Öfke Egzersizle Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster biri sizi kızdırmış olsun, ister kendinize kızgın olun ya da sadece kötü bir gün geçiriyor olun, kızgın enerjinizi sağlıklı bir şekilde yönlendirmenin en iyi yollarından biri egzersiz yapmaktır. Öfkeli enerji içinizde birikebilir ve egzersiz yapmak öfkenizi ter attıracak, endorfin salgılatacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi (ve görünmenizi) sağlayacak bir harekete dönüştürmenin etkili bir yoludur. Öfkenizi egzersiz yoluyla yönlendirmek istiyorsanız, bunun için özellikle iyi olan egzersizler vardır.

Adımlar

Öfkeyi Dindirmek için Egzersiz Yapmak

  1. adım 1 endorfin salgılamak için kardiyovasküler veya aerobik egzersiz kullanın.
    Endorfin salgılamak için kardiyovasküler veya aerobik egzersiz kullanın. Kardiyovasküler egzersizler kalp atış hızınızı artırır ve aerobik egzersizler daha fazla oksijen alımını teşvik eder. Genellikle el ele giderler ve birlikte vücudunuza, olumlu bir zihinsel his yaratmak ve acı algınızı azaltmak için beyninizle reaksiyona giren kimyasallar olan endorfin salgılamasını söylerler. Kendinizi kızgın hissediyorsanız, bu enerjiyi zor bir kardiyo/aerobik egzersizin üstesinden gelmenize yardımcı olması için kullanmak harika bir yoldur.
    • Kalbinizi ve ciğerlerinizi zorlayacak egzersizleri denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
  2. öfkeyi egzersizle yönlendirin adım 2.jpeg
    Zorlu egzersizler sırasında kalp atış hızınızı izleyin. Öfkeli olduğunuz için kalp atış hızınız zaten artmış olabilir, bu nedenle karışıma kardiyo eklediğinizde, güvenlik için kendinizi izlemeniz gerekir. Egzersiz yapmak kardiyovasküler sisteminiz için gerçekten zorlayıcı olabilir. Dinlenme süreleriniz boyunca, maksimum kalp atış hızınızı aşmadığınızdan emin olmak için nabzınızı kontrol edin.
    • Maksimum kalp atış hızınızı belirlemek için yaşınızı 220'den çıkarın.
  3. egzersizle öfke kanalize etme adım 3.jpeg
    Öfkeliyken ağırlık kaldırmaktan kaçının. Gerçekten öfkeliyseniz, elinize biraz ağırlık alıp birkaç tekrar yapmanın hayal kırıklığınızı gidermek için harika bir yol olacağını düşünebilirsiniz. Ancak öfkeliyken ve sağlıklı düşünemezken ağırlık kaldırmak tehlikeli olabilir. Öfkeniz ne yaptığınıza odaklanmanızı engelleyebilir ve kendinizi ciddi şekilde yaralayabilirsiniz.
    • Spor salonuna giderken zaten öfkeliyseniz, herhangi bir küçük hayal kırıklığı potansiyel olarak bir tartışmaya dönüşebilir.
    • Kendinizi yaralarsanız, muhtemelen daha da öfkeli olacaksınız!
  4. öfkeyi egzersizle yönlendirin adım 4.jpeg
    Öfkenizi yönlendirmek için yeni egzersizler deneyin. Egzersiz yaparak biraz stres atmanız gerekiyorsa, bu sizi o egzersizi denemeye veya denemek istediğiniz ama bir türlü fırsat bulamadığınız o derse girmeye itebilir. Hayal kırıklığınızı yeni bir şeyler denemek için kullanın. Harika bir egzersiz yapabilirsiniz ve kim bilir belki de yapmaktan gerçekten keyif aldığınız yeni bir şey keşfedersiniz.
    • Öfkenizi sınıftaki veya spor salonundaki insanlara değil, egzersizi fethetmeye yönlendirin.
  5. öfkeyi egzersizle yönlendirin adım 5.jpeg
    Öfkenizi boşaltmak için hoşunuza giden müzikleri dinleyin. Müzik konsantrasyonu artırır ve efor algınızı düşürür, bu da egzersizin daha kolay ve daha keyifli olduğunu hissetmenizi sağlar. Sağladığı dikkat dağınıklığı ve daha uzun süre egzersiz yapabildiğiniz için harcadığınız ekstra enerji, öfkeli hissediyorsanız büyük bir rahatlama sağlayabilir. Hayal kırıklıklarınızdan kurtulmanıza yardımcı oluyorsa sakinleştirici müzik dinleyebilir veya öfkenizi boşaltmak için ağır enerjili müzikle coşmayı tercih edebilirsiniz.

    Uyarı: Açık havada veya engellerin ya da tehlikelerin olduğu bir alanda egzersiz yapıyorsanız, tehlikeyi önlemek için uyarıları veya alarmları duyamayacağınız kadar yüksek sesle müzik dinlemediğinizden emin olun. Bu, özellikle bir yol veya demiryolu rayları boyunca koşuyorsanız önemlidir!

  6. öfkeyi egzersizle kanalize edin adım 6.jpeg
    Yorucu egzersizlerden önce, özellikle de sinirliyken esneyin. Isınmayı atlayarak ve öncesinde esneme hareketleri yapmayarak hemen antrenmana atlamak isteyebilirsiniz. Öfkeniz, kaslarınızı ısıtmak ve zorlu bir antrenmana hazır hale getirmek için zaman ayırma konusunda sizi sabırsız ve sinirli hale getirebilir. Ancak esneme ve ısınma hareketleri yapmadan egzersiz yaparsanız, kendinizi ciddi şekilde sakatlayabilirsiniz; bu da sakatlığınızdan kurtulana kadar uzun bir süre egzersiz yapamayacağınız anlamına gelebilir ve bu da sizi daha da sinirlendirebilir!
    • Isınma ve esneme hareketleri için harcadığınız zamanı öfkenize odaklanmak ve onu yapmak üzere olduğunuz egzersize yönlendirmek için kullanın.

Farklı Egzersizler Denemek

  1. adım 1 öfkenizi koşarak dizginlemeyi deneyin.
    Öfkenizi koşarak kontrol altına almayı deneyin. Koşmak, öfkenizi ve hayal kırıklıklarınızı yönlendirmek için kullanabileceğiniz çok etkili bir tekniktir. Koşmak için gereken odaklanma ve egzersizin bir sonucu olarak vücudunuzun salgıladığı endorfin, zihninizi sizi hayal kırıklığına uğratan şeyden uzaklaştıracak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Koşmadan önce yeterince ısındığınızdan ve gerindiğinizden emin olun!
    • Koşmak için manzaralı bir rota bulun. Göl çevresi veya şehrin huzurlu bir bölgesi gibi sakinleştirici ve dikkat dağıtıcı unsurlardan arınmış bir alanda koşarak koşmanın size sağladığı faydaları artırabilirsiniz.
    • Öfkenizi boşaltmak için bir koşu bandı kullanın. Bir koşu bandı, açık bir yere gitmenize gerek kalmadan koşuya çıkmanıza olanak tanır ve dışarıdaki hava koşulları ne olursa olsun kullanılabilir.
    • Karşıdan gelen trafiğe veya planladığınız rota boyunca var olabilecek tehlikelere karşı dikkatli olun. Koşarken hareket eden arabalara veya insanlara dikkat edin.

    İpucu: İyi bir çift koşu ayakkabısı alın. Zaten sinirli hissettiğiniz için, ihtiyacınız olan son şey rahatsız olmaktır. İyi bir çift koşu ayakkabısı ayaklarınızı rahat ettirebilir ve zihninizin nefes almaya ve hareket etmeye odaklanmasını sağlayabilir.

  2. öfkeyi egzersizle bastırın adım 8.jpeg
    Öfkenizi sağlıklı bir çıkış noktasına odaklamak için aralıklı antrenmanı kullanın. Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman (HIIT) hayal kırıklığınızı yönlendirmek için mükemmel bir yoldur çünkü kısa aralıklarla tüm gücünüzle çalışmayı içerir. Aralıklar sırasında, yapabildiğiniz kadar %100 zorlanırsınız ve ardından kısa bir süre dinlenirsiniz. Bu, tüm öfkenizi kullanabileceğiniz ve antrenmandaki sıkı çalışma anlarına yönlendirebileceğiniz anlamına gelir.
    • Hayal kırıklığınıza odaklanmak için bir tabata antrenmanı deneyin. Tabatalar, aşırı odaklanmış çalışma dönemlerini ve ardından başka bir yoğun çalışma döneminden önce bir dinlenme dönemini içerir.
  3. 3. adım yoga yaparak...
    Öfkenizi serbest bırakmak için yoga yapın. Zorlu bir yoga pratiği, öfkenizi atlatmanıza yardımcı olacak şekilde kullanmanın harika bir yoludur. O kadar öfkeli ve sinirli olabilirsiniz ki bir yoga uygulamasına başlamak imkansız görünebilir. Bir sınıfa katılmak, düşünmeyi bir kenara bırakmanıza yardımcı olabilir, böylece öfkeli enerjinizi her bir harekete yönlendirmeye odaklanabilirsiniz. Öfkeli enerjinizi yönlendirmenize yardımcı olacak grup desteğine sahip olmak da size yardımcı olabilir.
    • Öfkenizi serbest bırakmak için derin nefes almayı deneyin. Derin nefes almak yoga pratiğinin büyük bir parçasıdır ve öfkenizi yönlendirmenize yardımcı olabilir.
    • Öfkenize meydan okumak için bir savaşçı serisi yapın. Savaşçı pozları vücudunuzu fiziksel olarak zorlayacak ve öfkenizi yönlendirmek için size harika bir hedef verecektir.
    • Öfkenizi terleyerek atmak için sıcak bir yoga dersine katılın.
    • Bir grup dersine katılmak istemiyorsanız, birçok yoga stüdyosu ders olmadığı zamanlarda alanı kullanmanıza izin verecektir.
  4. egzersizle öfkeyi kanalize edin adım 10.jpeg
    Bir boks kondisyon dersine katılın. Boks ve kickboks, öfkenizi yönlendirmenin harika yollarıdır ve kondisyon dersleri, öfkeli enerjinizi ağır bir kum torbasına vurmaya odaklamak ve aynı zamanda çok fazla kalori yakmak için harika bir fırsattır. Bu dersler genellikle zorlayıcıdır, bu nedenle öfkenizi antrenmanın zorluğunu aşmanıza yardımcı olması için kullanabilirsiniz. Nefesinize, tekniğinize ve güçlü yumruklar atmak için öfkenizi kullanmaya odaklanın.
    • Boksta yeniyseniz, yakınınızda yeni başlayanlar için dersler sunan bir boks salonu arayın.
    • Sizin için doğru boks eldivenlerini bulmak için kilonuzu ve baskın elinizin çevresini kullanan bir boyutlandırma tablosu kullanın.
    • Yumruklarınızın arkasına güç ve kuvvet eklemek için öfkenizi kullanın ve kum torbasını hayal kırıklığınızın kaynağı olarak görselleştirin.
    • Eğer bir grup dersine katılmak istemiyorsanız, birçok boks salonu özel eğitim seansları da sunmaktadır.
  5. öfkeyi egzersizle yönlendirin adım 11.jpeg
    Hayal kırıklığınızı gidermek için bisiklete binin. Bisiklete binmek ciddi bir kardiyovasküler egzersizdir ve öfkenizi bunun zorluğunu aşmanıza yardımcı olması için kullanabilirsiniz. Dışarıda bir gezintiye çıkabilir veya bir spin dersine katılabilirsiniz. Dışarıya çıkarsanız, dış dünyada gezinmek için gereken ekstra odaklanma, zihninizi hayal kırıklığınızdan uzaklaştırmanıza yardımcı olabilir. Bir spin dersinin avantajı, sürüşünüze rehberlik edebilecek bir eğitmen tarafından yönetilmesidir, böylece onu atlatmaya odaklanabilirsiniz.
    • Dışarıda bir gezintiye çıkarsanız, trafik kurallarına uyduğunuzdan ve kask taktığınızdan emin olun.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Öfke kontrolü danışmanları neden egzersizi bir tedavi yöntemi olarak hiç önermiyor?
    Egzersiz, öfke sorunları için benzersiz bir şekilde iyi değildir. Herhangi bir zihinsel veya duygusal sağlık sorunu için yapılacak genel olarak üretken bir şeydir. Egzersiz, fiziksel olmayan herhangi bir sorunla uğraşıyorsanız genellikle büyük bir sorun olan zihin-beden bağlantısını korumaya ve yeniden inşa etmeye yardımcı olur.
  • Soru
    Kafatası kırma hareketini nasıl daha basit hale getirirsiniz?
    Trisepslerinizi çalıştırmak için dirseğinizi uzatmanız gerekir. Skull crusher, triceps pushdowns, triceps kickbacks, triceps dips ve triceps overhead neredeyse aynı egzersizlerdir. Kafatası ezme hareketini karmaşık buluyorsanız, başka bir triseps egzersizi seçin veya daha hafif bir ağırlıkla yapın
  • Soru
    Her ikisi de yüksek yoğunluklu egzersiz periyotları ve ardından kısa dinlenme periyotları, ardından daha yüksek yoğunluklu egzersiz vb. ise, HIIT ve tabatas arasındaki fark nedir?
    HIIT ve Tabatalar kalp atış hızınızı artırıp azaltarak çalışır (yüksek yoğunluklu, düşük yoğunluklu bölünmeler). Tek fark, Tabata'nın 8 kez daha kısa bir süre için yapılması ve HIIT'in genellikle 30 saniye-1 dakika sürmesidir.

İpuçları

Uyarılar

  • Herhangi bir yorucu fiziksel aktivite denemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.