Karagöz Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tirsi balığı, okyanusta yaşayan ancak her bahar tatlı suda yumurtlayan ringa balığı ailesinin aşırı büyümüş üyeleridir. Doğu Yakası'nın yerlisi olan bu balıklar artık batıda da bol miktarda bulunmaktadır. Tirsi balıkları yemek ve spor için yakalanabilir, ancak aynı zamanda mavi yayın balığı, levrek veya çizgili balık gibi daha büyük avlar için yem balığı olarak da kullanılırlar.

Adımlar

Shad'ı Bulmak

  1. adım 1 kıyı nehirlerinde tirsi balığı avlayın.
    Kıyı nehirlerinde tirsi balığı avlayın. Tirsi balıkları zamanlarını ilkbaharda yumurtlamak için gittikleri deniz ve kıyı nehirleri arasında paylaştırırlar. Bir sezon boyunca akıntı yönünde yüzlerce mil yol kat edebilirler ve 'fakir adamın somonu' olarak adlandırılırlar. Ancak somon balığının aksine, tirsi balıklarının çoğu yumurtladıktan sonra ölmez.
    • Batı ABD'de, Kolombiya ve Sacramento nehirleri tirsi balığı avlamak için en iyi yerlerdir.
    • Doğu ABD'de ise tirsi balığı bulmak için en iyi yer Connecticut nehridir. Ancak, tirsi balığı Florida'ya kadar güneydeki nehirlerde de bulunabilir.
  2. adım 2 i̇lkbahar ve yaz aylarında balık tutun.
    İlkbahar ve yaz aylarında balık tutun. Tirsi balıkları sonbahar ve kış aylarını okyanusta geçirir, bu nedenle onları avlamak için en iyi zaman, çok daha kolay erişim için nehirlere döndükleri ilkbahar ve yaz aylarıdır. Çoğu insan Nisan ve Mayıs aylarında tirsi balığı avlamaya başlar.
  3. adım 3 nerede balık tutun's there's a strong current.
    Akıntının güçlü olduğu yerlerde balık tutun. Akıntıyla yüzleşmek istersiniz, böylece balıkları yukarı doğru yüzerken yakalayabilirsiniz. Akıntının daha az sürüklediği kıyıya doğru hareket edeceklerdir. Akıntı orada daha hızlı olduğundan ve balıkları kıyıya doğru itme eğiliminde olacağından, nehirde bir kıvrımın olduğu alanları arayın.
    • Tirsi balıkları genellikle kayaların ve adaların hemen altında ve suyun hızlıdan yavaşa doğru aktığı yerlerde toplanır. Onları genellikle akıntıda bir mola yaratan örtünün arkasında bulabilirsiniz.
  4. adım 4 4 ila 10 fit (1,2 ila 3,0 m) derinlikteki sularda balık tutun.
    Derinliği 4 ile 10 feet (1,2 ile 3,0 m) arasında olan sularda balık tutun. Su derinliğinin 10 fitten (3,0 m) fazla ve 4 fitten (1,2 m) az olmadığı yerlerde tirsi balığı yakalamak en kolay yoldur. Nerede tezgah kurmanız gerektiğini öğrenmek için balık tutmayı planladığınız nehrin balıkçılık rehberlerine göz atın.
  5. adım 5 kıyıdan 30 fit (9,1 m) içeride balık tutun.
    Kıyıdan 30 fit (9,1 m) içeride balık tutun. Balıklar yukarı doğru yüzerken akıntıdan kaçınmak için kıyıya sarılma eğiliminde olduklarından, kıyıdan 30 fit (9,1 m) içeriye atarsanız onları yakalama olasılığınız çok daha yüksektir. Balık tuttuğunuz yere bağlı olarak, size daha fazla atış özgürlüğü sağlamak için küçük bir tekne demirlemek isteyebilirsiniz.

Ekipman Seçimi

  1. adım 1 hafif bir olta ve misina alın.
    Hafif bir olta ve misina alın. Tirsi balığı avlamak ağır bir olta gerektirmez. Fiberglastan uzun, hafif bir eğirme veya sinek kamışı tercih edin. Bölgenizde bulunan balık boyutu için bulabileceğiniz en hafif misinayı kullanın.
  2. adım 2 dikensiz kancalar kullanın.
    Dikensiz kancalar kullanın. Bu, yakalamayı hedeflemediğiniz diğer balıkları serbest bırakmanızı kolaylaştıracaktır. Gümüş veya altın rengi 1 veya 2 numara kancalar tirsi için yeterlidir.
  3. adım 3 doğru yem ve yemleri kullanın.
    Doğru yem ve yemleri kullanın. Daha büyük, daha ağır tirsi balıklarını yakalamak için onları doğru yem ve yemlerle ayrı ayrı çekmeniz gerekir. Bölgenizdeki balıklarla neyin iyi çalıştığını denemek için bunları değiştirin.
    • Kırmızı başlı beyaz veya sarı sinekler popülerdir.
    • Daha derindeki tirsi balıklarını cezbetmek ve çekmek için daha soğuk sularda boncuklar kullanılmalıdır. Akıntı yönünden atarak boncukların yavaşça tirsi balığına doğru yüzmesini ve canlı görünmesini sağlayın. Boncukların dipten sekmesine yetecek kadar ağırlık eklediğinizden emin olun.
    • Daha derin ve soğuk sularda avlanırken dart kullanılmalıdır. Bir sinekten daha uzağa ve daha hızlı batacaklardır.
    • Kıyıdan avlanırken, yukarıdan aşağıya doğru yüzen iplikçiler kullanılmalıdır.
    • Kaşıklar yaklaşık orta seviye suda en verimli şekilde çalışır. Bunları bir tekneden avlanırken, dışarı atarken kullanın. ve sonra orta hızda geri sarın.
  4. adım 4 yem olarak kullanmak için daha küçük balıklar yakalamak istiyorsanız bir ağ kullanın.
    Yem olarak kullanmak üzere daha küçük balıklar yakalamak istiyorsanız bir ağ kullanın. Atış ağınızın yakaladığınız tirsi balığı için doğru ağ gözüne sahip olması gerekir. Daha küçük tirsi balıkları daha büyük ağ deliklerinden düşecektir. Tipik bir tirsi balığı döküm ağı 7 ft (2,1 m) çapında ve 1⁄2 pound (230 g) ile 1⁄2 inç (1,3 cm) ağ.
    • Atılmasını kolaylaştırmak ve daha etkili olmasını sağlamak için ağı bir gece boyunca çamaşır makinesinde veya küvette sıcak su ve yumuşatıcı ile ıslatarak hazırlayın. Ardından bir gün boyunca dışarıda güneşte bırakın. Kuruduktan sonra ağ daha esnek olacak ve kullanımı daha kolay olacaktır.

Etkili Teknikler Kullanmak

  1. adım 1 kalıplarını öğrenin.
    Düzenlerini öğrenin. Tirsi balıklarının sudaki konumu hava durumuna göre değişir. İlkbahar ve yaz aylarında, akşamın erken saatlerinde veya gün ışımadan hemen önce tirsi balığı arayın (yine de günün her saatinde yakalayabilirsiniz).
    • Akşamları, tirsi balığı bir koy veya derenin arkasına doğru daha sıcak suda bulunabilir. Sabahları veya hava karardıktan sonra, tirsi balığı ışık kaynaklarının etrafında bulunabilir.
    • Sonbaharda daha çok soğuk hava koşullarına göre plan yapmanız gerekecektir. Daha soğuk akıntılar, tirsi balıklarını derelerden ve koylardan daha derin sulara itecek ve onları yakalamayı zorlaştıracaktır.
  2. adım 2 akıntıya doğru atın.
    Akıntıya doğru atın. Tirsi balığı avlamanın en iyi yolu akıntıya doğru atmak ve misinanızın akıntıyla birlikte biraz aşağıya doğru yüzmesine izin vermektir. İpiniz dibe hafifçe vurmalı, ancak takılıp kalacak kadar batmamalıdır. Şansınız varsa, bir tirsi sürüsünün yolunu kesecektir. Kıyıdan 30 fit (9,1 m) mesafeye atış yaptığınızdan emin olun ve hızlı akıntının daha yavaş sularla buluştuğu bir noktayı deneyin.
  3. adım 3 misinayı bulmaya çalışın.
    Misinayı bulmaya çalışın. Tirsi balıkları büyük gruplar halinde değil, tek sıra halinde hareket ederler. Bu da bir gün boyunca yanlış yerde balık avladıktan ve tirsi balığı sırasını sadece birkaç metre hatta birkaç santimle kaçırdıktan sonra eve eli boş dönmenin kolay olduğu anlamına gelir. İlk birkaç atışınız bir ısırık almazsa çok kolay pes etmeyin.
  4. adım 4 aynı yere birden fazla kez atın.
    Aynı yere birden fazla kez atın. O misinayı bulduğunuzda, avlanmaya devam edin. Bir tirsi balığının olduğu yerde daha fazlası da olacaktır. Tirsi balıkçılığının popülaritesi kısmen bir balıkçının günün sonunda taze balıklarla dolu bir soğutucuyla eve gidebilmesinden kaynaklanmaktadır; tek yapmanız gereken o oltayı bulmak ve hazırsınız.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Tirsi balığı yakalamak için doğru spinner'ı nasıl seçerim?
    Yavru bir yem balığına benzeyen küçük bir spinner tavsiye ederim. Bu şekilde tirsi kolayca görebilir ve peşinden gidebilir.
  • Soru
    Bir balıkçı tirsi balığı avlamaya nasıl başlayabilir?
    Tirsi balığı sıcak günlerde daha kolay yakalanır. İyi yerler arasında, suyun bütün gün güneş tarafından ısıtıldığı koyların ve derelerin arka kısımları sayılabilir.

Video

İpuçları

  • Sabahları veya karanlıkta teknenizden bir ışık sarkıtmak, yavaş aylarda göl balıklarını çekmeye yardımcı olacaktır.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yem ile donatılmış olta
  • Ağ atma
  • Tekne