Alabalık Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Balıkçılık farklı balıkçılık çeşitleri ve tüm ekipmanlar nedeniyle girmeniz zor bir eğlence gibi görünebilir. Tüm ekipmanı nispeten ucuz bir fiyata satın alabilirsiniz ve kullanımı kolaydır. Bir nehir veya gölde alabalık avlamak çok huzurlu ve keyiflidir. Tüm ekipmanı alın, kurun ve alabalık yakalamak için en kısa sürede en yakın göl veya nehre gidin.

Adımlar

Balıkçılık için Hazırlık

  1. adım 1 alabalık yakalamaya ilişkin kural ve düzenlemeleri öğrenin.
    Alabalık avlamaya ilişkin kural ve düzenlemeleri öğrenin. Çoğu yerde alabalık avcılığı çeşitli şekillerde düzenlenir. Balık popülasyonlarının ve tatlı su ekosistemlerinin zararlı uygulamalardan korunması gerekir. Bölgenizdeki alabalık avlama kurallarını öğrenmek için yerel yaban hayatı yönetim departmanınızla iletişime geçin.
    • Çoğu durumda alabalık avlamanıza izin vermek için bir balıkçılık lisansı gereklidir. Yerel spor mağazanızdan bir balıkçılık lisansı satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 balıkçılık deneyiminiz varsa açık yüzlü bir makara satın alın.
    Balıkçılık deneyiminiz varsa açık yüzlü bir makara satın alın. Açık yüzlü makaraların kullanımı biraz daha zordur, ancak eğirme ve diğer balıkçılık türleri için daha iyi çalışır. Açık yüzlü makaralar kolayca manipüle edilebilir ve olta üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.
    • Bir kilitleme mekanizması, balık misinayı çekerken sapın ters dönmesini önler.
    • İyi kamış ve makara kombinasyonlarını yaklaşık 20$'a bulabilirsiniz.
    • Oltanın üzerinde misinanın ağırlık aralığı yazılı olacaktır. 2-8 pound (0,91-3,63 kg) arasında bir ağırlığı taşıyabilecek bir kamış satın almanız gerekir.
  3. adım 3 eğer aşağıdaki özelliklere sahipseniz kapalı yüzlü bir makara alın're new to fishing.
    Balıkçılıkta yeniyseniz kapalı yüzlü bir makara alın. Kapalı yüzlü makaraların kullanımı kolaydır ve yem balıkçılığı için harikadır. Bununla birlikte, dolaşmaya da eğilimlidirler. Dolanma, balık tutmaya yeni başlayan kişileri kolayca hayal kırıklığına uğratabilir ve onları bu spordan uzaklaştırabilir. Birçok balıkçı, çözülmesi çok zor olduğu için kapalı yüzlü makara kullanmaz.
    • Kaliteli kamış ve makaralar 20$ gibi bir fiyata satın alınabilir.
    • Alabalık yakalamak için 2-8 pound (0,91-3,63 kg) arasında ağırlık taşıyacak şekilde tasarlanmış bir olta seçin.
  4. adım 4 balıkçı dükkanından kanca, misina ve ağırlık satın alın.
    Balıkçı dükkanından kancalar, misinalar ve ağırlıklar satın alın. Balıkçılık birçok farklı ekipman gerektiren bir spordur. Ancak bu ekipmanı almak için çok fazla para harcamanıza gerek yok. Kancalar, misinalar ve ağırlıklar nispeten ucuz bir fiyata satın alınabilir.
    • Eğer balık tutmak sizin için bir tutkuysa, daha ucuz olanlara kıyasla çok daha uzun süre dayanacak daha pahalı ekipmanlar satın alın.
    • Olta ve makara önceden misina ile sarılmış olarak gelebilir. Misinanın nominal gücüne dayanabildiğinden emin olmak için misinayı kontrol edin. Eğer değilse, 4-8 lb (1,8-3,6 kg) test misinası satın almanız ve misinayı makaraya sarmanız gerekecektir. Birçok spor malzemeleri mağazasında en kaliteli misina toplu olarak bulunur ve sizin için çok makul bir maliyetle makaraya sarılabilir.
    • Ayrıca #6 ila #10 kancalara, 'split shot' ağırlıklarına ve bir ağa ihtiyacınız olacak. Split shot ağırlıkları, şamandırayı ayarlamak için kullanılan küçük, yuvarlak metal parçalarıdır.
  5. adım 5 yerel balıkçı dükkanınızdan solucan, somon balığı yumurtası veya mısır taneleri satın alın.
    Yerel balıkçılık mağazanızdan solucan, somon balığı yumurtası veya mısır taneleri satın alın. Hangi yemlere izin verildiğini görmek için yönetmelikleri kontrol edin. Solucan, somon balığı yumurtası ve mısır taneleri en popüler yem türleridir. Satın almadan önce bu yemlerden herhangi birinin yerel yetkililer tarafından yasaklanıp yasaklanmadığını öğrenin.
    • Eğer küçük bir nehirde balık tutuyorsanız, daha hafif yemler kullanın. Bunun bir istisnası küçük, hızlı akan nehirlerdir. Bu sular daha ağır yemler gerektirir. Hızlı akan nehirler daha güçlüdür ve burada daha güçlü bir kamışa ihtiyacınız olacaktır. Küçük nehirler ve dereler oltaya çok fazla baskı yapmaz, bu nedenle daha hafif bir yem kullanabilirsiniz.

Ekipmanınızı Kurmak

  1. adım 1 serin ve temiz suyu olan bir nehir veya göl bulun.
    Serin ve temiz suyu olan bir nehir veya göl bulun. Alabalık çok yaygın bir balıktır. Serin ve temiz sularda kolayca bulunabilirler. Suda yaşayan böceklerin bol olduğu ve yırtıcı hayvanlardan korunan sular da alabalıklarla dolu olacaktır. Alabalıkları göller ve göletler gibi durgun sularda veya nehirler ve akarsular gibi hareketli sularda bulabilirsiniz.
  2. adım 2 yola çıkmadan önce ekipmanınızı hazırlayın.
    Yola çıkmadan önce ekipmanınızı hazırlayın. Yapılacak en kolay şey, basit bir düğüm kullanarak bir fıçı fırdöndüsünü bağlamaktır. Hiçbir koşulda el üstü düğüm kullanılmamalıdır. Bu, monofilament misinanın kendini kesmesine neden olacaktır. Bu düğümün ne kadar zararlı olduğunu görmek isterseniz misinaya bu düğümlerden birini atmayı deneyin ve hızlıca sallayın.
    • Bir perçin düğümü atmak için misinanızın ucunu kancanın gözünden geçirin. Sonra iki kat geri dönün ve misinayı duran misinanın etrafında döndürün. Misinayı sabit misinanın etrafında 6 veya daha fazla kez döndürün. Misinanın ucunu gözün arkasındaki ilk ilmeğe ve ardından daha büyük ilmeğe geri getirin. Düğümü hafifçe ıslatın ve kancaya doğru sıkıca kaydırın. Fazla misinayı makasla kesin ve düğümü kapatın.
    • Üzerinde misina olmayan bir sırığı kurmak için misinayı çubuk üzerindeki deliklerden çekin. Makaraya ulaştığınızda, misinayı makaranın ön tarafında bulunan misina kılavuzundan geçirin. Misinayı makaranın etrafına sarın ve misinayı sabit tutmak için 2 düğüm atın. Fazla misinayı makasla kesin. Makara koluna hafifçe vurduğunuzda misina aşağıya ve makaraya doğru hareket edecektir. Misinayı makaranın etrafına sıkıca sarılana kadar sarmaya devam edin.
  3. adım 3 misinaya ayrık atış ağırlıkları takın.
    Misinaya ayrık atış ağırlıkları takın. Bu 2 amaca hizmet eder. Oltanızı daha etkili bir şekilde atmanızı sağlar ve yeminizin suda ne kadar hızlı sürükleneceğini kontrol etmenizi sağlar. Ağırlıkları kancanın yaklaşık 2 fit (0,61 m) altına yerleştirin. Misina üzerinde hareket etmemeleri için yeterince sıktığınızdan emin olun, ancak konumlarını ayarlayabileceğiniz kadar gevşek olsunlar.
    • İlk başta 3 ağırlık kullanın ve yeminizin ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlı olarak ağırlıkları çıkarın veya ekleyin.

Alabalık için Balıkçılık

  1. adım 1 havanın açık olduğu sabah veya akşam saatlerinde balık tutun.
    Havanın açık olduğu sabah veya akşam saatlerinde balık tutun. Balıklar neredeyse her koşulda ısıracaktır, ancak en azından kuru kalmaya çalışmalısınız, bu nedenle iyi havayı bekleyin. Kötü havalarda avlanmayı dert etmiyorsanız, yeminizi hava koşullarına göre ayarlayabilirsiniz. Bir yağmur fırtınası sırasında ve sonrasında 24 saate kadar, birçok solucan nehre sürüklenecektir. Bu, solucan avlamak için en iyi zamandır.
    • Alabalık avlamak için günün en iyi zamanı sabahın erken saatleri ve akşamın geç saatleridir. Alabalıklar parlak ışığı sevmezler. Işık daha az yoğun olduğunda beslenmek için yüzeye yaklaşma olasılıkları daha yüksek olacaktır.
    • Rüzgarlı günlerde çekirge veya cırcır böceği gibi yemler etkilidir. Bunun nedeni, rüzgarlı koşulların bu böceklerin suya düşmesine neden olmasıdır.
  2. adım 2 balık tutma yerine vardığınızda nehri veya gölü araştırın.
    Balık tutmak için geldiğinizde nehir veya gölde keşif yapın. Tüm balıkçılık malzemelerinizi arabada bırakın. Kıyı şeridi boyunca diğer balıkçıları arayın. Kıyı şeridinde kolayca erişilebilecek güzel açıklıklar arayın. Ayrıca yavaş hareket eden derin su parçalarını veya suyun derinden sığlığa veya sığdan derinliğe gittiği herhangi bir alanı aramak isteyeceksiniz.
    • Balıklar bu birleşen alanlara çekileceğinden, birleşen akıntılar da aranması gereken bir diğer iyi şeydir. Eğer stoklanmış bir nehir veya göl ise, balık tutan çok sayıda insan olmalıdır.
    • Eğer deneyimsizseniz, diğer balıkçılarla konuşmaktan çekinmeyin. Büyük olasılıkla size ipleri göstermekten mutluluk duyacaklardır.
  3. adım 3 olta takımınızı alın ve keşfettiğiniz noktaya gidin.
    Olta takımınızı alın ve keşfettiğiniz noktaya gidin. Tüm ekipmanı evde hazırladınız, şimdi tek yapmanız gereken göl veya nehirde kurmak. Herhangi bir noktada ayağınızı kaybedebileceğiniz için suya girerken dikkatli olun. Suyun çok derinlerine inmeyin.
  4. adım 4 yeminizi kancanıza takın.
    Yeminizi kancanıza takın. Eğer solucanlardan birini kullanıyorsanız, kancayı solucanın ucundan geçirmeniz gerekir. Solucan kancanın ucuna gelene kadar solucanın uzunluğunu kancaya geçirin, ardından solucanı ortaya çıkarmak için kancanın ucunu solucanın içinden dışarı çekin. Solucanın geri kalan kısmını kancadan yaklaşık 1 inç (2,5 cm) uzağa sıkıştırın, böylece küçük bir parça uçtan sarkar.
    • Eğer Karaca ya da mısır kullanıyorsanız, kancanın ucundan birkaç parça itmeniz yeterlidir.
  5. adım 5 oltayı hafifçe yukarı veya akıntıya doğru atın.
    Oltayı hafifçe yukarı veya akıntıya doğru atın. Görünür balıkları yakalamaya çalışmak için iyi bir temel kural, 20-50 fit (6,1-15,2 m) aşağıya gitmek ve balığın yanından yukarıya doğru atmaktır. Bu iki amaca hizmet eder. Daha önce de belirtildiği gibi, yeminiz veya yeminiz üzerinde gerçekçi bir sürüklenmeye sahip olmanız gerekir. Bu, akıntı yönünde giderseniz onların gerisinde kalacağınız ve görülme olasılığınızın azalacağı anlamına gelir.
    • Oltayı atmak için, olta ucunu yavaşça arkanıza getirin. Başparmağınızla makaranın düğmesini basılı tutun. Kamış ucunu hızla doğrudan önünüze getirin ve atışın ortasında düğmeyi bırakın. Kamışı çok sert kırbaçlamamaya dikkat edin, aksi takdirde yeminiz kancadan fırlar.
    • Düğmesi olmayan bir kamış kullanıyorsanız, misinayı tutmak için işaret parmağınızı kullanın, ardından kefaleti (küçük çubuk) yukarı çevirin ve misinayı tutmaya devam edin. Ortasına kadar tutup uçmasına izin vererek yukarıdaki ile aynı talimatları izleyin.
    • Gölün veya nehrin kıyısından atabilir veya suya girebilirsiniz. Suya girerseniz muhtemelen alabalık yakalamada daha başarılı olursunuz. Ancak, hareketleriniz onları korkutup kaçırabilir.
  6. adım 6 oltanın ucunu yukarıda ve yaklaşık yüz hizasında tutarak yemi sürüklenmeye bırakın.
    Oltanın ucunu yukarıda ve yüz hizasında tutarak yemi sürüklenmeye bırakın. Yem sizi geçtikten sonra misina gerilmeye başlayacaktır, bu nedenle gözlerinizi kamış ucundan ve çevresel görüşünüzde misinanın nereye gittiğinden ayırmayın. Olta ucundaki herhangi bir küçük çekiş, yemin kayalardan sekmesi veya bir alabalığın yemi tatması olabilir. Alabalığın yemi almasını bekleyin.
    • Oltada bir balık olduğunda oltada büyük bir çekme hissedeceksiniz.
  7. adım 7 kancayı taktığınızda've got a bite.
    Bir ısırık aldığınızda kancayı takın. Bunu, olta ucunu 1-2 fit (0,3-0,6 m) yukarı doğru hızla sallayarak yapın. Eğer balığı kancaladıysanız, oltanız ağır bir şekilde eğilmiş olacaktır. Makarayı yavaşça çekin ve kamışın ucunu başınızın üzerinde tutun. Olta ucunu indirirseniz balık suda şiddetle çırpınırken kancadan kurtulabilir. Balığı kıyıya doğru sardıktan sonra ağınızı alın ve yavaşça toplayın.
  8. adım 8 eğer daha sonra pişirmek isterseniz alabalığı saklayın.
    Daha sonra pişirmek istiyorsanız alabalığı saklayın. Hangi büyüklükteki balıkları tutmanıza izin verildiğine dair düzenlemeleri bilmeniz gerekir. Stoklanan balıklar küçükse genellikle yaklaşık 9 inç (22,9 cm) uzunluğundadır. Bunlar fileto yapmak için çok küçüktür ancak bütün olarak hazırlandığında lezzetlidir.
    • Alabalıkları sadece yiyecekseniz tutun.
    • Stoklanan balıklar nadiren kış boyunca hayatta kalır veya çoğalır ve yabani balıklarla rekabet eder.
    • Eğer balığı fileto yapmazsanız, pişirmeden önce temizlemeniz (iç organlarını çıkarmanız) gerekecektir.
  9. adım 9 balığı serbest bırakmaya karar verirseniz koruyun.
    Eğer balığı serbest bırakmaya karar verirseniz onu koruyun. Eğer balığı tutmak istemiyorsanız, mümkünse balığa hiç dokunmamanız çok önemlidir. Balığı tutmadan önce ellerinizi ve ağınızı ıslatın. Balığı suyun içinde tutmaya çalışın ve kancayı kıvrımından parmaklarınızla veya pensle kavrayın ve yavaşça balıktan çıkarın.
    • Tüm balıklar gibi alabalıkların da üzerinde koruyucu bir balçık tabakası vardır. Onlara dokunmak balçığı kaldırır ve aslında balığı dokunduğunuz yerde 'yakar'. Balığı suya geri bırakmak için bir ağ kullanın.
    • Eğer balık kancayı yuttuysa, misinayı kesmeniz ve çok fazla çekmemeye çalışmanız gerekecektir çünkü balığın içini parçalayacaksınız ve büyük olasılıkla hayatta kalamayacaktır.
    • Balığı sıkmayın, çünkü bu iç kanamaya ve balık için çok yavaş, acı verici bir ölüme neden olacaktır.
    • Alabalıkların hava keselerini patlatabileceğinden balığı yüksekten atmayın veya düşürmeyin.
    • Çoğu alabalık uygun bir şekilde bırakıldığında hayatta kalır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Balık tutmaya hazırlanırken insanların yaptığı en yaygın hatalardan bazıları nelerdir?
    Muhtemelen hava şartlarına hazırlıklı değilsiniz. Bazen yağmur yağacak. Yağmurluklarınızı daima hazır bulundurun. Yedek ekipmana sahip olmak da gerçekten önemlidir. Yanınızda iki kamış bulundurduğunuzdan emin olun çünkü bazı şeyler olabilir. Polarize gözlükler mutlak bir zorunluluktur. Bunlar suyun içini görmenizi sağlar. Hazırlanmanız gereken bir diğer şey de zihniyettir. Macera duygusuyla gidin. Muhtemelen hata yapacağınızı bilin, hepimiz yaparız. Balık yakalayamayabilirsiniz ve bu sorun değil ama bu süreçte bir şeyler öğreneceksiniz ve eğer balık yakalarsanız, bu bir bonus.
  • Soru
    Yakın zamanda stoklandıktan ve avlandıktan sonra bir akarsuda balık bulmak için hala bir değişiklik var mı?
    Tabii ki var. Her zaman balık kalacaktır. Çoğu zaman balıklar insanların varlığından ürker ve sadece birkaçı gerçekten yakalanır. Ortalık biraz sakinleşene kadar bekleyin, sonra balığa çıkın. Çok fazla gölge ve bitki örtüsüne sahip alanlara odaklanın, çünkü balıkların saklanacağı yer burasıdır.
  • Soru
    Küçük bir stok havuzunda balık avlamak, bir derede balık avlamaktan (gökkuşağı alabalığı için) farklı mıdır?
    Evet, çünkü stok göleti her gün stoklanacaktır. Dere, göletten daha fazla akıntıya sahiptir, solucanı sürükleyebilmeniz gerekir, oysa bir gölette sadece oturmasına izin verebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Balık tutacağınız suya az miktarda yem atmak, balığın daha fazlasını istemesine ve yaklaşmasına yardımcı olabilir.
  • Su çok berrak, durgun ve sığsa, sinner veya kaşığınızın en az 5 inç arkasında tek bir solucan işe yarayacaktır.
  • Eğer misinanız bir kayaya ya da ağaca takılırsa, misinayı kesmeden önce misinayı germeden mümkün olduğunca yaklaşmaya çalışın ya da birden fazla yöne çekerek misinayı çözmeye çalışabilirsiniz (bu başarılı olabilir de olmayabilir de, sonuçta her şey başarısız olursa misinayı kesin).

Uyarılar

  • Alabalıklar 45-55 °F (7-13 °C) civarında soğuk suda yaşarlar. Balık tutmak için nehre girmek istiyorsanız koruyucu giysilere ihtiyacınız olacaktır, aksi takdirde hızla hipotermiye yakalanırsınız.
  • Daha önce hiç vahşi doğada bulunmadıysanız, yakınlarda olabilecek diğer hayvanlara, özellikle de yılanlara dikkat edin.
  • Bazı nehirlerin üzerinde barajlar vardır. Barajların nerede olduğunu ve hidroelektrik olup olmadıklarını bilmeniz gerekir. Bu barajlar her an üretime başlayabilir. Nehrin büyük ölçüde yükselmesine ve son derece tehlikeli akıntılara neden olurlar.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Çubuk
  • Yem, yemler veya sinekler
  • Olta misinası
  • Balıkçılık lisansı (Gerekli minimum yaş eyaletten eyalete değişir.)
  • Mücadele kutusu
  • Stringer-balıkları suda tutmak için