Güneş Balığı Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Güneş balığı avlamak tecrübeli olta balıkçıları ya da balıkçılığa yeni başlayanlar için eğlenceli bir deneyim olabilir. Güneş balığı genellikle çocuklar tarafından yakalanan ilk balıktır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki neredeyse tüm tatlı su kaynaklarında bulunan küçük balıklardır. Güneş balığı yakalamak için doğru ekipmana ve yeme sahip olduğunuzdan, doğru alanı bulduğunuzdan ve farklı teknikler denediğinizden emin olun.

Adımlar

Doğru Ekipmanla Balık Tutma

  1. adım 1 basit, hafif bir takım kullanın.1Basit, hafif takımlar kullanın. Güneş balığı yakalamak için özel veya süslü bir şeye ihtiyacınız yoktur. Kamış kamışlar, fiberglas kamışlar, flycasting takımları ve ultra hafif spin takımları güneş balığı avlamak için kullanılabilir. 4 kiloluk bir misina ve küçük bir kanca da güneş balığı yakalamak için iyidir.
    • Ayrıca bir şamandıra ve platin ağırlığı da takabilirsiniz.
  2. adım 2 küçük bir kanca kullanın.2Küçük bir kanca kullanın. Güneş balıkları genellikle küçük balıklardır. Büyük bir kanca ile güneş balığı yakalayamazsınız çünkü ağızlarının kapanması için çok büyük olacaktır. Balığınızı yakaladığınızdan emin olmak için küçük bir kanca kullanın.
    • Altı ila on numara arası kancalar iyi sonuç verir.
  3. adım 3 yem olarak solucan ve küçük böcekler kullanın.3Yem olarak solucan ve küçük böcekler kullanın. Güneş balıkları seçici değildir ve hemen hemen her şeyi ısırırlar. Güneş balığı yakalamak için kullanılan en kolay ve en yaygın yem türleri cırcır böcekleri, solucanlar, kırmızı kurtçuklar ve kurtçuklardır. Ölü ya da çözülmüş yem kullanabilmenize rağmen, canlı yem daha iyidir.
    • Diğer solucan türlerini ve hatta ekmek toplarını da kullanabilirsiniz.
    • Solucan kullanırken, solucanın sadece bir kısmını kullanın çünkü kancada sadece küçük bir miktara ihtiyacınız vardır. Kancaya çok fazla solucan takmak balığı yakalamanızı zorlaştırabilir. Solucanın bir kısmını kemirebilir ve kancadan kaçınabilirler.
  4. adım 4 yoğun alanların etrafında yapay yem deneyin.4Yoğun alanların etrafında yapay yem deneyin. Çalıların, yabani otların veya kayaların etrafında avlanırken canlı yem kullanmamalısınız. Bunun yerine küçük sinekler veya diğer yapay yemleri kullanın. Küçük topaçları, spinnerbaitleri ve jig-spinnerları da deneyebilirsiniz.
    • Güneş balıkları genellikle küçük yemlerle yakalanır çünkü küçük ağızlı küçük balıklardır.

Doğru Koşullarda Balık Tutma

  1. adım 1 gölleri ve nehirleri deneyin.1Gölleri ve nehirleri deneyin. Güneş balığı Amerika Birleşik Devletleri'nde çoğu gölde, gölette ve nehirde bulunabilir. Güneş balığı yakalamak için birinin diğerinden daha iyi olması gerekmez. Birçok insan göl balıkçılığını tercih eder, ancak nehirler de harika avlar verebilir.
    • En çok güneş balığını nerede bulabileceğinizi anlamak için bölgenizdeki farklı su kütlelerinin etrafında balık tutun.
  2. adım 2 gün boyunca balık tutun.2Gün boyunca balık tutun. Çoğu güneş balığı gündüzleri geceye göre daha aktiftir. Ayrıca görerek beslenirler ve suda gördükleri şeyleri merak ederler ve gün boyunca suda daha kolay görebilirler. Güneş balığı yakalamada en iyi şans için, güneş açıkken balık tutun.
    • Yaz aylarında, sabah ve akşam balıkçılığı en etkili olanıdır. Sonbaharda ise gün ortasında avlanın.
  3. adım 3 örtülü sığ sularda balık tutun.3Kapalı sığ sularda balık tutun. Güneş balığı hemen hemen her yerde bulunabilir, ancak bir tür örtüye sahip sığ alanları gerçekten sevme eğilimindedirler. Çalıların, yabani otların ve kayaların etrafında güneş balığı arayın.
    • Örneğin, göl koyları güneş balığı bulmak için yaygın bir yerdir.
    • Kış aylarında güneş balıklarını daha derin sularda da bulabilirsiniz.

Doğru Tekniği Seçmek

  1. adım 1 yemi bir mantarın altına yerleştirin.1Yemi bir mantarın altına yerleştirin. Güneş balıkları yiyeceklerini kovalamaktan hoşlanmazlar. Yemi bir mantarın altına bir kancaya yerleştirmeyi deneyin. Şamandıranın küçük olduğundan emin olun çünkü mantar çok büyük ve ağır olursa güneş balığı bunu algılayacak ve yemden kaçınacaktır. Misinayı sabit tutun çünkü hareketsiz yemleri severler.
    • Mantar ile kanca arasına bir ila üç fit koyun. Eğer bir şey yakalamakta zorlanıyorsanız farklı derinlikleri deneyin.
  2. adım 2 temiz bölgelerde mantar olmadan balık tutun.2Temiz bölgelerde mantar olmadan avlanın. Su kütlesinin dibinde çok fazla örtü yoksa oltanızda mantar olması gerekmez. Özellikle erken ilkbaharda ya da soğuk bir dönemden sonra yatak balıkçılığı yapıyorsanız, kancanın çakıllı ya da kumlu bir dibe batmasına izin verebilirsiniz.
    • Birkaç dakika sonra oltayı yeniden atın.
    • Yemin dibe yavaşça düşebilmesi için hafif bir ağırlık kullandığınızdan emin olun.
  3. adım 3 bir tekneyle göl boyunca sürüklenin.3Bir tekneyle göl boyunca sürükleyin. Güneş balığı yakalamanın bir başka yolu da, özellikle açık sularda daha kolay bulundukları yaz sonlarında, yemi bir tekneyle suda sürüklemektir. Kanca suyun yaklaşık 10 ila 15 feet aşağısında asılı olmalıdır. Yemi suyun içinde sürükleyerek göl boyunca ilerleyin.
    • Daha önce balıkların bulunduğunu bildiğiniz bölgelerde sürüklemeyi denemek isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 yemi attıktan sonra yaklaşık beş dakika bekleyin.4Atıştan sonra yaklaşık beş dakika bekleyin. O zamana kadar misina çekilmezse veya bobber hareket etmezse, yaklaşık bir ayak geri sarın ve işlemi tekrarlayın. Farklı bir yem deneyin ve tekrar atın. Sonra farklı bir yere atın.
    • Eğer attığınız yerde hiç ısırık yoksa ve doğru yemi kullanıyorsanız, o bölgede aç balık olmayabilir.
  5. adım 5 balığı kancalayın.5Balığı kancalayın. Güneş balığı ısırdığında, dalgalanmalar göreceksiniz ve mantar yüksek bir sesle suyun altına girip sonra yukarı çıkabilir. Oltanızı hareket ettirmeyin. Bu zor ve sinir bozucu bir durumdur, ancak balık muhtemelen sadece yemi kemiriyor ve kokluyordur.
    • Isırdıklarında, bobber aşağıya ve yana doğru gidecektir. Kancayı takmak için oltanızı bobberin ters yönünde hafifçe sallayın. Eğer bobin bir tarafa doğru hareket eder ama aşağı inmezse, güneş balığı kancayı ısırmamış demektir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruGüneş balığı yakalamak için sosis kullanabilir miyim? Evet, sadece ağızlarını yemin etrafına tamamen sokabildiklerinden emin olmak için.
  • SoruKurutulmuş sığır eti güneş balıkları için yem olarak işe yarar mı? Kurutulmuş sığır eti güneş balıkları için harikadır, çünkü çok çeşitli etleri severler ve yemin sertliği nedeniyle kurutulmuş sığır etinin kancadan 'çalması' onlar için daha zordur.