Golf Topu Nasıl Çiplenir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çip, golfte oyuncunun topu havaya kaldırdığı taktiksel bir vuruştur. Top yere çarptığında, düzgün bir çip atışı uzun bir yuvarlanma ile sonuçlanacaktır. Topunuz çimlere gömülüyse veya yokuş aşağı bir eğimde ilerlemeye çalışıyorsanız chip vuruşları mükemmeldir. İster golfte yeni olun ister deneyimli bir oyuncu, sporu ciddiye almak istiyorsanız çip vuruşunu mükemmelleştirmek gereklidir.

Adımlar

Doğru Duruşu Korumak

  1. adım 1 topu göğüs kafesinizle hizalayın.1Topu göğüs kafesinizle hizalayın. Golfte iyi bir vuruşun büyük bir kısmı doğru duruş ve konumlanma etrafında döner. Göğüs kafesiniz topun bulunduğu yere paralel bir çizgi çizecek şekilde vücudunuzu topun biraz ilerisine yönlendirmelisiniz.
    • Göğüs kemiği, kişinin göğsünün ortasını ifade eder.
  2. adım 2 göğsünüzü yukarıda tutun.2Göğsünüzü yukarıda tutun. Vuruşunuz boyunca kollarınızı geride ve göğsünüzü yukarıda tutun. Göğsünüzü eğmek, sopanın yönünü değiştireceği için çarpık bir vuruşa neden olacaktır. Düzgün bir duruş elde etmekte zorluk çekiyorsanız, sizi izlemesi için başka birini bulun.
  3. adım 3 ayaklarınızı birbirine yakın yerleştirin.3Ayaklarınızı birbirine yakın yerleştirin. Çip vuruşu yaparken ayaklarınız yere sağlam bir şekilde basmalıdır. Ayaklarınız arasında kabaca bir ayağınıza eşit bir boşluk olmalıdır. Ayaklarınız birbirine paralel olmalı ve her ikisi de doğrudan ileriye doğru bakmalıdır.
  4. adım 4 kalçanızı açın.4Kalçanızı açın. Doğru bir vuruş, yükü tek bir bölgeye toplamak yerine eforu vücudunuzun üst kısmına dağıtacaktır. Sopanın diğer tarafındaki kalçanızın hareket etmesine izin vermek, bileklerinizdeki stresin bir kısmını alacaktır.

Topu Yontma

  1. adım 1 tüm üst vücudunuzla sallayın.1Tüm üst vücudunuzla sallayın. Çipi kolaylaştırmak için tüm üst vücudunuzu kullanın. Bileklerinizle sallanmaktan kaçının, çünkü bu hareket kuvvetinizi ve kontrolünüzü sınırlayacaktır. Kalçalarınızdaki hareketi hissedebilecek şekilde sallayın.
    • Üst vücudunuz hareket boyunca esnek olmalı, ayaklarınızı ve bacaklarınızı nispeten sabit tutun.
  2. adım 2 aşağı doğru sallanın.2Aşağı doğru sallayın. Topla ilk temasınız aşağı doğru bir vuruş olmalıdır. Yeni başlayanların yaptığı en yaygın hata yukarı doğru vurmaktır. Bunun yerine, başarılı bir çip vuruşunun ilk kısmı aşağıya doğru olacak ve yalnızca sopa topla temas ettiğinde yukarı hareket edecektir.
  3. adım 3 golf topu ile temas ettiğinde sopayı kaldırın.3Sopayı golf topuna çarparken kaldırın. Aşağı doğru sallayarak kuvvetinizi ve kontrolünüzü en üst düzeye çıkarabilecek olsanız da, sopanız topla buluştuğunda yukarı kaldırmanız topa çimden kaçması için gereken havayı verecektir. Hem aşağı doğru salınım hem de yukarı doğru kepçe hareketi tek ve akıcı bir hareketle gerçekleştirilmelidir.
    • Yongalama konusunda daha deneyimli hale geldiğinizde, topun gitmesini istediğiniz mesafeye uyum sağlamak için yongalama kuvvetini kontrol edebilirsiniz.
  4. adım 4 top temas ettikten sonra hareketi takip edin.4Top temas ettikten sonra hareketi takip edin. Doğru bir vuruş, topun çarpmasıyla sona ermez. Kuvvetinizi en üst düzeye çıkarmak için, sopanızı tekrar havada bırakarak salınımı sonuna kadar görmelisiniz. Salınımı başladığınız aynı akıcı hareketle tamamlayın.
  5. adım 5 topun nerede bittiğini izleyin.5Topun nereye gittiğini izleyin. Bir çip vuruşundan sonra top kısa bir mesafe uçmalı ve yuvarlanmaya devam etmelidir. Her golf vuruşunda olduğu gibi, gözünüzü topun nereye düştüğünden ayırmamalısınız. Topa göz kulak olmak antrenman sırasında da önemlidir. Bu size belirli bir mesafeye gitmek için her bir sopayla ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu öğretebilir.

Çip Vuruşunuzu Geliştirmek

  1. adım 1 durumun topa vurmayı gerektirip gerektirmediğine karar verin.1Durumun topa vurmayı gerektirip gerektirmediğine karar verin. Topa çentik atmak, normal bir golf vuruşundan daha stratejik bir harekettir. Çimlere takılmak veya bir tepeyi aşmaya çalışmak gibi zor bir durumdan topunuzu kurtarmak için kullanılır. Golf topunu yontmak, normal bir vuruşun kolayca kullanılabileceği durumlarda kullanılmamalıdır.
    • Atışı öğrenmeye çalışıyorsanız bu kural geçerli değildir. Normal vuruşa geçmeden önce düz bir yüzey üzerinde chipping vuruşunun temellerini öğrenmelisiniz.
  2. adım 2 doğru orana sahip bir sopa seçin.2Doğru orana sahip bir sopa seçin. Oran, topun uçmasını istediğiniz mesafe ile sonrasında yuvarlanmasını istediğiniz mesafeyi ifade eder. Çip vuruşları topunuzu çimden çıkarıp tekrar sahaya sokmak için kullanıldığından, çimle kaplı topla green arasındaki mesafeyi ve topun green üzerinde gitmesini istediğiniz mesafeyi tahmin edebilirsiniz. Mesafeleri ayak adımlarını kullanarak ölçebilirsiniz. Örneğin, topunuz green'den beş adım uzaktaysa ve delik bundan on adım sonraysa, 1'e 2 oranına sahip olursunuz.
    • Bir kum kaması, çimden green'e 1'e 1 oran için iyidir.
    • Bir atış kaması 1'e 2 oran için iyidir.
    • Bir 9-iron 1'e 3 oranına sahiptir.
  3. adım 3 sopanızı sıkıca tutun.3Sopanızı sıkıca tutun. Chipping de dahil olmak üzere her vuruşta golf sopasını sıkıca tutmalısınız. Çünkü topa başarılı bir şekilde vurmak çok fazla kontrol gerektirir, ellerinizin sopanın üzerine düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden emin olun topa vurmaya çalışmadan önce.

Becerilerinizi Geliştirin

  1. adım 1 ders alın.1Ders alın. Dersler öğrenme sürecini hızlandıracaktır. Bazı golf eğitmenleri oldukça pahalı olsa da (saat başına 100 USD'ye kadar çıkabilir), birkaç ders almak kendi başınıza edindiğiniz kötü alışkanlıkları unutmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 uzun bir sopa kullanarak antrenman yapın.2Uzun bir sopa kullanarak antrenman yapın. Ayakta durma ve duruşla ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız, uzatılmış bir sopa çok ileri gittiğinizde yardımcı bir gösterge görevi görecektir. Çok fazla sallanırsanız veya sırt pozisyonunuzu değiştirirseniz, sopanın arkası sırtınıza çarpacaktır. Bu hafif acı verici azarlama size yanlış yaptığınızı hatırlatacaktır.
    • Sopanın yanında bir bilardo sopası tutmak da uzun bir sopa yerine işe yarar.
  3. adım 3 duruşunuzu belirlerken topla hayali temas kurun.3Duruşunuzu geliştirirken topla hayali temas kurun. 'Hayali salınım' ile salınımı gerçekleştirecek ve topun kendisinden hemen önce duracaksınız. Bu hareket, her seferinde topu geri almak zorunda kalmadan topa vurma hareketini uygulamanızı sağlayacaktır.
  4. adım 4 her hafta pratik yapın.4Her hafta pratik yapın. Her beceride olduğu gibi, yongalama tekniğinizi geliştirmek için düzenli pratik yapmanız gerekir. Haftada en az bir kez golf oynamaya çalışmalı ve bunu yaparken yonga vuruşunu da pratik yaptığınız beceriler arasına dahil etmelisiniz. Temelini bulduktan sonra, ona diğer becerilere davrandığınız gibi davranabilirsiniz.
  5. adım 5 farklı şut duruşları ile denemeler yapın.5Farklı chipping duruşları ile denemeler yapın. Golf duruşları söz konusu olduğunda belirli doğrular ve yanlışlar olsa da, öğrenmenin eğlenceli bir kısmı kişisel tarzınızı bulmayı içerir. Farklı duruşlar, vuruşlar ve ısınma hareketleri ile denemeler yapın. Yaratıcı olmadan önce sağlam bir öğrenme temeline sahip olmak önemli olsa da, kendi tarzınızı bulmak öğrenme sürecinin doğal bir parçası olarak görülmelidir.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • İyi bir çipin sesi 'klik' gibi çıkarken, arızalı bir çipin sesi 'güm' gibi çıkacaktır.

Uyarılar

  • Çip vuruşunun topu doğrudan havaya fırlatması gerekmez. Bunun yerine, topun kısa bir yükseklikte zıplamasını ve çok fazla yuvarlanmasını istersiniz.