Karides Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Restoranlarda karides için yüksek ücretler ödemekten bıktıysanız, biraz zaman ve çaba harcayarak ve en iyisi çok fazla para harcamadan kendi karidesinizi yakalamanız mümkün olabilir. Bir döküm ağı veya karides kabı, yem ve yakalayacağınız karideslerin alışkanlıkları hakkında bilgi gibi ekipman ve malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Biraz pratik yaparak ve karides avlamak için en iyi noktaları bilerek, kısa sürede eve iyi bir av getirebilirsiniz.

Adımlar

Yönetmelikler ve İzinler Hakkında Bilgi Edinme

  1. adım 1 sezon başlamadan önce bir kabuklu deniz ürünleri ruhsatı satın alın.1Sezon başlamadan önce bir kabuklu deniz ürünleri ruhsatı satın alın. Ruhsatlar, aşırı avlanma endişeleri nedeniyle önceki yıllara göre daha az sayıda verilmektedir. Sezon başladıktan sonra giderseniz, izin verilen maksimum lisans miktarına ulaşılma ihtimali vardır.
    • Karides avına katılacak herkesin bir lisansa sahip olması gerekmektedir.
    • Gerekli lisans ve izinlerin alınması hakkında bilgi edinmek için eyaletinizin Ulusal Kaynaklar Departmanı web sitesini ziyaret edin.
  2. adım 2 gerekli ek izinleri alın'll need for equipment you'll use.2Kullanacağınız ekipman için ihtiyaç duyacağınız ek izinleri alın. Karides avlama kapları gibi belirli ekipman türlerini kullanmak, ilgili her kişi için kendi izinlerini gerektirir. Bulunduğunuz eyalete bağlı olarak, kişi başına ve tekne başına izin verilen ekipman miktarı belirtilmiş olabilir.
    • Trol tekneleri gibi teknelerde karides avlamak için de bir izne ihtiyacınız olacaktır.
  3. adım 3 eyaletinizi öğrenmek için internetten kontrol edin's shrimp catching regulations.3Eyaletinizin karides avlama yönetmeliklerini öğrenmek için internetten kontrol edin. Bilmeniz gereken önemli bilgiler, günde ne kadar yakalamanıza izin verildiğine dair sınır ve ekipman özellikleri, özellikle de kullanacağınız ağların ağ gözü boyutu olacaktır. Diğer kurallar, hangi ekipmanın kullanılamayacağını içerebilir; bazı eyaletlerde el ağlarının herhangi bir şey yakalamak için kullanılmasına izin verilmez.
    • Karides avlamaya ne zaman ve nerede gittiğinize bağlı olarak, günlük tutmanıza izin verilen miktarlar değişebilir. Nehirler ve daha küçük göller yalnızca 10 poundun altındaki miktarlara veya belirli sayıda karidese izin verirken, okyanus suları 20 pound veya daha fazla karidese izin verebilir.

En İyi Konumlarda ve Koşullarda Karides Avı

  1. adım 1 karides yakalamak için ideal noktaları ziyaret edin.1Karides yakalamak için ideal noktaları ziyaret edin. Karidesler tüm su kütlelerinde bulunsa da, onları yakalamak için en iyi yerler okyanus kıyıları, nehirler ve dereler, koylar, göller ve haliçlerdir. Hepsi sığ ve erişimi kolaydır, bu sayede büyük su kütlelerinden küçük su kütlelerine doğru hareket ederken büyük miktarlarda karides yakalayabilirsiniz.
  2. adım 2 gelgit düşükken karides avına çıkın.2Gelgit alçaldığında karides avına çıkın. Genel bir kural olarak, gelgit ne kadar düşük olursa, av o kadar iyi olur. Karides avlama gezilerinizi, gelgitin en uzak olduğu saatlerde planlayın ve onları gelgit arası bölgelerde yakalayın. Gelgit geri gelmeye başladığında denize geri yüzerken onları gruplar halinde yakalamak da akıllıca bir taktiktir.
    • Dolunay sırasında gitmek karides yakalamak için en iyi gezintiyi sunacaktır.
    • Yerel yem dükkanlarında satın alabileceğiniz gelgit çizelgeleri ve tabloları olacaktır.
  3. adım 3 i̇stediğiniz karides türünü bulmak için su koşullarına bakın're looking for.3Aradığınız karides türünü bulmak için su koşullarına bakın. Farklı türler farklı su türlerinde ve farklı derinliklerde yaşar. Örneğin pembe karidesler berrak sularda yaşarken, kahverengi karidesler daha derin, bulanık sularda bulunma eğilimindedir. Beyaz karides, pembe ve kahverengi karideslerin bulunduğu sulardan daha az tuzlu olan sığ sularda bulunabilir.
    • Geceleri karides avlayacaksanız, karidesleri beyaz ışıkla korkutmamak için yeşil ışık kullanın.
    • Bulutlu günlerde karidesler güneşli günlere göre yüzeye daha yakın olacaktır.

Döküm Ağı Kullanmak

  1. adım 1 karides yakalamak için uygun ağ boyutuna sahip bir döküm ağı satın alın.1Karides yakalamak için uygun ağ boyutuna sahip bir döküm ağı satın alın. Döküm ağlarının etrafında, ağın batmasını ve suya attığınız yerin altında yakalanan canlıları yakalamasını sağlayan ağırlıklar bulunur. Ağ ile yakalayacağınız balığın boyutu ne kadar küçükse, ağ boyutunun da o kadar küçük olması gerekecektir.
    • Karides için 3/16 ila 1/4 inç göz açıklığına sahip ağlar kullanın.
  2. adım 2 ağınızı atmak için karides yemleme direkleri hazırlayın.2Ağınızı atmak için karides yemleme direkleri hazırlayın. Bunları 1 inç çapında birkaç fit uzunluğunda bir PVC boru alıp bir tarafına metal bir sırık sabitleyerek yapabilirsiniz. Metal direk, yem direğini suyun dibindeki alüvyona saplamak için çapa görevi görecektir.
    • Kullanmadan önce sırıkların üzerine yansıtıcı bant yapıştırın ve teknenizin karides avlama ruhsatındaki numarayla işaretleyin.
  3. adım 3 yem topları yapmak için balık yemi ve kil toplayın.3. Yem topları yapmak için balık yemi ve kil toplayın. Birkaç bardağı sırasıyla 2:1 oranında balık yemi ve kil karışımıyla doldurun ve bunları daha büyük bir karıştırma kovasına dökün. Karışımı küçük yassı köfteler haline getirmenize izin verecek kadar koyulaşana kadar su ekleyin ve artık yapışkan olmayana kadar kuruması için güneşte bekletebilirsiniz.
    • Çıkardığınız her bir sırık başına yaklaşık 2-3 yem topu yapmak isteyeceksiniz.
  4. adım 4 yem direklerini durumunuza göre yerleştirin's regulation on their location.4Yem direklerini eyaletinizin konumlarıyla ilgili yönetmeliğine göre yerleştirin. Direkleri suya yerleştirmeden önce, direklerin birbirlerinden belirli bir mesafede ve diğer karides avcılarının yem direklerinin yanı sıra rıhtımlardan, halka açık iskelelerden ve tekne rampalarından yeterince uzakta olması gerektiğini bilin. İzin verilen maksimum direk sayısı uygulanabilir.
    • Sahipsiz yem direklerine el konulabilir.
  5. adım 5 ağınızı yem direklerinin bulunduğu alana atın.5Ağınızı yem direklerinin olduğu bölgeye atın. Halatı zayıf elinizin etrafına sarın ve onu saracağınız birkaç ilmek yapın. Ağın iki tarafını kenarındaki kurşun ipten tutun ve vücudunuzun üst kısmıyla ağı dışarı doğru sallayın, bunu yaparken kenarları birbirinden uzaklaştırın. Ağ yüzeye çarpmadan önce genişçe açılmalıdır. Su üzerindeyken, bir direğin yönüne veya iki direk arasındaki alana doğru atın.
    • Geniş bir alanı ve uzak mesafeyi rahatça kapsayana kadar ağınızı arka bahçenizde atma alıştırması yapın.
    • Çözünen yem topları nedeniyle karidesleri tespit etmek bazen daha zor olabilir, ancak genel olarak suda nerede olduklarını ve ağınızı nereye atmanız gerektiğini görebilmelisiniz.
  6. adım 6 ağı avınızın etrafına kapatmak için ipi geri çekin.6Ağı avınızın etrafına kapatmak için ipi geri çekin. Ağı geri sarın, bunu yaparken fazla ipi kolunuzun etrafına sarın. Sudan çıkarmadan önce ağınızı suda hafifçe çekmek için teknenizi geri çekin. İçinde yakalanan canlıların ani hareketlerine karşı dikkatli olun.
    • Yakaladığınız karidesleri, siz daha fazlasını yakalamaya devam ederken taze kalmaları için orta boy buzlu bir soğutucuya koyun.

Karides Kabı Kullanımı

  1. adım 1 büyük miktarlarda karides yakalamak için bir karides kabı kullanın.1Büyük miktarlarda karides yakalamak için bir karides kabı kullanın. Suda bırakılması gereken sürenin uzunluğu nedeniyle herkes için uygun olmasa da, bir karides kabı, tek bir avdan yakalayabileceğiniz karides miktarını en üst düzeye çıkarmanın en etkili yolu olacaktır.
    • Karides avcılığının sportif yönünden ziyade bir yemek tarifi gibi bir şey için büyük miktarda karides toplamanız gerekiyorsa bir tencere kullanın.
  2. adım 2 kabı batırmak için ağırlık takın.2Tencereyi batırmak için ağırlık takın. Karides kabını ne kadar derine batırmanız gerektiğine bağlı olarak, istediğiniz derinliğe getirmek için yeterli ağırlık takmanız gerekecektir. Ağırlıklar tencerenin alt tarafına eşit şekilde bağlanmalıdır, böylece yere indiğinde düz bir şekilde uzanabilir.
    • Fırtınalı havalarda saksıyı sabitlemek için daha fazla ağırlık veya ek bir çapa takılması gerekebilir.
  3. adım 3 su üzerinde görünür bir yüzdürücü kullanın's surface showing the pot's location.3Su yüzeyinde kabın yerini gösteren görünür bir şamandıra kullanın. Şamandıra için doğru boyutun seçilmesi kabın boyutuna bağlıdır, çünkü kabı kaldırıp karidesleri korkutacak kadar büyük bir şamandıra istemezsiniz. Denetçiler tarafından tanımlama amacıyla kolayca fark edilebilmesi için şamandıra parlak renkli olmalıdır.
    • Eyalete bağlı olarak, denetçilerin görebilmesi için şamandıraya iliştirilmiş etiketlere tekne gövdesi veya karides lisans kimlik numaralarınızı eklemeniz gerekebilir.
  4. adım 4 şamandıranızı ağırlıklı bir halatla karides kabına bağlayın.4Şamandıranızı ağırlıklı bir misina ile karides kabına bağlayın. Karides kabını su yüzeyindeki şamandıraya bağlamak için kurşun çekirdekli bir misina kullanılmalıdır. Misinayı kabın kenarındaki açıklıklardan, genellikle bir dizi metal halkadan veya kafesteki küçük deliklerden geçirin ve her birinden misinaya düğüm atın. Bunu şamandıranın alt tarafındaki halkaya bağlayın.
    • Ağırlıklı misinanız şamandıranızı aşağı çekecek kadar ağır olmamalıdır.
  5. adım 5 karidesleri cezbetmek için tencereye yem ekleyin.5Karidesleri içeri çekmek için tencereye yem ekleyin. Küpler, karideslerin yem tarafından içeri sokulduktan sonra geri yüzmelerine izin vermeyen bir tuzak kapısı içerir. Kümesin içinde yemi yerleştirebileceğiniz bir yer olmalıdır; tel kafes içinde bir kapak ya da küçük bir kapı.
    • Yem satın alınabilir ya da uskumru, ton balığı, konserve kedi maması veya elinizde bulunan diğer balık ya da kabuklu artıklarından evde yapılabilir.
  6. adım 6 i̇stediğiniz karides türünü bulmak için su koşullarına bakın're looking for.6Aradığınız karides türünü bulmak için su koşullarına bakın. Farklı türler farklı su türlerinde ve farklı derinliklerde yaşar. Örneğin pembe karidesler berrak sularda yaşarken, kahverengi karidesler daha derin, bulanık sularda bulunma eğilimindedir. Beyaz karides, pembe ve kahverengi karideslerin bulunduğu sulardan daha az tuzlu olan sığ sularda bulunabilir.
    • Yakındaki önde gelen karides avlama noktaları hakkında bilgi edinmek için yerel yem dükkanlarına sorun.
  7. adım 7 tencereyi suya atın ve istediğiniz derinliğe kadar batmasını bekleyin.7Tencereyi suya atın ve istediğiniz derinliğe kadar batmasına izin verin. En fazla karidesin bulunduğu alanı bulduktan sonra, karideslerin bulunduğu suyun derinliğini belirlemek için bir ölçüm cihazı kullanın. Küpünüzü o derinliğe ulaşması için uygun miktarda ağırlıkla suya atın.
    • Kabı tekrar almadan önce 12 saat boyunca su altında bırakın.
  8. adım 8 kabı elle veya elektronik bir taşıyıcı ile geri çekin.8Tencereyi elle ya da elektronik bir taşıyıcı ile çekin. Yüzdürücüyü sudan çıkarın ve halatı kafesle birlikte yukarı çekmeye başlayın. Teknenizde elektronik bir çekme tertibatı varsa, halatı kendi etrafında dönmeye başlayacak ve halatı yukarı çekecek olan milden geçirin. Tencere tamamen sudan çıkana kadar halatı milin diğer ucundan geçirirken sıkıca tutun.
    • Tencerenizi tekneye geri koyduktan sonra, yakaladığınız karidesleri boşaltın ve bir kez daha kullanabilmek için yemle yeniden doldurun.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruKarides veya karides yakalamak için iyi bir ağa ihtiyacınız var mı? Evet, karides ve karides yakalamak için iyi ve güçlü bir ağ kullanmanız, kırılmayı ve avınızı kaybetmeyi önlemek için çok önemlidir.
  • SoruKelebek ağını nereden satın alabilirim? Hemen hemen her yerden, Walmart veya eBay'den ya da yerel balıkçılık/spor malzemeleri mağazanızdan.
  • SoruKarides yakalamak için nereden ağ satın alabilirim? Döküm ağları Walmart'tan ve internet alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz.

İpuçları

  • Karidesleri pişirmeden önce temizlemelisiniz. Karides avından döner dönmez karidesleri temizlemek muhtemelen iyi bir fikirdir. Yakalarken buza koyarsanız, muhtemelen sabaha kadar bekleyebilirsiniz. Temizleme işlemi genellikle tatlı suda durulama, kafalarını çıkarma ve damarlarını açma işlemlerinden oluşur.
  • Karidesler su sütununda daha yukarıda kaldıkları için gece vakti gündüzden daha iyidir.
  • Su daha soğuk olduğunda karides bol miktarda bulunur.

Uyarılar

  • Karnının altında düzinelerce siyah yumurta olan bir karides yakalarsanız, bu hamile bir dişidir, bu yüzden onları avlamak popülasyonun azalmasına neden olacağından suya geri atın.
  • Karideslerin kafasındaki boynuzlar son derece keskindir ve acı verici bir yara açabilir. Canlı karidesler bu boynuzları kullanmakta uzmandır, ancak ölü olduklarında bile boynuzlar dikkatsiz bir ele ya da parmağa zarar verebilir.
  • Nadiren de olsa bazı insanların karides ve diğer kabuklu deniz ürünlerine alerjisi vardır. Bazıları bunun farkında bile olmayabilir. Karides veya kabuklu deniz ürünleri yedikten sonra boğazda, göğüste sıkışma gibi belirtiler yaşamaya başlarsanız veya kurdeşen (kırmızı lekeler) geliştirirseniz, alerjik bir reaksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Bu durum hayati tehlike yaratabileceğinden acil servisleri aramak önemlidir. Daha önce karidese veya kabuklu deniz ürünlerine karşı bir reaksiyon gösterdiyseniz, bir daha karides veya kabuklu deniz ürünü yeme riskini ALMAYIN!

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Dökme ağ. 3/8' gözenekli, en az 4'. 8''den büyük olmamasını öneririm.
  • Kirlenmesine aldırmayacağınız ayakkabılar
  • geniş kenarlı kova veya hortumla temizleyebileceğiniz düz bir platform
  • buzlu soğutucu
  • eldiven (isteğe bağlı)
  • gece karides avı için spot ışığı (isteğe bağlı)