Somon Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Somon, çok yönlü lezzeti ve besin değeri nedeniyle popüler bir balıktır. Böylesine sağlıklı bir yemeği dereden taze taze yemekten daha iyi ne olabilir? Balıkçılar uzun zamandır somon balığının göç alışkanlıklarından faydalanmaktadır ve bu hızlı, güçlü balığı yakalamanın zorluğu başlı başına keyif vericidir. Somon yakalamak için kendinize en iyi fırsatı vermek için sabırlı olmanız, doğru ekipmana sahip olmanız ve somon balığının alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Adımlar

Somon Balıkçılığı Tekniklerini Öğrenme

  1. adım 1 sürüklenerek balık tutmayı deneyin.1Sürüklenme balıkçılığında şansınızı deneyin. Bu yöntem, sabit bir noktadan olta atan ve oltanın sürüklenmesine izin veren olta balıkçıları tarafından sıklıkla kullanılır. Olta sürüklenirken, olta balıkçısı işlemi tekrarlamaya hazırlanmak için oltasını yavaşça geri çeker. Bu tür balıkçılık en yaygın olarak, yeminizin sürüklenebileceği bir akıntıya sahip bir nehirde yapılır.
    • Oltanızı ve yeminizi nehrin yukarısına doğru 30 - 45° açıyla atın ve yeminizin nehrin akıntısına kapılmasına izin verin. Yeminiz yaklaşık 30 - 45°'lik bir açıya ulaştığında, oltanızı geri çekmeli ve tekrar atmaya hazırlanmalısınız.
    • Olta takımınızı, nehrin dibinde yaklaşık bir ayak aralıklarla dokunarak sekecek şekilde ağırlıklandırmalısınız.
    • Genel olarak, 8½ - 9 fitlik bir olta ile kendinizi donatmalısınız.
    • Chinook somonu için 20 - 25 lb misinayla balık tutmalısınız.
    • Pembe somon 10 - 15 lb misina ile etkili bir şekilde avlanabilir.
  2. adım 2 vuruş sanatını uygulayın.2Daldırma sanatını uygulayın. Bu stil, oltanızı geniş bir nehir parçasına atmak yerine, somon balığı tuttuğu bilinen bir göç yoluna veya bölgeye atmanız dışında, sürüklenerek balık avına benzer. Oltanızı attıktan sonra, balığın vurmasını beklemeli veya düzeninizi değiştirmek için oltanızı makaraya almalısınız.
    • Ana misinanız 40 - 60 lbs arasında olmalı ve doğrudan yeminize bağlanmalıdır.
    • Lideriniz ağırlığınızı kurulumunuza bağlayacaktır. Ağırlık 15 lbs için test edilmeli ve 18' - 30' uzunluğunda olmalıdır. En iyi derinliğe ulaşmak için muhtemelen 1 ila 8 ons arasında kurşuna ihtiyacınız olacaktır.
  3. adım 3 yüzerken balık tutun.3Yüzerken balık tutun. Bobber balıkçılığı olarak da adlandırılan yüzer balıkçılık, Amerikan somon balıkçıları tarafından kullanılan biraz yeni bir balıkçılık stratejisidir. Yüzer balıkçılık düzeneğiniz için kullanmanız gereken temel donanım 12 lb test misinası, bir bobber, bir bobber stop, bir boncuk (genellikle bobber stop ile birlikte verilir), bir fıçı fırdöndü ve bir yem içermelidir.
    • Bu parçalar çoğu spor malzemeleri veya balıkçılık malzemeleri mağazasında bulunabilir.
  4. adım 4 somon için şamandıra balıkçılığı için bobber kurulumunuzu ayarlayın.4Somon için şamandıra balıkçılığı için bobber kurulumunuzu yapın. Bu, bobber'ınızı oltanıza bağlamayı ve ardından bobber stop'unuzu sabitlemeyi gerektirir; bu, satın aldığınız bobber stop stiline göre yapılmalıdır. Bazıları lastik bant kullanır, diğerleri ana misinaya düğümlenebilir, ancak durdurucunuzu yapıştırdıktan sonra:
    • Durdurucunuzla birlikte gelen boncuğu veya bobber durdurucunuzun üzerinden kaymadan veya bobberinizi yakalayacak kadar büyük olmadan hattınıza uyan başka bir boncuğu geçirin.
    • Bobber'ınızı ana misinaya geçirin, misinanıza 7 numara bir fıçı fırdöndü bağlayın ve lider misinaya yeminiz için önerilen ağırlığı, fırdöndünün altına daha ince, 18-24 inç uzunluğunda bir misina ekleyin.
    • Somonların daha karanlık bölgeleri tercih ettiğini unutmayın; yeminizi uygun bir karanlık derinliğe yerleştirmek için muhtemelen teçhizatınızda yeterli ağırlık isteyeceksiniz.
    • Yüzen balıkçılık, orta derinlikte ve orta ila orta hızlı akıntıya sahip küçük veya orta büyüklükteki nehirler için idealdir.
  5. adım 5 somon balığı için suda gezinin.5Somon balığı için suyu trolleyin. Trolleme, tek bir noktaya demirlemek yerine teknenizi periyodik olarak yukarı ve aşağı hareket ettirdiğiniz bir tür tekne balıkçılığıdır. Somon balığı sabit kalmak yerine nehir veya derenin akıntısıyla hareket etme eğiliminde olduğundan, somon balığı yakalarken bu faydalı olabilir. Trolleme tekniği içinde üç ana tekne tekniği türü vardır: motorlu trolleme, dalgıç trolleme ve aşağıya doğru trolleme.
  6. adım 6 trol yaparken mooching yapmanın keyfini keşfedin.6Trol yaparken mooching yapmanın keyfini keşfedin. Motorlu trol, bir teknede, mooching platin veya muz platin olarak adlandırılan drift moochers ile aynı tür platin kullanarak trol yaptığınız yerdir. Birçok balıkçı somon balığı avlamak için kesilmiş ringa balığı yemiyle ya da benzer şekildeki küçük bir kaşıkla trol yapar ve derinliği, hızı ve yemin hareketini değiştirmek için motorun hızını değiştirir.
  7. adım 7 trol yaparken ana hattınızda bir dalgıç kullanın.7Trol yaparken ana hattınızda bir dalgıç kullanın. Dalgıçlar uzun zamandır balıkçılık dünyasının bir parçası olmuştur. Dalgıç, ana hattınıza eklenebilen ve tekne hızınızın ve akıntı hızının bir fonksiyonu olarak hattınızın su yüzeyinin altından kesilmesine neden olan bir eklentidir.
    • Bir dalgıçla, balık tutma derinliğinize ulaşmak için bir platine gerek yoktur ve bir balık ısırdığında, ekstra ağırlığı dalgıcı aşağıya doğru eğmeli ve avınızı direnç olmadan sarmanıza izin vermelidir.
  8. adım 8 trolleme için bir downrigger kullanın.8Trolleme için bir downrigger kullanın. Downrigger, bir vinç ve ağırlıktan oluşan mekanik bir bağlantıdır. Ağırlık, oltanızı ve yeminizi belirli bir derinliğe kadar taşıyarak somon balığının en uygun beslenme bölgelerini daha hassas bir şekilde hedeflemenizi sağlar. Downrigger'ınızı ayarlamak için:
    • Teknenizle trolleme hızına ulaşın. Kamışınızı elinize alın ve istediğiniz derinliğe kadar misinayı serbest bırakın ve kamışınızı kamış tutucuya yerleştirin.
    • Misinanızı kamışınızın ucunun ötesinden bir elinizde toplayın ve diğer elinizle misina serbest bırakıcınızı alın. Downrigger'ınızın (gülle olarak da adlandırılır) ağırlığını sudan çıkarın ve misinayı misina serbest bırakmaya takın.
    • Ağırlığı suya geri koyun ve downrigger makara kolunu sıkıca elinize alın. Ağırlığınız üzerindeki kilit mekanizmasını serbest bırakmak için kavramayı (genellikle downrigger'ın sağ tarafında bulunur) gevşetin.
    • Misina sayacını izleyin (genellikle fit olarak kaydedilir) ve istediğiniz derinliğe ayarlayın, derinliğe ulaştığınızda debriyajı sıkın.
    • Sürükleme tıklayıcınızı uygulayın ve oltanızda hafif bir eğilme olana kadar ipinizi sarın. Misinada bir balık hissederseniz, oltanızı tutucudan almalı ve misina serbest bırakmayı etkinleştirmek için kaldırmalısınız.
    • Avınızı sardıktan sonra, debriyajı bırakarak ağırlığınızı geri alın ve yüzeye çıkana kadar downrigger krankınızı sarın.

Yeminizi Seçmek

  1. adım 1 başarı için eğiricileri seçin.1Başarı için spinnerları seçin. Spinnerlar, yem suda hareket ederken dönen metal bıçaklara sahip bir yem türüdür. Bu, yeminize daha gerçekçi bir hareket vermenin yanı sıra, yeminizin ışığı yakalamasına ve gerçek bir balığın pullarına benzer bir parıltı yaratmasına neden olur. Spinner'ların dört temel tasarımı vardır:
    • Standart sıralı, spinner'ınızın bıçaklarının düz bir tel etrafında döneceği yer.
    • Spinnerbaitler, açık bir çengelli iğneye daha yakın bir tasarıma sahiptir ve alt kola kalıplanmış kurşun ve bir üst kola tutturulmuş eğirme kısmı ile birlikte gelir.
    • Buzzbaitler, yeminizi yüzeye çıkarmak için pervane şeklinde özel bir döndürücüye sahiptir. Bu muhtemelen somon balıkçılığı için ideal bir yem değildir.
    • Canlı yem spinnerları, spinnerı gece sürüngenleri veya minnowlar gibi canlı yemler için tasarlanmış kancaların önüne yerleştirir.
  2. adım 2 avınızı kanatlı bobbers ile koruyun.2Yakaladığınız balıkları kanatlı bobberlerle yakalayın. Bunlar kıyı balıkçıları için bir temel olarak kabul edilir. Ayrıca, bu yemler düzeneğinize bir miktar kaldırma kuvveti ekleyerek takılmalara karşı yardımcı olabilir. İlkbahar Chinook somonu için sıfır beden tavsiye edilir, çünkü bu balıklar oldukça büyüktür ve spin-and-glow yemler tekne balıkçılığı için etkilidir, ancak bazı balıkçılar kıyıdan spin-and-glow yemlerle daha iyi şans elde ettiklerini bildirmektedir.
  3. adım 3 kivi balığı veya yassı balık yemleri kullanın.3Kivi balığı veya Yassı balık yemlerini kullanın. Bunlar, şu anda Chinook somon balıkçıları arasında K14 - K16 arasında değişen boyutlarda çok popüler olan özel bir yem markasıdır. Birçok olta balıkçısı Kwikfish yemlerini etkinliği artırmak için bir sardalya ile sarar. Bu şu şekilde gerçekleştirilebilir:
    • Bir sardalya yeminden dikdörtgen bir et parçası keserek ve eti yemin altına tutturarak. Yeminizin derisinin yeminize doğru gittiğinden emin olmalısınız.
    • Sargılarınızı düzenli olarak değiştirmeyi düşünmelisiniz; bazı deneyimli olta balıkçıları bunu yaklaşık 45 dakikada bir yapmanızı önerir, ancak yeminiz etkinliği azalmış olsa da 3 saate kadar dayanmalıdır.
  4. adım 4 kesilmiş ringa balığı ile balık tutun.4Kesilmiş ringa balığı ile avlanın. 'Tapa kesilmiş', kafası kesilmiş bir tür yem hazırlığıdır. Ringa balığı, özellikle de kesilmiş ringa balığı, somon balıkçılığı için Aşağı Columbia, CA'da tercih edilen denenmiş ve doğru yem olarak kabul edilir, ancak bütün ringa balığı ile de başarı bildirilmiştir.
    • Bazıları, yem olarak kullanılırken daha iyi bir koku ve etki sağlamak için tıkaçla kesilmiş ringa balığınızın iç organlarını bırakmanızı önerir.

Ekipmanlarınızı Hazırlama

  1. adım 1 kancalarınızı keskin tutun.1Kancalarınızı keskin tutun. Somon balığının çenesi çok kalın olduğundan, kancalarınızı ne kadar keskin tutarsanız, oltaya somon balığı takma şansınız o kadar artar. En iyi sonuçlar için kancalarınızı jilet gibi keskin tutmanız önerilir.
    • En iyi sonuçları elde etmek için çoğu spor malzemeleri mağazasından satın alabileceğiniz bir kanca bileyiciye ihtiyacınız olacaktır.
    • Kanca bileyiciyi kancanızın ucuna doğru çekin ve bileyiciyi sapa paralel tutun. Kancanın her iki tarafına hızlı vuruşlarla kancanız keskinleştirilmelidir.
    • Kancanızın keskinliğini, kancanızı 45 derecelik açıyla başparmağınızın tırnağından geçirerek test edin. Eğer kanca tırnağınıza yapışıyor ve kaymıyorsa yeterince keskin demektir.
  2. adım 2 bulutların içinde balık tutun.2Bulutlarda balık. Somon balığı düşük seviyeli ışığı tercih ettiği için bulutların üstünde değil, altında. Bulutlu günler balıkçılık çabalarınız için en iyi başarıyı sunacaktır. Şafak ve alacakaranlık da somonların oldukça aktif olduğu zamanlardır ve eğer somon avlıyorsanız, bu koşullar nihai av sayınızı artırabilir.
    • Somon balıkçılığı yaparken güneş çıkarsa, umudunuzu kaybetmeyin! Somon balığı daha düşük ışık koşullarını tercih ettiğinden, kum bariyerlerinin etrafındaki gölgeli alanlar gibi daha derin, daha karanlık suları hedeflemek yine de sonuç verebilir.
  3. adım 3 en iyisi için yemleyin.En iyisi için 3 yem. Canlı yem de somon arayışınızda size güçlü bir avantaj sağlayabilir, ancak daha iyisi karaca (balık yumurtası). Birçok spor malzemeleri mağazası, balıkçılık çabalarınız için iyi çalışacak olan bu tür yemleri iyileştirilmiş olarak satacaktır.
    • Maceraperest hissediyorsanız, kendi yumurtalarınızı da toplayıp iyileştirebilir, hatta yapay yemler kullanabilirsiniz. Birçok balıkçılık meraklısı 'spinner' adı verilen eğirme yemlerini önermektedir.
  4. adım 4 pulunuzu veya izninizi alın.4Pulunuzu veya izninizi alın. Hemen hemen her yerde balık tutmak için bir izne ihtiyacınız olacaktır, ancak izninize ek olarak, yasal olarak somon balığı avlamak için muhtemelen özel bir damgaya veya ek bir izne ihtiyacınız olacağını bilmiyor olabilirsiniz. somon balığı avlarken para cezasına çarptırılmaktan ve potansiyel olarak ekipmanınıza el konulmasından veya hapsedilmekten koruyacaktır.
    • Ödediğiniz izin/damga ücreti sadece su ekosisteminin genel sağlığının devamı için değil, aynı zamanda stoklama ve koruma programları için de önemlidir.
  5. adım 5 diğer gerekli malzemeleri biriktirin.5Diğer ihtiyaçlarınızı biriktirin. Oltanızı muhtemelen unutmayacak olsanız da, balıkçılık ruhsatınız gibi küçük ama önemli bir şeyi unutabilirsiniz. Bunun olmasını önlemek için bir kontrol listesi yapmalısınız. Örnek bir kontrol listesi şöyle olabilir:
    • Pusula
    • İlk yardım çantası
    • Balıkçılık ruhsatı
    • Böcek kovucu
    • Harita (balıkçılık yeri)
    • Ölçüm bandı (boyut kısıtlamalarını kontrol etmek için)
    • İğne uçlu pense
    • Kutup
    • Panço (veya diğer yağmurluk)
    • Güneş koruması
    • Mücadele kutusu (ekstra misina, balık ipleri, bobberler, kancalar, jigler, liderler, yemler, platinler, ağırlıklar ile)
    • Su (şişelenmiş tavsiye edilir)

Somon Balığına Çıkmak

  1. adım 1 konumunuza karar verin.1Konumunuza karar verin. Yanlış akarsu, su sistemi veya göl seçimi, harika bir av ile hiç somon yakalama şansı olmaması arasındaki fark olabilir. Somonlar göç ederken belirli 'akıntıları' takip ederler. En iyi sonuçları elde etmek için akıntıları, kuluçkahane yerlerini, barajları ve yaklaşık yumurtlama yerlerini araştırmalısınız. Bu konuda size yardımcı olabilecek bazı faydalı yerler şunlardır:
  2. adım 2 somon istatistiklerini takip edin.2Somon istatistiklerini takip edin. Yerel doğal kaynaklar veya balık ve vahşi yaşam ofisiniz somon göçünü takip eder ve bu sayıları koruma ve yönetim amacıyla düzenli olarak çevrimiçi yayınlar. Bu bilgileri bir rehber olarak kullanın veya yerel bir balıkçılık uzmanına somonların hangi yöne aktığını sorun.
  3. adım 3 tahmini kontrol edin.3Tahmini kontrol edin. Somon araştırmanızı hatırlayın! Bu balıklar bulutlu günleri ve 55 °F'ye (13 °C) yakın suları tercih eder. Hava size karşı ise ve kendinizi aydınlık bir havada balık tutarken bulursanız, balık tutmak için parlak bir yem seçmelisiniz. Daha karanlık havalarda daha koyu renkli yemlerden faydalanabilirsiniz.
  4. adım 4 oyun planınızı bilin.4. Oyun planınızı bilin. Belki de kıyı balıkçılığı ile başlamayı ve günün ilerleyen saatlerinde tekne ile balık avlamak için arkadaşlarınızla buluşmayı planlıyorsunuz. Belirli yemler belirli teknikler için daha iyi çalışır ve tarzınızı değiştirmek için özel ekipmanlara da ihtiyacınız olabilir. Bir bobberiniz yoksa şamandıra balıkçılığına gitmeniz zor olacaktır!
  5. adım 5 günün doğru saatinde balık tutun.5Günün doğru saatinde balık tutun. Uzman olta balıkçıları somon balığı için sabahın erken saatlerinde, alacakaranlıkta veya akşam saatlerinde avlanmanızı önerir. Doğru, günün herhangi bir saatinde somon yakalayabilirsiniz, ancak somonlar genellikle bu saatlerde daha aktiftir.
  6. adım 6 balık tutma alanlarında şansınızı deneyin.6Tutma alanlarında balık tutmayı deneyin. Bekleme alanı, göç yolu boyunca somon balıklarının akıntıya devam etmeden önce yavaşladığı veya durduğu bir noktadır. Bu alanlar somon balığı avlamak için idealdir, çünkü balık bol olacaktır ve hepsi göç etmek yerine yemek yemeye odaklanmış olacaktır.
    • Somonlar parlak renklerden etkilenirler, bu nedenle balıkların dikkatini çekecek ve ısırmak istemelerini sağlayacak yemler ve yemler kullanın. Usta olta balıkçıları somonları en çok çekecek renkler olarak kırmızı, mavi, floresan pembe ve floresan turuncuyu önermektedir.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir lideri ana misinaya bağlamanın en kolay yolu nedir? En kolay yol bir fıçı fırdöndü kullanmaktır. Ana misinayı bir uçtaki bir göze bağlayın ve ardından lider misinayı diğer uçtaki diğer göze bağlayın. Uni Knot, Palomar Knot, Improved Clinch Knot ve San Diego Jam Knot gibi birçok farklı düğüm kullanılabilir.
  • SoruBir fırdöndüyü bağlamanın en iyi yolu nedir? Bağlanması en hızlı, en kolay ve en güçlü düğüm Palomar Düğümüdür, ancak Uni Düğümü, Palomar Düğümü, Geliştirilmiş Clinch Düğümü ve San Diego Sıkışma Düğümü gibi çeşitli diğer düğümler de kullanılabilir.
  • SoruBir balığı doğru şekilde nasıl çözersiniz? Eğer balık dudağından kancalanmışsa, bir pense ve güç kullanarak kancayı ters çevirin. Genellikle bileğin hızlı bir şekilde döndürülmesi kancayı çıkarmanın en etkili yoludur.

Uyarılar

  • Bölgeye ve su kütlesine bağlı olarak, eyalet ve federal balık ve yaban hayatı kurumları tarafından belirlenen ağırlık sınırları olacaktır. Bunlar, günde veya balıkçılık sezonunda kaç balık yakalamanıza izin verildiğini belirleyecektir. Cezalardan ve para cezalarından kaçınmak için yakalama limitlerine uyduğunuzdan emin olun.
  • Oltanızı atarken her zaman çevrenizin farkında olun. Keskin kancalar dikkatsiz olta balıkçıları için tehlike oluşturabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Pusula
  • İlk yardım çantası
  • Balıkçılık ruhsatı
  • Böcek kovucu
  • Harita (balıkçılık yeri)
  • Ölçüm bandı (boyut kısıtlamalarını kontrol etmek için)
  • İğne uçlu pense
  • Kutup
  • Panço (veya diğer yağmurluk)
  • Güneş koruması
  • Mücadele kutusu (ekstra misina, balık ipleri, bobberler, kancalar, jigler, liderler, yemler, platinler, ağırlıklar ile)
  • Su (şişelenmiş tavsiye edilir)