Babinski Refleksi Nasıl Kontrol Edilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Babinski refleksi, yeni doğan bebeklerin sahip olduğu yaygın reflekslerden biridir. Bu refleks, bebeğin ayağına baskı uyguladığınızda ayak başparmağının yukarı doğru kıvrılmasını sağlar. Genellikle 2 yaşına kadar kaybolur, bu nedenle kontrol etmek bebeğin gelişimini izlemek için iyi bir yoldur. Babinski testi, yetişkinlerde sinir veya nörolojik bozuklukları kontrol etmek için de yararlıdır, çünkü bu durumlarda refleks geri dönebilir. Neyse ki bu testi yapmak çok kolaydır. İhtiyacınız olan tek şey bir kalem veya benzeri küt bir nesne ve başlamak için hazırsınız.

Adımlar

Test

  1. adım 1 ayağınızı uzatın ve rahatlayın.
    Ayağınızı uzatın ve gevşeyin. Kaslarınız gevşediğinde bu refleksi tespit etmek en kolay yoldur. Bir kanepeye veya yere oturun, ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı çıkarın ve bacaklarınızı uzatın. Bacaklarınızı ve ayaklarınızı gevşetin.
    • Testi bir başkası üzerinde yapıyorsanız, onun da ayaklarını uzatmasını ve gevşetmesini sağlayın.
    • Ayağınızı dizinize koyarak da refleks için kendinizi test edebilirsiniz, ancak ayağınızı o kadar rahatlatamazsınız. Başka birini test etmek ya da başka birinin sizi test etmesini sağlamak çok daha kolaydır.
  2. adım 2 ayağın dış kısmına yakın topuğun üzerine küt bir cisim bastırın.
    Ayağın dış kısmına yakın topuğun üzerine küt bir nesne bastırın. Herhangi bir pürüzsüz, küt nesne bunun için işe yarayabilir. Doktorlar genellikle refleks çekici veya dil basacağı kullanır, ancak siz bir kalem veya elinizde bulunan başka bir şey kullanabilirsiniz. Nesneyi ayağın dış kenarı boyunca, topuğun hemen üzerinde ayağa sıkıca bastırın.
    • Bu biraz rahatsız ediciyse sorun değil, ama acıtmamalı. Acı veriyorsa çok sert bastırıyor olabilirsiniz.
    • Kullandığınız şeyin keskin veya tırtıklı olmadığından emin olun.
    • Eğer nesne hiç acıtmıyorsa, hemen durun. Daha iyi hissettiren başka bir şey alın.
  3. 3. adım nesneyi ayak parmak eklemlerine doğru kaydırın.
    Nesneyi ayaktan yukarı, parmak eklemlerine doğru kaydırın. Basıncı koruyarak nesneyi ayağın dış kenarı boyunca yukarı kaydırın. Ayak parmaklarının altındaki etli bölgeye, ayak parmak eklemlerinin başladığı yere gelene kadar yukarı doğru hareket etmeye devam edin.
    • Daha fazla dengeye ihtiyacınız varsa, diğer elinizle ayağın üst kısmını tutun.
  4. adım 4 nesneyi ayak parmak eklemlerinin altındaki ayak boyunca süpürün.
    Nesneyi ayak parmak eklemlerinin altındaki ayak boyunca süpürün. Nesneyi hareket ettirmeye devam edin ve ayağın iç tarafına, ayak başparmağına doğru kavis verin. Ayağın diğer tarafına ulaşana kadar nesneyi parmak eklemlerinin altından kaydırın.
    • Bunu yumuşak, tek bir hareketle yapın. Nesneyi hareket ettirmeyi bırakmayın.

Sonuçlar

  1. adım 1 pozitif sonuç için ayak başparmağının yukarı doğru kıvrılmasına bakın.
    Pozitif sonuç için ayak başparmağının yukarı doğru kıvrılmasına bakın. Pozitif bir Babinski testinde, ayak başparmağı ayağın üst kısmına doğru kıvrılacaktır. Diğer ayak parmakları da yukarı kıvrılabilir. Bu, Babinski refleksine sahip olduğunuzu gösterir.
    • Ayak başparmağının özellikle nasıl kıvrıldığına çok dikkat edin - ayağın hareketini ayak başparmağının hareketiyle karıştırmayın. Ayağını geriye doğru hareket ettiren biri ayak başparmağını yukarı doğru kıvrılıyormuş gibi gösterebilir, ancak bu daha büyük hareket ayak parmağının kendisinin ne yaptığından uzaklaşır.
  2. adım 2 ayak parmaklarının olumsuz bir sonuç için aşağı doğru kıvrılıp kıvrılmadığına dikkat edin.
    Ayak parmaklarının olumsuz bir sonuç için aşağı doğru kıvrılıp kıvrılmadığına dikkat edin. Babinksi refleksine sahip değilseniz, ayak parmakları yukarı yerine aşağı kıvrılacaktır. Bu sonucu görürseniz Babinski testi negatiftir.
    • Hiçbir tepki de görmeyebilirsiniz. Bu normaldir ve nötr bir sonuç olarak kabul edilir.
  3. adım 3 don't worry if a baby younger than 2 has the reflex.
    Eğer 2 yaşından küçük bir bebekte refleks varsa endişelenmeyin. Bebeklerin Babinski testinin pozitif çıkması tamamen normaldir çünkü sinirleri henüz tam olarak oluşmamıştır. Eğer 2 yaşından küçük bir bebeğe test yaparsanız ve refleksi varsa, o zaman her şey normaldir ve endişelenecek bir şey yoktur.
    • Bazı bebekler refleksi 12 ay gibi erken bir dönemde kaybeder, bu nedenle bebeğinizde refleks yoksa endişelenmeyin.
    • Refleksin olmaması genellikle bir sorun olarak görülmez, ancak 12 aydan küçük bir bebekte Babinski işaretini bulamazsanız, bunun sorun olup olmadığını kontrol etmek için çocuk doktorunuzla konuşun.
  4. adım 4 2 yaşından büyük bir çocukta refleks varsa çocuk doktorunuzu arayın.
    Eğer 2 yaşından büyük bir çocukta refleks varsa çocuk doktorunuzu arayın. Bir çocuk normal gelişim gösterdiğinde Babinski işareti 2 yaşına kadar kaybolur. Çocuğunuz 2 yaşından büyükse ve refleksi tespit ederseniz, bu bir sorun işareti olabilir. Çocuk doktorunuzu arayın ve çocuğunuzu muayene için getirin.
    • Daha büyük çocuklarda Babinski refleksinin ana nedeni bir tür sinir sistemi bozukluğudur, ancak henüz endişelenmeyin. Doktorunuzun önce bir sorun olup olmadığını belirlemek için bebeğinizi muayene etmesi gerekir.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünün're an adult with a positive reflex.
    Refleksi pozitif olan bir yetişkinseniz doktorunuza görünün. Babinski refleksi hayatınızın hiçbir noktasında geri dönmemelidir, bu nedenle geri dönerse bir sorun olabilir. Kendinizi veya başka bir yetişkini test eder ve pozitif sonuç alırsanız, muayene için doktorunuza görünün.
    • Multipl skleroz, lateral skleroz, menenjit veya beyin tümörü gibi nörolojik bozukluklar Babinski testinin pozitif çıkmasına neden olabilir. Yine de hemen sonuca varmayın - bir sorun olduğunu düşünüyorsanız her zaman doktorunuza görünün.
    • Sırtınızda veya başınızda meydana gelen bir yaralanmadan sonra da Babinski testiniz pozitif çıkabilir. Bu sinir hasarının bir işareti olabilir.
  6. adım 6 refleks olmamasının normal bir sonuç olduğunu unutmayın.
    Hiçbir refleksin normal bir sonuç olmadığını unutmayın. Kendinizi veya bir başkasını test edip herhangi bir refleks bulamamanız mümkündür. Bu nötr bir yanıt olarak kabul edilir, bu nedenle testi yaptığınızda hiçbir şey olmuyorsa hiçbir sorun yoktur.
    • Kendinizi test etmeye çalışıyorsanız, ayağınızı yeterince gevşetmemiş olabilirsiniz. Testi başka birine yaptırmayı ve bacağınızı mümkün olduğunca gevşetmeyi deneyin.
    • Unutmayın; güçsüzlük, uyuşma/karıncalanma veya his kaybı gibi başka nörolojik semptomlar olmadan evde tek başına pozitif bir Babinski sonucu, mutlaka altta yatan daha kötü bir tanı olduğu anlamına gelmez. Evde yapılan bir testle hemen sonuca varmak kolay olduğundan, bir tıp uzmanı tarafından değerlendirilmek her zaman en iyisidir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Babinski refleksi yetişkinlerde ve bebeklerde neden farklıdır?
    Bebekler yaşamlarının ilk yılında tam olarak gelişmiş sinirlere sahip değildir, bu nedenle ayak parmakları bir yetişkininki gibi kıvrılmak yerine uzar. Sinirler daha fazla geliştikçe, normal tepki ayak parmaklarını bükmek olur - bu, yürümeye başlayan çocukluk yılları, çocukluk ve yetişkinlik boyunca aynı kalır.
  • Soru
    Yetişkinlerde normal Babinski nedir?
    Yetişkinler Babinski refleks testi yaptırdıktan sonra ayak parmaklarını içe doğru bükmeli/kıvırmalıdır. Bir yetişkinde halihazırda bir uzuvda güçsüzlük, zayıf koordinasyon veya vücudun bir bölümünde his kaybı gibi anormal sinir/nörolojik belirtiler varsa, Babinski refleksinin uzaması nörolojik bir sorunun işareti olabilir.

İpuçları

  • Refleksi almak için sadece cildi fırçalamak yerine biraz basınç kullanmanız gerekir. Doktorlar genellikle hastalara test sırasında bir miktar rahatsızlığa hazırlıklı olmalarını tavsiye eder.

Uyarılar

  • Babinski testini kendinize veya bir başkasına herhangi bir teşhis koymak için kullanmayın. Eğer bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza görünün.