden emin olmak için endişelenmeniz gerekir. Ayrıca, yeterli ağırlık kullandığınızdan emin olun.

Bir Kürek Balığı Yakalamak

  1. kürek balığı yakalama adım 8.jpeg1Kürek balığı yakalamak için oltanızı atın, sallayın ve sarın. Artık takılmayı okuduğunuza göre, oltanızı kendinize doğru süpürme hareketiyle atarak sabit bir ritme girmelisiniz. Ardından, misinayı ters yönde biraz sallayın. İpte fazladan gevşeklik varsa hızla sarın.
    • Ana hedeflerinizden biri misinada fazladan gevşeklik olmadığından emin olmaktır. Eğer ipinizde gevşeklik varsa, kancanız suyun içinde sürüklenecektir. Takılırken, kancanız sürüklenmek yerine gergin bir ip üzerinde tam olarak hareket etmelidir.
  2. kürek balığı yakalama adım 9.jpeg2Tutuşunuzu mükemmelleştirin. Yakalama hareketiniz ters bir beyzbol vuruşu gibi olmalıdır. En geniş, en süpürme hareketi kendinize doğru olmalıdır. Misinayı suya doğru sallamak daha küçük bir harekettir.
    • Yakalama yaparken her 20 dakikada bir dinlenin. Hızlı, sabit hareketler yorucu olabilir, bu nedenle kendinizi aşırı yormayın.
    • Teknede ya da karada olta atabilirsiniz. Her iki durumda da aynı hareketleri kullanacaksınız. Yine de daha derin sularda olduğunuzda, oltanızı daha ağır tartmanız gerekecektir çünkü kürek balıkları dipten beslenirler.
  3. kürek balığı yakalama adım 10.jpeg3Balığınızı salın. Kancanızı doğru şekilde sabitlediyseniz, misina balığa temas ettiğinde kaymadan sarsılmalıdır. Dizleriniz omuz hizasında açık durun ve çekin!
    • Balığınızı kafasından kancaladıysanız, muhtemelen daha kolay bir zaman geçireceksiniz. Balığınızı kuyruğundan yakaladıysanız, muhtemelen daha yoğun bir mücadele vereceksiniz. Her iki durumda da sabırlı olun!

Bir Kürek Balığını Temizlemek

  1. kürek balığı yakalama adım 11.jpeg1Kürek balığınızı uygun bir yüksekliğe asın veya düz bir şekilde yatırın. Eğer asıyorsanız, balığı burnundan astığınızdan emin olun. Kanı kuyruğundan boşaltmanız gerekeceğinden kuyruğun ya yere bakmasını ya da düz bir yüzeye uzanmasını istersiniz.
  2. kürek balığı yakalama adım 12.jpeg2Kuyruğun etrafını dilimleyerek omurgayı kesmeye başlayın. Kuyruğun üstündeki etten başlayarak balığı kesin. Aşağıya doğru, balığın dibine doğru kesin. Tam bir daire şeklinde kesmek isteyeceksiniz, böylece balıkta sadece tek bir kesiğiniz olacak.
  3. kürek balığı yakalama adım 13.jpeg3. Kuyruğun ucuna tutunun ve yavaşça daire şeklinde döndürün. Omurga ilk başta çok direnç gösterecektir çünkü balığın içindeki kıkırdak bakımından zengin bir bölgeye bağlıdır. Kuyruğu bir daire içinde kolayca hareket ettirene kadar ileri geri döndürün. Omurgayı aşağıya, balığın dışına doğru çekin. Kan, açtığınız delikten balığın içinden akacaktır. Dikkat edin! Kan çok pis olabilir.
  4. kürek balığı yakalama adım 14.jpeg4Balık filetolarını dilimleyin. Kesmeye solungaç kapağının arkasından başlayın. Önce balığın kıkırdak bakımından zengin bölgesine doğru kesmeniz gerekecektir. Kıkırdağa ulaştığınızda, balığın yanında yanlamasına dilimlemeye başlayın. Kıkırdak boyunca kuyruğa doğru dilimleyin.
  5. kürek balığı yakalama adım 15.jpeg5Etin kabuğunu dilimleyin. Deriyi çıkarmaya hazır olduğunuzda, temiz, tahta bir tahta hazırlayın. Filetolarınızı tahtanın üzerine koyun ve filetoların yüzeyindeki deriyi dilimleyin. Her filetonun ortasındaki koyu renkli et parçasını çıkarabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Tüm ekipmanla başa çıkma konusunda kendinize güvenmiyorsanız, bir balıkçılık rehberi de kiralayabilirsiniz. Bölgenizdeki balıkçılık rehberlerini araştırın.
  • Farklı eyaletlerdeki kürek balığı mevsimlerini not edin. Farklı bölgelerde kürek balığı yakalamak için çeşitli düzenlemeler vardır.

Uyarılar

  • Eyaletinizin veya bölgenizin izin verdiğinden daha fazla balık paketlemeyin.