Dalgalar Nasıl Yakalanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sörf yapmayı öğrenmek Düzgün bir şekilde iyi bir teknik geliştirmek, doğru ekipmanı almak ve diğer birçok unsuru içerir ve en iyi şekilde yetenekli bir eğitmenle yapılır. Bununla birlikte, iyi dalgaları tespit etmek ve daha sonra sörf tahtanızın üzerinde karnınızla onlara binmek, acemi olarak kendi başınıza pratik yapabileceğiniz bir şeydir. Yine de dalgaları tutarlı bir şekilde yakalamak için sabırlı olmanız ve dalganın geldiğini gördüğünüzde sıkı kürek çekmeniz gerekir!

Adımlar

Dalgaları Hissetmeye Başlamak

  1. adım 1 sahilde oturun ve dalga şekillerini izleyin.1Sahilde oturun ve dalga şekillerini izleyin. Sörf tahtanızla doğrudan suya girme isteğinize karşı koyun. Bunun yerine, 10 dakika veya daha uzun bir süre sadece sahilden dalgalara bakın. Dalgaların genellikle 3-4'lü setler halinde geldiğini ve setler arasında duraklamalar olduğunu fark edecek ve dalgaların genellikle kırıldığı noktaları tespit edeceksiniz.
    • Dalga düzenini öğrendiğinizde, örneğin her serideki üçüncü dalganın en güçlü dalga olma eğiliminde olduğunu fark edebilirsiniz.
    • Dalgaların aşağıdaki şekillerden birinde kırılma eğiliminde olup olmadığına dikkat edin: sola veya sağa doğru ön kenarlarında; ortada, her iki tarafta kırılmamış 'omuzlar' ('A-çerçevesi' dalgası olarak bilinir); veya dalga yüzeyinin tamamında bir kerede ('kapanış' olarak bilinir).
    • A-çerçeveleri genellikle acemi sörfçüler için en yönetilebilir olanlardır, kapanışlar ise genellikle sizi sadece beyaz suya binmekle sınırlar (dalga kırıldıktan sonra).
    UZMAN İPUCU

    Jack Herrick

    Deneyimli Sörfçü
    Jack Herrick, 2000'li yılların başından bu yana sörf yapmaya tutkuyla bağlı. Hawaii, Kosta Rika ve Kuzey Kaliforniya kıyılarında sörf yapmıştır.
    Jack Herrick Deneyimli Sörfçü

    'in kurucusu Jack Herrick şunları tavsiye ediyor: 'Sahildeyken, karada board üzerinde ayakta durma alıştırması yapın. Yeni başlayan biriyseniz bu size sörf tahtası üzerinde dengede durma hissi verecektir.'

  2. adım 2 i̇çeriden bilgi almak için deneyimli sörfçülerle konuşun.2İçeriden bilgi almak için deneyimli sörfçülerle konuşun. Suda belirgin bir deneyimi olan sörfçüler varsa, nereye yerleştiklerini ve dalgaları nasıl yakaladıklarını izleyin. Onlar geldikten sonra veya diğer sörfçüler yola çıkmadan önce, kibarca onlara dalga koşulları hakkında sorular sorun.
    • Bu, 'Hey, dışarısı nasıl?' gibi basit bir soru olabileceği gibi daha detaylı bir 'Merhaba, bu işte yeniyim ve burada hiç sörf yapmadım. Bana buradaki dalgalar hakkında kısa ipuçları verebilir misin?'
    • Çoğu sörfçü 'yeni başlayanlara' küçük tavsiyelerde bulunmaktan mutluluk duyar, ancak her şeyi bırakıp size ücretsiz bir ders vermelerini beklemeyin. Ve eğer sizi görmezden gelirlerse, alınmayın. Sadece başka birine sormayı deneyin.
  3. adım 3 tahtanız yanınızda olacak şekilde akarsuya doğru ilerleyin.3Sörf tahtanız yanınızda olacak şekilde akarsuya doğru yürüyün. Suya girmeye hazır olduğunuzda, tahtanız kollarınızdan birinin altında olacak şekilde yürüyün. Su yaklaşık kalçanıza kadar geldiğinde, tahtayı iki elinizle sıkıca kavrayarak sol veya sağ tarafınıza suyun üzerine düz bir şekilde yatırın. Tahtanın burnunu yukarı doğru eğerek kıyıya yaklaşan kırık dalgaların üzerinden geçirin.
    • Suya girerken sörf tahtanızı asla önünüzde tutmayın. Küçük bir dalga bile sörf tahtasının önünü yukarı kaldırıp yüzünüze çarpacak güce fazlasıyla sahiptir.
    UZMAN İPUCU

    Jack Herrick

    Deneyimli Sörfçü
    Jack Herrick, 2000'li yılların başından bu yana sörf yapmaya tutkuyla bağlı. Hawaii, Kosta Rika ve Kuzey Kaliforniya kıyılarında sörf yapmıştır.
    Jack Herrick Deneyimli Sörfçü

    'in kurucusu Jack Herrick şu tavsiyelerde bulunuyor: 'Yeni başlayanlar için ideal bir plaj, bel yüksekliğinde (veya daha düşük) akan beyaz su ile kırılan dalgalara sahip olacaktır. Bunun için ideal plaj muhtemelen Hawaii'deki Waikiki'dir. Yüzlerce metre boyunca bel hizasında akan beyaz su, ayağa kalkmak için tutarlı ve affedici bir beyaz su yaratır.'

Beyaz Suda Sürüş

  1. adım 1 dalganızı belirleyene kadar akarsuyun üzerinde dolaşın.1Dalganızı belirleyene kadar beyaz su üzerinde ilerleyin. Halihazırda kırılmış dalgaların beyaz sularına binmek, acemilerin suyu ve sörf tahtalarını hissetmeleri için iyi bir yoldur. Kendinizi dalgaların kırıldığı yerden yaklaşık 15 ft (4,6 m) veya daha fazla içeride konumlandırmak isteyeceksiniz, burada köpüren beyaz su sizi kıyıya taşımak için hala bol miktarda güce sahip olacaktır. Dalganızı beklerken, sörf tahtanızı yanınızda tutun ve gerektiğinde onu ve kendinizi akarsuyun üzerinde sallayın.
    • Beyaz su dalgalarını yakalarken aşırı seçici olmanıza gerek yoktur. Ancak, özellikle sağınızda ya da solunuzda patlamaya hazırlanan iyi büyüklükte bir A çerçeve dalgasına dikkat edin.
  2. adım 2 dalga yaklaşırken kıyıya doğru dönün ve itin.2Dalga yaklaşırken kıyıya doğru dönün ve itin. Dalga yaklaşık 15 ft (4,6 m) veya daha fazla ötenizde kırılmaya başladığında, okyanus tabanında dönün ve kıyıya doğru itin. Tahtanızı yanınızda tutun, iki elinizle suyun üzerinde sıkıca tutun, böylece itmeyi bitirdiğinizde üzerine atlayabilirsiniz.
    • Beyaz su dalgalarını sürerken, neredeyse her zaman dibe dokunabileceğiniz sığ suda olacaksınız. Eğer dokunamıyorsanız, dalgaları dalgakıranların yanından geçermiş gibi beklemelisiniz - sörf tahtanızda, yüzünüz dışa dönük ve bacaklarınızı tekmeleyerek geri dönmeye hazır olmalısınız. Ancak, acemiyseniz, beyaz su dalgalarında rahat olana kadar dokunabileceğiniz yere sadık kalın.
  3. adım 3 ağırlığınızı ortalayarak tahtanızın üzerine atlayın.3Ağırlığınızı ortalayarak tahtanızın üzerine çıkın. Vücudunuzu yukarı ve tahtanızın üzerine itmek için kıyıya doğru itme momentumunuzu kullanın. Sizi tahtaya yönlendirmek ve sabit tutmak için kollarınızı kullanın. Göğsünüzün tahtanın üzerinde düz ve ağırlığınızın ortada olmasını istersiniz, böylece tahtanın ön ucu suyun sadece 1-2 inç (2,5-5,1 cm) üzerinde olur.
    • Eğer ağırlığınız çok gerideyse, dalga sizi yukarı kaldıracak ve altınızdan geçecektir. Ağırlığınız çok ilerideyse, 'pearling'-burundan suya dalma- riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
    • Başınızı yukarıda tutun ve kıyıya doğru bakın. Çeneniz ile tahta arasına sıkışmış bir futbol topu varmış gibi davranın.
  4. adım 4 akarsu sizi içine çekene kadar derin ve güçlü bir şekilde kürek çekin.4Akarsu sizi içine çekene kadar derin ve güçlü bir şekilde kürek çekin. Genellikle, bir akarsu dalgasının sizi içine çekmesi için çok fazla kürek çekmeniz gerekmez. Ancak bu, dalgakıranların ötesine geçtiğinizde pratik yapmak için iyi bir zamandır. Ellerinizi suya daldırmakla yetinmeyin; kollarınızı derinlere daldırın ve güçlü bir şekilde geri çekin. Dalganın sizi ele geçirdiğini ve ileriye doğru ittiğini hissedene kadar kollarınızı değiştirin ve kürek çekmeye devam edin.
    • Dalga kontrolü ele aldığında, ellerinizle tahtanın kenarlarını kavrayın, başınızı yukarıda tutun ve sizi içeri taşımasına izin verin. Sonra sörf tahtasından atlayın ve geri dönün!
    • Beyaz su dalgalarını bir süre karnınızın üzerinde sürdükten sonra, ya pratik yapabilirsiniz tahtanızın üzerinde durmak ya da daha büyük dalgaları karnınızın üzerinde yakalamak için dalgakıranların ötesine geçin. Yine de sörf tahtasının üzerinde durmaya çalışmadan önce bir ya da iki sörf dersi almak en iyisidir.

Kırılmamış Dalgalar Üzerinde Pratik Yapmak

  1. adım 1 kırıcıların soluna veya sağına doğru kürek çekin ve kırıcıları geçin.1Kürek çekerek dalgakıranların soluna veya sağına doğru ilerleyin ve dalgakıranları geçin. Tahtanız yanınızdayken suda yürüyebileceğiniz noktayı geçtikten sonra üzerine atlayın ve ağırlığınızı bir dalga yakalıyormuşsunuz gibi ortalayın. Dalgaların kırıldığı yerin hemen yanından geçmek için uzun ve güçlü kol vuruşları kullanın.
    • Dalgalar sol kenarlarından kırılıyorsa, hemen sağda ve kırıcıların ötesinde kalın. Sağ kenarda kırılıyorlarsa tam tersini yapın. Eğer dalgalar dalgakıranların her iki tarafında omuzları olan A-çerçeveli dalgalarsa, sağ ya da solu seçebilirsiniz.
    • Dalgaların yukarı doğru çıkmaya başladığını ve öne doğru eğildiğini görebileceğiniz bir yerde, belki de kırıldıkları yerin 15 ft (4,6 m) kadar ilerisinde konumlanmak istersiniz.
  2. adım 2 suda başkaları da varsa sörf adabına uyun.2Suda başkaları da varsa sörf adabına uyun. Dalgaların bir veya iki omzunda sıralanmış başka sörfçüler varsa, kırılmaların olduğu yerden daha uzaktaki sıradaki yerinizi alın. Dalgaların kırıldığı yere en yakın olan omuzdaki sörfçü bir sonraki iyi dalgayı almak için geçiş hakkına sahiptir. Dalgalarını yakaladıklarında, sıradaki diğer herkes bir sıra yükselir.
    • İyi dalgaları boşa harcadıklarını düşünseniz bile sıranızı bekleyin. Dalgaların üzerinde sallanmanın verdiği huzurun tadını çıkarın.
  3. adım 3 bir 3Dalganızı gördüğünüzde bacaklarınızla 'yumurta çırpıcı' dönüşü yapın. Bir dalgayı yakalama sırası size geldiğinde ve size doğru yükselen umut verici bir dalga gördüğünüzde, sörf tahtanızı ve vücudunuzu suyun içinde döndürmek için bacaklarınızı kullanın. Kalçalarınızı döndürün, böylece bacaklarınız bir kasenin içindeki iki yumurta çırpıcı gibi daire çizer; bu hareket sizi daha hızlı döndürmeye yardımcı olacaktır. Yüzünüz sahile dönük olacak şekilde hizalanın.
    • Suya basmayı öğrendiyseniz, muhtemelen yumurta çırpıcı tekmelerinin nasıl yapılacağı konusunda talimat almışsınızdır.
    • İyi bir dalgayı tanımlayabilmek çoğunlukla gözlem ve deneyimden gelir. Bu yüzden suya girmeden önce bir süre dalgaları izlemek çok faydalıdır. Bu size iyi dalgaların kırılmadan önce neye benzediğine dair bir fikir verecektir.
  4. adım 4 tahtanın ucunu suyun hemen üzerinde ve başınızı yukarıda tutun.4Tahtanın ucunu suyun hemen üzerinde ve başınızı yukarıda tutun. Dönüp yüzünüzü kıyıya döndüğünüzde, sörf tahtanızın üzerinde hala düzgün bir şekilde dengelendiğinizden emin olun. Tahtanın ön ucu suyun sadece 1-2 inç (2,5-5,1 cm) üzerinde olmalı ve başınız, çeneniz ile tahta arasında bir futbol topu varmış gibi yukarı kalkmalıdır.
    • Kıyıya doğru bakarken, bir bekçi kulesi veya ağaç gibi bir işaret seçin. Bu, dalgayı içeri doğru sürerken yönünüzü bulmanıza yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 dalgaya uyacak şekilde derin ve güçlü kürek çekin's speed.5Dalganın hızına uyacak şekilde derin ve güçlü kürek çekin. Kıyıya doğru döndüğünüzde ve düzgün bir şekilde konumlandığınızda, agresif bir şekilde kürek çekmeye başlayın. Amacınız arkanızdan gelen dalganın hızıyla eşleşmektir, bu nedenle sadece ellerinizi suya sıçratmakla yetinmeyin. Aşağı uzanın ve kollarınızı suyun içine doğru sürün.
    • Dalga geldiğinde yeterince hızlı hareket etmiyorsanız, muhtemelen altınızdan geçecek ve sizi geride bırakacaktır.
    • Dalgaya dönüp bakmaya çalışmayın.
  6. adım 6 dalgayı karnınızın üzerinde sürün ya da ayaklarınızın üzerinde yükselmeye çalışın.6Dalgayı karnınızın üzerinde sürün ya da ayaklarınızın üzerinde yükselmeye çalışın. Dalgayı başarıyla yakalarsanız, tarif etmesi zor ancak birkaç denemeden sonra fark edilmesi kolay, belirgin bir yükselme hissi duyacaksınız. Eğer acemiyseniz ve bir dalgaya binmek için sörf tahtanızın üzerinde durmaya henüz hazır değilseniz, sadece sıkı tutunmaya, ağırlığınızı merkezde tutmaya, başınızı yukarıda tutmaya ve sörf tahtasının ucunu hafifçe yukarı doğru tutmaya odaklanın. Gerisini dalga halledecektir!
    • Tahtanın üzerine çıkmaya hazırsanız, çoğu sörfçü bunu ya doğrudan ayaklarının üzerine sıçrayarak ya da dizlerini tahtanın üzerine koyup sonra ayağa kalkarak yapar.
    • Bununla birlikte, ayakta durmayı uygun bir şekilde sörf yaptığınız zamana saklamak en iyisidir. sörf dersleri ve sörf tahtanızın üzerinde ve suda daha rahat hissedin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları