Çizgili Levrek Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çizgili levrek, Florida'dan Nova Scotia'ya kadar Kuzey Amerika'nın Atlantik kıyılarına özgü perciform bir balıktır. Tatlı su ve tuzlu su arasında hareket eden göçmen bir balıktır. Çizgili levrek (veya 'striper') spor balıkçılığında popülerdir - şimdiye kadar yakalanan en büyük örnek 81,8 pound (37,1 kg) ağırlığındaydı. Çizgili levrekleri yakalamak biraz zor olabilir, çünkü sürekli hareket halindedirler ve biraz öngörülemez davranırlar. Sonuç olarak, birçok balıkçı onları yakalamak için en iyi yöntemler üzerinde tartışmaktadır. Ancak doğru ekipman ve birkaç basit teknikle çizgili levrek yakalama şansınızı artırabilirsiniz.

Adımlar

Doğru Ekipman Kullanımı

  1. adım 1 bir balık bulucu kullanın.1Bir balık bulucu kullanın. Güvenilir bir balık bulucu ile donatılmış bir tekneye sahip olmak, büyük çizgili levrek arayışınızda kesinlikle yardımcı olacaktır.
    • Balık bulucunuzu nasıl kullanacağınıza dair sağlam bir anlayışa sahip olmak, çizgili levreklerin toplandığı verimli bir alanı bulmanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle kullanmadan önce kullanım kılavuzunu iyice okumanız tavsiye edilir.
    • Çizgili levrekler tahmin edilemez olabilir - hava durumuna, yılın zamanına ve hatta günün saatine bağlı olarak farklı yerlerde ve farklı derinliklerde bulunabilirler. Balık bulucunuzu kullanmak, levreklerin hangi derinlikte durduğunu belirlemenize yardımcı olacak, bu da yemi tam olarak o derinlikte sunmanızı sağlayacak ve size gerçekten bir çizgili levrek yakalama şansı verecektir.
  2. adım 2 doğru yemi seçin.2Doğru yemi seçin. Çizgili Levrekler, çok çeşitli yemler kullanılarak yakalanabilen fırsatçı besleyicilerdir.
    • Ringa balığı, menhaden, uskumru, yılan balığı, kalamar, istiridye, hamsi, kan kurdu, tirsi balığı, gece sürüngeni ve kum kurdu gibi canlı yemler çizgili levrek balıkçılığı için harika yemlerdir. Bu yemleri hemen hemen her yerel balık yemi ve olta takımı dükkanında bulabilirsiniz.
    • Size en fazla başarıyı getirecek yem türü, balık tutmayı planladığınız yere bağlı olacaktır. Balık tutacağınız su kütlesini bilmiyorsanız, ne tür bir yem önerdiklerini öğrenmek için yerel bir yem ve takım dükkanına danışın.
    • Çizgili levrekleri, balık tutacağınız bölgedeki yem tabanına benzeyen bir yem kullanarak da yakalayabilirsiniz. Bu yemler plastik, ahşap, metal, reçine veya kauçuktan yapılabilir.
  3. adım 3 oltanızı, makaranızı ve takımınızı seçin.3Kolunuzu, makaranızı ve takımınızı seçin. Hafif bir eğirme takımından daha ağır olması koşuluyla, hemen hemen her olta ve makarayla çizgili levrek yakalayabilmeniz gerekir.
    • Kullanacağınız olta türü, yapmayı planladığınız balıkçılık türüne bağlı olacaktır. Tatlı suda mı yoksa tuzlu suda mı avlanacaksınız? Bir teknede mi balık tutacaksınız? Yoksa sörften veya bir iskeleden, köprüden veya iskeleden mi balık tutacaksınız? Yem atacak mısınız yoksa yem mi kullanacaksınız? Bu soruların yanıtları kamışınız için doğru ağırlık, boyut ve esnekliği belirleyecektir.
    • Kullandığınız makara türü kamıştan daha önemlidir - 20 ila 25 pound (9,1 ila 11,3 kg) balığı çekebilecek kadar sağlam olduğu sürece tuzlu su eğirme makarası iyi bir seçenektir.
    • Misina açısından, 10 ila 20 pound (4,5 ila 9,1 kg) test monofilament misina kullanmalısınız (ancak bazı insanlar daha büyük balıkları yakalamak için daha ağır misinaları tercih eder). Kanca güzel ve keskin olmalı ve en az 1Cılız levrekleri yakalamaktan kaçınmak için uç ile sap arasında ⁄2 inç (1,3 cm) olmalıdır.
  4. adım 4 en uygun balıkçılık koşullarını arayın.4En uygun balıkçılık koşullarını arayın. Çizgili levrek tüm yıl boyunca, neredeyse her koşulda yakalanabilmesine rağmen, çizgili levreğin davranış biçimlerini anlarsanız başarılı avlanma şansınızı artırabilirsiniz.
    • Çizgili levrekler 45 ila 65 °F (7 ila 18 °C) arasındaki su sıcaklıklarını tercih eden göçmen balıklardır. Bu nedenle, su sıcaklığı bu aralığın üstüne veya altına düşerse, daha sıcak veya daha soğuk sulara göç edecekleri için herhangi bir çizgili levrek bulmanız pek olası değildir.
    • Sıcaklık, balığın su içindeki konumunu da etkileyebilir. Güneşli ve sıcak bir günde, çizgili levrekler sıcaktan kaçınmak ve daha uygun sıcaklık ve oksijen seviyeleri bulmak için 40 feet (12 m) kadar düşük derinliklere dalabilir. Oysa daha serin bir günde, onları su yüzeyinin sadece bir ya da iki ayak altında bulabilirsiniz.
    • Değişen gelgitler veya güçlü bir esinti nedeniyle su hareketi olduğunda çizgili balıklar beslenmeye daha yatkındır. Bunun nedeni, su hareketinin tortuyu karıştırması ve bunun da yem balıklarını (tortuyla beslenen) çekmesidir. Buna karşılık, beslenen yem balıkları da şerit balıklarını çeker. Buna ek olarak, suyun sıcaklığı yakın zamanda dalgalandığında ısırma olasılıkları daha yüksektir.
    • Çizgili levrekler en aktif olarak alacakaranlıkta ve şafak vakti beslenirler, burada karanlığın örtüsü altında daha küçük balıkları avlayabilirler. Bu nedenle, bu saatlerde balık tutarsanız daha yüksek bir başarı oranına sahip olabilirsiniz.

Canlı Yılan Balığı Avı

  1. adım 1 neden canlı yılan balığı kullanmanız gerektiğini düşünün.1Neden canlı yılan balığı kullanmanız gerektiğini düşünün. Canlı yılan balığı avlamak, 40 lb (18 kg) ve üzerindeki büyük çizgili levrekleri yakalamanın heyecan verici ve etkili bir yoludur. Özellikle Cape Cod Körfezi'nde, canlı yılan balıkları her ilkbahar, yaz ve sonbaharda birçok büyük çizgili levreğin avlanmasını sağlar.
    • Canlı yılan balıkları derin sularda levrek avlamak için kullanılabilir. En büyük çizgili levrek balıkları dibe yakın yerlerde gizlenme eğiliminde olduğundan, daha büyük balıkları yakalamanıza yardımcı olabilirler.
    • Canlı yılan balıkları birçok farklı şekilde avlanabilir. En popüler ve en kolay yöntemlerden biri, orta hafiflikte veya orta aksiyonlu bir olta ile canlı yılan balığı avlamaktır.
  2. adım 2 yılan balıklarını doğru koşullar altında sakladığınızdan emin olun.2Yılan balıklarını doğru koşullarda sakladığınızdan emin olun. Yılan balıklarını plastik bir buz bloğu ve nemli bir çuval ile birlikte bir soğutucuya yerleştirin.
    • Bu, yılan balıklarını nemli ve serin tutar. Buz ayrıca yılan balıklarının metabolizmasını yavaşlatma avantajına sahiptir, bu da onları daha kolay idare etmeyi sağlar.
    • Yılan balıklarını suya daldırmayın, çünkü oksijen seviyelerini tüketecek ve sonunda boğulacaklardır.
  3. adım 3 levreğin yerini belirleyin.3Levreklerin yerini belirleyin. Bir tekneden balık avlarken, önce çizgili levreklerin toplandığı bir alanı bulmak için sonarınızı kullanın.
    • Yüksek hızlarda seyrederken, çizgili levrekler çoğu sonar ekranında küçük turuncu lekeler olarak görünecektir. Bu işaretleri gözden kaçırmak kolaydır, bu nedenle sonarı dikkatle takip ettiğinizden emin olun.
    • Rüzgar ve gelgite bağlı olarak, tekneyi çizgili levreklerin toplandığı alana getirecek bir sürüklenme ayarlayın.
  4. adım 4 yılan balıklarını kancalayın.Yılan balıklarını kancalayın. Yılan balıkları sürünen, kıvranan yaratıklardır, bu nedenle onları tutmak ve kancalamak zor olabilir.
    • Yılan balığını tutmak için bir çuval bezi veya pamuklu bir çorap kullanın, bu size daha iyi bir tutuş sağlayacaktır. Kancalamak için yılan balığını boynundan tutun. Levrekleri bağırsaklarından yakalamaktan kaçınmak için yuvarlak kancalar kullanın.
    • Yılan balığını iki şekilde kancalayın - ya kancayı yılan balığının ağzının üstünden geçirin ve gözlerinden birinden çıkarın ya da kancayı yılan balığının ağzına mümkün olduğunca derine yerleştirin ve boğazının altından geçirin.
    • İlk yöntem yılan balığını daha güvenli bir şekilde kancalar ancak yanlışlıkla öldürme riski taşır, ikinci yöntem ise daha az güvenlidir ancak yılan balığını daha uzun süre canlı tutar ve kancanın daha az belirgin olmasını sağlar.
  5. adım 5 yılan balığını dışarı atın.5Yılan balığını dışarı atın. Yılan balığınızı dışarı atarken, tatlı noktayı bulana kadar ilk başta kolayca ilerleyin - kancayı koparmak istemezsiniz.
    • Yılan balığının dibe ulaşması için -akıntının gücüne ve suyun derinliğine bağlı olarak- birkaç saniye bekleyin. Gelgit ve rüzgar özellikle güçlüyse, lastik çekirdekli platin şeklinde 1/2 onsa kadar ağırlık eklemeniz gerekebilir.
    • Makarayı devir başına 3 ila 5 saniye gibi çok yavaş bir hızda sarmaya başlayın; işin çoğunu yılan balığının sizin için yapmasını istersiniz.
  6. adım 6 çizgili levreği makaraya sarın.6Çizgili levreği sarın. Levreğin yılan balığını yakaladığını hissettiğiniz anda, oltayı suya paralel olana kadar eğin.
    • Bu, çizgili levreğin yılan balığındaki gerilimi hissetmesini ve ürkmesini önleyecektir. Bununla birlikte, yuvarlak kancalar kullanıyorsanız, balığı kancalamak için misinayı sabit bir hızda sarmanız gerekir.
    • Misina gerginleşir gerginleşmez kancayı takabilir ve balığı hemen sarabilirsiniz ya da kancayı takmadan önce balığın 5 ila 10 saniye boyunca (misinayı gevşek tutarak) koşmasına izin verebilirsiniz.

Tüp ve Solucan Trolling

  1. adım 1 tüp ve solucan tekniğini ne zaman kullanacağınızı bilin.1Tüp ve solucan tekniğini ne zaman kullanacağınızı bilin. Yeni çizgili levrek balıkçıları (ve balıkçı kadınlar!) için kaleci boyunda çizgili levrek yakalamanın en kolay ve en etkili yollarından biri, tüp ve solucan trolünün nasıl kullanılacağını öğrenmektir.
    • Yavaşça trollendiğinde, renkli tüp büyük bir kum kurdunu veya yüzen bir yılan balığını taklit eder - çizgili levreklerin en sevdiği lezzetlerden ikisi.
    • Bu yöntem, 55 ° F (13 ° C) üzerindeki sıcaklıklarda sığ, düz sularda balık tutarken en iyi sonucu verir.
  2. adım 2 tüpü uçlandırın's hook with a live sandworm or herring strip.2Tüpün kancasına canlı bir kum kurdu veya ringa balığı şeridi takın. Yemsiz avlanan tüpler nadiren levrek yakaladığı için bu çok önemlidir.
    • Taze yem tüpe davetkar bir koku vermeye yardımcı olur, bu da çizgili levrekleri yaklaşmaya ve araştırmaya teşvik eder.
    • Asla eski veya bozulmuş yemle avlanmayın; çizgili levrekler yemi görmezden gelir ve bunun yerine bir kum köpekbalığı veya paten balığı yakalarsınız.
    • Kısa vuruşları ve kayıp levrekleri önlemeye yardımcı olmak için tüpe bir iğneli kanca eklemeyi düşünün
  3. adım 3 doğru hızda trolleyin.3Doğru hızda trolleyin. Tüpü trollemek için 2-2,5 mph (3,2-4,0 km/h) hız en etkili olanıdır.
    • Bu, bir yılan balığının sudaki doğal yüzme hızını taklit ederek yemin daha gerçekçi görünmesini sağlar.
    • Çok yavaş gelebilir ama sabırlı olun; büyük bir çizgili levrek yakalamak buna değer!
  4. adım 4 yemi doğru seviyede tutun.4Yemi doğru seviyede tutun. Tüp ve solucan trolleme en iyi 3 ila 7 fit (0,9 ila 2,1 m) derinlikteki suda işe yarar, ancak 20 fit (6,1 m) derinliğe kadar balık tutmak mümkündür.
    • Teçhizatın dipte zıpladığını hissedene kadar misinayı gergin tutarak yavaşça bırakın. Teçhizatı dibin hemen üzerinde tutmak için misinayı bir veya iki tur döndürün.
    • Teknenin arkasında gezdirilen kurşun çekirdek renklerinin miktarı, tüp ve solucanın gezdirildiği derinliği belirlemenize yardımcı olabilir. Örneğin, levrek 15 feet'te (4,6 m) tutunuyorsa, levreğe ulaşmak için 3 renk (5 feet (1,5 m)/renk) kullanılır.
    • Tüpü yavaşça ileri ve geri 45 derecelik açılarla örmeye çalışın - bu, yemin hareketinin daha doğal görünmesine yardımcı olur.
  5. adım 5 vuruş için sürüklemeyi 9-10 pound'a (4,1-4,5 kg) ayarlayın.5Sürüklemeyi vuruş için 9-10 pound'a (4,1-4,5 kg) ayarlayın. İyi bir kanca takımı elde etmek için vuruştan sonraki ilk anlarda tekneyi ileriye doğru hareket ettirin.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruCanlı yem kullanmak gerekli mi? Yapay yem kullanabilir miyiz? Canlı yem gerekli değildir. Yapay yem de çizgili levrek yakalamak için etkilidir.
  • SoruAmerikan nehirlerinde çizgili levrek var mı? Evet, bazı Amerikan nehirlerinde çizgili levrek vardır.
  • SoruYemi dibe nasıl çekebilirim? Misinaya bir ağırlık ekleyin ve dibe ulaşmak için yeterli misinaya sahip olduğunuzdan emin olun. Bazı yemler kendi başlarına yeterince ağırdır.

Video

İpuçları

  • Eğer levreklerin bulunduğu bir alan bulduysanız ancak bir vuruş elde edemediyseniz, aynı alanı güneş battıktan sonra deneyin. Levrekler genellikle geceleri daha agresif beslenirler. Bu durum özellikle sıcak bir yazın ortasında geçerlidir.
  • Levrekler genellikle yemi yüzeye doğru iterler. Bu durumlarda kırlangıçlar ve martılar gibi birçok deniz kuşu kolay bir öğün bulma umuduyla bölgeye akın edecektir. Su üzerindeyken yüzeyde çalışan kuşlar için gözlerinizi dört açın. Kuşların ve ardından altlarında beslenen levreklerin yerini tespit etmek için radar kullanmak da mümkündür.
  • Teknede olta tutucuları kullanabilirseniz, bu şeridi yakalamada büyük bir yardımcı olacaktır.